Gość: cosjestnietak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.06, 17:25 wiadomosci.onet.pl/1292550,12,item.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ich11 spadaj na forum młodzieży wszechpolskiej 27.03.06, 18:24 wyluzuj, przestań robić widły z igły i podjudzać. Odpowiedz Link Zgłoś
steppenwolff1 a ja mam poglądy lewicowe... 28.03.06, 11:20 a jednak drażnią mnie bardzo takie rzeczy. Nie zapomnę, jak dowiedziałam się będąc jeszcze w Niemczech ze Sterna, że w Polsce panuje bieda, aż piszczy, że mamy galopującą inflację, a Polacy opuszczają tłumnie swoje rodziny, żeby zarobić na życie na zachodzie. To było w roku 2002, pod koniec. Byłam też wtedy u lekarza, który na zapalenie gardła kazał mi stosować płukanki wody z solą - zapewniając przy tym, że sól jest tania ;-) Nie denerwują Cię takie rzeczy - posługiwanie się jakimiś schematami myślowymi, Ichu? Polacy jednak trochę się zmienili - nie jeżdżą już do NRD kraść samochody, bo teraz można je za grosze sprowadzić do nas ;-) Cóż to ma wspólnego z Młodzieżą Wszechpolską? pozdrawiam serdecznie Anna Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: a ja mam poglądy lewicowe... 28.03.06, 11:42 a u nas schematów nie ma? pierwsza lepsza reklama piwa okocim i mamy niemców w spodniach na szelkach z wielgachnymi brzuszyskami itd., stereotyp Niemiec=Oktoberfest i nic poza tym. Pierwszy lepszy kabaret w tv i piosenki obśmiewające niemiaszków. TAkich przykładów jest mnóstwo. Stereotypy były, są i będą zawsze - w odniesieniu do każdego narodu, tylko kto je bierze serio? btw. jaki samochód można było ukraść w NRD? trabanta? :) Odpowiedz Link Zgłoś
steppenwolff1 lepszy trabant niż maluch ;-) 28.03.06, 11:52 u nas też stereotypy oczywiście są - ale kojarzenie Niemca z piwem i Oktoberfest to jednak trochę mniejszy kaliber, niż nazwanie Polaka "przez kwiatki" - złodziejem. I jest to reklama puszczana o każdej porze w TV, nie jednorazowy kabaret. pozdrawiam ponownie Anna Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: lepszy trabant niż maluch ;-) 28.03.06, 12:41 wszystkie te reklamy są, prawdę mówiąc, głupawe i jakoś tam ośmieszają ludzi, którzy dali się oszwabić (btw. fajne słowo oszwabić). dodatkowo, sugerują, że wszyscy, którzy nie kupują w MM są idiotami - tu chyba pół kraju musiałoby zgłosić protest? czy ja wiem, czy to jest mniejszy kaliber? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: steppenwolff dopóki coś kierowane jest do wszystkich... IP: *.dami / 81.15.189.* 28.03.06, 13:03 to tak nie kłuje w oczy i nie boli. Ale jeżeli pewną cechą zostaje obdarzona jedna grupa narodościowa, to musi podnieść się raban. Wyobrażasz sobie, co by u nas się działo, gdybyśmy coś podobne zrobili np. z Żydami? Gdyby ich w Polsce umieścić w takiej reklamie? wydaje mi się, że obrażanie jakiejkolwiek narodowości to jednak pójście o jeden krok za daleko. pozdrawiam Anka Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: dopóki coś kierowane jest do wszystkich... 28.03.06, 18:15 pewnie masz rację z tym obrażaniem. przed chwilą na tvn o tym mówili i pokazywali fragment polskiej reklamy, w której jakieś rycerstwo średniowieczne gra w karty i Niemiec mówi (poznać niemca po R, jakby ktoś pytał :): król bije dama, a Polak odpowiada: to chyba u was! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich11 żyję ponad schematami myślowymi :) IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 28.03.06, 13:24 nie chodzę do knajpy na rogu i nie zadaję się z hołotą! w trakcie reklamy w tv biorę do ręki pilota. W Spiegel'u znów napisali o polnische Vernichtungslager :)). Naród rusza na barykady! Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna A ja ostudzilam emocje... 28.03.06, 13:28 Zachowuje od dzisiaj zimna krew i dystansuje sie od wszystkiego! Koniec z powaga, niech zyje kpina! Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katha71 masz link? Vernichtungslager nie znajduje.. IP: *.dip.t-dialin.net 28.03.06, 20:19 ... na Spiegel.de, a chetnie potczytam. Ewentualnie ma to cos po prostu z niemiecka gramatyka do czynienia. K. Odpowiedz Link Zgłoś
chopin_m Re: a ja mam poglądy lewicowe... 29.03.06, 12:26 steppenwolff1 napisała: > Nie denerwują Cię takie rzeczy - > posługiwanie się jakimiś schematami myślowymi, Ichu? Polacy jednak trochę się > zmienili ... Tak, tu masz przyklady: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=39375707&v=2&s=0 Ale wyciaganie z powyzszego wnioskow o Polakach byloby tak samo madre jak wyciaganie wniosku o Niemcach na podstawie tej reklamy :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oddz. prop. powiat Re: niemiecka reklama Media Markt IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.03.06, 09:52 Napisz zupelnie bezstronnie, co sadzisz o tej reklamie - i dlaczego ona jest obraza polskiego honoru i cnot wszelakich. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Blee, Polacy taca brzydcy w tej reklamie;))) 28.03.06, 12:00 Na szczescie moj T. bardziej Turka niz bladolicego Polaka przypomina;)))). Odpowiedz Link Zgłoś
goniapa Re: Blee, Polacy taca brzydcy w tej reklamie;))) 28.03.06, 12:10 Turka?????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
ja.nusz Re: Blee, Polacy taca brzydcy w tej reklamie;))) 28.03.06, 12:13 Tak to jest jak za Cygana się wychodzi.... Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Ale moj T. sie wnerwi, jak to zobaczy:)))) 28.03.06, 12:27 Nie jest Cyganem, a Polakiem o pochodzeniu slowackim (i pewnie czesciowo ukrainskim:))). Natomiast jak prawdziwy Turek wyglada moj ojciec (w Polsce czasem nie wiedziano, jak do niego mowic, jak sie krecil po sklepie:)))). Jak moj ojciec jechal do swojego brata do Szwecji (ktory notabene jest blondynem o niebieskich oczach), to na granicy sprawdzano tylko Arabow i mojego ojca;)))). Brat ojca ma urode po pruskim dziadku, a moj ojciec po ukrainsko-zydowskiej mamie:)))). Mnie zreszta Zydzi tez biora za swoja (nie wiem, jak to rozpoznaja:))), choc moja mama polsko-litewska katoliczka... Odpowiedz Link Zgłoś
piwonia37 Re: Ale moj T. sie wnerwi, jak to zobaczy:)))) 28.03.06, 20:08 W Dani reklame osmieszajaca polakow zdjeli po trzech dniach po protestach poloni dunskiej. Polonia niemiecka powinna jak najszybciej zaprotestowac. Osobiscie jestem obrazona. Odpowiedz Link Zgłoś
jule Re: Ale moj T. sie wnerwi, jak to zobaczy:)))) 28.03.06, 20:22 piwonia37 napisała: > Osobiscie jestem obrazona. na dunczykow? przesadzasz. choc 3 dni to sporo. w niemczech zdjeli od razu po pierwszych protestach. mediamarkt nalezy do ...? a ta firma matka nalezy do...? wiec kto jest winny...? szwajcarzy! Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Pol godz. temu leciala znow na Pro7!!! 28.03.06, 21:25 Czyli jednak protestow MM nie wzial sobie zbytnio do serca... Odpowiedz Link Zgłoś
jule polska telewizja klamie :( 28.03.06, 23:04 TVP 1, Wiadomosci o 19:30. podano, ze mediamarkt wycofal reklame. pokazywali list przepraszajacy do polskiego ambasadora. przed kamerami TVP przepraszala przedstawicielka mediamarkt. dlaczego telewizja polska tak klamie? Odpowiedz Link Zgłoś
ich11 kto kłamie? był list przepraszający? 28.03.06, 23:15 przedstawicielka przepraszała? Pro 7 pieniądze wzięli, to muszą pokazać. Zresztą reklama jest tak przerysowana, że można się śmiać. Prawdziwa cnota krytyk się nie boi.. Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: polska telewizja klamie :( 29.03.06, 07:06 nie kłamie. reklamę wycofano z ARD, czyli z tv publicznej, nadawcom prywatnym pewnie nie mogą zakazać. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Dla mnie skandaliczne sa 2 sprawy!!! ;))))) 29.03.06, 09:55 1). Polacy sa w tej reklamie tak nieapetycznie (zaniedbani, bez manier). I nie kazdy Polak mowi tak paskudnie po niemiecku! 2). Ten pan w kapeluszu ma okropna bielizne!!! Jakby moj T. taka nosil, tobym musiala podjac drastyczne kroki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna ich, ja Cie lubie, ale Ty znowu...ortograf!!! 29.03.06, 10:08 Bielizna, romantyzm - przy odmianie nie ma zmiekczenia!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: ich, ja Cie lubie, ale Ty znowu...ortograf!!! 29.03.06, 10:33 no akurat z bielizną to kiepsko trafiłaś. a -yzm się zgadza bajka o romantyźmie: Romantyźmie stówe ukradł! Odpowiedz Link Zgłoś
piwonia37 do jule 29.03.06, 15:41 piszac o danii mialam na mysli inna reklame ktora ukazala sie pare miesiecy wczesniej w tv dunskiej. Dobrze sie stalo ,ze MM zdjelo ta idiotyczna reklame. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich11 w bieliźnie jest poprawnie wg Sł.j.polskiego, IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 29.03.06, 16:13 o romantyzmie nie pisałem. Coś się baba uczepiła! Chyba mąż ją zaniedbuje i chodzi niedopieszczona! ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Jesli faktycznie sa 2 tematy w bieliznie... 29.03.06, 16:35 glowny i poboczny, to mea mea culpa maxima!!! Ta nieszczena bielizna razi mnie od lat:)))). A moje zaczepki, drogi ich, to wyraz wielkiej sympatii;)))). Napisz lepiej, co u Twojej przyjaciolki po operacji? Mam nadzieje, ze wraca szybko do zdrowia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ich11 złego licho nie bierze! Goi się. 29.03.06, 20:54 Jesteśmy w separacji od miesiąca. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pippi Re: verzwickt & vertrackt !!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.06, 18:05 > [annajustyna]:Napisz lepiej, co u Twojej przyjaciolki po operacji? Mam nadzieje, > ze wraca szybko do zdrowia!!! > [ich]:Jesteśmy w separacji od miesiąca. ;) verzwickt & vertrackt !!!! MfG. Ihre Pippi. Odpowiedz Link Zgłoś
bettina75 Re: verzwickt & vertrackt !!!! 30.03.06, 18:12 Was sich liebt, das neckt sich:))) Odpowiedz Link Zgłoś