Dodaj do ulubionych

niemiecka reklama Media Markt

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.06, 17:25
wiadomosci.onet.pl/1292550,12,item.html
Obserwuj wątek
    • ich11 spadaj na forum młodzieży wszechpolskiej 27.03.06, 18:24
      wyluzuj, przestań robić widły z igły i podjudzać.
      • steppenwolff1 a ja mam poglądy lewicowe... 28.03.06, 11:20
        a jednak drażnią mnie bardzo takie rzeczy. Nie zapomnę, jak dowiedziałam się
        będąc jeszcze w Niemczech ze Sterna, że w Polsce panuje bieda, aż piszczy, że
        mamy galopującą inflację, a Polacy opuszczają tłumnie swoje rodziny, żeby
        zarobić na życie na zachodzie. To było w roku 2002, pod koniec. Byłam też wtedy
        u lekarza, który na zapalenie gardła kazał mi stosować płukanki wody z solą -
        zapewniając przy tym, że sól jest tania ;-) Nie denerwują Cię takie rzeczy -
        posługiwanie się jakimiś schematami myślowymi, Ichu? Polacy jednak trochę się
        zmienili - nie jeżdżą już do NRD kraść samochody, bo teraz można je za grosze
        sprowadzić do nas ;-) Cóż to ma wspólnego z Młodzieżą Wszechpolską?

pozdrawiam serdecznie
        Anna
        • tiggerific Re: a ja mam poglądy lewicowe... 28.03.06, 11:42
          a u nas schematów nie ma?
          pierwsza lepsza reklama piwa okocim i mamy niemców w spodniach na szelkach z
          wielgachnymi brzuszyskami itd., stereotyp Niemiec=Oktoberfest i nic poza tym.
          Pierwszy lepszy kabaret w tv i piosenki obśmiewające niemiaszków. TAkich
          przykładów jest mnóstwo. Stereotypy były, są i będą zawsze - w odniesieniu do
          każdego narodu, tylko kto je bierze serio?

btw. jaki samochód można było ukraść w NRD? trabanta? :)
          • steppenwolff1 lepszy trabant niż maluch ;-) 28.03.06, 11:52
            u nas też stereotypy oczywiście są - ale kojarzenie Niemca z piwem i
            Oktoberfest to jednak trochę mniejszy kaliber, niż nazwanie Polaka "przez
            kwiatki" - złodziejem. I jest to reklama puszczana o każdej porze w TV, nie
            jednorazowy kabaret.

pozdrawiam ponownie
            Anna
            • tiggerific Re: lepszy trabant niż maluch ;-) 28.03.06, 12:41
              wszystkie te reklamy są, prawdę mówiąc, głupawe i jakoś tam ośmieszają ludzi,
              którzy dali się oszwabić (btw. fajne słowo oszwabić).
              dodatkowo, sugerują, że wszyscy, którzy nie kupują w MM są idiotami - tu chyba
              pół kraju musiałoby zgłosić protest?
              czy ja wiem, czy to jest mniejszy kaliber?
              • Gość: steppenwolff dopóki coś kierowane jest do wszystkich... IP: *.dami / 81.15.189.* 28.03.06, 13:03
                to tak nie kłuje w oczy i nie boli. Ale jeżeli pewną cechą zostaje obdarzona
                jedna grupa narodościowa, to musi podnieść się raban. Wyobrażasz sobie, co by u
                nas się działo, gdybyśmy coś podobne zrobili np. z Żydami? Gdyby ich w Polsce
                umieścić w takiej reklamie?

wydaje mi się, że obrażanie jakiejkolwiek narodowości to jednak pójście o jeden
                krok za daleko.

pozdrawiam
                Anka
                • tiggerific Re: dopóki coś kierowane jest do wszystkich... 28.03.06, 18:15
                  pewnie masz rację z tym obrażaniem.
                  przed chwilą na tvn o tym mówili i pokazywali fragment polskiej reklamy, w
                  której jakieś rycerstwo średniowieczne gra w karty i Niemiec mówi (poznać
                  niemca po R, jakby ktoś pytał :): król bije dama, a Polak odpowiada: to chyba u
                  was!
        • Gość: ich11 żyję ponad schematami myślowymi :) IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 28.03.06, 13:24
          nie chodzę do knajpy na rogu i nie zadaję się z hołotą! w trakcie reklamy w tv
          biorę do ręki pilota.

W Spiegel'u znów napisali o polnische Vernichtungslager :)). Naród rusza na
          barykady!
          • annajustyna A ja ostudzilam emocje... 28.03.06, 13:28
            Zachowuje od dzisiaj zimna krew i dystansuje sie od wszystkiego! Koniec z
            powaga, niech zyje kpina! Pozdrawiam serdecznie!
          • Gość: Katha71 masz link? Vernichtungslager nie znajduje.. IP: *.dip.t-dialin.net 28.03.06, 20:19
            ... na Spiegel.de, a chetnie potczytam. Ewentualnie ma to cos po prostu z
            niemiecka gramatyka do czynienia.

K.
        • chopin_m Re: a ja mam poglądy lewicowe... 29.03.06, 12:26
          steppenwolff1 napisała:

> Nie denerwują Cię takie rzeczy -
          > posługiwanie się jakimiś schematami myślowymi, Ichu? Polacy jednak trochę się
          > zmienili ...

Tak, tu masz przyklady:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=39375707&v=2&s=0
          Ale wyciaganie z powyzszego wnioskow o Polakach byloby tak samo madre jak
          wyciaganie wniosku o Niemcach na podstawie tej reklamy :(

• Gość: oddz. prop. powiat Re: niemiecka reklama Media Markt IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.03.06, 09:52
      Napisz zupelnie bezstronnie, co sadzisz o tej reklamie - i dlaczego ona jest
      obraza polskiego honoru i cnot wszelakich.
      • annajustyna Blee, Polacy taca brzydcy w tej reklamie;))) 28.03.06, 12:00
        Na szczescie moj T. bardziej Turka niz bladolicego Polaka przypomina;)))).
        • goniapa Re: Blee, Polacy taca brzydcy w tej reklamie;))) 28.03.06, 12:10
          Turka??????????????????????
          • ja.nusz Re: Blee, Polacy taca brzydcy w tej reklamie;))) 28.03.06, 12:13
            Tak to jest jak za Cygana się wychodzi....
            • annajustyna Ale moj T. sie wnerwi, jak to zobaczy:)))) 28.03.06, 12:27
              Nie jest Cyganem, a Polakiem o pochodzeniu slowackim (i pewnie czesciowo
              ukrainskim:))). Natomiast jak prawdziwy Turek wyglada moj ojciec (w Polsce
              czasem nie wiedziano, jak do niego mowic, jak sie krecil po sklepie:)))). Jak
              moj ojciec jechal do swojego brata do Szwecji (ktory notabene jest blondynem o
              niebieskich oczach), to na granicy sprawdzano tylko Arabow i mojego ojca;)))).
              Brat ojca ma urode po pruskim dziadku, a moj ojciec po ukrainsko-zydowskiej
              mamie:)))). Mnie zreszta Zydzi tez biora za swoja (nie wiem, jak to
              rozpoznaja:))), choc moja mama polsko-litewska katoliczka...
              • piwonia37 Re: Ale moj T. sie wnerwi, jak to zobaczy:)))) 28.03.06, 20:08
                W Dani reklame osmieszajaca polakow zdjeli po trzech dniach po protestach
                poloni dunskiej.
                Polonia niemiecka powinna jak najszybciej zaprotestowac.
                Osobiscie jestem obrazona.
                • jule Re: Ale moj T. sie wnerwi, jak to zobaczy:)))) 28.03.06, 20:22
                  piwonia37 napisała:

> Osobiscie jestem obrazona.
                  na dunczykow? przesadzasz. choc 3 dni to sporo. w niemczech zdjeli od razu po
                  pierwszych protestach.
                  mediamarkt nalezy do ...?
                  a ta firma matka nalezy do...?
                  wiec kto jest winny...?
                  szwajcarzy!
                  • annajustyna Pol godz. temu leciala znow na Pro7!!! 28.03.06, 21:25
                    Czyli jednak protestow MM nie wzial sobie zbytnio do serca...
                    • jule polska telewizja klamie :( 28.03.06, 23:04
                      TVP 1, Wiadomosci o 19:30.
                      podano, ze mediamarkt wycofal reklame. pokazywali list przepraszajacy do
                      polskiego ambasadora. przed kamerami TVP przepraszala przedstawicielka
                      mediamarkt.
                      dlaczego telewizja polska tak klamie?
                      • ich11 kto kłamie? był list przepraszający? 28.03.06, 23:15
                        przedstawicielka przepraszała? Pro 7 pieniądze wzięli, to muszą pokazać.
                        Zresztą reklama jest tak przerysowana, że można się śmiać. Prawdziwa cnota
                        krytyk się nie boi..
                      • tiggerific Re: polska telewizja klamie :( 29.03.06, 07:06
                        nie kłamie. reklamę wycofano z ARD, czyli z tv publicznej, nadawcom prywatnym
                        pewnie nie mogą zakazać.
    • annajustyna Dla mnie skandaliczne sa 2 sprawy!!! ;))))) 29.03.06, 09:55
      1). Polacy sa w tej reklamie tak nieapetycznie (zaniedbani, bez manier). I nie
      kazdy Polak mowi tak paskudnie po niemiecku! 2). Ten pan w kapeluszu ma okropna
      bielizne!!! Jakby moj T. taka nosil, tobym musiala podjac drastyczne kroki!!!
      • ich11 w bieliźnie zostali w końcu gospodarze WM2006!;) 29.03.06, 10:06
        • annajustyna ich, ja Cie lubie, ale Ty znowu...ortograf!!! 29.03.06, 10:08
          Bielizna, romantyzm - przy odmianie nie ma zmiekczenia!!!!
          • tiggerific Re: ich, ja Cie lubie, ale Ty znowu...ortograf!!! 29.03.06, 10:33
            no akurat z bielizną to kiepsko trafiłaś.
            a -yzm się zgadza
            bajka o romantyźmie: Romantyźmie stówe ukradł!
            • piwonia37 do jule 29.03.06, 15:41
              piszac o danii mialam na mysli inna reklame ktora ukazala sie pare miesiecy
              wczesniej w tv dunskiej.
              Dobrze sie stalo ,ze MM zdjelo ta idiotyczna reklame.
          • Gość: ich11 w bieliźnie jest poprawnie wg Sł.j.polskiego, IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 29.03.06, 16:13
            o romantyzmie nie pisałem.
            Coś się baba uczepiła! Chyba mąż ją zaniedbuje i chodzi niedopieszczona! ;)))
            • annajustyna Jesli faktycznie sa 2 tematy w bieliznie... 29.03.06, 16:35
              glowny i poboczny, to mea mea culpa maxima!!! Ta nieszczena bielizna razi mnie
              od lat:)))). A moje zaczepki, drogi ich, to wyraz wielkiej sympatii;)))). Napisz
              lepiej, co u Twojej przyjaciolki po operacji? Mam nadzieje, ze wraca szybko do
              zdrowia!!!
              • ich11 złego licho nie bierze! Goi się. 29.03.06, 20:54
                Jesteśmy w separacji od miesiąca. ;)
                • Gość: Pippi Re: verzwickt & vertrackt !!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.06, 18:05
                  > [annajustyna]:Napisz lepiej, co u Twojej przyjaciolki po operacji? Mam
                  nadzieje, > ze wraca szybko do zdrowia!!!
                  > [ich]:Jesteśmy w separacji od miesiąca. ;)

verzwickt & vertrackt !!!!
                  MfG.
                  Ihre Pippi.
                  • bettina75 Re: verzwickt & vertrackt !!!! 30.03.06, 18:12
                    Was sich liebt, das neckt sich:)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka