ida37 16.07.06, 12:13 jest odpowiednik po niemiecku? pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ggigus Mangoldsuppe 16.07.06, 13:03 w De troche inaczej sie botwinke robi, nie jako zupe bo zupa botwinkowa pyyszna jest!! Odpowiedz Link Zgłoś
ich11 ggigus, Ty jesteś Fraugold ;-) 16.07.06, 13:38 dla mnie botwinka to są młode buraczki z liścmi, a nie żaden Mangold. Tutaj daję od razu przepis na zupę: www.chefkoch.de/rezepte/313941112841701,164/Botwinka.html Przepis napisany przez Niemca po niemiecku! Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus Mangold smakuje podobnie 16.07.06, 13:46 jak botwinka kurde, wiem, co to jest botwinka, bo jestem wielbicielka b. i mangolda Odpowiedz Link Zgłoś
ich11 nie będę się kłócił przy niedzieli, ale i tak 16.07.06, 13:48 baby nie mają u mnie wstępu do kuchni. Chyba, że chcą posprzątać! :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus cytacik, skarbie 16.07.06, 13:48 Mangoldblätter - Rübenblätter: Botanisch gesehen ist Mangold nichts anderes als die Blattrosette einer Rübenart. Odpowiedz Link Zgłoś
ich11 Schätzilein, hier ist auch eine Rübe: 16.07.06, 13:50 de.wikipedia.org/wiki/Zuckerr%C3%BCbe Odpowiedz Link Zgłoś
ich11 na zdjęciu widzimy botwinkę ggigus: 16.07.06, 13:52 de.wikipedia.org/wiki/Mangold Odpowiedz Link Zgłoś
ich11 wyraźnie odznaczają się buraczkowe żyłki 16.07.06, 13:54 na liściach, nadają fantastyczny kolor chłodnikowi. (Mangoldsuppe ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus tak, polska botwinka to mlode listki 16.07.06, 13:55 buraka czerw., a w De to specjalna odmiana lisci buraka twoja fotka daje podobne do botwinki zdjecia mangold, jaki kupuje, wyglada ciut inaczej, smakuje podobnie Odpowiedz Link Zgłoś
ich11 tja,tja... przyznaj się, przegrałaś ;-) 16.07.06, 13:59 tutaj masz botwinkę, może gdzieś będzie zdjęcie: www.tinyurl.com/z85y5 Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus twoje zdjecie z wikipedii to botwinka 16.07.06, 14:06 a ja czasem kupuje produkty masowej prod. rolniczej tylko czasem!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich11 ja też nie kupuję warzyw w supermarketach! IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 16.07.06, 14:19 Dzisiaj przy niedzieli zjem: Hochzeitssuppe von Maggi. Była w angebocie po 0,49€ ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus Rübe to burak cukrowy, pastewny i czerwony 16.07.06, 13:52 nigdy nie slyszales o wielu rodzajch burakow?? Odpowiedz Link Zgłoś
ida37 Re: ggigus, Ty jesteś Fraugold ;-) 16.07.06, 14:33 O właśnie, to to!...Chyba będę musiała wyjaśnic opisowo danie serwowane moim gościom. Dzięki. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus nie, nie musisz 16.07.06, 14:36 cytat ze strony kucharskiej: Mangoldblätter - Rübenblätter: Botanisch gesehen ist Mangold nichts anderes als die Blattrosette einer Rübenart. Odpowiedz Link Zgłoś
ja.nusz Re: Nie jestem do końca przekonany 16.07.06, 16:10 Zawsze wydawało mi się, że botwinke robi się z młodych buraków ćwikłowych. A ćwikła pomimo pokrewieństwa to Mangold. Pora, żeby jakiś Bauer albo botanik a może kucharz to wyjaśnił. Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus botwinka to mlode buraki 16.07.06, 16:13 cwikla to cos zupelnie innego - starte buraki czerw. z chrzanem Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus Re: Nie jestem do końca przekonany 16.07.06, 16:20 botwina ż IV, CMs. ~nie; lm D. ~in 1. «młode liście i nać buraków ćwikłowych; botwinka, boćwina, boćwinka» 2. «zupa z młodych liści i naci buraków ćwikłowych; botwinka, boćwina, boćwinka» 3. bot. «Beta vulgaris, dwuletnia roślina warzywna z rodziny komosowatych, uprawiana ze względu na duże pomarszczone liście o mięsistym ogonku i nerwie głównym; nie tworzy korzenia spichrzowego; boćwina» mangold: Mangold (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. vulgaris), (engl. „chard“, „swiss chard“ oder „mangel“; fr. „bette“, „blette“ oder „poirée“; it. „bietola (da coste)“) ist eine Gemüsepflanze. Sie ist eine Kulturform der Rübe, und ist verwandt mit der Zuckerrübe, der Futterrübe und der Roten Rübe. Sie gehört zur Familie der Fuchsschwanzgewächse (Amaranthaceae). Der Mangold ergibt mit seinen langgestielten, bis 30 cm langen Blättern ein spinatartiges Gemüse. Es gibt zahlreiche Sorten mit unterschiedlicher Blattfarbe (bleich bis dunkelgrün), die Blätter können runzelig oder glatt sein. Es werden die Blätter und die Stiele verzehrt, nicht jedoch die Wurzeln. Odpowiedz Link Zgłoś
ja.nusz Re: Nie jestem do końca przekonany 16.07.06, 18:26 W moim poscie mialo byc, ze burak cwiklowy to nie Mangold. Ale giggus na szczescie ladnie to potwierdzila. Odpowiedz Link Zgłoś