Dodaj do ulubionych

łazanki naleśnikowe

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 15:31
Witam,
Witam,

jest coś takiego w Niemczech? Jedyne co mi przyszło do głowy
to "Eierkuchenschnipsel".
Zupa z borowików z łazankami naleśnikowymi
Steinpilzsuppe mit Eierkuchenschnipseln

Pozdrawiam,
Marcin
Obserwuj wątek
    • Gość: ich11 jak to wygląda, do czego jest podobne? IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 17.07.06, 16:20
      Schnipsel to coś innego, może być całkiem coś innego!!! :-)))))))))))))))))))
      • Gość: ff Re: jak to wygląda, do czego jest podobne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 16:32
        łazanki - to jakby trójkątny makaron, tj. ciasto makaronowe w małych skrawkach,
        łazanki naleśnikowe to trójkątny makaron z naleśników
        • ich11 myślę nad niemieckim odpowiednikiem, 17.07.06, 16:41
          domowy makaron to ew. spätzle ale nie na 100 %. Proponuję: Steinpilzsuppe mit
          hausgemachten Nudeln. Wilk syty i owca cała! ;-)
          • Gość: mamusia1999 Re: myślę nad niemieckim odpowiednikiem, IP: *.proxy.aol.com / *.proxy.aol.com 17.07.06, 21:39
            eee, no juz Spätzle to zupelnie co innego niz domowy makaron. Spätzle robi sie
            z takiego ciasta jak nasze lane kluski (podejrzewam wiecej jajek-woda mineralna
            dla pulchnosci), tylko albo sie je wyciska do wrzatku przez praske
            albo "zeskrobuje" male kawalki ciasta z deseczki.
        • ich11 łazanki znam, z kapustą. 17.07.06, 16:44
          znalazłem coś takiego: mit Nudelflecken
          www.schnuppensuppe.de/blog/index.php?itemid=19
          • Gość: ff Re: łazanki znam, z kapustą. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 17:07
            dzięki serdeczne, Nudelflecken nie znałem.
            Kiedyś kolega przywiózł to do pracy z trasy ( kupił na wynos w jakiejś
            resteuracji). Narobił wszystkim smaku i pozamawialiśmy to u niego. Za kilka dni
            wszyscy zabrali się za odgrzewanie łazanek w przerwie śniadaniowej. Zapach
            rozniósł się po całej firmie , dotarł do działu sprzedaży bezpośredniej ...
            Szef przybiegł z krzykiem, że jego firma to nie zakład gastronomiczny. Od
            tamtego czasu w firmie jest zakaz spożywania łazanek.
            • Gość: ff Zupa z borowików z łazankami naleśnikowymi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 19:01
              znajomy z Niemiec tak to przetłumaczył:
              Steinpilzsuppe mit Eierkuchenfleckerln

• andre_kuba Re: Zupa z borowików z łazankami naleśnikowymi 17.07.06, 19:07
                jadlem ta zupe , moze byc, chociaz w Niemczech raczej nie jada sie zup
                grzybowych w karzdym razie nie widzialem tego w kartach (menu )
                andre berlin
    • Gość: mamusia1999 Re: łazanki naleśnikowe IP: *.proxy.aol.com / *.proxy.aol.com 17.07.06, 21:36
      gdzies mi sie po glowie plata jakies "Frittati" (za pisownie nie recze)- to
      jest nalesnik pokrojony w makaron. jadlam to w Austrii.
      • Gość: ff Re: łazanki naleśnikowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 21:50
        znalazłem:
        Frittatensuppe = consomme' Ce'lestine (clear soup with sliced pancake)
        • ich11 consomme to jest bulion, 17.07.06, 22:55
          najlepszy tylko z żółtkiem, do tego bryzol z polędwicy, groszek zielony i
          frytki. Menue sprzed trzydziestu lat, hehehehe
        • mamusia1999 Re: łazanki naleśnikowe 18.07.06, 09:48
          czyli twoja grzybowa to "Pilzsuppe mit Frittaten"
          • ich11 komisch. Frittatenpilzsuppe? ;-)))))))) 18.07.06, 10:09
            wo bleiben denn die Pilze????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka