tiggerific 16.08.06, 23:43 macie takie? bo ja się załamuję, ilekroć widzę 'gezielt' znaczenie w miarę jasne, a żaden polski odpowiednik ni cholery nie trafia w sens. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
businessangel to zależy od kontekstu :-))))))))))) 16.08.06, 23:49 może być określony, skierowany na osiągnięcie jasnosformułowanego celu, albo ukierunkowany, albo skierowany, np.: die Waffe auf tiggerific richten (zielen) gute N8! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: bla, bla, bla 16.08.06, 23:52 to siem tak tylko mówi piknie, a potem masz dajmy na to: gezielte Unterdrückung der Empfangsstörungem i możesz sobie pobimbać :) Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: świadome pomijanie, nie dostrzeganie 16.08.06, 23:56 chcesz mi powiedzieć, że tuner radiowy świadomie tłumi zakłócenia? ;)))) łojezusicku. no i widzicie, nie tylko ja mam problem z gezielt :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus no to jak tuner, to wyczuwalne np. 17.08.06, 01:28 bez kontekstu mozna tylko sie bawic w zgadywanki pewnie, ze takie slowa sa ja zostawiam na pare dni tekst, a potem zagladam tylko na polska wersje i z reguly mi sie to slowo pojawia Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: jakie tam wyczuwalne 17.08.06, 02:19 Pani, to się, widać, proszę Pani, na technice zupełnie nie wyznaje. JESZCZE RAZ: proszę uprzejmie nie zgadywać, proszę podawać słówka, na których notorycznie utykacie i które są Waszymi znienawidzonymi słówkami, koszmarem tłumacza, gehenną studenta - jak go zwał, tak go zwał. Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus oo. tys tiggerificu jak zawsze milutki 17.08.06, 11:32 nie mam calego twojego papieru przed oczyma, wiec jedyne, co moge, to sie bawic w zgadywanke ale masz racje, z toba bawic sie nie da pa pa Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus Tussi - bo sie kiedys wahalam miedzy pindzia 17.08.06, 11:37 z a jak laka a czyms innym, bo pindzia jakos tak nie pasowalo (ale nie zebys brala tiggerificu takie slwoa do siebie) pamietam dysputy o möchte-gern, bo nawet sami Niemcy maja rozny stos. do möchte- gern jako tlumacz pracuje w dziale literackim, wiec i problemy tlumaczeniowe mam inne takie slowa jak gezielt, rozwiazuje metoda pardniowa Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re:no nareszcie zajarzyłaś 17.08.06, 11:43 że to wątek ciekawostkowy, a nie prośba o przetłumaczenie 'gezielt', tak że mój 'papier' w ogóle nie jest Ci potrzebny, a kontekst podałam wyżej, kto chciał, ten znalazł.. Tussi - bardzi ciekawe słówko i o to właśnie chodziło. weiter so und nicht verzweifeln. Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus o co ci chodzi, pojelam szybko, nie rozumiem 17.08.06, 18:01 tylko agresji w twoim poscie ale twoja agresja to twoj problem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jecki Jezus, Maryja i Ojciec Dyrektor ! gigusia=tlumacz! IP: *.pools.arcor-ip.net 17.08.06, 18:50 kun by siem usmnial :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) j. Odpowiedz Link Zgłoś
b.b.chy Re: Jezus, Maryja i Ojciec Dyrektor ! gigusia=tlu 18.08.06, 00:47 Jecki, nie czepiaj się. W tłumaczeniach literackich może być niezła, skoro to jej działka. Najgorsi są tacy, którzy uważają się za alfę i omegę w każdej dziedzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: zresztą ja nie w tym sensie, żeby mi szukać 16.08.06, 23:55 odpowiedników, tylko tak w celach poznawczych zapytowywuję o zagwozdki językowe forumowiczów. ale chiba siem do pracy zabiorem czy cóś. Odpowiedz Link Zgłoś
businessangel i słusznie, porządni ludzie śpią w dzień, 16.08.06, 23:56 aktywni są w nocy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Spektrum znaczeniowe słów IP: *.dip.t-dialin.net 17.08.06, 00:34 ...jest w kazdym jezyku zdziebko insze. W wypadku prostych słow jak "Tisch" czy "Lampe" jest jeszcze identyczne, ale juz "Stuhl" ma w niemieckim 2 znaczenia a w polskim tylko jedno. Odpowiedz Link Zgłoś
hermenegilda_zenia Re: Spektrum znaczeniowe słów 17.08.06, 11:47 "Stolec " również jest wyrazem wieloznaczeniowym, choć w drugim znaczeniu - tym mniej oczywistym - oznaczającym tron/duże krzesło jest wyrażeniem archaicznym. Odpowiedz Link Zgłoś
ajzbella Re: Spektrum znaczeniowe słów 17.08.06, 14:32 Bardzo fajny temat wątku! Moje typy na początek: zumutbar i Maßnahmen. Wiem, że w danym kontekście coś się da z tym zrobić, ale ja zawsze mam z tym kłopot. c.d.n. Pozdr! Ajzbella Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus niekoniecznie 17.08.06, 18:03 bo: stolec m II, D. ~lca; lm M. ~lce, D. ~lców 1. «odchody ludzkie lub zwierzęce; kał, wypróżnienie, ekskrementy» Płynne, wolne stolce. Regularne stolce. Δ Zaparcie stolca «zatwardzenie, obstrukcja» 2. daw. «tron, krzesło monarchy, biskupa; przenośnie: władza królewska, książęca, biskupia» to drugie znaczenie jest przestarzale sa lepsze homonimy, ale jak to zwykle bywa, nie wpadaja mi do glowy kiedys zbieralam homonimy, bo czasem takie olsnienie sie trafia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: georgusia Re: Dziwne słówka, z którymi nie wiadomo, co zrob IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.06, 19:47 A ja mam zawsze problem z: nachvollziehen /nachvollziehbar, zumutbar... Odpowiedz Link Zgłoś
maya2006 Re: Dziwne słówka, z którymi nie wiadomo, co zrob 18.08.06, 20:11 hm hilfsbereit -jednym slowem? Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: uczynny? :) 19.08.06, 17:43 fajne słówka, zumutbar też mnie przyprawia o ból głowy, tak a propos powyższych. Odpowiedz Link Zgłoś