alesko 18.04.07, 15:41 hej czy to jest numer identyfikacyjny podatku obrotowego? czy w polsce w ogole uzywa sie takiego numeru? google podaje mi same niem firmy jak to wpisuje wiec chyba w polsce jakos inaczej sie to nazywa ktos wie? pozdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mati Re: UStID-Nr.? IP: 62.21.56.* 18.04.07, 17:05 NIP (NIP - UE jesli poprzedzony literkami np. PL) Odpowiedz Link Zgłoś
alesko Re: UStID-Nr.? 18.04.07, 17:48 a co to jest w takim razie steuernummer? to nie jest to samo? pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DorotaL. Re: UStID-Nr.? IP: *.adsl.inetia.pl 18.04.07, 20:10 Umsatzsteuer to na 100% jest nasz polski VAT ( w slownikach najczesciej jest tylko tlumaczenie, ze jest to podatek obrotowy, nie wiem dlaczego). W DE jest inny system podatkowy, tam mozna miec np. inny numer dot. podatku dochodowego i ten jest powiazany z miejscem prowadzenia dzialanosci (jak zmienisz Urzad Sakrbowz to zmienisz tez numer podatkowy do celow podatku dochodowego), inny dot. VAT czyli Umsatzsteuer-Identifikationsnummer (numer podatnika VAT jest NIEZMIENNY i raz na zawsze, jak nasz NIP). Mam nadzieje, ze pomoglam ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DorotaL Re: UStID-Nr.? IP: *.adsl.inetia.pl 18.04.07, 20:14 aaa i zagubilam sie. Steuernummer to ogolnie numer podatkowy - i potem sa rodzaje tych numerow dla roznych rodzajow podatkow (Umsatzsteuer, Einkommensteuer itp. itd) Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus uuzpelnie: Steuernummer ma kazdy, kto placi 18.04.07, 20:20 Steuer, a ten ...Nr tylko platnicy Vatu, firmy np. , ale niekoniecznie wolne zawody 90% literatury dotyczacej podatkow powstaje w Niemczech:)) Odpowiedz Link Zgłoś
ja.nusz Re: uuzpelnie: Steuernummer ma kazdy, kto placi 18.04.07, 21:10 ggigus napisała: > Steuer, Pudło proszę pani. Steuernummer posiadają również ludzie, którzy nigdy nie zapłacili ani centa podatków. Nawet gdy przez całe życie nic nie zapłacą zostaną pochowani ze swoim numerkiem. I jeszcze jedno; rozprawy o podadkach to nie jest literatura. Ale skąd pani miałaby to wiedzieć... Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus [...] 18.04.07, 22:21 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
alesko Re: UStID-Nr.? 19.04.07, 10:01 ok to w takim razie Unternehmer mit MwSt. Ausweis to przedsiebiorca, ktory ma na pewno numer UStID-Nr.? jedno okreslenie z drugim nie koliduje? pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
alesko Re: UStID-Nr.? 19.04.07, 10:25 pogoglowalam troche i okazuje sie ze niem przedsiebiorca ma dwa numery identyfikacyjne vat jeden dla ue i jeden wewnatrzkrajowy pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
alesko Re: UStID-Nr.? 19.04.07, 10:32 w ulotce min finansow napisali ze UStID-Nr. to numer ident vat na UE a steuernummer to numer ident. vat na niemcy pozdr Odpowiedz Link Zgłoś