jureek 08.05.07, 09:28 Często np. w aktach notarialnych pojawiają się takie sformułowania. Jak oddalibyście to po niemiecku? Jura Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mazur39 Jan Nowak, Sohn von Peter Nowak und Maria 08.05.07, 10:05 Nowak, geb. Neumann ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Jan Nowak, Sohn von Peter Nowak und Maria 08.05.07, 10:10 Dzięki:) W porannym zaciemnieniu nie pomyślałem o "von" tylko mechanicznie chciałem użyć dopełniacza (tak jak po polsku), a z dopełniaczem brzmiałoby to dziwnie. Pozdrawiam Jura Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miemiec Re: Jan Nowak, Sohn von Peter Nowak und Maria IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.05.07, 11:17 ...Sohn des Peter und Maria... (nicht Sohn "von" sondern DES - rettet den Genitiv!!) Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Jan Nowak, Sohn von Peter Nowak und Maria 08.05.07, 12:11 Gość portalu: miemiec napisał(a): > ...Sohn des Peter und Maria... > (nicht Sohn "von" sondern DES - rettet den Genitiv!!) Wolę jednak "von", bo rodzajnik określony przed imionami brzmi mi jakoś tak... nie tak. A poza tym - to "des" miałoby dotyczyć też Marii? Chyba jeśli już to: "Sohn des Peter und der Maria", a może "Peters und Marias Sohn" jeśli już koniecznie genitiv. Jura Odpowiedz Link Zgłoś
pauulek Re: Jan Nowak, Sohn von Peter Nowak und Maria 08.05.07, 12:38 W rezultacie to wsio rowno czyCi sie cos podoba czy nie , ale poprawne jest Twoje drugie sformulowanie: Sohn des .... und der .... a jak nie wierzysz to wysle Ci wyciag ze Stammbucha Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Jan Nowak, Sohn von Peter Nowak und Maria 08.05.07, 13:37 Wierzę i dziękuję. Czyli "von" odpada? Pozdr. Jura Odpowiedz Link Zgłoś
ja.nusz Re: Jan Nowak, Sohn von Peter Nowak und Maria 08.05.07, 14:11 Gość portalu: miemiec napisał(a): > ...Sohn des Peter und Maria... > (nicht Sohn "von" sondern DES - rettet den Genitiv!!) W ten sposób to pan Genitiva nie uratujesz panie Niemiec - raczej go pogrążysz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miemiec Re: Jan Nowak, Sohn von Peter Nowak und Maria IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.05.07, 14:35 ...wiem, pograze genitiv u takich jak pan, panie Januszu - ktorzy z przekory na zlosc babci odmrazaja sobie uszy... (ja do doroslych pisalem;) Odpowiedz Link Zgłoś
ja.nusz Re: Jan Nowak, Sohn von Peter Nowak und Maria 08.05.07, 14:59 Gość portalu: miemiec napisał(a): > ...wiem, pograze genitiv u takich jak pan, panie Januszu - ktorzy z przekory na >zlosc babci odmrazaja sobie uszy... > (ja do doroslych pisalem;) Niezależnie od tego do kogo pisałeś były to bzdury. Wyłożę ci kawę na ławę, bo widze że nie kumasz bazy. Hans Deutscher - Sohn von Fritz Deutscher und Hilde Deutscher geb. Pipka - richtig Hans Deutscher - Sohn des Kaufmanns Fritz Deutscher und der Schneiderin Hilde Deutscher geb. Pipka - auch richtig Hans Deutscher - Sohn des Fritz Deutscher und der Hilde Deutscher geb. Pipka -FALSCH!!! Poniał? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miemiec Re: Jan Nowak, Sohn von Peter Nowak und Maria IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.05.07, 15:04 ...bzdury wypisujecie - ot co, panie ja.nusz... Odpowiedz Link Zgłoś
ja.nusz Re: Jan Nowak, Sohn von Peter Nowak und Maria 08.05.07, 15:27 Gość portalu: miemiec napisał(a): > ...bzdury wypisujecie - ot co, panie ja.nusz... Wenn du es sagst.... Odpowiedz Link Zgłoś
naja0106 Re: Jan Nowak, Sohn von Peter Nowak und Maria 08.05.07, 14:59 tak jest! Sohn des ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: netka Re: Jan Nowak, syn Piotra i Marii IP: *.pools.arcor-ip.net 08.05.07, 15:04 Jan Nowak , Sohn des Peter Nowak und seiner Frau Maria Jan Nowak Sohn von Peter Nowak und Maria Nowak, geb.Kowalska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mazur skad wiesz, ze to byla seine frau? i ktora IP: 193.28.187.* 08.05.07, 16:03 w kolejnosci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miemiec Re: Jan Nowak, syn Piotra i Marii IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.05.07, 16:24 Gość portalu: netka napisał(a): > Jan Nowak Sohn von Peter Nowak und Maria Nowak, geb.Kowalska ...vorausgesetzt sie leben lange i Gelsenkirchen - Buer, gehen oft mit ihrem "Matkas" "auf Schalke" , wenn sie nicht gerade "auf Maloche" müssen und gebrauchen noch mehr solcher Polonismen wie "Sohn von"... etc Odpowiedz Link Zgłoś
fan.club Mein lieber Herr Gesangsverein, "Sohn von"... 08.05.07, 18:55 soll ein Polonisums sein? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miemiec Re: Jan Nowak, syn Piotra i Marii IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.05.07, 16:30 Gość portalu: netka napisał(a): > Jan Nowak , Sohn des Peter Nowak und seiner Frau Maria ...wie? Jan Nowak ist Sohn seiner Frau Maria??? Das kommt aber selten vor... (und ist nicht ganz legal, glaube ich) Odpowiedz Link Zgłoś
pauulek Re: Jan Nowak, syn Piotra i Marii 08.05.07, 16:58 Sprawa nie jest tak jasna jak mi sie wydawalo, w moich aktach jest des ... i der.... ale internet pokazuje nam rozne inne mozliwosci dla powyzszego przyklad tu: www.awest.de/Privat/Ahnenforschung/Lesehilfe/Heiratsurkunde%20Jacob%20Knichel%20und%20Gertruda%20Puff%20Seite%201.jpg von sie tez zdarza www.solingen-internet.de/si-hgw/images/hartig-heiratsurkunde.jpg najladniejsza forma to Sohn der Eheleute ... www.duijff.nl/stamboom/duitsland/familienbuch_html_23c4be2c.gif Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Jan Piotrowitsch Nowak, Sohn der Maria IP: *.dip.t-dialin.net 08.05.07, 17:35 -- Studio opracowan filmów, oddział Włodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jecki trzymaj sie tego, Jureek IP: *.pools.arcor-ip.net 08.05.07, 17:50 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=516&w=61996157&a=62020248 i nie bedziesz mial problemow... :-) j. PS do Ja.nusza Po cholere dyskutujesz z gigulkopodobnymi? :-) Odpowiedz Link Zgłoś