Dodaj do ulubionych

Jan Nowak, syn Piotra i Marii

08.05.07, 09:28
Często np. w aktach notarialnych pojawiają się takie sformułowania. Jak
oddalibyście to po niemiecku?
Jura
Obserwuj wątek
    • mazur39 Jan Nowak, Sohn von Peter Nowak und Maria 08.05.07, 10:05
      Nowak, geb. Neumann ;-)
      • jureek Re: Jan Nowak, Sohn von Peter Nowak und Maria 08.05.07, 10:10
        Dzięki:) W porannym zaciemnieniu nie pomyślałem o "von" tylko mechanicznie
        chciałem użyć dopełniacza (tak jak po polsku), a z dopełniaczem brzmiałoby to
        dziwnie.
        Pozdrawiam
        Jura
        • Gość: miemiec Re: Jan Nowak, Sohn von Peter Nowak und Maria IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.05.07, 11:17
          ...Sohn des Peter und Maria...
          (nicht Sohn "von" sondern DES - rettet den Genitiv!!)
          • jureek Re: Jan Nowak, Sohn von Peter Nowak und Maria 08.05.07, 12:11
            Gość portalu: miemiec napisał(a):

> ...Sohn des Peter und Maria...
            > (nicht Sohn "von" sondern DES - rettet den Genitiv!!)

Wolę jednak "von", bo rodzajnik określony przed imionami brzmi mi jakoś tak...
            nie tak. A poza tym - to "des" miałoby dotyczyć też Marii? Chyba jeśli już to:
            "Sohn des Peter und der Maria", a może "Peters und Marias Sohn" jeśli już
            koniecznie genitiv.
            Jura
            • pauulek Re: Jan Nowak, Sohn von Peter Nowak und Maria 08.05.07, 12:38
              W rezultacie to wsio rowno czyCi sie cos podoba czy nie , ale poprawne jest
              Twoje drugie sformulowanie: Sohn des .... und der ....
              a jak nie wierzysz to wysle Ci wyciag ze Stammbucha
              • jureek Re: Jan Nowak, Sohn von Peter Nowak und Maria 08.05.07, 13:37
                Wierzę i dziękuję. Czyli "von" odpada?
                Pozdr.
                Jura
                • pauulek Re: Jan Nowak, Sohn von Peter Nowak und Maria 08.05.07, 13:45
                  Tak.
          • ja.nusz Re: Jan Nowak, Sohn von Peter Nowak und Maria 08.05.07, 14:11

> ...Sohn des Peter und Maria...
            > (nicht Sohn "von" sondern DES - rettet den Genitiv!!)

W ten sposób to pan Genitiva nie uratujesz panie Niemiec - raczej go pogrążysz.
            • Gość: miemiec Re: Jan Nowak, Sohn von Peter Nowak und Maria IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.05.07, 14:35
              ...wiem, pograze genitiv u takich jak pan, panie Januszu - ktorzy z przekory na
              zlosc babci odmrazaja sobie uszy...
              (ja do doroslych pisalem;)
              • ja.nusz Re: Jan Nowak, Sohn von Peter Nowak und Maria 08.05.07, 14:59

> ...wiem, pograze genitiv u takich jak pan, panie Januszu - ktorzy z przekory na
                >zlosc babci odmrazaja sobie uszy...
                > (ja do doroslych pisalem;)

Niezależnie od tego do kogo pisałeś były to bzdury.
                Wyłożę ci kawę na ławę, bo widze że nie kumasz bazy.

Hans Deutscher - Sohn von Fritz Deutscher und Hilde Deutscher geb. Pipka - richtig

Hans Deutscher - Sohn des Kaufmanns Fritz Deutscher und der Schneiderin Hilde
                Deutscher geb. Pipka - auch richtig

Hans Deutscher - Sohn des Fritz Deutscher und der Hilde Deutscher geb. Pipka
                -FALSCH!!!

Poniał?
                • Gość: miemiec Re: Jan Nowak, Sohn von Peter Nowak und Maria IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.05.07, 15:04
                  ...bzdury wypisujecie - ot co, panie ja.nusz...
                  • ja.nusz Re: Jan Nowak, Sohn von Peter Nowak und Maria 08.05.07, 15:27

> ...bzdury wypisujecie - ot co, panie ja.nusz...

Wenn du es sagst....
          • naja0106 Re: Jan Nowak, Sohn von Peter Nowak und Maria 08.05.07, 14:59
            tak jest! Sohn des ...
    • Gość: netka Re: Jan Nowak, syn Piotra i Marii IP: *.pools.arcor-ip.net 08.05.07, 15:04
      Jan Nowak , Sohn des Peter Nowak und seiner Frau Maria
      Jan Nowak Sohn von Peter Nowak und Maria Nowak, geb.Kowalska
      • Gość: mazur skad wiesz, ze to byla seine frau? i ktora IP: 193.28.187.* 08.05.07, 16:03
        w kolejnosci?
      • Gość: miemiec Re: Jan Nowak, syn Piotra i Marii IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.05.07, 16:24
        Gość portalu: netka napisał(a):

> Jan Nowak Sohn von Peter Nowak und Maria Nowak, geb.Kowalska

...vorausgesetzt sie leben lange i Gelsenkirchen - Buer, gehen oft mit
        ihrem "Matkas" "auf Schalke" , wenn sie nicht gerade "auf Maloche" müssen und
        gebrauchen noch mehr solcher Polonismen wie "Sohn von"... etc
        • fan.club Mein lieber Herr Gesangsverein, "Sohn von"... 08.05.07, 18:55
          soll ein Polonisums sein?
      • Gość: miemiec Re: Jan Nowak, syn Piotra i Marii IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.05.07, 16:30
        Gość portalu: netka napisał(a):

> Jan Nowak , Sohn des Peter Nowak und seiner Frau Maria

...wie? Jan Nowak ist Sohn seiner Frau Maria??? Das kommt aber selten vor...
        (und ist nicht ganz legal, glaube ich)
    • pauulek Re: Jan Nowak, syn Piotra i Marii 08.05.07, 16:58
      Sprawa nie jest tak jasna jak mi sie wydawalo, w moich aktach jest des ... i
      der....
      ale internet pokazuje nam rozne inne mozliwosci dla powyzszego przyklad tu:
      www.awest.de/Privat/Ahnenforschung/Lesehilfe/Heiratsurkunde%20Jacob%20Knichel%20und%20Gertruda%20Puff%20Seite%201.jpg

von sie tez zdarza
      www.solingen-internet.de/si-hgw/images/hartig-heiratsurkunde.jpg
      najladniejsza forma to Sohn der Eheleute ...

www.duijff.nl/stamboom/duitsland/familienbuch_html_23c4be2c.gif
    • Gość: Marek Jan Piotrowitsch Nowak, Sohn der Maria IP: *.dip.t-dialin.net 08.05.07, 17:35
      --
      Studio opracowan filmów, oddział Włodzi
      • Gość: jecki trzymaj sie tego, Jureek IP: *.pools.arcor-ip.net 08.05.07, 17:50
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=516&w=61996157&a=62020248
        i nie bedziesz mial problemow... :-)

j.
        PS do Ja.nusza
        Po cholere dyskutujesz z gigulkopodobnymi? :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka