Gość: papalapap IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.11.07, 16:19 Das Mädchen hat IHRE Flasche getrunken. o. Das Mädchen hat SEINE Flasche getrunken. Obwohl es ein weilbiches Wesen ist ,in der deutschen Grammatik ist "das Mädchen" ein Neutrum. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
salatka-warzywna Re: Was ist richtig ? 05.11.07, 16:55 oba z nastawieniem na IHRE? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duch hopkirka Re: Was ist richtig ? IP: *.dip.t-dialin.net 05.11.07, 23:13 seine jak wypila jego butelke...czasem sa kobiety bardzo spragnione.. Odpowiedz Link Zgłoś
aga_ta_70 Re: Was ist richtig ? 05.11.07, 20:00 Gość portalu: papalapap napisał(a): > Das Mädchen hat IHRE Flasche getrunken. > o. > Das Mädchen hat SEINE Flasche getrunken. > > Obwohl es ein weilbiches Wesen ist ,in der deutschen Grammatik ist "das > Mädchen" ein Neutrum. > Hi, poprawnie jest SEIN. Das Mädchen jest zdrobnieniem "die Magd". W jezyku literackim odnmienia sie przez SEIN. Ja w jezyku potocznym, ejsli chodzi o znajoma dziewczynke mowie IHRE, bo SEIN uwazam za niegrzeczne. O ile sie ta Mädchen zna, lub ma na mysli jakas konkretna Mädchen oczywiscie. Ale jesli chodzi o EIN MäDCHEN tez bym powiedziala: SEIN. Hm...czy ktos zrozumial, o co mi chodzi??pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
jecki.p nie jest dla mnie jasne, 05.11.07, 20:13 czy twoje watpliwosci dotycza mojej percepcji, czy twojej zdolnosci formulowania mysli... j. ps mowisz "ihre", bo nazywasz znajoma dziewczynke po imieniu, nie dlatego, ze jest to "Mädchen". Odpowiedz Link Zgłoś
aga_ta_70 Re: nie jest dla mnie jasne, 05.11.07, 20:34 jecki.p napisał: > czy twoje watpliwosci dotycza mojej percepcji, czy twojej zdolnosci formulowani > a > mysli... > j. > ps > mowisz "ihre", bo nazywasz znajoma dziewczynke po imieniu, nie dlatego, ze jest > to "Mädchen". No zdarza mi sie, ze nie pamietam imienia dziewczynki z przedszkola na przyklad (za duzo ich po prostu), to mowie, ze "DAS Mädchen, wie heißt sie nur...sie hat ja so ein süßes Lächeln, blablabla...";-) Mowa potoczna. DAS mädchen jest zdrobnieniem, nie sadze, ze w mowie potocznej az tak trzeba trzymac sie gramatyki. Ale fakt, nie chce tu mieszac i zapewne tez tak sadzisz, poprawnie jest SEIN. Dlaczego mialabym wprowadzac tu reforme;-) Hm...a jednak jak pomysle: "DAS Mädchen, DAS so herzig lächeln kann..." Tjor, Du hast Recht, sorry jecki. :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
daaw Re: nie jest dla mnie jasne, 05.11.07, 22:40 aga_ta_70 troche tutaj pozmienialas temat wątku. Przypadki, o ktorych ty piszesz, to juz inna bajka. Jesli chodzi o pytanie autora wątku, to jedyna poprawna odpowiedzia jest "seine". To samo dotyczy zdan typu: Das Mädchen, das (nicht: die) sich neben mich gesetzt hat, ... Das Mädchen, dessen (nicht: deren) Jacke schwarz ist, ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duch hopkirka Re: Was ist richtig ? IP: *.dip.t-dialin.net 05.11.07, 23:12 ihre.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duch hopkirka Re: Was ist richtig ? IP: *.dip.t-dialin.net 05.11.07, 23:18 hahaha...a kto broni dziewczynie wypic butelke od kolegi? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duch hopkirka Re: Was ist richtig ? IP: *.dip.t-dialin.net 05.11.07, 23:20 das Mädchen hat ihr Flasche getrunken Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Randall Re: Was ist richtig ? IP: *.dip.t-dialin.net 05.11.07, 23:36 to zalezy czy wypila wlasna czy kolegi..hahaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chils Re: Was ist richtig ? IP: *.dip.t-dialin.net 06.11.07, 16:44 bedzie poprawne ihre,sadze ze jest to w znaczeniu ze ta dziewczyna wypila swoja flasche a nie jego dlatego bedzie ihre. jesli jest to znaczenie ze ta dziewczyna wypila jego flasche to bedzie seine...zaleze o co chodzi :D pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
daaw Re: Was ist richtig ? 06.11.07, 18:08 Nie. Poprawne jest tylko seine, bo Mädchen jest "das", nie może być ihre bo jest to po prostu niepoprawne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Randall Re: Was ist richtig ? IP: *.dip.t-dialin.net 08.11.07, 22:56 BRAVO!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: papalapap Re: Was ist richtig ? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 06.11.07, 20:51 Es geht um eigene Flasche . "Seine" ist richtig. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Randall Re: Was ist richtig ? IP: *.dip.t-dialin.net 08.11.07, 22:59 jesli chodzi o eigene Flasche to FALSCH! das Mädchen hat IHRE Flasche........... das Mäddchen also ihre Flasche.... ich gebe mir gleich`ne Kugel... Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores Nic z tego ,kolego ! 09.11.07, 00:40 Gość portalu: Randall napisał(a): > jesli chodzi o eigene Flasche to FALSCH! > das Mädchen hat IHRE Flasche........... > das Mäddchen also ihre Flasche.... > Niestety nie masz racji ,TYLKO i WYLACZNIE "seine" jest poprawna odpowiedz . Das Mädchen hat seine eigene Flasche getrunken . Brzmi dziwnie ,ale jest gramatycznie poprawne . :o) Koko Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores Jecki !!!! 09.11.07, 00:46 > Niestety nie masz racji ,TYLKO i WYLACZNIE "seine" jest poprawna odpowiedz . > Das Mädchen hat seine eigene Flasche getrunken . > .....wlasciwie to powinno byc "aus seiner eigenen " , chyba .....juz zglupialam zupelnie ,Jecki hilf mir doch :))))) Oj pozno juz :) Odpowiedz Link Zgłoś
jecki.p klaro, KoKo ! 09.11.07, 17:34 potocznie jednak: das Mädchen hat seine Flasche aus/leer getrunken. Da das Wort "etwas" Weibliches bezeichnet, sind jedoch bei Pronomen beide Genera denkbar und auch gebräuchlich: Das Mädchen hat seine/ihre Puppe kaputt gemacht. j. Odpowiedz Link Zgłoś
jessi_a Andersen und Das kleine Mädchen 09.11.07, 17:51 mit den Schwefelhölzern "Den ganzen Tag hat das Mädchen seine Schwefelhölzer feilgeboten" "Das Mädchen streicht ein viertes Schwefelhölzchen an, sieht ihre Großmutter und ruft ihr zu: "Oh! Nimm mich mit! " Odpowiedz Link Zgłoś
ja.nusz Re: Andersen und Das kleine Mädchen 09.11.07, 17:58 essi_a napisała: > mit den Schwefelhölzern > > "Den ganzen Tag hat das Mädchen seine Schwefelhölzer feilgeboten" Das ist aber dänisch:) Odpowiedz Link Zgłoś
daaw Re: klaro, KoKo ! 09.11.07, 18:07 Jecki, obwohl ich große Stücke auf Dich halte, liegst du diesmal mit dieser Behauptung: "Das Mädchen hat seine/ihre Puppe kaputt gemacht" völlig falsch. "Mädchen" ist sächlich und das Possesivpronomen muss sich unbedingt auf das Genus des Nomens beziehen. Würde man "ihr" verwenden, so würde das Possesivpronomen mit dem entsprechenden Genus nicht übereinstimmen. Und das wäre schon natürlich ein unverzeihlicher Fehler. Odpowiedz Link Zgłoś
daaw Re: I am wrong ? 09.11.07, 18:40 Tut mir Leid. Diesmal ist es doch möglich ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ja.nusz Re: klaro, KoKo ! 09.11.07, 18:31 daaw napisał: > Jecki, obwohl ich große Stücke auf Dich halte..... Auf Jecki hält jeden Abend eine andere ihre große Stücke...:) Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores Re: klaro, KoKo ! 09.11.07, 18:22 jecki.p napisał: > Das Mädchen hat seine/ihre Puppe kaputt gemacht. Poprawnie jest chyba TYLKO "seine" ,tak mi sie wydaje przynajmniej. :o) Koko Odpowiedz Link Zgłoś
salatka-warzywna po konsultacjach 08.11.07, 23:45 jednak "seiner" na pewno nie "eigener" - bo co najwyżej "aus seiner eigener" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAREK25 Re: Was ist richtig ? IP: *.dip.t-dialin.net 09.11.07, 02:48 poprawnie jest ein Mädchen hat seine flasche getrunken ( jak chodzi o niego) ein Mädchen hat ihre Flache getrunkem(jej) ein Mädschen hat Ihre flache getrunken(jak chodzi o pan pania) Odpowiedz Link Zgłoś
ja.nusz Re: Was ist richtig ? 09.11.07, 10:41 Gość portalu: MAREK25 napisał(a): > poprawnie jest ein Mädchen hat seine flasche getrunken ( jak > chodzi o niego) ein Mädchen hat ihre Flache getrunkem(jej) ein > Mädschen hat Ihre flache getrunken(jak chodzi o pan pania) Wstałeś specjalnie w środku nocy, żeby napisać te bzdury? Odpowiedz Link Zgłoś
lira_korbowa Re: Was ist richtig ? 09.11.07, 10:48 Baaardzo wnikliwego opracowania doczekało się pociągające (z flaszki) dziewczę. Wobec tego drążenia brak mi takiej wersji: Das Mädchen hat sein Fläschchen getrunken. Odpowiedz Link Zgłoś