Dodaj do ulubionych

Tytuly naukowe

IP: 217.173.196.* 29.10.03, 15:55
Mam problem z pzetlumaczeniem tytulow naukowych.
przyklady:
Dipl.-Ing. - magister inzynier?
Ing.-grad. - w ogole nie wiem, co to moze byc
Dipl.-Kaufmann - magister ekonomii?
Dipl.-Oekonom. - tez magister ekonomii?
No i najwiekszy problem, to "Dr. rer. nat.".
A moze w ogole nie tlumaczy sie tytulow naukowych, tylko zostawia je w
oryginalnej wersji?
Z gory dziekuje za pomoc.
Jurek
Obserwuj wątek
    • Gość: miriam21@gazeta.pl Re: Tytuly naukowe IP: *.proxy.aol.com 29.10.03, 17:33
      hallo,
      nie jesten zawodowym tlumaczem, wiec nie wiem czy sie tlumaczy tytuly, ale
      sprobuje:

1. tak - Dipl. Ing. to w Polskim "mgr inz.", mimo ze w Niemieckim tytul
      magistra dostaje sie raczej w naukach humanistycznych.
      2. Nie wiem , sorry
      3. + 4. tak oba oznaczaja mgr ekonomii, roznica polega w wyborze przedmiotow
      na specjalizacje. Dipl. Kaufmann decyduje sie na przedmioty tylko z zakresu
      BWL, a Dipl. oec. moze kombinowac przedmioty z VWL, BWL i nauk spolecznych.
      5. to wedlug mnie doktor nauk scislych

Ale wiesz, najlepiej odpowie Ci na te pytania chyba Ania - "ggigus".

pozdrawiam
      Ania
    • crannmer Re: Tytuly naukowe 29.10.03, 20:03
      Gość portalu: Jureek napisał(a):

> Dipl.-Ing. - magister inzynier?
      OK

> Ing.-grad. - w ogole nie wiem, co to moze byc

graduierter Ingenieur.
      Stopien ponizej magistra. Dlugo niestosowany, obecnie znowu wraca pod postacia
      bakelauratu (bachelor)

> No i najwiekszy problem, to "Dr. rer. nat.".

Doktor nauk przarodniczych. Uwaga! POdzial nauk po niemiecku nie odpowiada
      polskiemu podzialowi, lecz bazuje bardziej na Heglu :-)

Naturwissenschaften to przyrodnicze plus scisle ale bez matematyki. Np doktor
      matematyki bedzie mial AFIK Dr. rer. phil.

(z kolei w szkole matematyke zalicza sie potocznie do Naturwissenschaften :-)

Przyklady tytolow znajdziesz tutaj:

www.stura.tu-dresden.de/stura/struktur/referate/oe/spirex/archiv/2002/kap12.pdf

Pozdr.

C.
      • Gość: Jureek Re: Tytuly naukowe IP: 213.134.138.* 30.10.03, 18:55
        Dziekuje bardzo za pomoc.
        Jurek
      • Gość: jeden_z_Rajchu to nie bylo calkie w dziesiatke IP: 195.27.163.* 05.11.03, 20:33
        to nie bylo calkiem w dziesiatke

1. Dipl. Ing = Diplom Ingeniuer zasadniczo Uni albo TU
        inz po studniach uniwersyteckich np fizyka doswiadczalna - normalna fizika
        Dipl. Phisiker lub po Technische Universtaet - studia politechniczne
        - rozroznienie Uni i TU jest dosc czesto raczej tradycyjne niz rzeczywiste
        kierunki sie pomieszaly czy Mathe Uni czy Mathe TU

2. Ing. Grad = graduierter Ing = tlumaczac doslownie stopien inzynierski (Grad)
        zostalo zastapione przez Dipl. Ing (FH) Fachhochschule - prawie odpowiednik
        WSI z tym ze na FH mozna sie zapisac majac mala mature jak sie kiedys mowilo w
        Galicji - male swiadectwo dojrzalosci po Real Schule 10 klas.
        Zasadniczo tadycyjnie Ing byl wlasnie tylko Grad - a po uni czy TU nie bylo
        Ing. tylko Dipl. Phsiker czy Dipl. Mathe czy Dipl. Jura - ale teraz sie
        pomieszalo

3. i 4. Dipl-Kaufmann i Dipl-Oekonom to jedno i to samo Kafmann byl terminem
        rozpowszechninym w Niemczech Zachodnich Oekonom w NRD

Dr. rer. nat i Dr. rer. pol to jest po polsku Dr. habilitowany
        juz chyba malo kto wie ze jeden znaczy nauki polityczne a drugi nauki scisle

Jedno jest pewne ze tradycyjnie Dr. nalezy w niemieckim do nazwiska
        - ci ludzie zdobyli wiedze i obowiazuje czapkowanie im - przynajmniej w
        stosunkach oficjalnych tak wiec zwraca sie przez Herr Doktor Stoiber
        czy przer Herr Doktor Hupka czy Frau Doktor Marion Graffin von Doenhoff
        - a przy Dr. rer nat czy Dr. rer. pol to nawet z rekami przy szwach |:-)))

• crannmer Sechs, hinsetzen! 06.11.03, 09:10
          Gość portalu: jeden_z_Rajchu napisał(a):

> to nie bylo calkiem w dziesiatke

Czyzby?

> 1. Dipl. Ing = Diplom Ingeniuer zasadniczo Uni albo TU

Dipl.-Ing. to mgr inz. Howhg!
          Po studiach na politechnice obowiazuje dodatek (FH). Po studiach
          uniwersyteckich odpowiedni dodatek nie obowiazuje, aczkolwiek niektorzy go i
          tak stosuja.

> inz po studniach uniwersyteckich np fizyka doswiadczalna - normalna fizika
          > Dipl. Phisiker lub po Technische Universtaet - studia politechniczne
          > - rozroznienie Uni i TU jest dosc czesto raczej tradycyjne niz rzeczywiste
          > kierunki sie pomieszaly czy Mathe Uni czy Mathe TU

A co dokladnie chciales powiedziec? Co do mieszania, to patrz nizej.

> 2. Ing. Grad = graduierter Ing = tlumaczac doslownie stopien inzynierski
          > (Grad)
          > zostalo zastapione przez Dipl. Ing (FH) Fachhochschule -

Bladzisz niestety.

> Zasadniczo tadycyjnie Ing byl wlasnie tylko Grad - a po uni czy TU nie bylo
          > Ing. tylko Dipl. Phsiker czy Dipl. Mathe czy Dipl. Jura - ale teraz sie
          > pomieszalo

Niestety sam mieszasz. PO kierunkach inzynierskich (elektrotechnika, budowa
          maszyn, Softwaretechnik etc.) jest sie Dipl.-Ing. Elektro, Maschinenbau,
          Softwaretechnik etc. niezaleznie od tego, czy to byl uniwersytet, czy
          Fachhochschule.

PO kierunkach teoretycznych (fizyka, chemia, BWL etc.) jest sie Dipl.-
          Physiker, -Chemiker, -Betriebswirt etc. niezaleznie od tego, czy to byl
          unwersytet, czy Fachhochschule.

Absolwenci Fachhochschule po tytule prowadza dodatek (FH).

> Dr. rer. nat i Dr. rer. pol to jest po polsku Dr. habilitowany
          > juz chyba malo kto wie ze jeden znaczy nauki polityczne a drugi nauki scisle

Bzdura. Habilitacje oznacza skrot habil. (zadko uzywany). A dodatki typu "rer.
          nat." oznaczaja jedynie kierunek.

Znaczenia dodatkow (i reszte zasad tytulow) mogles poznac na podanej wczesniej
          stronie. Dla pewnosci podam ja jeszcze raz:

www.stura.tu-dresden.de/stura/struktur/referate/oe/spirex/archiv/2002/kap12.pdf

> - a przy Dr. rer nat czy Dr. rer. pol to nawet z rekami przy szwach |:-)))

Masz wiecej takich rewelacji?

Pozdr.

C.
          • Gość: jeden_z_Rajchu hast keine Ahnung IP: 195.27.163.* 06.11.03, 11:06
            chlopie ty sie uczysz niemieckiego a ja jestem Niemcem i tu zyje

W Niemczech jest
            Uni - Univesitaet
            TU - Technische Univeritaet - odpowiada Politechnice
            FH - Fachhochschule - doslownie Wyzsza Szkola Zawodow cos podobnego do WSI
            ale nie sa to szkoly tylko i wylacznie Inzynierskie.

Roznica miedzy Uni i TU jest raczej natury tradycyjnej bo wiele Uni ma teraz
            rowniez kierunki techniczne

Roznica miedzy Uni/TU a FH jest powazna - dokladnie Fachhochschule w Polsce
            nie ma - probowana kiedys stworzyc na modle i podobienstwo ale nie wyszlo.
            Tradycyjna roznica miedzy Uni/TU a FH jest taka ze Uni/TU w zalozeniu mialy
            byc bardziej w Grundlagenforschung w teorii a FH blizsze praktyki
            te roznice nie sa do utrzymania i sie zacieraja.

Jedno jest pewne po FH nie ma mozliwosci otworzyc przewodu doktorskiego
            czy sie habilitowac - zrobic kariere naukowa.

Od niedawna pojawily sie w Niemczech przeniesione z Ameryki Bachelor i MA
            Bachelor chyba odpowiada polskim licencjatom - a amerykanskim undergraduate
            podczas gdy skonczone studia w europejskim tego slowa rozumieniu to jest
            postgraduate czyli polskie studia magisterskie (te nowego typu)
            undergraduate odpowiada niemieckiemu Vordiplom - i jest w Niemczech dopiero
            Halbemiete
            postgraduate odpowiada niemieckiemu Diplom - czyli pelnym studiom

• Gość: Miriam21@gazeta.pl Re: hast keine Ahnung IP: *.proxy.aol.com 06.11.03, 13:07
              z tym Dipl.Kaufmann und Dipl. Ökonom, to tez niezupelnie tak jak piszesz.
              Zgadza sie, ze Dipl. Ökonom bylo w DDR jest tez teraz w Nimeczech. Wiem bo sama
              jestem Dipl. oec i przypadkowo studiowalam w Stuttgarcie a to nie DDR. Roznice
              jakie sa miedzy tymi tytulami opisalam powyzej.
              pozdrawiam
              Ania
            • crannmer Jajo madrzejsze od kury 06.11.03, 14:44
              Gość portalu: jeden_z_Rajchu napisał(a):

> chlopie ty sie uczysz niemieckiego a ja jestem Niemcem i tu zyje

ROFTL

Niemiecki masz moze paszport. Gdybys byl Niemcem po studiach, zajzalbys
              najpierw do podanego zrodla i uznal swoje bledy, ew. podal wlasne kontrzrodla.

A w kazdym razie cytowalbys moje odpowiedzi ze wskazaniem, gdzie sa bledy.

[ciach struktura szkolnictwa wyzszego]

Nie wnikajac w strukture szkolnictwa, ktora tu nie ma nic do rzeczy, Dipl.-Ing.
              (FH) tlumaczy sie na polski mgr inz, ew. z dodatkiem wyjasniajacym.

A Twoje wywody o zasadach, kiedy stosuje sie tytul z Ing, a kiedy sama
              profesje, sa po prostu bzdura.

> Jedno jest pewne po FH nie ma mozliwosci otworzyc przewodu doktorskiego
              > czy sie habilitowac - zrobic kariere naukowa.

Nie na temat.

> Od niedawna pojawily sie w Niemczech przeniesione z Ameryki Bachelor i MA
              > Bachelor chyba odpowiada polskim licencjatom - a amerykanskim undergraduate
              > podczas gdy skonczone studia w europejskim tego slowa rozumieniu to jest
              > postgraduate czyli polskie studia magisterskie (te nowego typu)
              > undergraduate odpowiada niemieckiemu Vordiplom - i jest w Niemczech dopiero
              > Halbemiete
              > postgraduate odpowiada niemieckiemu Diplom - czyli pelnym studiom

Niemniej Ing. grad. odpowiada stopniem naukowym wlasnie dzisiejszemu
              bakalarzowi.

> z tym ze na FH mozna sie zapisac majac mala mature jak sie kiedys mowilo w
              > Galicji - male swiadectwo dojrzalosci po Real Schule 10 klas

Bzdura. Do FH nie mozesz isc po 10 klasie Realschule. Jesli nie masz matury,
              musisz zrobic Fachabitur.

W dalszym ciagu pozostaja bez ustosunkowania sie Twoje bzdury na temat dodatkow
              do tytulow doktorskich.

Rowniez bezposrednie tlumaczenie bez wyjasnienia rer. nat. na nauki scisle jest
              bledne, bo matematyka do rer. nat. w Niemczech nie nalezy.

Masz cos na swoja obrone?
              Prosze o konkretna odpowiedz, najlepiej ze zrodlami.

POzdr.

C.
          • Gość: Babsko Re: Sechs, hinsetzen! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.03, 15:17
            crannmer... alez Ty jestes niemily facet, a jaki madry... zrobia Cie
            kanclerzem... juz niedlugo. Pozdrawiam
            • crannmer Milo z Twojej strony ;-) 06.11.03, 15:48
              Gość portalu: Babsko napisał(a):

> crannmer... alez Ty jestes niemily facet, a jaki madry...

Interpretuje to jako komplement ;->

Chyba, ze lubisz milych, a glupich :->

> zrobia Cie
              > kanclerzem... juz niedlugo.

Lepiej nie. Dla ogolnosci lepiej nie :->

Pozdr.

C.
            • crannmer Jeszcze jedno, drogie Babsko 06.11.03, 16:11
              Jak mi ktos wyskakuje z argumentem typu
              "chlopie ty sie uczysz niemieckiego a ja jestem Niemcem i tu zyje"
              na rzeczowe wywody, to z miejsca przestaje byc mily.

Pozdr.

C.
    • Gość: Pawel Re: Tytuly naukowe IP: *.dip.t-dialin.net 06.11.03, 16:58
      Bundesanstalt fuer Arbeit ma ciekawa strone opisujaca zawody-Die Datenbank
      fuer Ausbildungs-und Taetigkeitsbeschreibungen.
      Tam znajdziesz wszystko i z pewnoscia dobrze opisane.
      Udzielajacy Tobie poprzednio informacji chociaz podaja je dobrze,okazuje sie ,
      ze nie zawsze scisle.Okazuje sie, ze np. Dpl.-Oekonom to tytul,ktory ottrzymasz
      po zakonczeniu odpowiednich studiow na Uni, natomiast Diplomoekonom (wlasnie w
      takiej pisowni- jedno slowo)to tytul DDR-owski.
      • Gość: miriam21@gazeta.pl Kerstin - teraz Ty IP: *.proxy.aol.com 06.11.03, 21:22

Kerstin, ratuj nas :-)))

ludzie zaczynaja sie niepotrzebnie denerwowac w odpowiedzi na zupelnie zbedna
        prowokacje.

Jak brzmi Twoj tytul po niemiecku?

pozdrawiam
        Ania
        • kerstink Re: Kerstin - teraz Ty 07.11.03, 09:34
          Aniu, nigdy nie staralam sie o Anerkennung mojego tytulu doktorskiego w
          Niemczech. Nigdy nie musialam go przetlumaczyc na niemiecki. Tu jestem doktorem
          matematyki,
          w Niemczech Doktor der Mathematik, przypuszczam, ze to Dr. math. - ale moge sie
          mylic. Jedyna osoba w moim otoczeniu, ktora to moze wiedziec, to moj szef, ktory
          wlasnie wyjechal.
          Jako ciekawostka dodam, ze moj tytul magisterski po niemiecku brzmi
          Dipl. Math. (Polen) - tak dopis, ze Polska.

Pozdrawiam, Dr. kerstink (dla tego z rajchu)
          • crannmer Dr. rer. nat. 07.11.03, 10:14
            Wg. informacji wydzialu matematyki Uniwersytetu Hamburg doktor matematyki
            dostaje oficjalny tytul Dr. rer. nat.

www.math.uni-hamburg.de/contact/index.html
            (rozmowa telefoniczna z sekretariatem)

Niniejszym koryguje moje wczesniejsze informacje, jakoby matematyka podlegala
            pod Geisteswissenschaften. Co do tego bylem w bledzie i tenze uroczyscie
            wycofuje, a uczestnikow forum prosze o wybaczenie.

Natomiast z kontaktow z roznymi Dr.s i Prof. Dr.s w normalnym codziennym zyciu
            odnosze wrazenie, ze samo Dr. w zupelnosci wystarcza :-)

POzdr.

C.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka