Dodaj do ulubionych

po co to wszystko...

14.12.08, 15:45
Kilka osób słusznie zauważyło, że to forum stało się ładnie mówiąc "wielką przepychanką". Ale dlaczego? Bo kilka innych osób miało odmienne poglądy na temat fonetyki.

Tak więc mimo kilkunastu lat pobytu w Niemczech, po zaliczeniu tam matury, studiów, i lat pracy, nie umię poprawnie mówić, to w takim razie ktoś musi!

Ktoś napisał raz, że wie lepiej, wię proszę bardzo. Bądźcie ludźmi z charakterem i napiszcie, jak wymawia się te właśnie kluczowe słowa, o które jest ta chora kłutnia:

- mich, dich, ich
- bild, wild, mischen
- röschen, höschen, bißchen
itd.

Bo pisać, że ja robię to źle jest bezpodstawne, tak długo, aż ktoś napisze, jak jest w takim razie poprawnie. Nie ma tu naprawdę Niemca, który umie po polsku?

Obserwuj wątek
    • jecki.p konczyles studia u o. Rydzyka ? 14.12.08, 16:27
      bo innych nie UMIĘ sobie wyobrazic...

j.
      • real.slim Re: konczyles studia u o. Rydzyka ? 14.12.08, 21:26
        jakie by nie były, były widocznie lepsze, niż twoje
    • annajustyna Re: po co to wszystko... 14.12.08, 18:42
      Klotnie, umiem, ech moze od polskiego zaczniemy...
    • znana.jako.ggigus Re: po co to wszystko... 14.12.08, 20:50
      nie umiesz, owszem, jak widze po Twoim postach po niemiecku. I po polsku tez nie
      umiesz, ale wg mnie to w niczym nie przeszkadza, w dyskusji na pewno nie:))
      Oczekujesz cudow, czyli tego ze polscy nauczyciele niemieckiego beda mieli
      opanowana perfekcyjnie wymowe (czyli taka jak Twoja, jak przypuszczam) i ze
      naucza tego uczniow.
      Jedem Tierchen sein Pläsierchen i Bescheidenheit das schönste Kleid.
      • real.slim Re: po co to wszystko... 14.12.08, 21:39
        Najłatwiej jest oceniać nie pisząc nic własnego, aby się przypadkiem nie pomylić. Mieć własne zdanie na jakiś temat jest lepsze, niż w ogóle go nie mieć.

Ta tak a propos tego co umiem czy nie. To było pytanie retoryczne. :))

Skoro tak już nalegasz i przyklejasz się do nauczycieli, to napisałem to już w pierwszym poście. Nie oczekuję tego, żeby nauczyciele świetnie mówili po niemiecku, bo polski system nauczania na to nie pozwala. Jednak ta głupia duma narodowa i ignorancja mnie wkurza. To wszystko. Często jest mówione, jak to wspaniale jesteśmy kształceni w Polsce, a jak sama słusznie zauważyłaś, to jest tylko złudzenie na forum europejskim...

• znana.jako.ggigus hm 14.12.08, 21:58
          w kwestii podejmowanego przez Ciebie tematu juz sie wypowiadalam.
          Co to jest duma narodowa? Co ma wspolnego owa duma z kwestia niezbyt dobrej
          niemieckiej dykcji u polskich nauczycieli niemieckiego?
          Oj, jak widze, lubisz skakac z tematu na temat, hobby jak kto woli.

piszesz:
          Często jest mówione, jak to wspaniale
          > jesteśmy kształceni w Polsce, a jak sama słusznie zauważyłaś, to jest tylko zł
          > udzenie na forum europejskim...

ja odpiwiadam - ???!!
          • jecki.q Kinder, 14.12.08, 22:45
            Euer Selbstmitleid ist zum Kotzen.
            J.

PS Können Ghickus und szlymm sich nicht privat mailen? Dann muss ich den Dünnpfiff hier nicht auch noch kommentieren. Danke.
            • znana.jako.ggigus nie musisz niczego 14.12.08, 23:08
              komentowac, ba nawet czytac nie musisz.
            • real.slim who ask you to?! 14.12.08, 23:25
              jecki.q you lil' sissy princess. No one asked you to comment anything here... Go playin' with your toys...

Du schreibst:
              > Euer Selbstmitleid ist zum Kotzen.

Tue nicht so scheinheilig. Du hast deine Integrität längst verloren, falls du je welche hattest. Deine Posts sind unter aller Sau! Dein Deutsch ist beschissen und das Traurige ist, es ist das Einzige was du wohl hast. Das ist traurig. Bei mir ist Deutsch neben dem Englischen und dem eigentlichen Beruf, einfach eine nette Zugabe...
              Wer verfällt also in Selbstmitleid.

Durch deine Anbiederung hast du ebenfalls deine Würde und Selbstachtung verkauft. Also erwarte nicht, dass dich hier ernsthaft einer respektiert.

• six_a Re: po co to wszystko... 14.12.08, 23:23
      kupsepodręcznik do fonetyki

dlaczego ludzie takie marudne som?
      • jecki.p Re: po co to wszystko... 14.12.08, 23:28
        a bo takie juz, qrwa, som. a Ty czegoj siem wloczysz po nocach ?!
        i straszysz...
        :-)
        j.
        • six_a Re: po co to wszystko... 15.12.08, 00:51
          na spacerek wyszłam i fora zwiedzam:)
    • info-tw Re: po co to wszystko... 15.12.08, 20:16
      A Ty wałkujesz ten sam temat w kółko Macieju.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka