Gość: kelly IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 03.11.03, 15:27 Jak powiedzieć po niemiecku "W mieszkaniu powinno byc stałe łącze do internetu" ? Niestety mam słwonik z zamierzchłych czasów i o intenecie nie ma tam ani słowa! Z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
crannmer Re: stałe lącze 03.11.03, 15:59 Gość portalu: kelly napisał(a): > Jak powiedzieć po niemiecku "W mieszkaniu powinno byc stałe łącze do > internetu" ? Stale lacze (darmowe w dodatku) to cos poza firmami, wyzszymi szkolami i akademikami raczej zadko spotykane. Odpowiednikiem tego bedzie "DSL-Anschluss mit flat rate". Ale zalozenie (i oplacenie) takiego lezy w gestii klienta. Jesli mieszkanie ma dowolny (analogowy albo ISDN) telefon, mozna zamowic sobie DSL w roznych taryfach. Sa to taryfy albo czasowe (minutowe), albo z ograniczeniem objetosci. Znajac wlasne upodobania mozesz dobrac odpowiednia taryfe. POzdr. C. Odpowiedz Link Zgłoś
walterbertin DSL nie pelna prawda 03.11.03, 17:52 DSL jest dostepne tylko tam gdzie do nastepnego lacza jest mniej niz 4 km i to nie jest jeszcze wszedzie ja mam 10 km i place jak za zboze za ISDN Odpowiedz Link Zgłoś
miriam21 Re: DSL nie pelna prawda 03.11.03, 20:42 jezeli chodzi o tlumaczenie to stale lacze to "Standleitung". Cranmer ma racje, ze to niespotykane w prywatnych lokalach. Ale DSL to co innego. Nie znam sie na internecie od strony technicznej, ale DSL to przeciez forma przekazywania danych, szybsza od modemu analogowego i ISDN i nie ma nic wspolego ze stalym laczem. Czy sie myle? pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Re: DSL nie pelna prawda 03.11.03, 21:44 miriam21 napisała: > > jezeli chodzi o tlumaczenie to stale lacze to "Standleitung". Jesli chodzi o doslowne tlumaczenie polskiego "stale lacze", to masz zupelna racje. Tyle, ze prawdziwy produkt o nazwie Standleitung, ze stalym IP etc. jest dla prywatnego uzytkownika nieosiagalny, bo za drogi (zaleznie od pasma przenoszenia od ok. 140 (128 kBit/s) do kilkuset (pelna predkosc ADSL) EUR/miesiac). > Cranmer ma racje, ze to niespotykane w prywatnych lokalach. Ale DSL to co > innego. Nie znam sie na internecie od strony technicznej, ale DSL to przeciez > forma przekazywania danych, szybsza od modemu analogowego i ISDN i nie ma nic > wspolego ze stalym laczem. Czy sie myle? Jain. Scisle technicznie rzecz biorac masz racje. Jednakoz istnieja formy taryf DSL, ktore w swoim rezultacie efektem dla kienta zblizone sa do tego, co w Polsce nazywa se "stalym laczem". Quasiciagle szerokosamowe polaczenie, nierozliczanie czasowo. A DSL jest techniczna podstawa, um in den Genuss dieser zeitunabhängigen Tariffe zu kommen. A podstawa do instalacji DSL jest jakiekolwiek przewodowe przylacze telefoniczne ;-) I, jak slusznie przedpiszca zauwazyl, nieprzekroczenie pewnej odleglosci do najblizszej centrali cyfrowej. Pozdr. C. Odpowiedz Link Zgłoś
miriam21 Re: DSL nie pelna prawda 03.11.03, 22:23 no to musze sie tym DSL zainteresowac, bo spedzam tyle czasu na tym forum, ze chyba pojde z torbami. Dziekuje Crannmer za Info pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
kerstink Re: stałe lącze 04.11.03, 07:43 Wydaje mi sie, ze wszystko zalezy od tego, co autor chce powiedziec. Mam wrazenie, ze nie zalezy mu na konkretnym rozwiazaniu, tylko ogolnie chodzi o to, zeby tam sie znalazlo Internet. Szukajac takie mieszkanie, bym napisala cos w stylu: In der Wohnung sollte ein Internetanschluss vorhanden sein. K. Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: stałe lącze 04.11.03, 10:48 Szukajac takie mieszkanie, bym napisala cos w stylu: > In der Wohnung sollte ein Internetanschluss vorhanden sein. > K. Niby tak, ale Internetanschluß, to tez modem. Duzo w tym prawdy, ale optuje mimo wszystko za ISDN-, tudziez DSL-Anschluß. Odpowiedz Link Zgłoś
starowinka40 Re: stałe lącze 06.11.03, 08:54 hmmm.. moj Niemiec ma "fester Internetanschluss" - dziwak jakis:-) Odpowiedz Link Zgłoś