penicylina81 31.03.09, 10:31 kto pomoże w rozłożeniu na czynniki pierwsze tego terminu? z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
shabbat.shalom Zwiększyć dawkę penicyliny z 81 na 100 31.03.09, 13:53 penicylina81 napisała: > kto pomoże w rozłożeniu na czynniki pierwsze tego terminu? > z góry dziękuję --------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
penicylina81 Re: Nachfristsetzung 01.04.09, 11:02 Źle sformułowałam pytanie, więc nie dziwne, że odpowiezi do... niczego Odpowiedz Link Zgłoś
penicylina81 Re: no to jeszcze raz, od poczatku 01.04.09, 14:44 Dobrze, jaki termin w języku polskim wyjaśni znaczenie słowa Nachfristsetzung? spasiba:) Odpowiedz Link Zgłoś
topbolek Re: Nachfristsetzung 22.09.09, 12:28 jotbepe napisał: > Ustalenie terminu dodatkowego słusznie ale bardziej tu pasuje słowo "wyznaczenie" Odpowiedz Link Zgłoś
topbolek Termin dodatkowy jest zwykle 22.09.09, 13:42 późniejszy niż Fristtermin ale nie "późniejszość" jest tu istotą sprawy ale to, że jest to na ogół kolejny Frist - dodatkowy nieprzekraczalny termin, gdyż poprzedni nie został dotrzymany. Można np. wyznaczyć dodatkowy termin dostawy, kiedy niedotrzymano poprzedniego. Często wiąże się to np. z prawną groźbą odstąpienia od umowy, jeżeli dodatkowy termin nie zostanie dotrzymany (Nachfristsetzung unter Rücktrittsandrohung beim wiederholten Lieferverzug). Odpowiedz Link Zgłoś
ja.nusz Re: Termin dodatkowy jest zwykle 22.09.09, 13:56 Sorry Boluś, zapomniałem dodać, że cytowałem Ponsa - im to wytłumacz. Bronisz tego "terminu dodatkowego", ale nigdzie w kontekście "Nachfrist" tego nie widać. PS. Już pół roku temu pisałem tu, że chodzi o "prolongatę". Odpowiedz Link Zgłoś
topbolek Re: Termin dodatkowy jest zwykle 22.09.09, 14:05 w PONSie roi się od błędów, więc powoływanie się na niego jest bardzo ryzykowne. Co do "prolongaty", to nie masz racji. Prolongata może nastąpić wtedy, kiedy Frist jeszcze nie upłynał natomiast Nachfrist pojawia się wtedy, kiedy poprzedni Frist już został przekroczony. Odpowiedz Link Zgłoś