Gość: Magda IP: *.bielsko.dialog.net.pl 01.07.04, 15:00 How to translate into English: lekkie więzienie Akwizytor Thanks a lot! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ines Re: Lekkie wiezienie; akwizytor IP: *.acn.pl 01.07.04, 15:09 lekkie wiezienie => minimum-security prison akwizytor (domokrążca) => a door-to-door salesman Odpowiedz Link Zgłoś
erwas Re: Lekkie wiezienie; akwizytor 01.07.04, 20:27 > lekkie wiezienie = Guantanamo lite Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ines Re: Lekkie wiezienie; akwizytor IP: *.acn.pl 01.07.04, 20:43 Excellent :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
lol21ndm Re: Lekkie wiezienie; akwizytor 01.07.04, 21:09 Nie jestem do konca pewna, ale: > lekkie więzienie - open prison (np. Ford open prison w West Sussex, UK) > Akwizytor - salesman? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ines Re: Lekkie wiezienie; akwizytor IP: *.acn.pl 01.07.04, 21:19 Oh, yes. Thanks for that :) * open prison (UK) * minimum-security prison (US) However, `a salesman' is a general term to describe a man whose job is selling things in a shop or directly to customers. `Akwizytor' walks from door to door, hence a door-to-door salesman. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tamtejszy Re: Lekkie wiezienie; akwizytor IP: *.proxy.aol.com 02.07.04, 03:01 "door-to-door salesman" lub "traveling salesman"; "sales agent", "sales representative", "sales professional", "sales person" - all from New York Times Job Market section. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hopik Re: Lekkie wiezienie; akwizytor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.04, 13:44 akwizytor - canvasser Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hopik Re: Lekkie wiezienie; akwizytor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.04, 13:55 sorcia, mialo byc cancvasser, własnie sprawdziłam na słowniki.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
asia23bb Re: Lekkie wiezienie; akwizytor 26.07.04, 15:02 There's no such word as 'cancvasser'. The Onet dictionary is wrong (well, not for the first time..) Please, check words before you use them (in English- English dictionaries) and especially before you advise somebody else to do it! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hopik Re: Lekkie wiezienie; akwizytor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.04, 10:17 you're 100% right! sorry abouth that. i could hear the bells, just didn't know in which church;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H.T. Re: Lekkie wiezienie; akwizytor IP: *.proxy.aol.com 31.07.04, 23:15 crankvasser... &:>) Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit canvasser 26.07.04, 17:54 Canvasser może oznaczać akwizytora w naszym rozumieniu (tego z ogłoszeń "akwizytorom dziękujemy"), ale pierwsze znaczenie/a tego słowa to agitator - ktoś kto chodzi po domach przed wyborami i zachęca do głosowania na daną partię albo ankieter. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hopik Re: canvasser IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.04, 10:10 wiem, ze pierwotne znaczenie to agitator domokrążca. pamietam natomiast doskonale, ze gdy wyjezdzalam do stanow w ramach programu work&travel mialam mozliwosc zostac canvasserem (canCvasserem? - chyba jednak bez c) i sprzedawac ksiazki. zdaje sie jednak, ze to slowo jest uzywane glownie w stanach. > Canvasser może oznaczać akwizytora w naszym rozumieniu (tego z ogłoszeń > "akwizytorom dziękujemy"), ale pierwsze znaczenie/a tego słowa to > agitator - ktoś kto chodzi po domach przed wyborami i zachęca do głosowania > na daną partię albo ankieter. > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naiwna Re: canvasser IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.04, 23:01 Jeśli chodzi o "domokrążcę", to wydaje mi się, że słyszałam i widziałam (na kartkach przyklejonych do drzwi biurowców) w USA słowo "solicitor". Np. "No solicitors" - chodziło o to, żey ludzie sprzedający różne różności, usiłujący sobie w ten sposób dorobić/zarobić, nie przeszkadzali np. prawnikom czy dentystom w ich gabinetach. Takie sprzedawanie od drzwi do drzwi to w USA soliciting. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naiwna Re: canvasser IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.04, 23:04 A teraz zajrzałam jeszcze do słownika, i tam jest "solicitor" - U.S. agent firmowy; akwizytor. Jednak colicitor to również legal adviser - doradca prawny - pewnie w angielskim angielskim. Więc ciekawe jak w Anglii mówią na akwizytorów?? jest tu ktoś z Anglii? Odpowiedz Link Zgłoś