Dodaj do ulubionych

Food fraud down under - ??????

IP: *.polcard.com.pl / *.polcard.com.pl 26.10.04, 14:54
Sorki jak to przetłumaczyć bo nie mam w ogóle konceptu , próbowałem łączyć
różne znaczenia ale i tak wychodzą jakieś zdania bez sensu .
A to jest tytuł jednej z lekcji z podręcznika CAE i artykuł był o Nowej
Zelandii
Obserwuj wątek
    • gwendal Re: Food fraud down under - ?????? 26.10.04, 16:38
      Słowo "fraud" to oszustwo mające na celu uzyskanie korzyści majątkowej, zaś
      "down under" to określenie przysłównkowe oznaczające Australię (jeśli spojrzysz
      na globus, będziesz wiedziała dlaczego :-). Nie zetknąłem się z "down under"
      jako określeniem N. Zelandii, ale jest na tyle blisko Australii, że specjalnie
      mnie to nie dziwi. Niestety tłumaczenie będzie bardzo zależne od kontekstu
      (chodzi o treść artykułu).

Gwendal
      • Gość: Aspetta un momento Re: Food fraud down under - ?????? IP: *.polcard.com.pl / *.polcard.com.pl 26.10.04, 17:05
        Chyba zaczyna to mieć sens bo w treści było coś o jakiejś pseudo -włoskiej
        knajpie i że tylko nazwę miała Włoską
        A więc tytuł chyba będzie "Podrabiana żywność w Nowej Zelandi" tak chyba bym to
        zinterpretował
        • gwendal Re: Food fraud down under - ?????? 26.10.04, 18:37
          Inne tłumaczenie, które teraz przychodzi mi do głowy to "Oszustwo kulinarne w N.Z."

Gwendal
          • Gość: Aspetta un momento Re: Food fraud down under - ?????? IP: *.polcard.com.pl / *.polcard.com.pl 26.10.04, 18:46
            To zdecydowanie lepsza interpretacja od mojej ;-) dzięki !! Mam jeszcze parę
            takich zwrotów ,że nawet w tym największym słowniku tego nie ma a ponieważ uczę
            się samodzielnie to jedynie gdzie mogę pytać to forum
            • Gość: Aspetta un momento Re: Food fraud down under - ?????? IP: *.polcard.com.pl / *.polcard.com.pl 28.10.04, 08:32
              gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,54641,2355512.html
              Co to jest to andquot nigdzie tego nie ma quot też nie ???????
              • Gość: azm2 Re: andquot IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.10.04, 09:21
                W tym kontekście najpewniej andquot = cudzysłów. Określenie, które wyskoczyło z
                wnętrza oprogramowania, a na ekranie zamiast niego powinien wyświetlać się po
                prostu cudzysłów. Popatrz w prasie anglojęzycznej, w jaki sposób zaznaczane są
                cytaty:

"All you need is an Internet connection, and a headset-which you can get for 15
                or 20 zloty," he says. Users can even get a traditional phone number, which
                costs about zł.5 a month, but otherwise start-up is free.
                • aspetta_un_momento Re: andquot 28.10.04, 12:59
                  Gość portalu: azm2 napisał(a):

> W tym kontekście najpewniej andquot = cudzysłów. Określenie, które wyskoczyło
                  z
                  >
                  > wnętrza oprogramowania, a na ekranie zamiast niego powinien wyświetlać się po
                  > prostu cudzysłów. Popatrz w prasie anglojęzycznej, w jaki sposób zaznaczane

> cytaty:
                  >
                  > "All you need is an Internet connection, and a headset-which you can get for
                  15
                  >
                  > or 20 zloty," he says. Users can even get a traditional phone number, which
                  > costs about zł.5 a month, but otherwise start-up is free.

No fakt tak przypuszczałem że to może być jakaś komenda ale zmyliło mnie że nie
                  było tego słowa w słowniku a pamiętałem że cudzysłów to inverted commas a po
                  Twoim poście sprawdzałem i faktycznie jest coś takiego jak zamknięcie
                  cudzysłowu ale to jest unquote a nie andquot ale to może jakiś skrót
                  programatorów który można olać . Wielkie dzięki za podpowiedź !!!

• Gość: kangoor Re: Food fraud down under - ?????? IP: *.aipo.gov.au / 202.125.0.* 29.10.04, 06:09
              A o "antypodach"(=down under) slyszeliscie?
              • Gość: 00001 Re: Food fraud down under - ?????? IP: *.crowley.pl 30.10.04, 15:40
                kangoor - strzał w dziesiątkę
                • Gość: Aspetta un momento Re: Food fraud down under - ?????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.04, 21:27
                  dzięki za podpowiedzi tylko szkoda że nawet w słowniku (160 tys haseł) tego nie
                  było , jak mam tak dalej się uczyć to będe musiał cały czas siedzieć na forum ;-
                  )
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka