Gość: Maxi IP: *.aster.pl 05.01.05, 15:43 How would you translate: Prokuratura Apelacyjna wydzial do walki z przestepczoscia zorganizowana brygady antyterrorystyczne????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
axxolotl Re: Help!! Prokuratura Apelacyjna... 05.01.05, 15:47 A to zadanie domowe? Bo tu na English Only to ostatnio tylko homework odrabiamy ;) Tlumaczenia to tutaj: usenet.gazeta.pl/usenet/0,1.html?group=pl.hum.tlumaczenia Odpowiedz Link Zgłoś
justa_79 Re: Help!! Prokuratura Apelacyjna... 06.01.05, 08:37 a co za różnica? domowe wolisz tłumaczyć? podejmij wyzwanie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axxolotl Re: Help!! Prokuratura Apelacyjna... IP: *.marketscore.com / 66.119.34.* 07.01.05, 03:21 justa_79 napisała: > a co za różnica? domowe wolisz tłumaczyć? podejmij wyzwanie ;) Roznica jest taka, ze nie jestem i nie bede tlumaczem a nie chce mi sie wertowac slownikow, a tym samym nie chce mi sie "podejmowac wyzwania". Znajomosc takich wyrazen nie jest mi do niczego na razie potrzebna wiec wzglednie malo mnie interesuje jak sie je tlumaczy ang-pol i odwrotnie. Systemu prawa (bezprawia;) polskiego nie znam i to co jest w Polsce niekoniecznie musi byc u mnie. Podalam link, gdzie sa tlumacze zawodowi, gdzie moze akurat ktorys specjalizuje sie w jezyku legalnym wiec przetlumaczy to dokladniej i poprawniej. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kulczyk Re: Help!! Prokuratura Apelacyjna... 06.01.05, 08:47 I'll try: > Prokuratura Apelacyjna I'm lost here... It seems there is no direct equivalent in English-speaking countries' jurisdictions. Third world (Bulgaria, Egypt, probably Poland ;) use the term "Appeal Prosecution Court", but this is somewhat dubious ;) > wydzial do walki z przestepczoscia zorganizowana Organized Crime Prevention Department > brygady antyterrorystyczne????? Anti-Terrorist Units, SWAT Teams (but the latter is a specific name, not readily applicable to just any anti-terrorist unit) Odpowiedz Link Zgłoś
kaya11 Re: Help!! Prokuratura Apelacyjna... 06.01.05, 09:57 In the States they call it "The Court of Appeal" Jan Kulczyk - are you a girl? Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kulczyk Re: Help!! Prokuratura Apelacyjna... 07.01.05, 01:47 > Jan Kulczyk - are you a girl? Let me put it like this: do you believe axxolotl is a lesbian? Odpowiedz Link Zgłoś
axxolotl Re: Help!! Prokuratura Apelacyjna... 07.01.05, 03:25 jan.kulczyk napisała: > > Jan Kulczyk - are you a girl? > > Let me put it like this: do you believe axxolotl is a lesbian? Hmm....let me put it like this: I'll try anything once......so, are you in?? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kulczyk Re: Help!! Prokuratura Apelacyjna... 07.01.05, 03:39 > Hmm....let me put it like this: I'll try anything once......so, are you in?? That's tempting... But do I have to be a girl? Kinky... Odpowiedz Link Zgłoś
axxolotl Re: Help!! Prokuratura Apelacyjna... 07.01.05, 03:53 jan.kulczyk napisała: >But do I have to be a girl? Naah, I'm easy.....(but not cheap!!) Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kulczyk Re: Help!! Prokuratura Apelacyjna... 07.01.05, 17:13 > Naah, I'm easy.....(but not cheap!!) Hmm.. see after the whole Orlen thing, the repo guys came and took everything. But let me just check the balance on my cards, if they're still good. If it shows any promise, I'll get back to you and we can maybe strike a deal (or two?) <LOL> Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kulczyk Re: Help!! Prokuratura Apelacyjna... 07.01.05, 02:09 The Court of Appeal is English for "Sąd Apelacyjny". It's a whole different ballpark. Prokuratura Apelacyjna reprezentuje przed sądem apelacyjnym stronę oskarżenia. Czyli jednym z podmiotów postępowania apelacyjnego, o którym rozstrzyga Sąd Apelacyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
karul kulczyk ma 07.01.05, 04:12 racje, systemy prawne nie daja sie porownac. court of appeal to oczywiscie sad, a prokurator to tylko strona przed sadem/sedzia. w stanach prokurator to "district attorney", w kanadzie to "crown attorney" (bo reprezentuje korone, czyli panstwo). od biedy mozna ten polski termin przelozyc na "appeal prosecutor's office". Odpowiedz Link Zgłoś
muszka3 Re: kulczyk ma 07.01.05, 08:49 Hey - czy w ogole istnieje prokuratura apelacyjna ? Znam prawo z filmow :)))) i pamietam ze prokurator oskarza, a potem moze apelowac, ale czy istnieje osobny zawod prokuratora ktory apeluje, czy to jest ten sam prokurator ktory przegral i apeluje ? Do you know what I mean ? Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kulczyk Re: kulczyk ma 07.01.05, 11:18 Prokuratura apelacyjna owszem istnieje jako osobny organ/instytucja. www.prokuratura-apelacyjna.pl/ Ale czy pracuja tam zupelnie inni ludzie niz w zwyklej prokuraturze, to moze wypowie sie np. Karul. Mnie sie wydaje, ze tak. Ale pewnosci nie mam. Nie jestem prawnikiem :( Odpowiedz Link Zgłoś