vonly 22.02.08, 18:10 Wiem, że użycie drugiego czasownika będzie poprawne ale co z pierwszym? Po wpisaniu "find difficulty" w google pojawia się sporo wyników, ale w słownikach jest tylko zwrot "have difficulty". Byłabym baardzo wdzięczna za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
efedra Re: find/ have difficulty? 22.02.08, 19:54 vonly napisała: > Po wpisaniu "find difficulty" w google pojawia się sporo wyników, ale w słownikach jest tylko zwrot "have difficulty". A sk?d wzięłaś to "find difficulty"? Może to było "to find it difficult"? Odpowiedz Link Zgłoś
arszana a wystarczy tak jak autorka 22.02.08, 20:40 wpisac w google i oto jest, dziesiatki zdan z #find difficulty in#, wiec wyrazenie ma prawo bytu, jednak moim zdaniem poprawna literacko forma to have... find uzylabym bardziej kolokwialnie. Odpowiedz Link Zgłoś
vonly Re: find/ have difficulty? 22.02.08, 21:01 Miałam takie ćwiczenie na przekształcenie zdań, gdzie słowo "difficulty" było konieczne do użycia. Napisałam z find i okazało się, że to błąd. Jestem wzrokowcem, więc gdzieś prawdopodobnie widziałam ten zwrot, tylko zastanawiam się gdzie... Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczna.dziewczyna Re: find/ have difficulty? 22.02.08, 21:05 Przykład, o jakim pisze autorka wątku to standardowy przykład z FCE. to find sth difficult np. I find swimming difficult. to have difficulty (in) doing sth np. I have difficulty in swimming. Odpowiedz Link Zgłoś
arszana a jednak jest mozliwe 22.02.08, 21:46 w gazetach, szczegolnie amerykanskich, mozna spotkac wyrazenie z 'find difficlulty in', jako, ze jezykiem poprawnym jest klasyczny brytyjski, wiec pewnie nie uznano Ci tego wyrazenia, choc moim zdaniem to bledem nie jest, ale nie wszyscy nauczyciele sa alfa i omega, a jezyk to tak skomplikowane zjawisko, ze nie ma mocnych. osobiscie uzylabym poprawnie have, ale find uznalabym rowniez, bo istnieje w mediach. Odpowiedz Link Zgłoś