Dodaj do ulubionych

Problem c odtwarzaczem cd

04.03.04, 16:38
mam odtwarzacz cd Marantza i przy odtwarzaniu plyt pojawia sie problem w
postaciu przeskakiwania dzwieku, prawdopodobnie w wyniku gubienia sciezki
przez laser. Ma ktos jakies doswiadczenie z tym? Co trzeba wymienic?
Problemem nie sa plyty, bo na kazdej pojawia sie taki problem. Musze
powiedziec ze to juz drugi odtwarzacz z rzedu ma takie same objawy. Czym sa
spowodowane?
Z góry dziekuje za pomoc.
Obserwuj wątek
    • bwv1004 Re: Problem c odtwarzaczem cd 04.03.04, 19:12
      Wez patyczek taki z watką do czyszczenia uszu niemowlakom, zwilż o CZYSTYM
      etanolem lub izopropanolem (pod żadnym pozorem nie używaj spirytusa
      salicylowego lub tp.) i DELIKATNIE przetrzyj soczewkę lasera. Zabrudzenie
      (zwykle kurzem) soczewki to najczęstsza przyczyna niedomagania odtwarzaczy.
      • yggdrassill Re: Problem c odtwarzaczem cd 04.03.04, 22:22
        no właśnie to nie wina zabrudzenia, soczewka jak i cale wnetrze odtwarzacza jest
        idealnie czyste, nie ma sladu kurzu.
        • soso_soso Re: Problem c odtwarzaczem cd 05.03.04, 05:56
          Tak sie tylko wydaje. Z mojego doswiadczenia - mam az 4 odtwarzacze - tylko
          zabrudzenie powoduje problemy. Inna sprawa, ze nie tylko soczewka ale i lustro
          pod nia jest czescia problemu. Do tego lustra zreszta trudno jest sie na ogol
          dobrac. Radze byc ostroznym. Oprocz opisywanej metody oczyszczania takze
          polecam inna. Mozna kupic pijemnik ze sprezonym powietrzem i tym czyscic.
          Szczegolnie lustro ma zwykle tylko waski kanal by sie do niego dobrac i
          sprezone powietrze jest praktycznie jedyna mozliwoscia.

Byl juz przed kilkom tygodniami taki watek na forum Muzyka zdaje sie i tam
          skrobnalem dluzsza wypowiedz.

Jezeli CD-player nie jest kompletnie dead a tylko problemy z przeskakiwaniem
          sciazek wtedy zazwyczaj wlasnie przeczyszczenie ukladu optycznego rozwiazuje
          wszelkie problemy. Nawet wygladajace z pozoru na cos zupelnie innego.

pzdrw

soso
          • yggdrassill Re: Problem c odtwarzaczem cd 06.03.04, 10:15
            Mimo praktycznie sterylnej czystosci wnętrza cd, czyściłem soczewke i bez
            rezultatu. Cdek dalej dziala tak samo. Dzwoniłem do serwisu Marantza i
            usłyszałem taka diagnozę: "trzeba wymienic caly mechanizm lasera". Mam
            wątpliwosci co do tej opinii, bo to juz drugi cdek, kazdy po okolo 2 latach od
            zakupu w taki sposob mi sie zepsuł. O ile Technicsa pozbyłem się bez żalu o tyle
            Marantza chciałbym sobie zostawić. Może ktoś zna w Warszawie dobrego fachowca od
            sprzętu a jednocześnie nie zdzierajacego za bardzo?
    • yggdrassill Re: Problem c odtwarzaczem cd 30.04.04, 09:35
      jak widze niewiele osob chyba mialo podobny problem
      • Gość: soso Re: Problem c odtwarzaczem cd IP: 195.41.66.* 30.04.04, 10:55

Uklad optyczny to nie tylko glowka soczewki, ktora widac i ktora zwykle sie
        czysci. To takze czesc ukryta pod spodem, ktorej na ogol nie widac a dostep
        jest tylko poprzez specjalna szczelinke. Ogolnie rzecz biorac laser dziala tak,
        ze dioda laserowa emituje zwarta wiazke skierowana poziomo bo dioda emituje ja
        w pozycji horyzontalnej. Nastepnie ta wiazka - laserowy promien - natrafia na
        pryzmat ustawiony pod katem 45 stopni i odbijajac sie od niego do gory,
        przechodzi wlasnie poprzez widoczna na gorze soczewke i pada na plyte CD. Tu
        promien sie odbija i jednoczesnie zabiera ze soba sygnal. Ten odbity promien
        ponownie poprzez soczewke kieruje sie tym razem w dol i dochodzi do pryzmatu
        ale nie odbija sie i nie wraca do zrodla ale przechodzi na wprost w dol do opto
        diody czytajacej sygnal. Stad jak widac optyka jest dosc skomplikowana. W
        systemie Sanyo, ktory jest w moim NAD czyszczenie glowki soczewki, tej
        widocznej poprawia sprawe o ile reszta jest w miare czysta. Po jakichs 2 latach
        nalezy dostac sie poprzez szczelinke z boku specjalnie zreszta chyba zrobiona
        po to, by moc wyczyscic caly uklad, i sprobowac oczyscic optyke z tlustego
        kurzu, ktory jest trudny do usunieci sprezonym powietrzem. Tu przydaje sie
        specjalna chemia do czyszczenia tego typu powierzchni sprzedawana w aerozolach.
        Na ogol pomaga.
        Oczywiscie, moga byc i inne przyczyny ale 90% 'uszkodzen' cd-playerow to
        wlasnie kwestia przekonserwowania optyki i ewentualnie mechaniki.

pzdrw

soso

PS

Dla ciekawskich moge podeslac stosowna lekture - 180 stron na temat tylko tego
        problemu, po angielsku ale szalenie dokladne i napisane przez zawodowca.
        Dotyczy wszelakich ukladow laserowych tak od Sony i Philipsa (najpopulrniejsze
        i chyba tez najlepsz) jak i innych producentow.
        Problem dosc popularny ale zwykle dotyka tylko tych, ktorzy duzo sluchaja :-(
        • bwv1004 Re: Problem c odtwarzaczem cd 30.04.04, 11:54
          soso, jestem ciekawski i poprosze o lekture.

A sam moge podrzucic ponizszy link:
          repairfaq.ece.drexel.edu/sam/cdfaq.htm
          I jeszcze uwaga natury ogólnej. Wiele dzisiejszych urządzeń to urządzenia
          skomplikowane ale niezbyt drogie. Więc nawet jeśli popsuje się jeden mały
          kondensatorek, to praca serwisanta próbującego wyśledzić, który się zepsuł,
          kosztuje więcej niż wymiana gotowego zespołu - nawet jeśli ten zespół to 1/3
          urządzenia.
          • soso_soso Re: Problem c odtwarzaczem cd 02.05.04, 15:09

Usmiechnalem sie! To dokladnie ten sam link!

Co do reszty - fakt, jezeli godzina pracy serwisanta to np. w Danii to jakies
            400zl to sprawy naprawy zawsz sa pod znakiem zapytania.

Widzac jakie telewizory pietrza sie na smieciowiskach w krajach obcych moze sie
            nam wlos zjezyc ale wchodzac w szczegoly - moze Ci ludzie, ktorzy wyrzucaja
            maja racje! Mysle, ze tak. Ale wciaz polski samos bedzie gryzl paznokcie
            wiedzac, ze moze to tylko padl bezpiecznik :-)

BTW, ostatnio kupilem na pchlim targu w Aalborg telewizorek, kolor, 20'', za 50
            koron czyli 30 zl :-) Nie byl to oczywiscie jakis ostatni krzyk tech. ale jakis
            hotel wymienial telewizorki i poprzednie wyposazenie szlo na smietnik. Po
            drodze znalezli sie cwaniacy, ktorze wyciagneli z tego po 50 koron od sztuki.
            Padlem ofiara.

pzdr

soso
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka