IP: *.eranet.pl 06.11.05, 09:37
Kupilem Kino Domowe Marantza (DV 4360 i wzmacniacz SR 4600). Podłączyłem
sieć, kabel cyfrowy audio, eurozłącze TV i kolumny)- efekt: DVD działa,
kolumny milczą. Co się stało? Czy trzeba jeszcze zrobić coś dodatkowo?
Obserwuj wątek
    • ing.elec Re: marantz 06.11.05, 10:27
      Gość portalu: arro napisał(a):

> Kupilem Kino Domowe Marantza (DV 4360 i wzmacniacz SR 4600). Podłączyłem
      > sieć, kabel cyfrowy audio, eurozłącze TV i kolumny)- efekt: DVD działa,
      > kolumny milczą. Co się stało? Czy trzeba jeszcze zrobić coś dodatkowo?

Przypozadkowac uzyte wejscie cyfrowe do klawisza "DVD" na wzmacniaczu.
      Zgodnie z nastawa fabryczna temu klawiszowi przypozadkowane jest bowiem wejscie
      analogowe uznaczone napisem DVD.

Pozdr.

I.
      • Gość: arro Re: marantz IP: *.eranet.pl 06.11.05, 10:47
        dzięki za radę tylko jak? Czytam instrukcję, a tam nie ma o tym mowy. Poza tym
        czy to jedyna operacja, aby sprzęt zaczął grać?
        • ing.elec Re: marantz 06.11.05, 11:44

> dzięki za radę tylko jak? Czytam instrukcję, a tam nie ma o tym mowy.

Definitywnie jest tam o tym mowa :-)

> Poza tym
          > czy to jedyna operacja, aby sprzęt zaczął grać?

A czy wogole gra? Tzn. czy mozna sluchac radia albo innego odtwarzacza CD? Bo
          jesli wogole nie gra, to masz jeszcze inny problem. Poczawszy od przelacznika
          glosnikow (A lub/i B - czasami stoi w polozeniu "wszystkie wylaczone") poprzez
          zle podlaczone przewody glosnikowe, zwarcie na zaciskach lub przewodach az po
          uszkodzone glosniki.

Sukcesywne sprawdzenie calego toru pomoze znalezc przyczyne.

POzdr.

I.
    • Gość: arro Re: marantz IP: *.eranet.pl 06.11.05, 18:03
      Sprzet ciagle nie dziala. W menu input set up nie zapamietuje zadnego wejscia
      digital - pozostaje przy analogowym. W instrukcji pisza, ze jezeli sygnal jest
      cyfrowy - wybiera go automatycznie. Kolumny szumia - ale tylko dwie przednie na
      falach AM, poza tym konsekwentnie milcza. Sprawdzilem podlaczenia kolumn- sa
      ok. , to samo z zaciskami, w porzadku chyba tez jest podlaczenie DVD -
      wzmacniacz ;- podlaczylem tylko kabel cyfrowy do wejsc caoxial. Nie wiem co
      dalej robic - help!!!
      • ing.elec Re: marantz 06.11.05, 19:41

> Sprzet ciagle nie dziala. W menu input set up nie zapamietuje zadnego wejscia
        > digital - pozostaje przy analogowym. W instrukcji pisza, ze jezeli sygnal jest
        > cyfrowy - wybiera go automatycznie.

Wybacz, ze nie bede zciagac z internetu instrukcji, czytac jej i domyslac sie, w
        ktorym miejscu zrobiles blad. RTFM.

Jesli po podlaczeniu anteny rzutnej do wejscia antenowego i na UKF nic nie
        slychac, to masz problem miedzy zaciskami kabli glosnikowych na wzmacniaczu, a
        kolumnami.

> Sprawdzilem podlaczenia kolumn- sa
        > ok. , to samo z zaciskami, w porzadku chyba tez jest podlaczenie DVD -
        > wzmacniacz ;- podlaczylem tylko kabel cyfrowy do wejsc caoxial. Nie wiem co
        > dalej robic - help!!!

Podlacz kabel analogowy miedzy DVD a wzmacniaczem i sprawdz, czy wogole cos gra
        (i jak). Zglos sie jeszcze raz dopiero, jak wydobedziez z zestawu jakas muzyke.

Pozdr.

I.
        • Gość: arro Re: marantz IP: 217.153.131.* 08.11.05, 10:23
          udało się - chyba cudem - pozdrawiam
          • yacy Re: marantz 13.02.06, 20:35
            mam ten sam sprzęt plus 6 głośników w tym tylny centralny. I nie wiem jak go podłączyć może ktoś mi podpowie?
            • Gość: Kornik Re: marantz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 22:13
              Jak masz tylko jeden tylny centralny, to podłącz go pod gniazdo lewego głosnika
              Surround Back i w ustawieniach receivera wybierz opcję 1 CH (jeden kanał).
              Polecam przeczytanie instrukcji obsługi. Zwykle jest to pasjonująca lektura :-)
              • Gość: ehhhh..... Re: marantz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.06, 00:50
                ale lepiej zamiast przeczytac i sie nauczyc czegos...

pomeczyc innych...

ech.. ludzie teraz dziwne sa... nic pociagu do nauki.. tylko wszystko na
                talerzu.......

nie chce sie takiemu jednemu z drugim przeczytac instrukcji, uzyc
                wyszukiwarki... tylko buch.. nowy temat... i skrobia tam te swoje wypociny....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka