IP: 193.59.102.* 13.06.07, 15:39
Hej mam nurtujace mnie pytanie..
dlaczego DVcam typu np.Sony 170 albo Panasonic AG-DVX100BE sa lepsze od
kamery typu np. HDC-SD1? Czy ten Panasonic HDC za 4000 tys. to juz
wystarczajacy sprzet do wlasnych krotkich filmow dok. i fabularnych..?
Ma ktos jasosc tematu..?;)

Pozdrawiam
A.
Obserwuj wątek
    • Gość: a Re: HD a DV IP: 195.8.217.* 14.06.07, 09:59
      I pd170 , i dvx100 mają lepszą optykę, trzy przetworniki, złacza xlr do
      powazniejszej zabawy z dźwiękiem, a dvx100 dodatkowo sknuje obraz
      progresywnie , co ułatwia (jeśli ktoś chce) przeniesienie materiału na taśmę
      światłoczułą. A poza tym daje bardziej "filmowy" obraz. To kamery cięższe,
      stabilniejsze przy kręceniu z ręki, solidniej wykonane.

sd1 wykorzystuje o wiele silniejszą kompresję (trudniej montować jeśli nie masz
      b.silnego komputera)
      i -bez owijania w bawełnę- to plastikowa zabawka.

Gdzie będziesz pokazywał filmy? w telewizji? jeśli tak, to wystarczy ci kamera
      DV.
      Będziesz nią dużo pracował? Kup DV, a gdy zakup sie zwróci, to (w przyszłości)
      uzbierasz na dobrą kamerę HDV (moim zdaniem najlepszy stosunek ceny do
      mozliwości ma canon xh-a1 za 13tysięcy zł)

jeśli masz b.ograniczony budżet, to kup sony HVR-A1 za ok. 8200zł. Ma co prawda
      1 przetwornik i potrzebuje dużo światła, ale ma złącza XLR i daje naprawdę
      ładny obraz i w HD i w formacie DVCAM.

najpierw odpowiedz sobie na pytanie najważniejsze: co FAKTYCZNIE bęziesz ta
      kamerą robił.
      pozdrawiam!
      • Gość: arni Re: HD a DV IP: 193.59.102.* 15.06.07, 11:21
        Hej a,
        dzieki za odpowiedz.. nie czesto spotyka sie tak rzeczowych forumowiczow ;)
        Wszystkiego dobrego

Arni
        • Gość: joe Re: HD a DV IP: 193.59.102.* 19.06.07, 16:50
          Hej a ja mam taka kwestie..
          Zalozenie mam takie,ze chcialbym osiagnac jakosc mozliwa do emisji na ekranie
          kinowym i najlepiej jesli ewentualnie bylaby mozliwosc zgrania nagranego
          materialu na tasme swiatloczulą. Zakladam,ze zdjecia nie zawsze beda
          realizowane w dobrym swietle itd. Jaka opcje najlepiej wybrac???
          Bede uzywal kamery do realizacji tez swoich krotkometrazowych form.

Z góry dzieki za odpowiedz.

• Gość: a Re: HD a DV IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 18:10
            Nie chcę cię pozbawiać zapału, ani złudzeń, ale zdajesz sobie sprawę z kosztów
            transferu na taśmę 35mm. To kosztuje od 750złotych za minutę w górę. Więc nadal
            chcesz oszczędzać na oświetleniu?

Najpierw zastanów się gdzie FAKTYCZNIE masz szansę pokazać swoje filmy. Może
            kino/klub filmowy ma dobry projektor wideo, i transfer nie będzie konieczny.

A tak wogóle to pierwsze kroki powinieneś zrobić nie do Media Marktu, tylko na
            giełdę fotograficzną i poszukać używanego oświetlenia 2x300 W. Bez tego nikt
            nie odróżni "filmu amatorskiego" od "amatorszczyzny"

pozdrawiam!
            • Gość: joe Re: HD a DV IP: 193.59.102.* 21.06.07, 11:32
              Hej a,
              nie chodzilo mi o brak oswietlenia na planie:).. mialem na mysli zamysl zdjec
              nocnych, podekspozycji itd.. Oczywiscie oswietlenie powiedzmy profesjonalne
              bedzie..
              No tak ten transfer to moze zly pomysl.. wiec ktora kamera jest najlepsza z
              najtanszych by mozna bylo emitowac moja tworczosc w kinach (festiwale,
              przeglady..itd)??
              • Gość: a Re: HD a DV IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.07, 22:44
                aha !

jeśli tak, to wszystko zależy od budżetu.
                moim zdaniem najlepszy stosunek jakości do ceny ma canon xh-a1 za 13 000zł

a jeśli masz mniej pieniędzy:

za 9800 kupisz sony FX1. To kamera, która nagrywa tylko z przeplotem, ale
                można go z powodzeniem usunąć w postprodukcji.

jeśli budżet rzędu kilku tysięcy złotych, to poszukaj używanej kamerki
                panasonic dvx100. ostatnio na ebayu poszła jedna w bdb stanie za 1600 euro.
                • Gość: bernie Re: HD a DV IP: 193.59.102.* 10.07.07, 14:18
                  a ostatnio slyszalem ze ta HD Panasonica, to calkiem dobra rzecz i np. w
                  projekcji kinowej bije na glowe DV dostepne na rynku do ceny 8000 o.k.
                  w tv zwyklym (nie hd) mozna tez emitowac te filmy, ale uzyskujemy jakosc tylko
                  DV, co jest tez o.k. bo za chwile przeciez HD bedzie wszedzie..

Prawda to??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka