Dodaj do ulubionych

Pole do popisu dla FACHOWCÓW

IP: *.zentis.com.pl / 10.0.0.* 15.07.03, 10:29
Przęt w składzie: cyfrowy procesor dźwięku Technics SH-GE90 z wejściami
mikrofonowymi, mikrofon Philips czułość -80dB, deck Pioneer (model 550S),
słuchawki.
Problem:
Wyraźny, głośny szum podczas nagrywania i podsłuchu (bez nagrywania).
Wykluczam problem z magnetofonem, bo z nagrywarką CD jest tak samo. Szum
praktycznie zanika gdy:
1. dotykam ręką metalowej oprawki wtyczki mikrofonu
2. dotykam ręką metalowej oprawki wtyczki słuchawek
3. efekt jest w przypadkach (1) i (2) lepszy, gdy obejmuję dłonią metalową
siatkę mikrofonu, natomiast samo obejmowanie siatki nic nie daje.

Nic nie dają wszeklie kombinacje połączeń kablowych: zwieranie metalowych
oprawek mikrofonu/słuchawek ze sobą, z uziemieniem, z obudowami itp, itd.
Przetestowałem też wszelkie kombinacje regulacji poziomu wejściowego gniazda
MIC i poziomu nagrania. I NIC!!!
Nie jestem fachowcem więc proszę o pomoc.
Czy chodzi tutaj o moją własną pojemność? Innymi słowy: czym mam zastąpić
samego siebie w roli "wyciszacza szumu". Bo trudno byłoby mi cały czas
podczas nagrania trzymać ręką gniazdo mikrofonu.
Obserwuj wątek
    • Gość: r2 Re: Pole do popisu dla FACHOWCÓW IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 15.07.03, 14:51
      a sprawdzałeś co się dzieje bez podpiętego mikrofonu? może to on albo kiepski
      ekran przewodu. Spróbój podpiąć inny
      • Gość: Rafał Re: Pole do popisu dla FACHOWCÓW IP: *.int.warszawa.sint.pl 15.07.03, 14:57
        Czy aby nie powinien być zastosowany mikrofon z symetrycznym torem
        sygnałowym ???
        • Gość: brunner Re: Pole do popisu dla FACHOWCÓW IP: *.zentis.com.pl / 10.0.0.* 15.07.03, 15:15
          No właśnie - więc jako niefachowiec pytam: co to jest i GDZIE "TO" KUPIĆ?
      • Gość: brunner Re: Pole do popisu dla FACHOWCÓW IP: *.zentis.com.pl / 10.0.0.* 15.07.03, 15:07
        Procesor i magnetofon są OK! Oczywiste jest, że problem istnieje tylko z
        mikrofonem, ale w tym właśnie problem, że czasem chcę po prostu nagrać coś z
        mikrofonu właśnie. Ponieważ problem nie był mi znany nigdy wcześniej (Tanie
        dyktafony, czy "Grundig" z Kasprzaka nie sprawiały takich trudności) dlatego
        próbuję dojść w czym rzecz. Może są lepsze mikrofony z jakimś specjalnym
        ekranowaniem (mój kosztował chyba 50 złotych). Ale nawet taka cena nie tłumaczy
        BEZNADZIEJNEJ jakości dźwięku. Rozumiem, że kabel pracuje jak antena, ale do
        cholery - mamy XXI wiek, a ja używam sprzętu zgodnie z jego przeznaczeniem.
        Dzięki za sugestie, czekam na następne...
        • jaki71 Re: Pole do popisu dla FACHOWCÓW 15.07.03, 15:44
          Gość portalu: brunner napisał(a):

> Procesor i magnetofon są OK! Oczywiste jest, że problem istnieje tylko z
          > mikrofonem, ale w tym właśnie problem, że czasem chcę po prostu nagrać coś z
          > mikrofonu właśnie. Ponieważ problem nie był mi znany nigdy wcześniej (Tanie
          > dyktafony, czy "Grundig" z Kasprzaka nie sprawiały takich trudności) dlatego
          > próbuję dojść w czym rzecz. Może są lepsze mikrofony z jakimś specjalnym
          > ekranowaniem (mój kosztował chyba 50 złotych). Ale nawet taka cena nie
          tłumaczy
          >
          > BEZNADZIEJNEJ jakości dźwięku. Rozumiem, że kabel pracuje jak antena, ale do
          > cholery - mamy XXI wiek, a ja używam sprzętu zgodnie z jego przeznaczeniem.
          > Dzięki za sugestie, czekam na następne...

Jakie wejscie ma procesor Jack czy XKR (popularnie zwany canon)? Jaki koniec ma
          Mikrofon? Czy XLR meski (Canon wtyczka)? Jesli obie odpowiedzi to XLR to kabel
          powinien miec 2 zyly w jednym ekranie.
          Opis lutowania:
          Pin 1 - masa (ekran)
          pin 2 - przewod czerwony tzw. goracy
          pin 3 - przewod bialy lub niebieski lub czarny (zalezy od kabla) tzw. zimny
          Jest to tak zwany kabel symetryczny z ang. balanced
          Jesli mikrofon XLR to lutowac jak wyzej a wejscie mikrofonowe Jack (co sie
          zdaza niezmiernie zadko) to lutowac tak:
          Czub - goracy (czerwony)
          tulejka - zimny (niebieski, bialy...)
          obudowa - masa (ekran).
          To tez bedie symetryczne.
          Kabel musi byc dwuzylowy w ekranie

Jesli to nie pomoze to wyrzucic mikrofon i zainwestowac z 8 stow w SHURA SM58,
          moze byc SHURE BETA SM58 ale nie musi.

JAki

• Gość: brunner Sprzęt popularny - czyli: jack w jack - co wtedy? IP: *.zentis.com.pl / 10.0.0.* 15.07.03, 16:11
            Dzięki za dotychczasowe rady. Będę wdzięczny za namiary na dobry mikrofon z
            końcówką "jack" lub informacje, co zrobić właśnie w przypadku, gdy są wyłącznie
            wtyki/gniazda typu jack...
            • Gość: Rafał Re: Sprzęt popularny - czyli: jack w jack - co wt IP: *.int.warszawa.sint.pl 15.07.03, 18:13
              Udaj się do dobrego sklepu muzycznego i zakup odpowiadający Ci mikrofon (
              Shure , Senheisser , AKG ) dynamiczny , lub pojemnościowy z własnym, bateryjnym
              zasilaniem. Cena od 400 zł w górę. Odpowiedni kabel również zakupisz w tym
              shopie. Nie powinno być już takich problemów. Czasami pożyteczne może się
              okazać uziemienie całego sprzętu.
              • rsoszka Re: Sprzęt popularny - czyli: jack w jack - co wt 15.07.03, 18:49
                A skoro już o tym - jaka jest z punktu widzenia użytkownika różnica pomiędzy
                mikrofonami dynamicznymi a pojemnościowymi?
                /sasza
                • jaki71 Re: Sprzęt popularny - czyli: jack w jack - co wt 16.07.03, 08:53
                  rsoszka napisał:

> A skoro już o tym - jaka jest z punktu widzenia użytkownika różnica pomiędzy
                  > mikrofonami dynamicznymi a pojemnościowymi?
                  > /sasza

Mikrofony dynamiczne nie potrzebuja zasilania tzw fantoma czyli 48V. Jesli
                  chodzi o wykorzystanie to dynamiki urzywa sie najczesciej jako tak zwane
                  tluczki (czyli to co trzyma wokalista w rece podczas spiewania na scenie). Maja
                  one ta zalete ze sa raczej mniej czule od pojemnosciowych, maja martwe pole z
                  tylu i w czasie koncertow nie sprzegaja z odsluchami . Mowic do nich trzeba z
                  bliska max 20cm. Pojemnosciowe wymagaja zasilania fantomem 48V, niektore maja
                  zasilanie z bateri i nie wymagaja fantoma. Najczesciej uzywa sie ich do
                  mikrofonow kierunkowych, do naglasniania orkiestry (ale nie perkusji - tam
                  dynamik), jako pchly przy klapie marynarki (wtedy sa raczej kardioidalne nie
                  kierunkowe) oraz do nagran studyjnych wokalu i komentazy w tle filmow tzw. off.

Wracajac do Jackow to ja bym proponowal jak ktos pisal mikrofon dynamiczny lub
                  pojemnosciowy z wlasnym zasilaniem zakonczony XLR i do tego kupil kabel XLR -
                  Jack lub polutowal tak jak pisalem wczesniej. Mikrofony polecane to te co
                  pisalem wczesniej lub AKG, SENHEISER.
                  A jesli Wejscie mikrofonowe w sprzecie masz na Jack mono to napisz a napisze
                  jak rozsymetryzowac kabel XLR - Jack.
                  JAki
                  • Gość: brunner Re: Sprzęt popularny - czyli: jack w jack - co wt IP: *.zentis.com.pl / 10.0.0.* 16.07.03, 11:34
                    Dzięki za informacje. Sprawdzę wejścia czy są mono czy stereo i pozwolę sobie
                    jutro złożyć stosowne zapytanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka