tina69 13.09.04, 19:29 moj facet jest azjata w przyszlosci chcemy sie pobrac ale on nie ma chrztu ani bierzmowania, a jak mamy sie pobrac w kosciele ???? pomocy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
spalona.grzanka Re: slub ??? 13.09.04, 19:30 idz do ksiedza i go sie wypytaj lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Credaq Re: slub ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.04, 19:59 A on wyznaje jakąś wiarę? Mój znajomy-ateista-brał ślub w kościele, tylko nie przysięgał na Boga. Odpowiedz Link Zgłoś
tina69 Re: slub ??? 13.09.04, 20:10 moj chlopak nie jest specialnie wierzacy, jego rodzice praktykuja czasem religie buddha, ale on nie jest tym zainteresowany. jest raczej ateista. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: slub ??? IP: *.ss.shawcable.net 13.09.04, 20:24 Jest co prawda sposob i Kosciol na to zezwala by jedna z osob byla niewierzaca. Wtedy slub jest taki, hmmm, jednostrony, bo tylko ty przysiegasz a on nie. Wyglada to tez troche dziwnie. Wiekszosc takich mieszanych slubow jak zamierzasz odbywa sie jednak normalnie, tzn narzeczony bierze taki przyspieszony kurs religii i sie chrzci. A potem slub juz normalnie. W kazdym razie przed oltarzem ladniej wyglada. Ale wiesz, ze w przyszlosci bedziesz miec rozne problemy z tym jak wychowac dzieci, czy wozic je na religie, chrzcic etc. Wazne, zebyscie jeszcze przed slubem te rzeczy obgadali zamiast sie zrec pozniej. Te problemy nie odejda jak sie o nich nie mysli i o nich nie mowi. Zobaczysz, ze to wyjdzie z worka. Odpowiedz Link Zgłoś
tina69 do Artura 13.09.04, 20:34 ja wiem Artur ze moga byc takie problemy, ale mysle ze moj chlopak sie zgodzi na chrzest dzieci, wogole jemu nie przeszkadza wziasc slubu koscielnego. tylko tak pytam czy kosciol pozwala na takie cos jak jedna osoba wierzaca. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: do Artura IP: *.ss.shawcable.net 13.09.04, 20:37 Ty nie mysl, ty sie spytaj. Ja juz takie malzenstwo widzialem. Teraz moze to wygladac bardziej rozowo niz pozniej. A taki slub jednostronny to kurcze nic ciekawego. Tak, jest to mozliwe, ale nic ciekawego. Bo ty przysiegasz i dla ciebie to przynajmnie w teorii ma byc raz na cale zycie a dla niego kurcze - nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Credaq Re: do Artura IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.04, 20:41 Nie wygląda to wcale dziwnie...On też składa przysięgę tylko nie mówi formułki że składa ją przed Bogiem. Myślę że ktoś kto nie wie o tym może się nawet niepokapować że coś jest nie tak:)Twój narzeczony musi tylko zgodzić się na to, by dzieci były wychowywane w wierze katolickiej. Może też być problem z mszą, u mojego znajomego kuria się nie zgodziła aby w trakcie ślubu była msza, oni mieli jednak znajomości u księdza i on ją odprawił :)..pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m.m. Re: slub ??? IP: *.toya.net.pl 14.09.04, 09:49 > Wtedy slub jest taki, hmmm, jednostrony, bo tylko ty przysiegasz a on nie. Wyglada to tez troche dziwnie. Nieprawda, on też skłąda przysięgę, tylko bez tej końcowej formułki "tak mi dopomóż panie Boże..." itd. Wygląda to zupełnie normalnie, zakładam się, że większość gości nawet nie zauważy, że była jakaś różnica. A takie "przyspieszone kursy" katolicyzmu na potrzeby ślubu to dopiero hipokryzja! Poprawianie statystyk wszechmocnemu polskiemu kościołowi. Bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zydziak Re: slub ??? IP: *.regionline.fi 14.09.04, 09:59 Sprawdz czy nie jest Islamista i nie robi w Al-qajda. I czy nie ma haremu w domu. Odpowiedz Link Zgłoś