Dodaj do ulubionych

"Kod Leonarda da Vinci"

24.06.05, 18:37
Co myslicie o tej książce?
Moim zdaniem każdy cos z tej ksiażki może dla siebie wynieść. Dla mnie
przypuszczenie, że Jezuz prowadził życie zwykłego śmiertelnika, zpowodował,że
stał się mi bliższy. Jednak Autor napisał o dowodach, które nie zostały
dokładnie sprawdzone( zaszyfrowane informacje w obrazach Leonarda) i moim
zdanie wywołują niezdrowe zamieszanie.
Obserwuj wątek
    • drinkit Re: "Kod Leonarda da Vinci" 26.06.05, 10:41
      badź tak dobra i dla czystosci własnego umysłu rzuć ksiazke w diabły.
      Grafomania straszna. Ale jak widac skuteczna ta ksiązka, bo ludziom w głowach
      tak namieszała, ze nie wiedza juz co jest fikcją literacką, a co nie.

stokrotka101 napisała:
      Dla mnie
      > przypuszczenie, że Jezuz prowadził życie zwykłego śmiertelnika, zpowodował,że
      > stał się mi bliższy.

To Ameryki nie odkryłas, wiadomo nie od dzis ze Jezus prowadził zycie zkłego
      smiertelnika, bo w koncu nim był!
      • yoma Re: "Kod Leonarda da Vinci" 06.07.05, 17:47
        Po co od razu w diabły? Sensacja jak sensacja, sprawnie napisana, czyta się, w
        sam raz na wakacje. Tuylko ni cholery się tego M w Ostatniej Wieczerzy nie mogę
        dopatrzyć ;)
        • ktosiaczek Re: "Kod Leonarda da Vinci" 20.09.05, 00:43
          Yoma sprawdz poczte :)
    • Gość: :) Re: "Kod Leonarda da Vinci" IP: 213.77.25.* 06.07.05, 15:48
      ciekawa ksiazka ,fajna fabula, wciaga , kazdy wierzy w to w co chce wierzyc, mi
      sie bardzo podobala tak jak i "anioly i demony" ale nie zmienila moich
      przekonan, jednak ksiazke polecam naprawde fajnie sie ja czyta,pozdrawiam
      • hiara Re: "Kod Leonarda da Vinci" 06.07.05, 15:59
        mam pytanie czy ta książka to poprostu nie fikcja wymyslona przez autora?
    • Gość: nightdream Re: "Kod Leonarda da Vinci" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 17:41
      książka całkiem fajna, zakończenie tylko średnio mi się podoba.......;)
      no ale w każdym razie... skoro to tylko fikcja to czemu tylu przeciwników nagle
      się znalazło? jakoś na horrory Stephena Kinga nikt tak ostro nie reagował...;)
      jak dla mnie.. może w tym jest i trochę prawdy, może i nie... nie biorę tego tak
      strasznie do siebie, to tylko książka...sympatyczna lektura do poduszki...
      oczywiście ortodoksyjni chrześcijanie będą mieli o tym inne zdanie, ale im
      bardziej oni się oburzaja - tym więcej kontrowersji będzie dookoła "Kodu..."
      ja sama przeczytalam ją tylko dlatego, ze było tyle zamieszania... z
      ciekawości....;)
    • lucja_4 Re: "Kod Leonarda da Vinci" 06.07.05, 22:24
      Jak dla mnie to kolejna dobra książka,ale nie biorę jej zbyt serio. To po
      prostu dobra sensacja i nie można brać na poważnie fikcji literackiej :)
    • mary_an Re: "Kod Leonarda da Vinci" 06.07.05, 22:50
      Mi sie bardzo podobala, bo czytalam w drodze powrotnej z wycieczki z Paryza i
      odkrywalam miasto na nowo (morderca mieszkal na tej samej ulicy co ja - po
      sasiedzku !!) :))))) Pod tym wzgledem ksiazka swietna, a tak poza tym to
      historia jak kazda inna, wiele innych ksiazek mnie podobnie wciagnelo.
      A jesli chodzi o JEZUZA to czy to bylo rzeczywiscie "przypuszczenie" ze
      prowadzil normalne zycie????? A jak ty to sobie wyobrazasz? Ze niby co? To moze
      poczytaj sobie lepiej biblie np. tam sie tez wielu ciekawych "nowych" rzeczy na
      ten temat mozesz dowiedizec :)
      • Gość: ... Re: "Kod Leonarda da Vinci" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 02:21
        No to jest wlasnie ciekawe, ze ludzie po przeczytaniu "Kodu" uwazaja
        niektore "Biblijne" rzeczy za prawdziwe, a Pisma Swietego nie mieli tak
        naprawde nigdy w rekach ;)
    • Gość: martyna_bk0 Re: "Kod Leonarda da Vinci" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 21:34
      nauka wyklucza religię. musisz wybrać między religią i wiarą a nauką. Nie
      oznacza to jednak, że je żeli wybierzesz naukę top nie możesz wierzyć w Boga.
      Nie o to tutaj się rozchodzi. Nie możesz być "człowiekeim letnim", który Panu
      Bogu da świeczkę, a diabłu ogarek . Jedno z dwóch, Jedna z dróg, Twoja decyzja.
      PS mnie się książka bardzo podobała i jestem zdania, że kościół katolicki
      FAKTYZCNIE ukrywa przed wiernymi fakty, ludzie stworzyli religię, aby wyjeśnić
      dziury w nauce. dlatego nie amm zbyt dobrego zdania o kościele, a na razie nnie
      mogę się odnaleźć w świecie religii .
      • b4b Re: "Kod Leonarda da Vinci" 19.09.05, 22:53
        Gość portalu: martyna_bk0 napisał(a):

> nauka wyklucza religię. musisz wybrać między religią i wiarą a nauką. Nie
        > oznacza to jednak, że je żeli wybierzesz naukę top nie możesz wierzyć w Boga.
        > Nie o to tutaj się rozchodzi. Nie możesz być "człowiekeim letnim", który Panu
        > Bogu da świeczkę, a diabłu ogarek . Jedno z dwóch, Jedna z dróg, Twoja decyzja.

nastepnym razem, przed nacisnieciem enter, przeczytaj, przemysl i zapytaj sama
        siebie czy to co napisalas ma jakis sens
    • Gość: julkaa5 Re: "Kod Leonarda da Vinci" IP: *.orange.pl 19.09.05, 22:36
      Bardzo ciekawa ksiazka,czyta sie ja jednym tchem.Zastanawia mnie skad autor
      wzial tyle informacji o prawdziwym zyciu Jezusa i dlaczego nikt wczesniej nie
      odwazyl sie o tym pisac otwarcie.Zupelne inne spojrzenie na kosciol i religie
      po tej lekturze.Goraco wszystkim polecam takze inne ksiazki Browna!
      • mariko23 Re: "Kod Leonarda da Vinci" 19.09.05, 23:45
        Chyba jestem pierwsza osoba, ktorej ta ksiazka sie nie podobala... To niezla
        historia, ale czytajac spodziewalam sie wiekszego zaskoczenia, tymczasem kazdy
        nastepny ruch bohaterow byl przewidywalny, tak jak i zakonczenie. Nie moge
        powiedziec abym byla pod szczegolnym wrazeniem. Moze to wina mojego nastawienia.
        Wszyscy tak mi ja polecali, ze spodziewalam sie czegos naprawde super. Tymczasem
        to Harry Potter, ale dla nieco starszycyh:)

Pozdrawiam
      • Gość: ... Re: "Kod Leonarda da Vinci" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.05, 00:50
        "Zastanawia mnie skad autor
        wzial tyle informacji o prawdziwym zyciu Jezusa i dlaczego nikt wczesniej nie
        odwazyl sie o tym pisac otwarcie"

Pewnie nikt o nich nie pisał wczesniej, bo autor sam je wymyslił :]
        To fikcja literacka ,a nie teoria spiskowa dziejów :D
    • mijaczek Re: "Kod Leonarda da Vinci" 20.09.05, 04:30
      ale ty mondra i rezolutna jestes... wow... powinnas sama ksiazki pisac...
      zaimponilas mi
      boszszsz....
    • Gość: Artur Przezywacz Re: "Kod Leonarda da Vinci" IP: 195.69.82.* 21.09.05, 11:33
      > Co myslicie o tej książce?

Nie czytalem
      Mysle o niej, ze ma ladna okladke
    • Gość: julkaa5 Re: "Kod Leonarda da Vinci" IP: *.orange.pl 21.09.05, 12:57
      Jezeli to wszystko jest fikcja literacka,to mozna pogratulaowac autorowi bujnej
      wyobrazni.Zastanawiajace jest,dlaczego kosciol tak sie oburzyl na ta ksiazke?
      Czyzby podwazala ona potezna wladze koscielna?
    • Gość: julkaa5 Re: "Kod Leonarda da Vinci" IP: *.orange.pl 21.09.05, 13:02
      Jezeli to wszystko jest fikcja literacka,to tylko pogratulowac autorowi bujnej
      wyobrazni ,a czytelnikom naiwnosci.Zastanawiajace jest,dlaczego kosciol tak sie
      oburzyl na taka fikcje?Czyzby ta ksiazka podwazala potezna wladze kosciola?
      Ciekawe co bedzie jak do kin wejdzie ekranizacja tej ksiazki?
      • Gość: aaa Re: "Kod Leonarda da Vinci" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.05, 13:50
        Mysle ze zanim ktokolwiek wypowie swoje zdanie musi poprzec je duza znajomoscia
        i biblii i kodu a przede weszystkim innych ksiazek na temat religii. Zapewniam
        was ze nie on pierwszy na ten temat pisal. Znam ksiazke ktora byla pisana duzo
        wczesniej a byly w niej opisane te same fakty (?) wiec teraz Don BRown je tylko
        powielil. Poza tym w swiecie religii temty te sa calyczas kontrowersyjne i nie
        od dzis sa powodem wielu klotni i oburzenia. Biblie niestety teraz juz tez nie
        nalezy brac doslownie gdyz przez wieki tyle razy byla juz tlumaczona ze na
        pewno stracila juz ten wlasciwy sens, zauwazcie ze jest teraz ona pelna
        paradoksow. Ksieza na pewno maja teraz duzo faktow ktore ukrywaja gdyz gdyby
        wyszly na jaw, zahwiałyby cala religia katolicka a to bardzo zle by wplynelo i
        na kosciol i na ludzi ktorzy maja gleboka wiare.
        • Gość: Mimoza Re: "Kod Leonarda da Vinci" IP: *.sistbg.net / *.sistbg.net 24.09.05, 21:53
          Kodu nie czytałam, ale zamierzam, biblie znam jako tako, chociaz uważam że
          trzeba być nie lada "mózgiem" aby zrozumieć coś co jest jedną wielka
          przenosnią!!ostatnio znalazłam na necie "Upadek anioła" Lucjana Ferusa i z
          wierzacej katoliczki stałam sie sama nie wiem kim, cos mi ateizmem zalatuje,
          teraz zamierzam popytać o co tak naprwde chodzi w tym tekście bo to najbardziej
          kontrowersyjny tekst "religijny" jaki czytalam.Sama nie wiem już co jest prawdą
          a co nie:(
    • Gość: ...... Re: "Kod Leonarda da Vinci" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 22:20
      Jezu!!!JEZUZ???
    • Gość: Artur Przezywacz Refleksja populistyczna IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 25.09.05, 03:16
      Czytam te wasze rozwazania i stwierdzam, ze jednak odkurzanie to wasze
      przeznaczenie, a nie jakies ksiazki.
    • Gość: Ona Re: "Kod Leonarda da Vinci" IP: *.bulls.net.pl / *.bulls.net.pl 02.10.05, 17:21
      "Kod leonarda da vinci" nie powastał by bez ksiażki "Święty grall,święta krew" Baigent,Leigh i Lincoln pierwsi odkryli tajemnice świetego gralla
      jak rownież Margaret Starbird "Maria Magdalena i Swiety grall" w tych Ksiażkach masz fakty historyczne,autorzy opieraja sie na histori...jednak trzeba przyznac ze nie wszystko jest potwierdzone,duzo tez jest tylko przypuszczeniami,ale nie mozna tego lekcewazyc .W obecnym świecie ludzie wyksztalceni uwazaja ze wszystko mozna wytłumaczyc,ze nic nie dzieje sie za sprawa zjawisk nadprzyrodzonych,wiec jak człowiek inteligentny dopuszcza do wiadomosci iż Maria matka Jezusa była dziwica albo to że Jezus zmartwychwstał...to daje dużo do myślenia.Każdy powinien sie zastanowic i to przemyslec.Ja jestem chrześcijanka i wierze w to ze Jezus był wielkim CZŁOWIEKIEM Który dokonał bardzo wiele,jednak był człowiekiem jak kazdy z nas.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka