Dodaj do ulubionych

Niewolnicy - jako au pair

IP: *.proxy.aol.com 09.11.02, 02:40
Po tym co mnie i moje kolezanki spodkalo w USA na miedzymarodowej wymianie
studentow jako AU PAIR,postanowilam napisac prawde.
Obiecuja nam wspaniale przezycia wraz ze wspaniala amerykanska rodzina,a tak
naprawde nie mamy za duzo czasu aby usiasc i odpoczac po calym dniu PRACY!!!
Obiecuja nam profesjonalne kursy jezyka angielskiego,na ktore maja
przeznaczyc 500$,a mamy darmowa wieczorna szkolke czy to w high school,czy w
biblotekach.Dostajemy marne grosze 139,5$ za caladobowa PRACE (na
tydzien).Obiecuja swietne ubezpieczenie zdrowotne,a gdy naprawde zachorujemy
musimy placic same!Nie wspominam juz o stomatologu, moja kolezanka musiala
zaplacic 1500$!!!za wyleczenie jednego zeba.Tak naprawde tu gdzie mieszkam i
PRACUJE z rodzin rezygnuje co 4 dziewczyna.A powodow jest wiele nawet pobicie
przez dziecko!!!
Jedynym plusem jest to ze spodkalam wielu ciekawych ludzi i to ze poznalam
granice swoich mozliwosci!!!
Obecnie jeszcze jestem AU PAIR,ale za pare tygodni wracam do Polski.
Wiele moich kolezanek postanawia to samo...
Pozdrowienia Z juz deszczowej Californii..!
Obserwuj wątek
    • Gość: ania Re: Niewolnicy - jako au pair IP: 202.67.97.* 11.11.02, 13:59
      A ja mam kolezanke ktora zamiast uciec do Polski ruszyla w Stany -fakt rodzina
      byla srednia ale mozna znalezc prace jak juz tam jestes.....sama zastanawiam
      sie nad tym gdy wykonczy sie moja Australijska wiza...
      Do odwaznych....;)
      • Gość: magdziar Re: Niewolnicy - jako au pair IP: *.cable.mindspring.com 10.04.03, 04:46
        przyjechalam do USA jako au pair dwa miesiace temu. jak dotad jestem bardzo
        zadowolona. doskonale dogaduje sie z moja host rodzina, nie pracuje wiecej niz
        byla mowa w kontrakcie. Poznalam mnostwo wspanialych ludzi, bylam z moja host
        rodzinka na wakacjach, i nie czuje sie wcale wykorzystywana, wrecz
        przeciwnie... jestem tu bardzo szczesliwa. dziewczyny z ktorymi sie spotykam w
        wolnym czasie (na ktorego brak tez nie narzekam )tez nie narzekaja...
        przykro mi, ze trafilas do nieodpowiedniej rodziny... jestem jednak ciekawa
        dlaczego zgodzilas sie przepracowywac wiecej godzin, niz to bylo uzgodnione w
        umowie. to twoj interes dopilnowac tego, aby inni cie niewykorzystywali.
    • Gość: iwa Re: Niewolnicy - jako au pair IP: 143.93.202.* 12.11.02, 10:11
      A ja bylam w Niemczech jako Au-Pair. Moja pierwsza rodzina byla b. dziwna. Nie
      dopasowalismy sie i ja podjelam decyzje o zmianie rodziny. Ta druga rodzina tez
      nie byla rewelacyjna, ale ja od poczatku wynegocjowalam pewne sprawy, ktore
      byly respektowane. Ot, czysty interes bez wielkich zazylosci. I tak jest
      najlepiej.
      Jako mloda osoba, wyjezdzajac z Polski nie mialam zbytniego doswiadczenia
      zyciowego. Au-Pair nauczylo mnie samodzielnosci i nieprzejmowania sie opiniami
      innych osob. Nauczylam sie byc twarda i stawiac granice.
      W normalnym zyciu (poza Au-pair) tez nie jest latwo. Przekonasz sie o tym.
      Dziecinstwo juz sie skonczylo.
      Pozdrawiam.
      • suzume Re: Niewolnicy - jako au pair 12.11.02, 16:01
        Gość portalu: iwa napisał(a):

> W normalnym zyciu (poza Au-pair) tez nie jest latwo. Przekonasz sie o tym.
        > Dziecinstwo juz sie skonczylo.

:))) [nie, no ja dziś nie wstanę, jak słowo daję...]
    • Gość: viola Re: Niewolnicy - jako au pair IP: *.proxy.aol.com 12.11.02, 19:22
      Dziekuje za odpowiedzi na moj list.
      Ja doskonale zdaje sobie sprawe co to jest dorosle zycie.Przezylam wiele i
      przezyje jeszcze wiecej.Ale nie powod nieradzenia sobie w zyciu natchnal mnie
      do napisania tego ''apelu'',ale chec podzielenia sie osobistymi przezyciami.
      Powinnismy wszyscy dokladnie obserwowac nasze srodowisko,a jezeli widzimy ze
      cos nie tak MUSIMY reagowac!!!
      Wiem ze bycie AU PAIR nauczylo wielu pamien jak i panow odpowiedzialnosci i
      itp. mnie tez,ale nie wszyscy sa w stanie wytrzymac.Wytrzymac
      napiecia,nieszczerosci,oszukanstwa.Poniewaz Amerykanska mentalnosc jest bardzo
      rozna od naszej POLSKIEJ.I nie oszukujmy sie oni tak naprawde nie
      szukaja''nowego czlonka rodziny'' ale taniej sily roboczej.
      Pozdrowienia VIOLA
      p.s Musimy myslec nie tylko o sobie!!!
    • patrynia Re: Niewolnicy - jako au pair 18.11.02, 22:54
      To zalezy. Moja rodzina wyslala mnie na Floryde na podroz poslubna. I jakos
      nikt mnie nie bil. Jak cos ci nie pasuje to rozmawiasz z koordynatorka i ona
      wszystko zalatwia. Pewnie ze zdarzaja sie rodziny ktore probuja nie placic za
      college tylko wyslac cie do high school na darmowa nauke- ale sa tez au-perki
      ktore kradna im z domu albo spia z host father(serio). Wszystko zalezy od
      czlowieka. Niespotkalam sie z przypadkiem zeby ktos komus kazal pracowac wiecej
      niz zapisane w kontrakcie albo zeby trzeba bylo placic za lekarza. Moze
      trafilas do jakiejs felernej firmy co oszukuje.
      • Gość: Władysław Karczews Władysław Karczewski, Białystok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.03, 12:58

Byłem w sierpniu 2002 r. w domu Dyrektorki, która zginęła w
        pożarze szkoły podstawowej w Rafałówce w gminie Zabłudów.
        Widziałem, że między mężem Stefanem, a jego żoną Heloną są duże
        nieprozumienia rodzinne. Ona była mocno znerwicowana ale
        życzliwa, a jej mąż był bardzo niemiły, despotyczny wobec niej
        i dzieci. Ta rodzinna była "chora" już od dawna. Jej mąż nawet
        wobec gości był agresywny i bardzo niemiły. Tam musiało dojść
        do tragedii bo mąż Stefan tyranizował całą rodzinę. Żona Helena
        w/g mnie po prostu musiała uciekać z domu do własnej szkoły bo
        nie miała innego wyjścia. Ratowała siebie przed tyranią
        własnego mężą. To bardzo tragiczne zdarzenie. Prokuratura
        powinna dobrze prześwietlić jej męża Stefana bo pośrednio lub
        bezpośrednio przyczynił się do tej Tragedii.

Władysław Karczewski, Białystok

• Gość: eve Re: Niewolnicy - jako au pair IP: *.nowe-miasto-lubawskie.sdi.tpnet.pl 12.04.03, 17:43
      Nie dawno zainteresowałam sie au pair, chciałabym uzyskać jakieś informacje w
      jaki sposób moge stać się au pair, moim wybranym krajem są Niemcy. Co mam
      zrobić, jakie formalnośći musze załatwić i ile kosztuje załatwienie tego przez
      bióro pośredniczące itp. Z góry dzieki za wszelkie informacje.
    • Gość: eve au pair IP: *.nowe-miasto-lubawskie.sdi.tpnet.pl 12.04.03, 17:44
      Nie dawno zainteresowałam sie au pair, chciałabym uzyskać jakieś informacje w
      jaki sposób moge stać się au pair, moim wybranym krajem są Niemcy. Co mam
      zrobić, jakie formalnośći musze załatwić i ile kosztuje załatwienie tego przez
      bióro pośredniczące itp. Z góry dzieki za wszelkie informacje.
    • Gość: carla20@gazeta.pl Re: Niewolnicy - jako au pair IP: *.net81-67-248.noos.fr 16.06.03, 11:45
      Jest mnostwo dziewczat zadowolnych z pobytu jako au-pair. ja rowniez... teraz,
      gdy juz zakonczylam horror z moja poprzednia agencja (chociaz do tej pory nie
      zostaly mi zwrocone mimo obietnicy wlascicielki polskiej agencji)
      aby nastepne dziewczyny wyjezdzajace jako au-pair mogly byc trakjtowane lepiej
      niz sluzace nie zostawiajcie sobie swoich problemow z agencjami, jezeli kazda
      z nas bedzie upominala sie o swoje prawa, w koncu agencje moze zaczna zwracac
      uwage na warunki naszej pracy i pobytu.
      Kazda z nas ma umowe podpisana z polska agencja i to jest nasza mocna strona.
      Mamy prawo upominac sie o co najmniej zwrot kosztow, skoro firma albo rodzina
      nie wypelnila obiecanych warunkow. Poza tym istnieje jeszce iapa
      (www.iapa.org), gdzie apeluje o wysylanie wszystkich skarg i wnioskow, tylko
      w taki sposob mozemy usprawnic ten system i zapobiec traktowaniu o-perek jako
      taniej sily roboczej.

Zapewniam ze nie dla wszystkich jestesmy tania sila robocza - istnieja rodziny
      goszczace, ktore szukaja naprawde towarzyszek i opiekunek dla swoich (czasem
      naprawde bardzo dobrze wychowanych) dzieci.
      Biorac od nas pieniadze za posrednictwo firmy zobowiazuja sie do wypelnienia
      pewnych warunkow i mamy prawo do pewnych wymagan.
      Ja otrzymalam juz odpowiedz ze moja agencja byla kontaktowana w mojej sprawie
      przez iapa. Mam zamiar odzyskac moje pieniadze zaplacone "felernej" agencji.
    • Gość: oper Francja Re: Niewolnicy - jako au pair IP: *.w193-251.abo.wanadoo.fr 16.06.03, 17:11
      Sorry dziewuchy popelnilam maly niefart i stworzylam forum o temacie
      "Doswiadczenia au pair" i wychodzi na to, ze beda sie Nam rozdzielac
      rozmowcy!!! Sorki nie zauwazylam waszego forum, ale to, ze jest wiecej
      dziewczyn ktore zauwazyly potrzebe podzielenia sie doswiadczeniami, by kolejne
      myslace o wyjezdzie nie wpadly w nieprzyjemne sytuacje swiadczy tylko o tym, ze
      to jest wazne, szczegolnie ze agencje przezywaja teraz "nalot" i jest mnostwo
      dziewczyn a moze i facetow, ktorzy sie wahaja. Dajmy im jak najwiecej dobrych i
      zlych info. Niech dobrze przemysla swoja decyzje!!! Pozdrawiam i zycze jeszcze
      troche cierpliwosci. Mi tez zostalo juz tylko 10 DNI!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka