Gość: re IP: 83.27.24.* 04.02.04, 12:39 To w końcu spadają czy rosną? Kto wymyślał tytuł tego artykułu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Dama Re: Spadają ceny w strefie euro IP: *.013-20-76737411.cust.bredbandsbolaget.se 04.02.04, 12:52 To cegla spadla na glowe redaktora.Bo inflacja jak byla tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mac Bledny tytul IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.04, 13:12 A to pomylka. Kto to pisal? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gościu Re: Spadają ceny w strefie euro IP: *.its.it 04.02.04, 13:16 Rozmawiałem ostatnio z kuzynem z Niemiec, który poinformował mnie że z powodu zmiany waluty z marki na euro ceny w tym kraju wzrosły o jakies 30 procent. Znacie może jakieś inne opinie na ten temat od swoich znajomych bądź krewnych? Czy ktoś wie, jaka była wtedy oficjalna inflacja w Niemczech? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re Re: Spadają ceny w strefie euro IP: 83.27.24.* 04.02.04, 13:27 Ja też słyszałem od wielu osób, że w ramach 'zapkrąglenia' cen wszystkie ceny wzrosły np w Austrii i Niemczech Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aha Re: Spadają ceny w strefie euro IP: *.pp.htv.fi 04.02.04, 13:33 W Finlandii, na przyklad, ceny statystycznie spadly (oj Finowie kochaja statystyki!). Ale moj ulubiony chleb, ser, itp, czyli rzeczy ktore kupuje na codzien jakos nie stanialy, wrecz przeciwnie, ciut podrozaly. Choc nie drastycznie. Stanialy samochody i alkohol, ale to nie za sprawa euro tylko mniejszych cel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik euro w niemczech IP: *.scc.uni-weimar.de 04.02.04, 14:20 statystycznie chyba nie ma podwyzki cen po zmiany waluty. co innego podwyzki odczuwalne przede wszystkim w sektorze uslugowym (np. restauracje). mowia ze na tle statystycznego koszyka nie ma to wiekszego znaczenia bo wszelkie "sztywne" ceny jak czynsze, ubezpieczenia, oplaty, podatki etc. pozostaly na tym samym poziomie. nawiasem mowiac byly one juz przed euro wystarczajaco wysokie. podstawowy problem to subjektywne oddzialywanie cen. a te wzrosly zdecydowanie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mac krytyka działa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.04, 13:52 Cha! Najwyraźniej pracownicy Gazety zmienili tytuł artykułu. Ciekawe czy w wyniku przeczytania powyższych opinii czytelników. Mac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 't Hoekske Re: krytyka działa IP: 5.3.1R* / *.telenet-ops.be 04.02.04, 13:58 W Belgii wszystkie ceny poszly sporo w gore,jabradziej zdrozala zywnosc,uslugi i ceny domowi mieszkan,takze nie wiem ,w ktorej Unii te ceny spadaja,chetnie sie dowiem,pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gast Re: krytyka działa IP: *.scc.uni-weimar.de 04.02.04, 14:24 nie wierze aby w belgii bylo inaczej niz w niemczech. ceny sa wysokie, moze czesciowo wyzsze niz przed paru lat, moze w niektorych sektorach wiaze sie to z wprowadzeniem euro ale nie wierze ze udowodni mi pan ogolny, "spory" wzrost cen na calej linii. to absurd. Odpowiedz Link Zgłoś
gucio60 Re: krytyka działa 04.02.04, 14:49 rosna i spadaja, rosna i spadaja jak to na wolnym rynku Odpowiedz Link Zgłoś
gucio60 Re: i jeszcze jedno . 04.02.04, 14:53 kiedys, przed laty znajomy dostal we wspolnocie okolo 5 dolcow na godzine, dzisiaj ma ponad 25 czyli wszystko rosnie a wiec i ceny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Euro = Teuro IP: *.cc.univie.ac.at 04.02.04, 19:20 Teuer oznacza po niemiecku "drogi". Statystycznie ceny w Austrii (i innych krajach strefy Eoro) minimalnie wzrosly. Ale tylko statystycznie. Bo statystyka podlicza tez n.p. koszty podrozy (turystyka siadla ze wzgledu na terroryzm, wiec podroze stanialy), koszty sprzetu domowego (bo kupujemy co drugi miesiac nowy telewizor, haha). Natomiast to wszystko, co sie codziennie kupuje, czyli zywnosc, zdrozala srednio o 30- 40%. Wszystko to, co dotychczas kosztowalo dziesiec szylingow kosztuje teraz jedno Euro. Tylko ze 1 Euro to 13,7603 starych szylingow. Kawa za 25 szylingow kosztuje teraz 2,5€, pomarancze zamiast 9,90 ATS kosztuja teraz 0,99€. Identycznie w innych krajach. Ale faktem jest, ze ta korektura cen zywnosci byla od lat konieczna. Nacisk na przemysl spozywczy byl tak ogromny, ze sporo firm pracowalo na granicy oplacalnosci. To sie odbijalo na jakosci. Jednak wzrost ceny zywnosci odczuwa przecietny czlowiek najbardziej, wiec wmawianie nam, ze inflacja wynosi tylko 2% odczuwamy tu jako potwarz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gloubiboulga G.w(no) klamie. IP: *.proxy.aol.com 05.02.04, 16:46 Od wprowadzenia € ceny podskoczyly w gôre, zwlaszcza produkty "consommation courante": te ktôre uzywamy i kupujemy codzienne. Byc moze , ze ceny artykôlôw przemyslowych opadly, ale tego sie nie odczuwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Re: Spadają ceny w strefie euro IP: 212.97.52.* 06.02.04, 11:33 we Wloszech rosna i to jak. szczegòlnie warzywa i owoce, potem generalnie jedzenie. no i ubrania a szczegòlnie buty. kiedys normalna cena bylo 100.000 lirow (ciut wiecej niz 50 euro), luksus to bylo 200.000 (100 euro) a teraz normalna wydaje mi sie juz to 100 euro i nie dlatego ze moge sobie na nie pozwolic ale dlatego ze tak wzrosly ceny. zarabiam tyle ile zarabialam!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś