rybot 18.05.04, 17:29 czy firma świadcząca usługi edukacyjne (kursy, szkolenia, doradztwo edukacyjne) ma szansę na jakieś dotacje dla MSP? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rybot Re: usługi edukacyjne 21.05.04, 11:36 Cały czas chodzą mi po głowie te usługi edukacyjne. Temat jest interesujący nie tylko dla mnie. Regularnie spotykam się ze studentami, którzy też chcieliby coś wiedzieć na ten temat. proszę o jakieś bliższe informacje. Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
monru Re: usługi edukacyjne 28.05.04, 00:22 Prowadzę również działalność edukacyjną i jestem zainteresowana tematem. Moja firma (jednoosobowa z możliwością rozszerzenia) jest na rynku od 5 lat. z tym, że edukacja - pół roku. Planuję zakupić sprzęt multimedialny do m.in.pokazów. Czy byłaby szansa na objecie dotacją? Pozdrawiam serdecznie i proszę o odpowiedź. Monika Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz-nowak Re: usługi edukacyjne 28.05.04, 12:11 W przypadku działalności związanej ze szkoleniami, edukacją wskazałbym na następujące możliwości pozyskania dofinansowania: 1. Zacznę od mniej znanego aczkolwiek dającego spore możliwości zwłaszcza dla szkół, uczelni państwowych i innych placówek publicznych (zob. Ustawa o systemie oświaty art.2 i 3) programie LEONARDO DA VINCI. Pozwala on na realizacje min. projektów polegających na wymianie i stażach tj. przygotowanie do zawodu, rozwój umiejętności językowych, doskonaleniu zawodowym dla osób prowadzących szkolenia oraz kadry kierowniczej odpowiedzialnej za zarządzanie zasobami ludzkimi. Krajowe biuro tego programu mieści się w Warszawie ul. Koszykowa 79, tel. 022 625 39 37. 2. Kolejnym programem, na który zwróciłbym uwagę jest program realizowany przez PARP w ramach SPO RZL – Rozwój kadr nowoczesnej gospodarki. Program ten jest kierowany do przedsiębiorców małych średnich i dużych firm i może objąć takie działania jak: • szkolenia zawodowe zarówno ogólne jak związane ze zmianami technologicznymi wprowadzanymi do firmy • szkolenia dla menedżerów – usprawnienie zarządzania • praktyczne szkolenia i staże dla pracowników w jednostkach naukowo- badawczych • studia podyplomowe • podwyższania umiejętności pracowników nisko wykwalifikowanych. Program funkcjonuje w ten sposób, iż dofinansowanie jest przekazywane organizatorowi szkolenia a on pobiera tylko część opłaty za szkolenie od uczestników. Poziom dofinansowania zależy od rodzaju szkolenia i wielkości firmy. Organizatorem szkoleń może być szkoła wyższa, organ prowadzący szkołę lub inną placówkę działająca w systemie oświaty, osoba prawna prowadząca działalność oświatową lub osoba fizyczna prowadząca działalność gospodarczą w zakresie szkoleń Szczegóły dotyczące tego programu są dostępne w RIF lub PARP. 3. Kolejna możliwość pozyskania dofinansowania to programy kierowane do przedsiębiorców np. w ramach funduszy Phare 2002 - dofinansowanie inwestycji w postaci zakupu komputerów, oprogramowania, wyposażenia biurowego -rodzaj 803 podgrupy 80 grupy 8 KŚT w KFDI). Szczegóły dotyczące programów KFDI, FDI dostępne w RIF lub PARP. Z poważaniem, Mariusz Nowak Odpowiedz Link Zgłoś