heimer 09.07.04, 21:04 www.mandrakesoft.com/company/press/pr?n=/pr/business/2490 Nalezy przypomniec, ze rzad federalny niemiec juz dawno przeszedl na Linuxa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: klip za malo naciskow IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 09.07.04, 21:27 Jakis czas temu UPR cos w tej sprawie robila,nie wiem jak teraz. Reszta olewa rowno, przeciez na tym nie moga zarobic. Potrzebna jest wieksza kampania w mediach. Przypadkiem sam dzis szukalem dystrybucji mandrake i czytalem, ze mieli ostatnio klopoty jakies.Oczywiscie dystrybucji jest wiele,ale ta podobno jest jedna z najprostszych. Moze jak bede mial wiekszy dysk to sie w to pobawie. Odpowiedz Link Zgłoś
heimer Re: za malo naciskow 09.07.04, 21:36 Gość portalu: klip napisał(a): > Jakis czas temu UPR cos w tej sprawie robila,nie wiem jak teraz. Reszta olewa > rowno, przeciez na tym nie moga zarobic. Potrzebna jest wieksza kampania w > mediach. > > Przypadkiem sam dzis szukalem dystrybucji mandrake i czytalem, ze mieli > ostatnio klopoty jakies.Oczywiscie dystrybucji jest wiele,ale ta podobno > jest jedna z najprostszych. Moze jak bede mial wiekszy dysk to sie w to > pobawie. Czas juz. Polecam link: europa.eu.int/ISPO/ida/export/files/en/1983.pdf PS. Bardzo dobry jest SuSE (firma wykopiona ostatnio przez Novella); > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klip a moze (moja cyniczna wizja) IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 09.07.04, 21:50 sie da cos zrobic. Pomyslalem,ze na tym jednak politycy moga nieco zarobic. Tylko to w polaczeniu z nagonka prasowa moze cos zmienic. Przeciez musza sie odbyc jakies szkolenia dla administracji i ktos to musi poinstalowac,wiec jest to okazja do wkrecenia znajomych firm. Moze zarobek nie bedzie taki jak przy windowsie,ale zawsze to cos. No i spoleczenstwu mozna sie pochwalic oszczednosciami. Dzieki za linke,lektura na wieczor zapewnona ;) Odpowiedz Link Zgłoś
heimer Re: a moze (moja cyniczna wizja) 09.07.04, 21:54 Gość portalu: klip napisał(a): > Przeciez musza sie odbyc jakies szkolenia dla administracji i ktos to musi > poinstalowac,wiec jest to okazja do wkrecenia znajomych firm. Moze zarobek > nie bedzie taki jak przy windowsie,ale zawsze to cos. Teraz tez sa prowadzone szkolenia (windows) i to za olbrzymie pieniadze. Ostatnio slyszalem ze Aurox (polska dystrybucja) skladal oferte polskiemu rzadowi i oferowal darmowe szkolenia. Jak myslisz jak sie skonczylo? Odpowiedz Link Zgłoś
heimer Re: a moze (moja cyniczna wizja) 09.07.04, 22:00 heimer napisał: > Gość portalu: klip napisał(a): > > > > Przeciez musza sie odbyc jakies szkolenia dla administracji i ktos to musi > > > poinstalowac,wiec jest to okazja do wkrecenia znajomych firm. Moze zarobek > > > nie bedzie taki jak przy windowsie,ale zawsze to cos. > > Teraz tez sa prowadzone szkolenia (windows) i to za olbrzymie pieniadze. > Ostatnio slyszalem ze Aurox (polska dystrybucja) skladal oferte polskiemu > rzadowi i oferowal darmowe szkolenia. Jak myslisz jak sie skonczylo? > Tak mi sie przypomnialo: Linux is like a wigwam: no windows, no gates and Apache inside. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klip Re: a moze (moja cyniczna wizja) IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 09.07.04, 22:02 Podziekowali im pewnie, cos w stylu "oddzwonimy do panstwa". Ciekawe jak sobie poradzono w innych krajach ? Jak to zrobili Niemcy czy Francuzi ? Odpowiedz Link Zgłoś
heimer Re: a moze (moja cyniczna wizja) 09.07.04, 22:09 Gość portalu: klip napisał(a): > Podziekowali im pewnie, cos w stylu "oddzwonimy do panstwa". > > Ciekawe jak sobie poradzono w innych krajach ? Jak to zrobili Niemcy czy > Francuzi ? Rzad federalny niemiec podpisal umowe z IBM, ktory dostarcza komputery do administracji federalnej z zainstalowana niemiecka dystrybucja Linuxa o nazwie SuSE. Ostatnio na SuSE przeszlo tez Monachium. Sprawa byla tak prestizowa, ze do Monachium pofatygowal sie osobiscie Balmer (dyrektor zarzadzajacy Microsoftu). Niestety nic nie wskoral - Monachium wlasnie rozpoczelo migracje na Linuxa. Z tego co wiem to Paryz tez jest w trakcie migracji. A o decyzji rzadu francuskiego informuje link w pierwszym poscie - administracja francuska przechodzi (przynajmniej w sferze serwerow) na francuska dystrybucje Linuxa o nazwie Mandrake :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klip lobby IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 09.07.04, 22:39 Pobgrzebalem troche na polskich stronach i widze,ze jako taki lobbing jest (strony ISOC i RWO). Teraz tylko musimy wymienic politykow ;). Odpowiedz Link Zgłoś
heimer Re: lobby 09.07.04, 22:41 Gość portalu: klip napisał(a): > Teraz tylko musimy wymienic politykow ;). He he he..... Mysle, ze wszyscy na tym forum beda z Toba jednomyslni :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klip w Polsce mamy Prokom IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 10.07.04, 13:51 Jak to jest,ze ludzie od Wolnego Oprogramowania sie nie zglaszaja ? hacking.pl/news.php?id=4029 Odpowiedz Link Zgłoś
heimer Re: w Polsce mamy Prokom 10.07.04, 14:27 Gość portalu: klip napisał(a): > Jak to jest,ze ludzie od Wolnego Oprogramowania sie nie zglaszaja ? Zazwyczaj warunki przetargow sa tak ustawiane, ze moga w nich wziasc udzial tylko naprawde DUZE firmy. Niestety w Polsce nie ma jeszcze DUZYCH firm w bazujacych na Wolnym Oprogramowaniu. A o wsparciu politycznym nie wspomne. Zaplecze polityczne Prokomu jest nie do pobicia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klip pie...ni politycy IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 10.07.04, 14:36 Pewnie masz racje, przeciez specyfikacje mozna odpowiednio napisac. Odpowiedz Link Zgłoś
heimer Re: pie...ni politycy 10.07.04, 14:51 Gość portalu: klip napisał(a): > Pewnie masz racje, przeciez specyfikacje mozna odpowiednio napisac. Ale jeszcze zeby stanac do przetargu (wadium, gwarancje itd) firma musi byc juz naprawde bogata. W Polsce jeszcze takiej firmy jeszcze nie ma. Polska dystrybucja Linuxa jest w miare mloda. Madrake (Francja) czy SuSE (Niemcy) to na prawde duze firmy o zasiegu globalnym. Przy nich Aurox to jeszcze dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś