Dodaj do ulubionych

Nawet przeklete zabojady madrzejsze niz nasz rzad

09.07.04, 21:04

www.mandrakesoft.com/company/press/pr?n=/pr/business/2490

Nalezy przypomniec, ze rzad federalny niemiec juz dawno przeszedl na Linuxa.
Obserwuj wątek
    • Gość: klip za malo naciskow IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 09.07.04, 21:27
      Jakis czas temu UPR cos w tej sprawie robila,nie wiem jak teraz. Reszta olewa
      rowno, przeciez na tym nie moga zarobic. Potrzebna jest wieksza kampania w mediach.

Przypadkiem sam dzis szukalem dystrybucji mandrake i czytalem, ze mieli ostatnio
      klopoty jakies.Oczywiscie dystrybucji jest wiele,ale ta podobno jest jedna z
      najprostszych. Moze jak bede mial wiekszy dysk to sie w to pobawie.

• heimer Re: za malo naciskow 09.07.04, 21:36
        Gość portalu: klip napisał(a):

> Jakis czas temu UPR cos w tej sprawie robila,nie wiem jak teraz. Reszta olewa
        > rowno, przeciez na tym nie moga zarobic. Potrzebna jest wieksza kampania w
        > mediach.
        >
        > Przypadkiem sam dzis szukalem dystrybucji mandrake i czytalem, ze mieli
        > ostatnio klopoty jakies.Oczywiscie dystrybucji jest wiele,ale ta podobno
        > jest jedna z najprostszych. Moze jak bede mial wiekszy dysk to sie w to
        > pobawie.

Czas juz. Polecam link:
        europa.eu.int/ISPO/ida/export/files/en/1983.pdf

PS.
        Bardzo dobry jest SuSE (firma wykopiona ostatnio przez Novella);

>
        • Gość: klip a moze (moja cyniczna wizja) IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 09.07.04, 21:50
          sie da cos zrobic. Pomyslalem,ze na tym jednak politycy moga nieco zarobic.
          Tylko to w polaczeniu z nagonka prasowa moze cos zmienic. Przeciez musza sie
          odbyc jakies szkolenia dla administracji i ktos to musi poinstalowac,wiec jest
          to okazja do wkrecenia znajomych firm. Moze zarobek nie bedzie taki jak przy
          windowsie,ale zawsze to cos. No i spoleczenstwu mozna sie pochwalic oszczednosciami.

Dzieki za linke,lektura na wieczor zapewnona ;)
          • heimer Re: a moze (moja cyniczna wizja) 09.07.04, 21:54

> Przeciez musza sie odbyc jakies szkolenia dla administracji i ktos to musi
            > poinstalowac,wiec jest to okazja do wkrecenia znajomych firm. Moze zarobek
            > nie bedzie taki jak przy windowsie,ale zawsze to cos.

Teraz tez sa prowadzone szkolenia (windows) i to za olbrzymie pieniadze.
            Ostatnio slyszalem ze Aurox (polska dystrybucja) skladal oferte polskiemu
            rzadowi i oferowal darmowe szkolenia. Jak myslisz jak sie skonczylo?
            • heimer Re: a moze (moja cyniczna wizja) 09.07.04, 22:00
              heimer napisał:

> Gość portalu: klip napisał(a):
              >
              >
              > > Przeciez musza sie odbyc jakies szkolenia dla administracji i ktos to musi
              >
              > > poinstalowac,wiec jest to okazja do wkrecenia znajomych firm. Moze zarobek
              >
              > > nie bedzie taki jak przy windowsie,ale zawsze to cos.
              >
              > Teraz tez sa prowadzone szkolenia (windows) i to za olbrzymie pieniadze.
              > Ostatnio slyszalem ze Aurox (polska dystrybucja) skladal oferte polskiemu
              > rzadowi i oferowal darmowe szkolenia. Jak myslisz jak sie skonczylo?
              >

Tak mi sie przypomnialo:
              Linux is like a wigwam:
              no windows, no gates and Apache inside.

• Gość: klip Re: a moze (moja cyniczna wizja) IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 09.07.04, 22:02
              Podziekowali im pewnie, cos w stylu "oddzwonimy do panstwa".

Ciekawe jak sobie poradzono w innych krajach ? Jak to zrobili Niemcy czy Francuzi ?
              • heimer Re: a moze (moja cyniczna wizja) 09.07.04, 22:09

> Podziekowali im pewnie, cos w stylu "oddzwonimy do panstwa".
                >
                > Ciekawe jak sobie poradzono w innych krajach ? Jak to zrobili Niemcy czy
                > Francuzi ?

Rzad federalny niemiec podpisal umowe z IBM, ktory dostarcza komputery do
                administracji federalnej z zainstalowana niemiecka dystrybucja Linuxa o nazwie
                SuSE.
                Ostatnio na SuSE przeszlo tez Monachium. Sprawa byla tak prestizowa, ze do
                Monachium pofatygowal sie osobiscie Balmer (dyrektor zarzadzajacy Microsoftu).
                Niestety nic nie wskoral - Monachium wlasnie rozpoczelo migracje na Linuxa.

Z tego co wiem to Paryz tez jest w trakcie migracji.
                A o decyzji rzadu francuskiego informuje link w pierwszym poscie -
                administracja francuska przechodzi (przynajmniej w sferze serwerow) na
                francuska dystrybucje Linuxa o nazwie Mandrake :)
                • Gość: klip lobby IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 09.07.04, 22:39
                  Pobgrzebalem troche na polskich stronach i widze,ze jako taki lobbing jest
                  (strony ISOC i RWO).
                  Teraz tylko musimy wymienic politykow ;).
                  • heimer Re: lobby 09.07.04, 22:41

> Teraz tylko musimy wymienic politykow ;).

He he he.....
                    Mysle, ze wszyscy na tym forum beda z Toba jednomyslni :)
    • Gość: klip w Polsce mamy Prokom IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 10.07.04, 13:51
      Jak to jest,ze ludzie od Wolnego Oprogramowania sie nie zglaszaja ?

hacking.pl/news.php?id=4029
      • heimer Re: w Polsce mamy Prokom 10.07.04, 14:27

> Jak to jest,ze ludzie od Wolnego Oprogramowania sie nie zglaszaja ?

Zazwyczaj warunki przetargow sa tak ustawiane, ze moga w nich wziasc udzial
        tylko naprawde DUZE firmy. Niestety w Polsce nie ma jeszcze DUZYCH firm w
        bazujacych na Wolnym Oprogramowaniu.

A o wsparciu politycznym nie wspomne.
        Zaplecze polityczne Prokomu jest nie do pobicia.
        • Gość: klip pie...ni politycy IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 10.07.04, 14:36
          Pewnie masz racje, przeciez specyfikacje mozna odpowiednio napisac.
          • heimer Re: pie...ni politycy 10.07.04, 14:51

> Pewnie masz racje, przeciez specyfikacje mozna odpowiednio napisac.

Ale jeszcze zeby stanac do przetargu (wadium, gwarancje itd) firma musi byc juz
            naprawde bogata. W Polsce jeszcze takiej firmy jeszcze nie ma. Polska
            dystrybucja Linuxa jest w miare mloda.
            Madrake (Francja) czy SuSE (Niemcy) to na prawde duze firmy o zasiegu globalnym.
            Przy nich Aurox to jeszcze dziecko.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka