Dodaj do ulubionych

Gotowe plany zamknięcia kopalń

24.07.04, 05:38
Ciekawe, że nic się nie robi w celu poprawy efektywności kopalń, po za jednym
likwidacja. Ceny surowców energetycznych idą w górę i jest to stała
tendencja. Polityka energetyczna ukierunkowana na zasiarczony gaz i ropę z
Rosji, jest stanowczo nieekologiczna i grozi nieobliczalnymi konsekwencjami w
przypadku narastających działań terrorystycznych.
Obserwuj wątek
    • hepik1 Re: Gotowe plany zamknięcia kopalń 24.07.04, 07:05
      "Ważył się los kopalni Polska-Wirek w Rudzie Śląskiej, która ostatecznie została
      wskazana do likwidacji. Przesądziła o tym m.in. budowa na terenie jej
      eksploatacji autostrady A4."
      To jeden z "zabawniejszych" argumentów.Jak by pod autostradą nie kopały
      dziesiątki innych kopalń albo to robiły w inny,nie szkodzący im ,sposób.Polska
      -Wirek ma jeden z lepszych gatunków węgla nadający się dla odbiorców
      indywidualnych.Wystarczy spojrzeć na setki ciężarówek czekających pod bramą.Ale
      wygodniej sprzedawać miał wymieszany z kamieniem dla elektrowni.
    • Gość: df Re: Gotowe plany zamknięcia kopalń IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 24.07.04, 07:54
      ostatni gasi swiatło
      • Gość: koo Re: Gotowe plany zamknięcia kopalń IP: *.darnet.rybnik.pl 24.07.04, 19:13
        Światło z.... węgla
    • grosik22 Re: Gotowe plany zamknięcia kopalń 24.07.04, 09:02
      Bardzo dobrze. powinni zamknac te 15 kopaln. jak byscie niewiedzieli to my wszyscy placimy na
      utrzymanie tych kopaln! gornicy zawsze najwiecej zarabiali i teraz im sie w tylkach zakarascilo.Brawo
      dla rzadu!! ps. a jesli terrorysci zrobia sobotarz na kopalnie?
      • Gość: koo Re: Gotowe plany zamknięcia kopalń IP: *.darnet.rybnik.pl 24.07.04, 15:29
        A emerytów i rencistów, nauczycieli, policjantów, lekarzy, pielęgniarki itp.
        też nalezy zamknąc, bo płacisz na nich podatki, ZUS, itp ? Widzisz, jak głupio
        myslisz ?
        • Gość: Nemo koo, koo, koo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.04, 17:49
          Głupiś jak kura. Nauczyciel uczy moje dzieci, policjant pilnuje porządku na
          moim osiedlu, a lekarze i pelęgniarki dbają o moje zdrowie. A górnicy?
          Strajkują, manifestują, domagają się, itp., itd. Nie są to działania w żaden
          sposób korzystne dla mnie, a już na pewno nie mam ochoty ich finansować.
          Co do emerytów, to kiedyś (na pewno większość) ci ludzie zapracowali sobie na
          nie. Z rencistami jak z górnikami trzeba zrobić porządek bo większość rent jest
          wyłudzona na podstawie lipnych zaświadczeń lekarskich (to akurat wiem z
          praktyki).
          • Gość: koo Re: koo, koo, koo IP: *.darnet.rybnik.pl 24.07.04, 19:06
            Światło to masz w żarówce, prąd w gniazdku a ciepło z kaloryfera. Polscy
            górnicy nie są ci potrzebni, ukraińscy lub autralijscy może bardziej. A
            pielęgniarki to nigdy nie strajkują ? Masz klapy nie tylko na oczach.
            • Gość: Nemo Re: koo, koo, koo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.04, 04:27
              Za prąd i ciepło płacę ceny rynkowe. Nie powiesz mi, że polski górnik pracuje
              za większe pieniądze niż australijski? To teraz wytłumacz mi ty super
              ekonomisto jak to jest, że węgiel z australii nawet po przywiezieniu go z
              drugiego końca świata jest tańszy od polskiego? Pewnie wydobywają go aborygeni
              za kromkę chleba? Poza tym nie muszę z podatków które płacę finansować kopalni
              za granicą a polskie muszę bo inaczej przyjdą górnicy i zrobią rozróbę.
              Pielęgniarki nie strajkowałyby, gdyby te miliardy wpompowane w kopalnie poszły
              na służbę zdrowia.
          • Gość: Andrzej Re: koo, koo, koo IP: *.dialin.uni-wuppertal.de 25.07.04, 00:58
            " Nie są to działania w żaden
            sposób korzystne dla mnie..." co to za "egoista" !!!
          • Gość: rom67 Re: koo, koo, koo IP: *.telpol.net.pl / *.telpol.net.pl 25.07.04, 21:01
            Polecam ci terapie u znanego psychologa Andrzja S.Az robi sie przykro widzac
            jak cierpisz....
            • Gość: Nemo Re: koo, koo, koo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 18:07
              A co? Musiałeś niespodziewanie przerwać?
        • Gość: MarekS Re: Gotowe plany zamknięcia kopalń IP: *.devs.futuro.pl 24.07.04, 18:01
          Gość portalu: koo napisał(a):

> A emerytów i rencistów, nauczycieli, policjantów, lekarzy, pielęgniarki itp.
          > też nalezy zamknąc, bo płacisz na nich podatki, ZUS, itp ? Widzisz, jak
          > głupio myslisz ?
          A rozumiesz zakuty ekonomiczny łbie co to są przerosty kadrowe, nieefektywan
          praca i efektywne zatrudnienie ???? Jeeżeli jest niż demograficzny i w którejś
          szkole jest mało dzieci w klasach to chyba rozsądne że dzieci przenosi sie do
          inej szkoły a tą zamyka bo koszty utrzymania takiego budynku są ogromne i tak
          samo jest z kopalniami i cukrowniami a jak chcesz je utrzymywać to sam dopłacaj
          bo ja nie myślę napie***lać 24 godz/ dobę żebyś ty miał podwyżki i 13 i 14 i
          jeszcze wszystkie wolne soboty. Nie ma tak że ONI mają dać, piniędzy nie
          dodrukują, muszom innym polakom podwyzszyc podatki żeby innym dołożyc do ich
          nieefektywnej pracy.
          • Gość: koo Re: Gotowe plany zamknięcia kopalń IP: *.darnet.rybnik.pl 24.07.04, 19:47
            Nie ma przerostów zatrudnienia, już nie ma kto pracować, są duże kłopoty
            kadrowe. Myśl, myśl, nie gadaj tego, co w TV lub u Gustawa Morcinka. Nie ma
            trzynastek od 1993r - zlikwidowano je, a barbórke nazywaj sobie premią roczną
            albo jak tam chcesz, jak nazwa cię boli. Nie ma premii kwartalnych, zresztą
            premii nie ma w ogóle, podwyżek nie ma od 1997 roku (zablokowany wzrost płac).
            I jeszcze jedno, "pracusiu" - niedziele też mamy w górnictwie wolne (jeśli
            myślisz, że można zamknąć kopalnię na klucz, tak jak u sklepikarza, którego
            jedyną umiejetnoscią jest narzucić 50% marże). Twój obraz górnictwa jest rodem
            z TV i pismackich wypocin, ja też mógłym powiedzieć np. o sklepikarzach, że
            narzucają złodziejskie ceny, oszukują na wadze, cenie, sprzedają
            przeterminowane towary, z wadami, oszukują na gatunku - bo tak mówią w TV - no
            to tak jest.
          • Gość: Andrzej Re: Gotowe plany zamknięcia kopalń IP: *.dialin.uni-wuppertal.de 25.07.04, 01:11
            "bo ja nie myślę napie***lać 24 godz/ dobę żebyś.." to musisz najpierw
            sprobowac "--napie***lać 24 godz/ dobę ..." a pozniej drziob otwierac... albo u
            ciebie to jest inaczej???
      • Gość: Andrzej Re: Gotowe plany zamknięcia kopalń IP: *.dialin.uni-wuppertal.de 25.07.04, 00:52
        ".. gornicy zawsze najwiecej zarabiali ..." byles kiedys 1000m pod ziemia? to
        teraz pomysl zanim cos napiszerz!!!
        • Gość: MarekS Re: Gotowe plany zamknięcia kopalń IP: *.devs.futuro.pl 25.07.04, 14:14
          Gość portalu: Andrzej napisał(a):

> ".. gornicy zawsze najwiecej zarabiali ..." byles kiedys 1000m pod ziemia? to
          > teraz pomysl zanim cos napiszerz!!!

A pamie pamiętasz jak gdzies w okolicach 90 roku amerykanie chcieli wprowadzic
          na śląsku technologię poedziemnego pretwarzania wegla a energię (bez fedrunku i
          wydobywania na zewnątrz) ??? i żesta się sprezciwli, "wolimy fedrować niż
          stracic pracę" tą może byście stracili ale w tym czasie powstały by inne
          mozliwości zarobku i miliardy które od 1990 r (38 miliardów + niezapłącone
          podatki składki na zus) mogły by pójść na szkolnictwo, służbę zdrowia, rozwój
          innych dziedzin które pozwoliło by spłacić długi (takżąe te gierkowskie).

p.s. przelicz sobie ile kopalnie zarobiły na sprzedaży węgla, dodaj do tego 38
          miliardów złotych + niezapłacone składki na zus i podatki) a wyjdzie ci za jak
          astronomiczną kwotę produkujecie jedną tonę węgla ... i zastanów się dlaczego
          opłacałoby się nam kupować węgiel z Australi który pomimo znacznej odległości i
          kosztów transportu i tak jest o wiel tańszy niż ten wasz produkt
    • Gość: MarekS Górniczy terroryzm IP: *.devs.futuro.pl 24.07.04, 09:24
      wasniewski napisał:
      >(...)grozi nieobliczalnymi konsekwencjami w
      > przypadku narastających działań terrorystycznych.
      Terroryzm to jest teraz, kiedy górnicy terrorem i ghroźbami wymuszają na
      reszcie społeczeństwa aby fundowała im 13 i 14, odprawy w wysokości 600 tys. zł
      czy zaciągało jak ostatnio pożyczki z UE w wysokości ok 500 mln eu TYLKO na
      wynagrodzenia aby zaspokoić ich chore wymagania finasowe. Do tej pory
      utopiliśmy w na tego typu żądania finasowe śląskich terorystów prawie 38
      MILIARDÓW ZŁOTYCH !!!! i żadna złotówka z tej kwoty nie poszła na sprawy
      modernizacji kopalń, to tylko utopiona kasa na ich żadania finasowe !!
      Rząd powinien wziąść przykąd z Margaret Teatcher i szybciej sprawę rozwiązać a
      nie przedłużać tą agonię.
      A co do solidarności tego rejonu: jedni bronią 13 i 14, dostają ogromne odprawy
      a obok ich koledzy giną w bieda szybach ...
      • Gość: Citizen Kane Tylko manewr premier Thatcher uratuje Polske IP: *.url.equinox.local / 212.85.1.* 24.07.04, 10:39
        Dzisiaj trzeba od razu zamknac wszystkie polskie kopalnie,ktore sa pod
        kreska.Zostawic,na kilka najwyzej lat te,ktore po oplaceniu zaleglych i
        aktualnych podatkow i ZUS,gwarantuja swoja tymczasowa egzystencje.Gornik w
        olsce za 100 godzin pracy realnie w jednym miesiacu otrzymuje od 1000 dolarow
        USA do 1000 euro.Za 11 miesiecy pracy pod ziemia i nad ziemia dostaje 16
        pensji:11 za prace,12 za Barburke,13 za urlop platny,14 nikt w Polsce nie wie
        za co,nawet sami gornicy,15 - to jest 8 a ma byc 12 ton bezplatnego wegla,ktory
        jest od razu sprzedawany na czarnym rynku i 16 stanowi codzienny lunch gornika
        z naszych pieniedzy w godzinach pracy,nie odejmowany od calego
        bilansu.Paranoja.Gornik w Chinach zarabia trzy razy mniej,a pracuje 220 godzin
        miesiecznie i w roku otrzymuje tylko 11 pensji.Gornik w Rosji zarabia o polowe
        mniej od polskiego,pracujac do 250 godzin miesiecznie i otrzymuje tylko 12
        pensji.Trwale utrzymywanie glupiej polityki Gierka wobec gornictwa grozi Polsce
        nieobliczalnymi konsekwencjami.Przekonacie sie sami i obywatele i wy,bracia
        gornicy.Nie tedy droga...
        • Gość: MarekS Re: Tylko manewr premier Thatcher uratuje Polske IP: *.devs.futuro.pl 24.07.04, 12:31
          > Zostawic,na kilka najwyzej lat te,ktore po oplaceniu zaleglych i
          > aktualnych podatkow i ZUS

O właśnie, zpaomniałem jeszcze dodać do kwot wcześniej wymienionego
          dofinasowania tego górniczego towarzystwa, niepłacone od lat składki na ZUS i
          niezapłacone podatki
        • Gość: Andrzej Re: Tylko manewr premier Thatcher uratuje Polske IP: *.dialin.uni-wuppertal.de 25.07.04, 01:34
          "konsekwencjami.Przekonacie sie sami i obywatele ..." byles kiedys 1000 m pod
          ziemia? ci ludzie zarobili na swoje. a co ty robiles przes te lata?!!!
          • Gość: . hola hola! IP: *.attu.pl / *.attu.pl 25.07.04, 17:37

> "konsekwencjami.Przekonacie sie sami i obywatele ..." byles kiedys 1000 m pod
            > ziemia? ci ludzie zarobili na swoje. a co ty robiles przes te lata?!!!

Pewnie robił coś ciekawszego i bardziej perspektywicznego...
            Fakt jest taki, że górnicy zarabiają dobrze (jak na Polskie warunki) a
            działacze związkowi nawet bardzo dobrze (na spółkach okołogórniczych)...
            I ja im nie bronię, niech sobie zarabiają, POD WARUNKIEM że kopalnia przynosi
            zysk!!! Z jakiej racji ja mam do tego interesu dopłacać? I to naprawdę grube
            pieniądze! Naprawdę wolałbym, żeby moje podatki szły na szkoły, szpitale,
            drogi....
            • Gość: . Zgadzam sie z Toba, drogi kuzynie. IP: *.range81-156.btcentralplus.com 26.07.04, 04:05
          • Gość: . Zarobili. KIEDYS. Jak nasi gornicy w Midlands.Dzis IP: *.range81-156.btcentralplus.com 26.07.04, 04:04
            zarabiaja na czym innym. Tylko Polacy zawsze musza zyc HISTORIA.
      • Gość: koo Re: Górniczy terroryzm IP: *.darnet.rybnik.pl 24.07.04, 15:31
        Zatrudnij się w kopalni, szukamy ludzi do pracy pod ziemią. Wszystko to
        dostaniesz, zobaczysz nawet, jak to jest z 13-tką, odprawą 600 tys. zł na
        swojej skórze.
        • Gość: Nemo Re: Górniczy terroryzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.04, 17:58
          Jaki problem? Bierzcie ludzi z tych nierentownych kopalń.
          • Gość: koo Re: Górniczy terroryzm IP: *.darnet.rybnik.pl 24.07.04, 19:11
            Ale dlaczego ty nie chcesz spróbować tego miodzia ? Strach cię obleciał, czy
            nie przystoi ci wyglądać codziennie jak uwalana świnia, przepocone ubranie
            wieszać na haku i znowu jutro go ubierać i pojutrze też. Nie lubisz śmierdzieć
            w pracy ? Przecież dostaniesz za to dobre wypłaty dodatkowe, możesz
            postrajkować, itp. Nie opłaca ci się ?
            • Gość: Nemo Re: Górniczy terroryzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.04, 04:14
              A dlaczego mam próbować? Mam wystarczające wykształcenie i umiejętności, żeby
              podjąc bardziej ambitne zajęcie i wcale się nie martwię, że nie będę go miał.
              Jeżeli ktoś przez całe życie siedział "na guziku" w kopalni i nic więcej nie
              potrafi to może mieć pretensję tylko do siebie. Co do pracy fizycznej to tak
              się składa, że coś na ten temat wiem więc nie rób z siebie i górników takich
              bohaterów bo obrazisz wielu ludzi ciężej pracujących.
              • Gość: ROM67 Re: Do Nema IP: *.telpol.net.pl / *.telpol.net.pl 25.07.04, 21:09
                Niema ludzi ciezej pracujacuch niz gornicy !Zapamietaj to sobie!!!!!
                • Gość: Nemo Re: Do Nema IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 18:12
                  Tak, tak, masz rację. Andrzej S. ci to powiedział?
      • Gość: Andrzej Re: Górniczy terroryzm IP: *.dialin.uni-wuppertal.de 25.07.04, 01:23
        " typu żądania finasowe śląskich terorystów prawie 38 ..." a kto zap..lal
        dziesiatki lat dla polski???? (nie zapomniec stoczniowcow i rolnikow)!!!!!!!!!!
        • Gość: MarekS Re: Górniczy terroryzm IP: *.devs.futuro.pl 25.07.04, 13:53

> " typu żądania finasowe śląskich terorystów prawie 38 ..." a kto zap..lal
          > dziesiatki lat dla polski???? (nie zapomniec stoczniowcow i
          rolnikow)!!!!!!!!!!

Widzsz do czego doprowadziło chłodowanie prostej pracy fizycznej i sprzedawanie
          surowców nie przetworzonych lub przetworzonych w minimalnym stopniu ???
          Towarzysz Gierek wam we łbach namieszał, zniszczył tych ludzi myślących i
          twórczyh, projetantów których jeden pomysł tworzy miejsca pracy dla setek
          innych. A tow. Gierek to człek prosty i nie był w stanie tego pojąć i jak
          przyszła potrzeba to autobusy zamówił u towarzyszy francuskich, takoż i linie
          produkcyjną krakersów, w niemczech radiomagnetofony grundiga a we włoszech
          fiata. A poniewaz zniszył przed tym tych którzy mogli to sami wymyśleć lub
          chociazby zarobić na to co zamówił to musiał się oprzeć na prymitywnej formie
          eksploatacji naturalnych surowców no i oczywiście namieszać wam w mózgach,
          zresztą bardzo skutecznie. Inni w tym czsie tworzyli potęgę takich marek nak
          NOKIA, Samsung, LG, Intel itd. i ich stać na dopłaty,a u nas to zniszczono za to
          pochlaniacie ogromne kwoty dając za to bardzo mało a mając ogromne wymagania.
          Jak ja nie zapłacę składki zus za jedn miesiąc to już mam komornika a wy nie
          robicie tego latami i nic, jescze na was pozyczki zaciągamy, jaka to równość
          wobec prawa ?? ... święte krowy ??
    • Gość: s.k Re: Gotowe plany zamknięcia kopalń IP: *.telpol.net.pl / *.telpol.net.pl 24.07.04, 10:04
      niech wreszcie wezmą swoje brudne łapy od naszych kopalń
      • Gość: Nemo Re: Gotowe plany zamknięcia kopalń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.04, 17:59
        Jak przestaniecie wyciągać brudne łapy po pomoc publiczną.
        • Gość: koo Re: Gotowe plany zamknięcia kopalń IP: *.darnet.rybnik.pl 24.07.04, 19:11
          Jak przestaniesz bogacić się na przekretach.
          • Gość: Nemo Re: Gotowe plany zamknięcia kopalń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.04, 04:19
            Daj przykład przekrętu na którym się wzbogaciłem? Skąd wiesz co robię? Brak
            argumentów więc stosujemy brudne ataki? To dobrze świadczy o twoim poziomie
            intelektualnym.
            • Gość: koo Re: Gotowe plany zamknięcia kopalń IP: *.darnet.rybnik.pl 25.07.04, 07:42
              A "brudne łapy" to szczyt kultury i elokwencji
              • Gość: Nemo Re: Gotowe plany zamknięcia kopalń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.04, 11:08
                Brak Ci argumentów więc zmieniasz tematy. Najpierw rzucasz oszczerstwa a
                później zmieniasz temat na "kulturę i elokwencję". Moje pytania są ciągle
                aktualne. Daj przykład przekrętu na którym się wzbogaciłem? Skąd wiesz co robię?
            • Gość: rom 67 Re: Gotowe plany zamknięcia kopalń IP: *.telpol.net.pl / *.telpol.net.pl 25.07.04, 21:15
              Zas twoj poziom intelektualnu rowna sie poziomowi inetlektualnemu kilofa!!!
              Przepraszm to stare i jakze potrzebne nrzedzie pracy gorniczej!!!!
              Pieprzysz o brudnuch atakach i o dokladaniu do gornicta, samemu nie majac
              pomyslu na zycie i taplajac sie w swojej zyciowej bylejakosci!!!!!
              • Gość: Nemo Re: Gotowe plany zamknięcia kopalń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 18:14
                Następny który wie czym się zajmuję...
        • Gość: rom67 Re: Gotowe plany zamknięcia kopalń IP: *.telpol.net.pl / *.telpol.net.pl 25.07.04, 21:11
          Przestaniemy jak tacy jak ty przestana okradac polska gospodarke!!!!!!!!!!
          • Gość: Nemo Re: Gotowe plany zamknięcia kopalń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 18:16
            Ulżyło?
    • Gość: oko Re: Gotowe plany zamknięcia kopalń IP: 81.219.251.* 24.07.04, 17:16
      najlepiej by było gdyby państwo oddało kopalnie górnikom (nic więcej nie
      dopłacać z naszych pieniędzy) -niech sobie sami rządzą. Przynoszą straty-
      likwidujemy, przynoszą zyskii- działają dalej. Może to by ich nauczyło pracy a
      nie ciągłego narzekania na wszystko i wszystkich.
      • Gość: Andrzej Re: Gotowe plany zamknięcia kopalń IP: *.dialin.uni-wuppertal.de 25.07.04, 01:45
        "..Może to by ich nauczyło pracy .." czy ty wogule wiesz jak sie "praca"
        pisze???
        • Gość: xyt Stachanowiec się odezwał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.04, 04:33
    • Gość: A.l Re: Gotowe plany zamknięcia kopalń IP: *.telpol.net.pl / *.telpol.net.pl 24.07.04, 18:05
      Od czątku roku górnictwo przyniosło około 2 miliardów zysku.
      • Gość: Nemo Re: Gotowe plany zamknięcia kopalń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.04, 04:34
        Jeśli to prawda, to dlaczego jest ciągle dofinansowywane?
    • Gość: michal Re: Gotowe plany zamknięcia kopalń IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.04, 20:53
      A ja chciałem kupic wegiel i nie było . Całe pociągi jadą do Austrii..Tak
      powiedziała mi na bramie towarowej w JSW.........
    • Gość: polon,us z Lyonu A CZYM DURNIE ZASILAC BEDA ELEKTROWNIE IP: *.adsl.proxad.net 25.07.04, 12:43
      • Gość: MarekS Re: A CZYM DURNIE ZASILAC BEDA ELEKTROWNIE IP: *.devs.futuro.pl 25.07.04, 14:22
        O wiele tańszym weglem np. z australi, chin czy ukrainy a nasze pokłady węgla
        pozostawimy jako rezerwy strategiczne na cięższe czasy (oby nigdy nie nadeszły)
        lub ggy będzie nas stać na stowrzenie i wdrożenie podziemnej technologi
        przetwarzania. Zresztą, przydłaoby się trochę "odpoczynku" pokładom węgla
        poddawanym tak rabunkowej gospodarce rozpoczętej w okresie gierkowskim.

I dla przykładu, tez z tego okresu, Finlandia i Szwecja, pomimo ze ma bogaty
        drzewostan kupowała u nas masowo tarcicę ponieważ swoje zasoby leśne traktowali
        z rozwagą i strategicznie.
      • Gość: . Weglem rosyjskim,chinskim czy rumunskim.Proste IP: *.range81-156.btcentralplus.com 26.07.04, 04:07
        TANSZY. Nie trzeba doplacac.
    • Gość: Mariusz dlaczego górnicy w Polsce są traktowani jak święte IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.07.04, 13:13
      krowy. Służba zdrowia umiera bo brak kilku miliardów złotych a w górnictwo
      pakuje się dziesiątki miliardów tylko po to by górnicy mogli zarabiać po 4-
      5tys. co miesiąc nie patrząc na efektywność ich pracy.
      • Gość: koo Re: dlaczego górnicy w Polsce są traktowani jak ś IP: *.darnet.rybnik.pl 25.07.04, 13:17
        Pokaż mi biednego lekarza, co chodzi pieszo do pracy w przychodni czy w
        szpitalu i co mieszka w wynajątym mieszkaniu. Niemal wszyscy mioeszkają we
        własnych wiilach a w garażach bryki po 70 tys zł.... . Może tam sa pieniądze na
        służbę zdrowia ??????
      • wasniewski Re: dlaczego górnicy w Polsce są traktowani jak ś 25.07.04, 17:02
        Po pierwsze prawie całość dotacji dla górnictwa przechwytują spółki pracujące
        na rzecz górnictwa. Zarządzanie kopalniami poprzez spółki węglowe, jest tak
        nieefektywne, że tylko kopalnie, które się uwolniły od tego typu zarządzania są
        rentowne. Kopalnie tworzące jedną organizację z elektrociepłowniami będą
        wydobywały taki węgiel i w takiej ilości by zabezpieczyć ich pracę. By zapewnić
        warunki bytowania w miastach zgodne z ekologią nie mogą one być ogrzewane przez
        tysiące indywidualnych piecy, bo nikt przy zdrowych zmysłach nie zapewni
        filtrów na tysiące kominów. Wprowadzenie ogrzewania zasiarczonym gazem powoduje
        po stokroć większe zagrożenie dla ekologii niż przy spalaniu węgla w
        elektrociepłowniach wyposażonych w elektrofiltry. Do tego potrzeba innej
        polityki energetycznej rządu ukierunkowanej na budowę instalacji centralnego
        ogrzewania i budowę elektrociepłowni, a nie na korzystanie z wysokich prowizji
        za podpisywanie skrajnie niekorzystnych umów na dostawę gazu. Paranoja
        polegająca na wprowadzeniu akcyzy na energię elektryczną produkowaną w całości
        z polskich surowców, ustalenie cen niekorzystnych przy korzystaniu z energii w
        godzinach dołków w zużyciu energii elektrycznej, czyni niekorzystne relacje
        przy stosowaniu ogrzewania elektrycznego. Zintensyfikować wydobycie w
        kopalniach o kończących się złożach, by je zamknąć po ich wyczerpaniu, kopalnie
        o dużych zasobach zmniejszyć wydobycie przez przejęcie zadań wykonywanych przez
        spółki pracujące na rzecz tych kopalń. Ilość dozoru technicznego wynikających z
        obowiązujących przepisów, może dobra była do kierowania zespołami górników o
        bardzo niskich kwalifikacjach, aktualnie gdy różnice w wykształceniu dozoru i
        górników wyrównały się, przepisy te są zupełnie archaiczne. Olbrzymie rezerwy
        tkwią w samym zarządzaniu kopalniami. Ilość zastępców dyrektora, wynika chyba
        jedynie z tego by miał kto brać wysokie premie i pensje, by można było wykazać
        wysoką średnią górników. Nie zarobki górników pracujących bezpośrednio przy
        węglu tworzy mit o bardzo wysokich ich dochodach. W łaźni mimo braku ubrania
        choćby po tuszy można z miejsca rozpoznać kto pracuje przy węglu, a kto w
        działach pomocniczych. Gdyby w górnictwie ustalono płace minimalne związane z
        uciążliwością i odpowiedzialnością poszczególnych stanowisk pracy wszystkie
        organizowane protesty o podwyżki byłyby bezcelowe, bo dzisiaj trud górników
        jest wykorzystywany do podniesienia zarobków osób tylko luźno związanych z
        pracą przy węglu.
        • snajper55 Re: dlaczego górnicy w Polsce są traktowani jak ś 25.07.04, 19:09
          wasniewski napisał:

> Po pierwsze prawie całość dotacji dla górnictwa przechwytują spółki pracujące
          > na rzecz górnictwa.

Nieprawda. Umorzenia długów kopalni w stosunku do ZUSu czy umorzenia zaległości
          podatkowych nie są przez nikogo przechwytywane. Podobnie umorzenia
          niespłacanych kredytów.

> Zarządzanie kopalniami poprzez spółki węglowe, jest tak
          > nieefektywne, że tylko kopalnie, które się uwolniły od tego typu zarządzania
          > są rentowne.

Tak, tak. Najlepiej pewnie się mają kopalnie w ogóle nie zarządzane, czyli
          bieda-szyby.

> Kopalnie tworzące jedną organizację z elektrociepłowniami będą
          > wydobywały taki węgiel i w takiej ilości by zabezpieczyć ich pracę.

Pod warunkiem, że węgiel kupowany na zewnątrz nie będzie tańszy. Bo na pewno
          będzie taki jak trzeba elektrociepłownią i w takiej jak trzeba ilości.

> By zapewnić warunki bytowania w miastach zgodne z ekologią nie mogą one być
          > ogrzewane przez tysiące indywidualnych piecy, bo nikt przy zdrowych zmysłach
          > nie zapewni filtrów na tysiące kominów. Wprowadzenie ogrzewania zasiarczonym
          > gazem powoduje po stokroć większe zagrożenie dla ekologii niż przy spalaniu
          > węgla w elektrociepłowniach wyposażonych w elektrofiltry.

Ogrzewanie gazem ziemnym nie powoduje emisji tlenków siarki. Powoli gaz ziemny
          wchodzi także do energetyki, głównie do kotłowni i ciepłowni w miejscowościach
          uzdrowiskowych, gdzie podstawowym walorem i potrzebą jest zachowanie czystości
          środowiska naturalnego. Jest też tańszy od tradycyjnego paliwa węglowego.

> Do tego potrzeba innej
          > polityki energetycznej rządu ukierunkowanej na budowę instalacji centralnego
          > ogrzewania i budowę elektrociepłowni, a nie na korzystanie z wysokich prowizji
          > za podpisywanie skrajnie niekorzystnych umów na dostawę gazu.

Instalacje centralnego ogrzewania mogą być dobrym rozwiązaniem jedynie przy
          zastosowaniu ogrzewania gazowego - tańszego i nie zanieczyszczającego
          środowiska.

> Paranoja
          > polegająca na wprowadzeniu akcyzy na energię elektryczną produkowaną w całości
          > z polskich surowców, ustalenie cen niekorzystnych przy korzystaniu z energii w
          > godzinach dołków w zużyciu energii elektrycznej, czyni niekorzystne relacje
          > przy stosowaniu ogrzewania elektrycznego.

Akcyza obejmuje energię produkowaną także z importowanych surowców. Cena
          energii zużywanej w godzinach mniejszego obciążenia jest niższa. A ogrzewanie
          elektrychne jest nieekonomiczne z powodu wysokiej ceny prądu. Więc nie za
          bardzo wiem o co i do kogo masz pretensje.

> Zintensyfikować wydobycie w kopalniach o kończących się złożach, by je zam
          > knąć po ich wyczerpaniu,

Czyli chcesz, aby zintensyfikować wydobycie w kopalniach o najwyższym koszcie
          wydobycia.

> kopalnie o dużych zasobach zmniejszyć wydobycie

Czyli chcesz, aby ograniczyć wydobycie w kopalniach o stasunkowo tanim koszcie
          wydobycia. Coś Ci się chyba pomyliło. ;))

> przez przejęcie zadań wykonywanych przez spółki pracujące na rzecz tych kopalń

Zmniejszyć wydobyci przez przejęcie zadań ? Czy Ci chodzi o to, aby z górnika
          zrobić kierocę wożącego węgiel albo handlowca szukającego odbiorców dla
          kopalni ?????

> Ilość dozoru technicznego wynikających z
          > obowiązujących przepisów, może dobra była do kierowania zespołami górników o
          > bardzo niskich kwalifikacjach, aktualnie gdy różnice w wykształceniu dozoru i
          > górników wyrównały się, przepisy te są zupełnie archaiczne. Olbrzymie rezerwy
          > tkwią w samym zarządzaniu kopalniami. Ilość zastępców dyrektora, wynika chyba
          > jedynie z tego by miał kto brać wysokie premie i pensje, by można było wykazać
          > wysoką średnią górników. Nie zarobki górników pracujących bezpośrednio przy
          > węglu tworzy mit o bardzo wysokich ich dochodach. W łaźni mimo braku ubrania
          > choćby po tuszy można z miejsca rozpoznać kto pracuje przy węglu, a kto w
          > działach pomocniczych. Gdyby w górnictwie ustalono płace minimalne związane z
          > uciążliwością i odpowiedzialnością poszczególnych stanowisk pracy wszystkie
          > organizowane protesty o podwyżki byłyby bezcelowe, bo dzisiaj trud górników
          > jest wykorzystywany do podniesienia zarobków osób tylko luźno związanych z
          > pracą przy węglu.

Co nie zmienia faktu, że kopalnie opłacalne nie są. I choćby zwolniono całą
          aministrację i zostawiono samych górników dołowych to nadal węgiel z kopalni
          odkrywkowych będzie tańszy.

S.
          • wasniewski Re: dlaczego górnicy w Polsce są traktowani jak ś 25.07.04, 22:00
            Jeśli węgiel do elektrociepłowni i innych dużych zakładów dostarczany całymi
            pociągami realizując umowy roczne odbywa się przy pomocy pośredników, którzy
            ponoszą jedynie koszt wystawienia faktury, a pobierają odpowiednie opłaty. Czy
            taka działalność obniża koszty produkcji dotowanego węgla? Podobne działania
            wyglądają przy udostępnianiu nowych ścian, które to prace kiedyś były
            wykonywane siłami własnymi. Gdy prace te wykonuje spółka, to obniża to cenę
            dotowanego węgla?
            Bogdanka akurat nie ma cech biedaszybu. A dotychczasowa praktyka wykazuje, że
            kopalnie z elektrociepłowniami (Jaworzno) nie wykazują strat. Energetyka od
            dawna stara się o zakup kopalń.
            > Ogrzewanie gazem ziemnym nie powoduje emisji tlenków siarki. Powoli gaz
            ziemny
            > wchodzi także do energetyki, głównie do kotłowni i ciepłowni w
            miejscowościach
            > uzdrowiskowych, gdzie podstawowym walorem i potrzebą jest zachowanie
            czystości
            > środowiska naturalnego. Jest też tańszy od tradycyjnego paliwa węglowego.
            Kaloria ze pochodząca ze spalania węgla jest zdecydowanie tańsza od gazu.
            Większość tych którzy zamienili ogrzewanie węglowe na gaz, wrócili do węgla ze
            względu na koszt ogrzewania, mimo uciążliwości kotłowni opalanej węglem.
            (kotłownie indywidualne)
            Ciepłownie, czy lokalne kotłownie na zewnątrz tym się różnią od opalanych
            węglem, że posiadają kwasoodporne kominy. Zanieczyszczony gaz siarką tworzy w
            spalinach w wyniku wtórnej reakcji kwas siarkowy. To, że nie widać w nich dymu
            wcale nie oznacza, że spaliny z gazu nie są bardziej szkodliwe od tych z węgla.
            Jak na razie nikt nie wynalazł wkładów kwasoodpornych do naszych układów
            oddechowych. Kanada która ma złoża gazu podobnie zasiarczone jak Rosja, jest
            jednym z największych producentów siarki, pochodzącej z oczyszczanego gazu.
            Czy zna Pan inny kraj europejski w którym wprowadzono akcyzę na energię
            elektryczną. Jaki procent energii elektrycznej jest produkowany z surowców
            importowanych?

>Cena energii zużywanej w godzinach mniejszego obciążenia jest niższa. Tak
            tylko jak chce się uzyskać zniżkę w godzinach mniejszego ociążenia,
            równocześnie podwyższają cenę energii elektrycznej poza tymi godzinami, co
            czyni wszystko nieopłacalne.
            Opłacalność wydobycia nie zależy od wielkości zasobów. W związku z rozwojem
            gospodarki takich krajów jak Chiny czy Indie, surowce energetyczne nie będą
            tanieć, ale drożeć. Zamknięcie kopalni z niewyczerpanymi złożami to czyste
            marnotrastwo, inaczej zupełnie wygląda zamknięcie kopalni o wyeksploatowanych
            złożach.
            Prace związane z udostępnieniem nowych złóż, wykonywane są przez górników,
            którzy kiedyś pracowali przy węglu tylko zmienili pracodawcę. Wykonywanie tych
            prac własnymi siłami pozwoli na zatrudnienie części załogi przy pracach innych
            niż wydobycie węgla, jednocześnie zmniejszając koszty. Wystawienie faktury na
            pośrednika, jest tak samo pracochłonne jak wystawienie jej do nabywcy wegla.
            Górnicy raczej faktur nie wystawiają.
            Węgiel z kopalń odkrywkowych napewno jest tańszy, tylko że akurat w Europie
            takich kopalń brakuje, a cena transportu skutecznie zmniejsza konkurencję
            zamorskich kopalń odkrywkowych.
            • snajper55 Re: dlaczego górnicy w Polsce są traktowani jak ś 26.07.04, 00:28
              wasniewski napisał:

> Jeśli węgiel do elektrociepłowni i innych dużych zakładów dostarczany całymi
              > pociągami realizując umowy roczne odbywa się przy pomocy pośredników, którzy
              > ponoszą jedynie koszt wystawienia faktury, a pobierają odpowiednie opłaty. Czy
              > taka działalność obniża koszty produkcji dotowanego węgla?

Nie ma na nią wpływu. Bo dla kopalni liczy się cena sprzedaży.

> Podobne działania
              > wyglądają przy udostępnianiu nowych ścian, które to prace kiedyś były
              > wykonywane siłami własnymi. Gdy prace te wykonuje spółka, to obniża to cenę
              > dotowanego węgla?

Może obniżać lub może podwyższać. To zależy od rachunku kosztów.

> Bogdanka akurat nie ma cech biedaszybu. A dotychczasowa praktyka wykazuje, że
              > kopalnie z elektrociepłowniami (Jaworzno) nie wykazują strat. Energetyka od
              > dawna stara się o zakup kopalń.

A ile takich kpalń jest ??? Wymień je, proszę. Jaworzno jest bardzo
              specyficznym przypadkiem. Węgiel transportuje się taśmociągiem (zerowe koszty
              transportu) a w samej kopalni zredukowano zatrudnienie i podniesiono wydajność
              ograniczając jednocześnie ilość eksploatowanych ścian. Wydajność w Jaworznie
              (1015 ton rocznie) jest istotnie wyższa od wydajności w polskim górnictwie (704
              tony).

> Kaloria ze pochodząca ze spalania węgla jest zdecydowanie tańsza od gazu.

Rower jest niewątpliwie tańszy od samochodu i w koszcie zakupu i w kosztach
              eksploatacji. Wnioski ?

> Większość tych którzy zamienili ogrzewanie węglowe na gaz, wrócili do węgla
              > ze względu na koszt ogrzewania, mimo uciążliwości kotłowni opalanej węglem.
              > (kotłownie indywidualne)

W ilu nowych domach instaluje się piece węglowe ?

> Ciepłownie, czy lokalne kotłownie na zewnątrz tym się różnią od opalanych
              > węglem, że posiadają kwasoodporne kominy. Zanieczyszczony gaz siarką tworzy w
              > spalinach w wyniku wtórnej reakcji kwas siarkowy. To, że nie widać w nich dymu
              > wcale nie oznacza, że spaliny z gazu nie są bardziej szkodliwe od tych z węgla

Ja nie pisałem co widać, tylko że gaz jest dużo bardziej ekologiczny od węgla:
              >Podstawową przyczyną wysokiej emisji zanieczyszczeń powietrza jest struktura
              wytwarzania energii, niekorzystna dla ochrony atmosfery, procesy spalania paliw
              są bowiem decydującym źródłem zanieczyszczeń powietrza w naszym kraju. Zatem
              zmiana struktury wykorzystania pierwotnych nośników energii, zmiana paliw
              stałych na paliwa gazowe oraz większy udział energii ze źródeł odnawialnych to
              jedne z głównych zadań w tym zakresie.<
              www.nordichouse.pl/main.php?lang=pol&d=energie&id=czyste

> Jak na razie nikt nie wynalazł wkładów kwasoodpornych do naszych układów
              > oddechowych. Kanada która ma złoża gazu podobnie zasiarczone jak Rosja, jest
              > jednym z największych producentów siarki, pochodzącej z oczyszczanego gazu.
              > Czy zna Pan inny kraj europejski w którym wprowadzono akcyzę na energię
              > elektryczną. Jaki procent energii elektrycznej jest produkowany z surowców
              > importowanych?

>Stosowanie energii elektrycznej do ogrzewania jest szczególnie
              nieefektywnym wykorzystaniem pierwotnych źródeł energii. W
              Danii, Fundusz Oszczędzania Energii Elektrycznej, finansowany z
              podatków za korzystanie z energii elektrycznej, umożliwia rządowi
              przydzielanie dotacji na rzecz zmiany indywidualnego ogrzewania
              elektrycznego na ogrzewanie z sieci miejskiej lub ogrzewanie
              gazowe. Podobnie firmy dostarczające gaz ziemny zachęcają
              klientów do korzystania z gazu raczej niż prądu elektrycznego do
              gotowania, a koszt każdej nowej instalacji pokrywany jest w części z
              dotacji rządowych.<
              reports.pl.eea.eu.int/environmental_issue_report_2002_31-sum/pl/energy_low_sum_pl.pdf

> Cena energii zużywanej w godzinach mniejszego obciążenia jest niższa. Tak
              > tylko jak chce się uzyskać zniżkę w godzinach mniejszego ociążenia,
              > równocześnie podwyższają cenę energii elektrycznej poza tymi godzinami, co
              > czyni wszystko nieopłacalne.

Skoro większą część energii zużywa się poza godzinami szczytu, to jest to
              opłacalne.

> Opłacalność wydobycia nie zależy od wielkości zasobów. W związku z rozwojem
              > gospodarki takich krajów jak Chiny czy Indie, surowce energetyczne nie będą
              > tanieć, ale drożeć. Zamknięcie kopalni z niewyczerpanymi złożami to czyste
              > marnotrastwo, inaczej zupełnie wygląda zamknięcie kopalni o wyeksploatowanych
              > złożach.

Bzdura. Zakłady nie przynoszące zysku i nie rokujące powinno się zamykać i
              koniec. Jak chcesz dopłacać, to sobie kup kopalnię i dopłacaj z własnej
              kieszeni, a nie z mojej.

> Prace związane z udostępnieniem nowych złóż, wykonywane są przez górników,
              > którzy kiedyś pracowali przy węglu tylko zmienili pracodawcę. Wykonywanie tych
              > prac własnymi siłami pozwoli na zatrudnienie części załogi przy pracach innych
              > niż wydobycie węgla, jednocześnie zmniejszając koszty. Wystawienie faktury na
              > pośrednika, jest tak samo pracochłonne jak wystawienie jej do nabywcy wegla.
              > Górnicy raczej faktur nie wystawiają.

To niech obniżają koszty. Ktoś im broni ? Jak na razie tylko ręce po
              dofinansowanie wyciągają.

> Węgiel z kopalń odkrywkowych napewno jest tańszy, tylko że akurat w Europie
              > takich kopalń brakuje, a cena transportu skutecznie zmniejsza konkurencję
              > zamorskich kopalń odkrywkowych.

Koszt transportu tony węgla z Australii do Europt wynosi 4 dolary, za transport
              tony węgla ze Śląska do pomorskich portów PKP bierze 12 dolarów od tony.
              www.kurier.wzz.org.pl/kz/kz164/4.shtml
              Skomentujesz ?

S.
      • Gość: rom67 Re: dlaczego górnicy w Polsce są traktowani jak ś IP: *.telpol.net.pl / *.telpol.net.pl 25.07.04, 21:19
        Z bydlakami ze zlodziejskiej wawy nie rozmawiamy!Na drzewo pawianie!!!!!!!!!!!
        • snajper55 Re: dlaczego górnicy w Polsce są traktowani jak ś 26.07.04, 00:32
          Gość portalu: rom67 napisał(a):

> Z bydlakami ze zlodziejskiej wawy nie rozmawiamy!Na drzewo pawianie!!!!!!!!!!!

Warszawy nikt nie dofinansowuje w przeciwieństwie do śląskich kopalń. To kto tu
          jest złodziejem ?

S.
          • Gość: jac CZYTAM SNAJPER TE TWOJE TEORIE I NIE WIEM IP: 213.17.204.* 26.07.04, 02:19
            CZYTAM SNAJPER TE TWOJE TEORIE I NIE WIEM, SMIAĆ SIĘ CZY PŁAKAĆ???
            Jesteś chłopie niedouczony i niereformowalny.
            Jak mozesz dyskutowac o ekonomice górnictwa bez pełnego przeglądu kosztów od
            wydobycia do klienta??
            Przecież tak analiza wykazuje dokładnie, gdzie podziewaja sie nasze dotacje,
            gdzie giną, a właściwie kto zawłaszcza pieniadze z naszych podatków.
            I tylko nie wiem?? Nie chcesz tego widzieć, czy nie potrafisz mysleć szerzej.

Odnośnie zaś ogrzewania.
            Problem doboru sposobu ogrzewania jest trudniejszy niz przypuszczasz.
            Niewątpliwie, ogrzewanie gazowe, jest wygodne i efektywne. Jest efektywne,
            tylko w przypadku wytwarzania ciepła bezpośrednio w pobliżu miejsca zużycia (np
            kotłownia dla jednego, czy dwóch bloków, czy dla domku jednorodzinnego, a nawet
            dla pojedyńczego mieszkania). Natomiast ogrzewanie gazowe kotłowni osiedlowych,
            czy miejskich jest z ekonomicznego pkt widzenia bzdurą. Takie kotłownie maja
            sens tylko przy opalaniu tanimi źródłąmi energii (np miał węglowy). Dlaczego??
            W przypadku np miału uzyskanie wysokiej sprawności energetycznej urządzeń do
            jego spalania jest kłopotliwe i łatwiej je uzyskać w dużych kotłowniach. Do
            tego dochodzi problem obsługi. Dlatego opłaci się ponosić straty na przesyle
            (trawniki całorocznie zielone). W przypadku spalania gazu uzyskuje się wysoką
            sprawność nawet w bardzo małych kociołkach. Przy ich bezobsługowej pracy
            przesył ciepłą sieciami cieplnymi jest zwykłym marnotrawstwem.

DLATEGO KOLEGO NIM ZACZNIESZ WYPISYWAC BAJKI, POCZYTAJ.
            Poczytaj zarówno o ekonomicznych aspektach przemysłu węglowego, przy
            szczególnym uwzględnieniu spółek okołowęglowych.
            Poczytaj też i to koniecznie w różnych źródłach (mamy bardzo dużo sprzecznych
            informacji, które musimy traktować jako reklamę, a nie jako rzetelna wiedzę)o
            sposobach zasilania w ciepło.
            • snajper55 Re: CZYTAM SNAJPER TE TWOJE TEORIE I NIE WIEM 26.07.04, 02:55
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=522&w=14407548&a=14436966

S.
              • Gość: JAC ODESŁAŁEŚ mnie pietro wyżej i nic IP: 213.17.204.* 26.07.04, 04:19
                Tzn kasujesz klienta za poszczególne zdania.
                Odpowiem ci bardziej globalnie. Koszt wydobycia tony węgla w polskich
                kopalniach kształtuje się około 120-150 zł/tone.
                Tona węgla w składzie kosztuje 400zł. Gdzie są te pieniądze, a jeszcze
                dofinansowanie?? Cos tu nie gra. Nie gra tak długo, jak długo nie widzisz
                spółek okołowęglowych.
                Dlatego nie kasuj pojedyńczych zdań, a zajmij się szerszym problemem.

Sprawa ochrony środowiska??
                No cóż mamy zarówno zasiarczone gatunki węgla, jak i zasiarczone gatunki gazu.
                problem jest raczej w instalacjach odsiarczania, czy to gazu, przed spaleniem,
                czy spalin.
                Odsyłasz mnie przy tym do linków, praktycznie firmowych, czyli pseudonaukowych,
                a bardziej reklamowych. Oczywiscie nie będe negował odnawialnych źródeł
                energii. Są napewno świetne dla środowiska, niestety chwilowo mamy z nimi
                problem cenowy (również problem lobby producentów gazu, ropy, czy wegla).

Dodam jeszcze jako ciekawostkę sprawę kominów kwasoodpornych. Sa one bardzie
                potrzebne ze wzgledu na wodę, niz na siarkę> Dlaczego?? No cóż w kotłach
                węglowych praktycznie nie występuje wygaszenie, a tym samym wyziębienie komina
                i zamarzanie w nim wody. Takie zjawisko obserwujemy, przy wykorzystaniu kotłów
                gazowych. A taka parujaca i zamarzajaca woda, jest zabójcza dla kominów
                ceglanych, czy betonowych.

I sprawa następna. W przywołanych linkach, duzo mówi się o ograniczeniu zużycia
                energii. Jak w to wpasujesz centralne kotłownie miejskie?? I powtórzę, dopóki
                są zasilane tańszym źródłem energii, sprawa jest dyskusyjna, przy ich zasilniu
                gazem sa one jawną energetyczno-ekologiczno-ekonomiczna bzdurą.

ALE WRÓĆMY DO NAJWAŻNIEJSZEGO WĄTKU.
                Twoja analiza ekonomiczna naszego górnictwa, jest błedna na poziomie założeń.
                Zbyt duzo pieniędzy jest kradziona w okolicach górnictwa, aby bez uwzglednienia
                tego zjawiska, mówic o opłacalności wydobycia, czy jej braku. Aby mówić, że
                DOKŁADASZ DO GÓRNIKÓW. TO JEST ZWYKŁA PROPAGANDA.
                • Gość: . Dziwna ta polska ekonomia: ciagle nie pojmuje, IP: *.range81-156.btcentralplus.com 26.07.04, 04:48
                  czemu DEFICYTOWOSC/ZYSKOWNOSC KOPALN obliczasz po cenie sprzedazy detalicznej
                  wegla, a nie rachunku zyskow i kosztow w SAMEJ KOPALNI: ile wydobycie tony
                  kosztuje, i ile za nia kopalnia dostaje.
                  Jesli wszyscy tak tam u was licza, to sie nie dziwie, ze nic sie wam "nie
                  oplaca".
                  • snajper55 Re: Dziwna ta polska ekonomia: ciagle nie pojmuje 26.07.04, 09:34
                    Gość portalu: . napisał(a):

> czemu DEFICYTOWOSC/ZYSKOWNOSC KOPALN obliczasz po cenie sprzedazy detalicznej
                    > wegla, a nie rachunku zyskow i kosztow w SAMEJ KOPALNI: ile wydobycie tony
                    > kosztuje, i ile za nia kopalnia dostaje.
                    > Jesli wszyscy tak tam u was licza, to sie nie dziwie, ze nic sie wam "nie
                    > oplaca".

W zasadzie to ject odpowiedź, ale napiszę to jeszcze raz, włąsnymi słowami. :))

Opłacalność górnictwa mierzy się wydatkami kolpalni na wydobycie i przychodami
                    osiągniętymi ze sprzedaży. Cena węgla w składzie opałowym (detaliczna!) nie ma
                    tu żadnego znaczenia. A każda kradzież czy niegospodarność także jest kosztem.

Jeśli zakład produkcyjny nie potrafi sam zarobić na swe istnienie i nie rokuje
                    na przyszłość, powinien być natychmiast zamknięty.

S.
                    • Gość: jac Re: Dziwna ta polska ekonomia: ciagle nie pojmuje IP: 213.17.204.* 26.07.04, 18:07
                      > Jeśli zakład produkcyjny nie potrafi sam zarobić na swe istnienie i nie
                      rokuje
                      > na przyszłość, powinien być natychmiast zamknięty.

NIBY MASZ RACJĘ, ALE TYLKO NIBY!!!
                      Stan gospodarki zależy również od "góry", czyli warunków jakich dany zakład
                      funkcjonuje.
                      I tu dochodzimy do sedna sprawy>
                      NASZE RZĄDY ROBIĄ WSZYSTKO, ABY KOPALNIE SPLAJTOWAŁY. I TO ABY SPLAJTOWAŁY W
                      ATMOSFERZE SKANDALU KORZYSTANIA Z "NASZYCH" PIENIĘDZY.
                      A jakie działania rządu doprowadziły do tej sytacji??
                      Polecam dyskusje sejmowe na ten temat.
                      Błokada kredytów, wieczne restrukturyzacje, przewałki Vat, blokady cenowe itd.
                      Musisz chłopie więcej czytać i więcej mysleć.
                      Pozdrawiam
                      • snajper55 Re: Dziwna ta polska ekonomia: ciagle nie pojmuje 26.07.04, 22:55
                        Gość portalu: jac napisał(a):

> NIBY MASZ RACJĘ, ALE TYLKO NIBY!!!
                        > Stan gospodarki zależy również od "góry", czyli warunków jakich dany zakład
                        > funkcjonuje.
                        > I tu dochodzimy do sedna sprawy>
                        > NASZE RZĄDY ROBIĄ WSZYSTKO, ABY KOPALNIE SPLAJTOWAŁY. I TO ABY SPLAJTOWAŁY W
                        > ATMOSFERZE SKANDALU KORZYSTANIA Z "NASZYCH" PIENIĘDZY.

No biedni ci górnicy, rządy się na nich uwzięły. Górnicy robią co mogą aby zysk
                        przynieść, tylko im te rządy nogę podstawiają. Klientom zabraniają polski
                        węgiel kupować. Złośliwie ceny węgla australijskiego i południowoafrykańskiego
                        ustalają tak nisko, aby polski węgiel był droższy. No uwzięli się.

> A jakie działania rządu doprowadziły do tej sytacji??
                        > Polecam dyskusje sejmowe na ten temat.

Szczególnie pewnie wystąpienia górniczych związkowców ? ;))))

> Błokada kredytów,

Mało dotacji i niespłacanych kredytów górnictwo dostało ????

> wieczne restrukturyzacje,

Blokowane przez górników. MAnifestację w Warszaie pamiętasz ?

> przewałki Vat, blokady cenowe itd.
                        > Musisz chłopie więcej czytać i więcej mysleć.

Wzajemnie.

S.
          • wasniewski Re: dlaczego górnicy w Polsce są traktowani jak ś 26.07.04, 07:24
            Nie jestem zwolennikiem epitetów w dyskusji, uważam ż e powinno sie używać
            argumentów opartych na logicznych przesłankach.
            "Warszawy nikt nie dofinansowuje w przeciwieństwie do śląskich kopalń."
            Nie trzeba dofinansowywać osobno bo z podatków bierze sie tyle ile potrzebują
            róznego rodzaju agendy, instytucje rządowe za wątpliwej jakości zarządzanie. Na
            podstawie artykułów przedruków z prasy amerykańskiej, wysnuwa się wnioski co do
            opłacalności kopalń, czy nieszkodliwości spalin z gazu. Tylko, że warunki w
            Polsce nie zupełnie odpowiadają tym amerykańskim. Ceny gazu i jego jakość jest
            zupełnie różna. W Polsce prowadzi sie kampanie o szkodliwości palenia
            papierosów, ale wpływ na zachorowalność młodych kobiet gotujących na
            zasiarczonym gazie nikogo nie obchodzi. Kwas siarkowy którym oddychają te
            kobiety widocznie niema wpływu na zachorowalność na raka płuc i górnych dróg
            oddechowych.
            • snajper55 Re: dlaczego górnicy w Polsce są traktowani jak ś 26.07.04, 10:01
              wasniewski napisał:

> Nie jestem zwolennikiem epitetów w dyskusji, uważam ż e powinno sie używać
              > argumentów opartych na logicznych przesłankach.
              > "Warszawy nikt nie dofinansowuje w przeciwieństwie do śląskich kopalń."
              > Nie trzeba dofinansowywać osobno bo z podatków bierze sie tyle ile potrzebują
              > róznego rodzaju agendy, instytucje rządowe za wątpliwej jakości zarządzanie.
              > Na podstawie artykułów przedruków z prasy amerykańskiej, wysnuwa się wnioski
              > co do opłacalności kopalń,

Wnioski co do połacalności kopalń wysnuwa się na podstawie osiąganych przez nie
              żałosnych wyników ekonomicznych, na podstawie nie płaconych przez nie składek
              ZUSowskich, nie płaconych przez nie podatkó, na podstawie konieczności
              udzielania im dotacji.

> czy nieszkodliwości spalin z gazu. Tylko, że warunki w Polsce nie zupełnie od
              > powiadają tym amerykańskim. Ceny gazu i jego jakość jest zupełnie różna. W
              > Polsce prowadzi sie kampanie o szkodliwości palenia
              > papierosów, ale wpływ na zachorowalność młodych kobiet gotujących na
              > zasiarczonym gazie nikogo nie obchodzi. Kwas siarkowy którym oddychają te
              > kobiety widocznie niema wpływu na zachorowalność na raka płuc i górnych dróg
              > oddechowych.

O szkodliwości spalania węgla wypowiadają się specjaliści na podstawie polskich
              badań. Na podstawie badać emisji substancji szkodliwych emitowanych przy
              spalania polskiego węgla i gazu używanego w Polsce. Radzę poczytać na przykład:
              www.energia.eco.pl/SROD/WSKAZ.HTM
              Wskaźnik emisji dwutlenku siarki:
              węgiel - 16 - 17
              paliwa ciekłe - 19
              gaz ziemny - 1.4 - 2

S.
              • wasniewski Re: dlaczego górnicy w Polsce są traktowani jak ś 26.07.04, 10:21
                Przykro mi ale natura nie pozbawiła mnie wzroku i trudno nie zauważyć
                błyszczących w słońcu kominów ze stali kwasoodpornej w kotłowniach opalanych
                gazem. Widocznie projektanci nie czytali Pańskich danych na temat niskiej
                zawartości związków siarki w gazie sprowadzanym z Rosji i kierują się zupełnie
                innymi przesłankami. Może te dane dotyczą potentata w odzyskiwaniu siarki z
                gazu Kanady, napewno po oczyszczeniu z siarki ich gaz odpowiada tym
                publikowanym danym, ale nie gaz sprowadzany z Rosji do Polski.
                • snajper55 Re: dlaczego górnicy w Polsce są traktowani jak ś 26.07.04, 12:06
                  wasniewski napisał:

> Przykro mi ale natura nie pozbawiła mnie wzroku i trudno nie zauważyć
                  > błyszczących w słońcu kominów ze stali kwasoodpornej w kotłowniach opalanych
                  > gazem.

A mnie nie interesują kominy (w piecach węglowych nie ma kominów ?), tylko
                  ilości wydzielanych szkodliwych substancji.

> Widocznie projektanci nie czytali Pańskich danych na temat niskiej
                  > zawartości związków siarki w gazie sprowadzanym z Rosji i kierują się zupełnie
                  > innymi przesłankami.

Kierują się koniecznością postawienia komina odprowadzającego gazy spalania.

> Może te dane dotyczą potentata w odzyskiwaniu siarki z
                  > gazu Kanady, napewno po oczyszczeniu z siarki ich gaz odpowiada tym
                  > publikowanym danym, ale nie gaz sprowadzany z Rosji do Polski.

Nie, te dane podawane są przez polskie ministerstwo i uzyskane są z badań nad
                  nośnikami energii wykorzystywanymi w Polsce.

Kolejny cytat: >Zwróćmy uwagę, że w krajach europejskich OECD węgiel stanowi
                  tylko 8,7 % energii finalnej i w przeciwieństwie do nas, jego udział stale
                  maleje. Oparcie produkcji energii elektrycznej na spalaniu węgla i olbrzymi
                  jego udział w energii finalnej powoduje, że Polska jest jednym z najbardziej
                  zanieczyszczonych krajów. Emisja 4300 tys. ton SO2 w 1987 r. sytuowała nas na
                  drugim po ZSRR miejscu na liście krajów europejskich(obecnie zmalała do 2650
                  tys. Ton). Do 2010 r. należy co najmniej podwoić wytwarzanie energii
                  elektrycznej. Węgiel można zastąpić gazem ziemnym. <
                  www.eko.pb.bialystok.pl/biuletyn/nr_4_2001/9.htm

Proszę przyjąć w końcu do wiadomości, że gaz jest paliwem zdecydowanie bardziej
                  ekologicznym niż węgiel. A koszty ekologiczne spalania węgla są wprost
                  niewyobrażalne.

S.
                • Gość: MarekS To prosze dane z polskich urzędów ochrony atmosfer IP: *.devs.futuro.pl 26.07.04, 12:22
                  > Przykro mi ale natura nie pozbawiła mnie wzroku i trudno nie zauważyć
                  > błyszczących w słońcu kominów ze stali kwasoodpornej w kotłowniach opalanych
                  > gazem. Widocznie projektanci nie czytali Pańskich danych na temat niskiej
                  > zawartości związków siarki w gazie sprowadzanym z Rosji i kierują się
                  zupełnie innymi przesłankami.

A słyszałeś ptysiu jeden o kształtakch kominowych z ceramiki kwasoodpornej dla
                  tych co chcą opalać domki i domy paliwem stałym, węglem, miałem, koksem ??? śą
                  droższe od komina wymurowanego z cegły ale bajdziej trwałe. A wiesz ty co tą są
                  skropliny które powstaja przy spalaniu i jak one potrafią zawilgośćić
                  błyskawicznie ściany z normalnej cegły,nawet szamotowej ?? otóz te skropliny
                  osadzają siena ściankach z nierdzewki i spływają w dół gdzie są zbierane do
                  plastykowego naczynia i tyle.

A zobacz jak w ocenie i raporcie (znależionym w internecie przypadkowo przez
                  google) wygląda sprawa spadku zanieczuszczeń po przejściu z paliw stłaych na
                  gazowe lub olejowe
                  --------------------------------
                  EFEKTY EKOLOGICZNE I RZECZOWE
                  uzyskane w wyniku realizacji zadań
                  z zakresu ochrony środowiska
                  przy finansowej pomocy
                  WOJEWÓDZKIEGO FUNDUSZU OCHRONY ŚRODOWISKA I GOSPODARKI WODNEJ
                  W SZCZECINIE
                  w 1999 roku
                  Efekty naszej pracy:
                  REALIZACJA ZADAŃ WEDŁUG POSZCZEGÓLNYCH DZIEDZIN OCHRONY ŚRODOWISKA
                  (na podstawie Sprawozdania z działalności WFOŚiGW w Szczecinie za rok 1999)
                  (...)
                  III. OCHRONA ATMOSFERY
                  W zakresie ochrony atmosfery w 1999 roku wpłynęło 71 wniosków. Wnioski
                  dotyczyły przede wszystkim modernizacji kotłowni opalanych paliwem stałym na
                  kotłownie gazowe i olejowe.

EFEKTY EKOLOGICZNE UZYSKANE W WYNIKU REALIZACJI ZADAŃ W 1999 ROKU Z ZAKRESU
                  OCHRONY ATMOSFERY RODZAJ ZANIECZYSZCZENIA WIELKOŚĆ REDUKCJI [Mg/rok]
                  SO2 477,641
                  NOX 76,684
                  CO + CO2 43.396,607
                  Pyły 665,902

EFEKTY EKOLOGICZNE UZYSKANE W WYNIKU REALIZACJI ZADAŃ W 2000 ROKU Z ZAKRESU
                  Dwutlenek siarki - SO2 622,181
                  Tlenki azotu - NOX 130,374
                  Tlenek węgla - CO 1.509,745
                  Dwutlenek węgla - CO2 28.747,97
                  Pyły 664,514
                  --------------------
                  EFEKTY EKOLOGICZNE UZYSKANE W WYNIKU REALIZACJI ZADAŃ W 2001 ROKU Z ZAKRESU
                  Dwutlenek siarki - SO2 458,659
                  Tlenki azotu - NOX 98,183
                  Tlenek węgla - CO 1.395,251
                  Dwutlenek węgla - CO2 28.028,123
                  Pyły 791,964
                  Hałas 29 dB

EFEKTY RZECZOWE UZYSKANE W WYNIKU REALIZACJI ZADAŃ W 2001 ROKU Z ZAKRESU
                  OCHRONY ATMOSFERY

WYSZCZEGÓLNIENIE EFEKT
                  Długość sieci gazowej [km] 65,817
                  Ilość zmodernizowanych źródeł ciepła [ szt.] 162
                  Ilość zmodernizowanych źródeł hałasu [szt.] 1
                  Ilość całkowicie zlikwidowanych kotłowniopalanych paliwem stałym [szt.] 10
                  Ilość alternatywnych źródeł energii [ szt.] 14
                  --------

itd. itd. ... cieńko ten wegiel wygląda na tle zasiarczonego gazu

a na tej samej stronie zobacz ilu ucieka "od węgla do gazu"

www.wfos.szczecin.pl/efekty.php?id=0713
                  www.wfos.szczecin.pl/efekty.php?id=0723
                  • wasniewski Re: To prosze dane z polskich urzędów ochrony atm 26.07.04, 15:28
                    Dane dotyczące emisji dwutlenku siarki mogą nawet być prawdziwe, ale w
                    spalinach z gazu dwutlenek siarki łączy się z wodą tworząc kwas siarkowy,
                    stokroć bardziej agresywny niż sam dwutlenek. Właśnie dlatego zachodzi
                    konieczność budowania kominów ze stali kwasoodpornych i ceramicznych
                    kwasoodpornych wkładów do kominów. Dane dotyczące spalania węgla w
                    elektrociepłowniach gdzie do węgla dodaje się wapna wiążącego dwutlenek siarki
                    i stosuje się elektrofiltry są stanowczo bardziej ekologiczne niż
                    katastrofalnie zasiarczony gaz z Rosji.
                    • snajper55 Re: To prosze dane z polskich urzędów ochrony atm 26.07.04, 15:38
                      wasniewski napisał:

> Dane dotyczące spalania węgla w elektrociepłowniach gdzie do węgla dodaje się
                      > wapna wiążącego dwutlenek siarki i stosuje się elektrofiltry są stanowczo
                      > bardziej ekologiczne niż katastrofalnie zasiarczony gaz z Rosji.

Nieprawda.

>Emisje siarki wskutek produkcji energii elektrycznej przyczyniają się w
                      znacznym stopniu do powstawania kwaśnych deszczy.<
                      www.atmosphere.mpg.de/enid/12y.html

>A więc gaz ziemny uważany jest za paliwo względnie czyste, olej opałowy
                      powoduje emisję zanieczyszczeń gazowych, głównie dwutlenku siarki i tlenków
                      azotu, natomiast spalanie węgla bywa najbardziej uciążliwe, bo obok tych samych
                      substancji gazowych wydziela się także pył.<
                      www.sciagawa.pl/a/819.html

>Głównym źródłem SO2 w miejskim powietrzu jest spalanie paliw kopalnych,
                      zwłaszcza węgla np. w elektrociepłowniach.<
                      www.atmosphere.mpg.de/enid/13c.html

S.
                      • wasniewski Re: To prosze dane z polskich urzędów ochrony atm 26.07.04, 15:59
                        Czy nieprawdą jest,że wapno łączy się z dwutlenkiem siarki dając gips. Kwaśnie
                        deszcze głównie tworzą się właśnie przez emitowany kwas siarkowy pochodzący ze
                        spalania gazu zanieczyszconego związkami siarki. Ropa naftowa sprowadzana z
                        tego kierunku stwarza te same problemy. Rafinerie południowe, które nie
                        posiadają instalacji do odsiarczania ropy (Płock jest liczącym się producentem
                        siarki)nie są w stanie produkować z rosyjskiej ropy paliwa do samochodów,
                        produkują jedynie półprodukt, albo olej opałowy.
                        • snajper55 Re: To prosze dane z polskich urzędów ochrony atm 26.07.04, 22:58
                          Wypisujesz brednie o emisji związków siarki przy spalaniu gazu. Wypisujesz
                          brednie o niskiej szkodliwości dla środowiska spalania węgla. Przestań kłamać,
                          bo się kompromitujesz.

S.
                  • wasniewski Re: To prosze dane z polskich urzędów ochrony atm 26.07.04, 15:50
                    Chciałem tylko dodać, że para wodna nie jest produktem spalania paliw stałych
                    tylko węglowodorów Ptysiu jeden.
                • Gość: jac NAPISAŁEM O KOMINACH PIĘTROW WYŻEJ IP: 213.17.204.* 26.07.04, 19:08
                  powtórzę

Dodam jeszcze jako ciekawostkę sprawę kominów kwasoodpornych. Sa one bardzie
                  potrzebne ze wzgledu na wodę, niz na siarkę> Dlaczego?? No cóż w kotłach
                  węglowych praktycznie nie występuje wygaszenie, a tym samym wyziębienie komina
                  i zamarzanie w nim wody. Takie zjawisko obserwujemy, przy wykorzystaniu kotłów
                  gazowych. A taka parujaca i zamarzajaca woda, jest zabójcza dla kominów
                  ceglanych, czy betonowych.
                  • wasniewski Re: NAPISAŁEM O KOMINACH PIĘTROW WYŻEJ 29.07.04, 11:19
                    Gdyby chodziło tylko o zwykłą wodę, to wystarczyłby komin ze zwykłej nie ze
                    stali kwasoodpornej. Wkładki ceramiczne kwasoodporne są też chyba znacznie
                    droższe od glazurowanych by nie nasiąkały wodą. Kominy kwasoodporne potrzene są
                    bo dwutlenek siarki łączy się z wodą produktem spalania węglowodorów tworząc
                    kwas siarkowy. By zamarzła woda w kominie temperatura spalin musiałyby być
                    poniżej 0 stopni C.
                    • snajper55 Re: NAPISAŁEM O KOMINACH PIĘTROW WYŻEJ 29.07.04, 13:42
                      wasniewski napisał:

> By zamarzła woda w kominie temperatura spalin musiałyby być poniżej 0 stopni
                      > C.

Nie. Wystarczy, że temperatura w kominie spadnie poniżej 0 stopni C, co
                      zachodzi zimą, przy wyłączonym piecu. Piec opalany gazem nie emituje spalin non
                      stop, tak jak piec węglowy.

S.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka