Gość: europejczyk IP: 62.37.221.* 09.03.05, 09:41 Kiedy Polska bedzie miala EURO, moze zabierac glos. Jak do tej pory - Euro nie jest waluta obiegowa, wiec ...............nie pchajmy nosa gdzie nie trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: fritz Re: Pakt euro pozostanie bez zmian? IP: *.adsl.solnet.ch 09.03.05, 12:26 Polska musi niestety przyjac kiedys Euro. Niestety dlatego, poniewaz przyjecie euro powinno bazowac na racjonalnych przeslankach a nie na przymusie zwiazanym z ukladem akcesyjnym. A poniewaz musi przyjac euro, to musi rowniez spelniac warunki konwergencji, ktore sa z kolei pilnowane przez Unie. Np. wielkosc deficytu. Jezeli warunki nie spelniane, Unia moze wymierzyc kary. A wiec, pomimo ze Polska jeszcze nie ma euro, jest wpelni wciagnieta w mechanizm dyscplinujacy. Z tego powodu ma rowniez prawo i obowiazek do "wtykania nosa". Odpowiedz Link Zgłoś
komentator Fryc, nie rob wodoglowia 09.03.05, 15:28 Gość portalu: fritz napisał(a): > Polska musi niestety przyjac kiedys Euro. Niestety dlatego, poniewaz >przyjecie euro powinno bazowac na racjonalnych przeslankach a nie na przymusie >zwiazanym z ukladem akcesyjnym. Przyjecie euro jest jak najbardziej racjonalne a traktat akcesyjny nie byl przymusem. A mozna sie do przyjecia swobodnie przygotowac bo nie ma przymusu kiedy euro przyjac. Oczywiscie korzystniejsze byloby szybsze przyjecie bo zniknelyby to bezustanne porykiwania o zbyt silnej lub slabej zlotowce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skrzat Re: Fryc, nie rob wodoglowia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 16:23 Mądry się znalazł, akcesja do Unii nie ma nic wspólnego z Euro -> patrz Wielka Brytania, Szwecja, Dania i czy takie duże te korzyści są to ja nie wiem -> patrz gospodarka Niemiec, Francji, Włoch jedynie Irlandia jakoś ciągnie Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Fryc, nie rob wodoglowia 09.03.05, 18:26 patrze ceny;GB,Irlandia,Dania.Sila nabywcza 50% niemieckiej i olbrzymie minusy w handlu zagranicznym.Co ci daje wzrost gospodarczy 3% jak ceny rosna tez 3%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kili możesz wyjaśnić co miałeś na myśli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 17:39 "......Polska musi niestety przyjac kiedys Euro. Niestety dlatego, poniewaz przyjecie euro powinno bazowac na racjonalnych przeslankach a nie na przymusie zwiazanym z ukladem akcesyjnym. " możesz wyjaśnić co miałeś na myśli, bo zdanie coś nie wyszło ps. czy Polska obowiązek wejścia do Euro wynika z układu akcesyjnego ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klip wlasnie tak IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 09.03.05, 19:19 > ps. czy Polska obowiązek wejścia do Euro wynika z układu akcesyjnego ? Wlasnie tak, oczywiscie sprawa jako drazliwa nie byla przed referendum naglasniana i dlatego tacy przemadrzali oraz nieswiadomi jak skrzat wymyslaja innym. Z tego powodu rowniez post Europejczyka jest bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skrzat Re: wlasnie tak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 19:54 I pewnie Konstytucję Europejską też mamy przyjąć bo było w "akcesji". Kolego to są całkiem różne rzeczy tak samo jak strefa Schengen, tylko takie padalce z Unii Wolności czy jak to się teraz nazywa jakieś Demokraty i komuchy, które jeździły po instrukce do Moskwy a teraz do brukseli tak mówią Odpowiedz Link Zgłoś
klip-klap Re: wlasnie tak 09.03.05, 20:09 > I pewnie Konstytucję Europejską też mamy przyjąć bo było w "akcesji". Formalnie nic w traktacie nie bylo, w przeciwienstwie do euro. Oj,osmieszyles sie tylko i nie mu tu co przekrecac. Sama niewiedza to oczywiscie nic zlego,gorzej gdy jest polaczona z arogancja. tylko takie padalce z > Unii Wolności czy jak to się teraz nazywa jakieś Demokraty i komuchy, które > jeździły po instrukce do Moskwy a teraz do brukseli tak mówią Prosze mnie,goracego przeciwnika UE, nie laczyc PeDe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skrzat Re: wlasnie tak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 20:21 Podaj nr rozdziału, bo ja tego nie umiem znaleść (to o przyjęciu Euro). Ja jestem za Unią tylko nie za czołganiem się tam czy chodzeniem tam na kolanach. Tam mamy walczyć o swoje interesy. Odpowiedz Link Zgłoś
klip-klap Re: wlasnie tak 09.03.05, 20:39 Przepraszam,ale az tyle czasu nie mam i traktatu akcesyjnego(5 tys. stron) nie czytalem. Informacja o euro jest pewna www.ecb.int/ecb/enlargement/html/faqenlarge.pl.html#2 > Tam mamy walczyć o swoje interesy. Powinnismy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skrzat Re: wlasnie tak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 20:34 Znalazłem tylko to poza nim-"Uzyskanie członkostwa w UE wiązać się będzie z przystąpieniem w przyszłości do strefy euro. Mimo, że z formalnego punktu widzenia jesteśmy zobowiązani do przyjęcia jednolitej waluty, w praktyce termin zastąpienia złotego przez euro będzie uzależniony od naszej własnej decyzji. Podjęta ona zostania na podstawie oceny stopnia gotowości Polski do przystąpienia do unii walutowej." A to może potrwać dłużej niż myślisz- w praktyce może nigdy Odpowiedz Link Zgłoś
klip-klap Re: wlasnie tak 09.03.05, 20:41 > Znalazłem tylko to poza nim-"Uzyskanie członkostwa w UE wiązać się będzie z > przystąpieniem w przyszłości do strefy euro. Mimo, że z formalnego punktu > widzenia jesteśmy zobowiązani do przyjęcia jednolitej waluty, w praktyce termin > > zastąpienia złotego przez euro będzie uzależniony od naszej własnej decyzji. > Podjęta ona zostania na podstawie oceny stopnia gotowości Polski do > przystąpienia do unii walutowej." A to może potrwać dłużej niż myślisz- w > praktyce może nigdy Tylko ze niestety politycy chca jednak euro przyjac jak najszybciej. Odpowiedz Link Zgłoś