Dodaj do ulubionych

Pakt euro pozostanie bez zmian?

IP: 62.37.221.* 09.03.05, 09:41
Kiedy Polska bedzie miala EURO, moze zabierac glos.
Jak do tej pory - Euro nie jest waluta obiegowa, wiec ...............nie
pchajmy nosa gdzie nie trzeba.
Obserwuj wątek
    • Gość: fritz Re: Pakt euro pozostanie bez zmian? IP: *.adsl.solnet.ch 09.03.05, 12:26
      Polska musi niestety przyjac kiedys Euro. Niestety dlatego, poniewaz przyjecie
      euro powinno bazowac na racjonalnych przeslankach a nie na przymusie zwiazanym
      z ukladem akcesyjnym.
      A poniewaz musi przyjac euro, to musi rowniez spelniac warunki konwergencji,
      ktore sa z kolei pilnowane przez Unie. Np. wielkosc deficytu. Jezeli warunki
      nie spelniane, Unia moze wymierzyc kary. A wiec, pomimo ze Polska jeszcze nie
      ma euro, jest wpelni wciagnieta w mechanizm dyscplinujacy. Z tego powodu ma
      rowniez prawo i obowiazek do "wtykania nosa".
      • komentator Fryc, nie rob wodoglowia 09.03.05, 15:28
        Gość portalu: fritz napisał(a):

> Polska musi niestety przyjac kiedys Euro. Niestety dlatego, poniewaz
        >przyjecie euro powinno bazowac na racjonalnych przeslankach a nie na przymusie
        >zwiazanym z ukladem akcesyjnym.

Przyjecie euro jest jak najbardziej racjonalne a traktat akcesyjny nie byl
        przymusem. A mozna sie do przyjecia swobodnie przygotowac bo nie ma przymusu
        kiedy euro przyjac. Oczywiscie korzystniejsze byloby szybsze przyjecie bo
        zniknelyby to bezustanne porykiwania o zbyt silnej lub slabej zlotowce.
        • Gość: skrzat Re: Fryc, nie rob wodoglowia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 16:23
          Mądry się znalazł, akcesja do Unii nie ma nic wspólnego z Euro -> patrz Wielka
          Brytania, Szwecja, Dania i czy takie duże te korzyści są to ja nie wiem ->
          patrz gospodarka Niemiec, Francji, Włoch jedynie Irlandia jakoś ciągnie
          • caesar_pl Re: Fryc, nie rob wodoglowia 09.03.05, 18:26
            patrze ceny;GB,Irlandia,Dania.Sila nabywcza 50% niemieckiej i olbrzymie minusy w handlu zagranicznym.Co ci daje wzrost gospodarczy 3% jak ceny rosna tez 3%.
      • Gość: kili możesz wyjaśnić co miałeś na myśli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 17:39
        "......Polska musi niestety przyjac kiedys Euro. Niestety dlatego, poniewaz
        przyjecie euro powinno bazowac na racjonalnych przeslankach a nie na przymusie
        zwiazanym z ukladem akcesyjnym. "

możesz wyjaśnić co miałeś na myśli, bo zdanie coś nie wyszło

ps. czy Polska obowiązek wejścia do Euro wynika z układu akcesyjnego ?
        • Gość: klip wlasnie tak IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 09.03.05, 19:19
          > ps. czy Polska obowiązek wejścia do Euro wynika z układu akcesyjnego ?

Wlasnie tak, oczywiscie sprawa jako drazliwa nie byla przed referendum
          naglasniana i dlatego tacy przemadrzali oraz nieswiadomi jak skrzat wymyslaja
          innym. Z tego powodu rowniez post Europejczyka jest bez sensu.
          • Gość: skrzat Re: wlasnie tak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 19:54
            I pewnie Konstytucję Europejską też mamy przyjąć bo było w "akcesji". Kolego to
            są całkiem różne rzeczy tak samo jak strefa Schengen, tylko takie padalce z
            Unii Wolności czy jak to się teraz nazywa jakieś Demokraty i komuchy, które
            jeździły po instrukce do Moskwy a teraz do brukseli tak mówią
            • klip-klap Re: wlasnie tak 09.03.05, 20:09

> I pewnie Konstytucję Europejską też mamy przyjąć bo było w "akcesji".

Formalnie nic w traktacie nie bylo, w przeciwienstwie do euro. Oj,osmieszyles
              sie tylko i nie mu tu co przekrecac. Sama niewiedza to oczywiscie nic
              zlego,gorzej gdy jest polaczona z arogancja.

tylko takie padalce z
              > Unii Wolności czy jak to się teraz nazywa jakieś Demokraty i komuchy, które
              > jeździły po instrukce do Moskwy a teraz do brukseli tak mówią

Prosze mnie,goracego przeciwnika UE, nie laczyc PeDe.
              • Gość: skrzat Re: wlasnie tak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 20:21
                Podaj nr rozdziału, bo ja tego nie umiem znaleść (to o przyjęciu Euro). Ja
                jestem za Unią tylko nie za czołganiem się tam czy chodzeniem tam na kolanach.
                Tam mamy walczyć o swoje interesy.
                • klip-klap Re: wlasnie tak 09.03.05, 20:39
                  Przepraszam,ale az tyle czasu nie mam i traktatu akcesyjnego(5 tys. stron) nie
                  czytalem. Informacja o euro jest pewna

www.ecb.int/ecb/enlargement/html/faqenlarge.pl.html#2
                  > Tam mamy walczyć o swoje interesy.

Powinnismy.
              • Gość: skrzat Re: wlasnie tak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 20:34
                Znalazłem tylko to poza nim-"Uzyskanie członkostwa w UE wiązać się będzie z
                przystąpieniem w przyszłości do strefy euro. Mimo, że z formalnego punktu
                widzenia jesteśmy zobowiązani do przyjęcia jednolitej waluty, w praktyce termin
                zastąpienia złotego przez euro będzie uzależniony od naszej własnej decyzji.
                Podjęta ona zostania na podstawie oceny stopnia gotowości Polski do
                przystąpienia do unii walutowej." A to może potrwać dłużej niż myślisz- w
                praktyce może nigdy
                • klip-klap Re: wlasnie tak 09.03.05, 20:41
                  > Znalazłem tylko to poza nim-"Uzyskanie członkostwa w UE wiązać się będzie z
                  > przystąpieniem w przyszłości do strefy euro. Mimo, że z formalnego punktu
                  > widzenia jesteśmy zobowiązani do przyjęcia jednolitej waluty, w praktyce termin
                  >
                  > zastąpienia złotego przez euro będzie uzależniony od naszej własnej decyzji.
                  > Podjęta ona zostania na podstawie oceny stopnia gotowości Polski do
                  > przystąpienia do unii walutowej." A to może potrwać dłużej niż myślisz- w
                  > praktyce może nigdy

Tylko ze niestety politycy chca jednak euro przyjac jak najszybciej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka