behemotea 21.11.02, 13:24 bardzo prosze o ustosunkowanie sie do ponizszego artykulu w naszym czasie (wielkrotnie juz cytowanego przez dyskutujacych) dziekuje. b. www.naszdziennik.pl/index.php?typ=ue&dat=20021120&id=ue11.txt Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maciej.duszczyk Re: Do eksperta 21.11.02, 14:57 No i co ja mam na to napisać? Jest to kolejny tekst straszący Unią Europejską. Otóż mam takie wrażenie, że ich autorzy próbują dowieść, że wszystkie możliwe siły w Europie sprzysięgły się przeciwko Polsce i próbują ją zniszczyć. Ja nie podzielam tej opinii. Ja zupełnie nie wiem skąd autor bierze liczby, które prezentuje w tekscie. Jakies wyliczenia, że np. straty celne wyniosą 1 mld euroczy nakładów na nowe instytucje 1,5 mld euro. Moge tylko sarkastycznie zapytać a po jakim kursie? Ja moge napisać w wyniku integracji inwestycje bezpośrednie wyniosą przykładowo 10 mld euro. I udowodnie, że w 2005 Polska będzie krajem miodem i mlekiem płynąca. Każdą bzdurę można napisać bez przytaczania faktów. To mi przypomina tezę, że w wyniku integracji utraciliśmy 1,5 mln miejsc pracy. Nigdy nikt nie udowodnił tej liczby. Po prostu ktoś się obudził i powiedział sobie dzisiaj napisze, o rynku pracy. Prawda jest taka, że jak wyliczają eksperci to bez Układu Stowarzyszeniowego mielibyśmy ok. 500 tys. bezrobotnych więcej. Bilans negocjacji, Układu Stowarzyszeniowego, działan integracyjnych znajdzie się w opracowaniu o kosztach i korzysciach członkostwa Poslki w UE. Zostanie on opublikowany na początku przyszłego roku. Ponadto jeżeli innym się udało. To ja pytam dlaczego nam nie. Czy my jesteśmy gorsi od Hiszpanów czy Portugalczyków. Pewnie tak ale w piłce nożnej. Przepraszam za mój sarkazm, ale mam już trochę dosyć walki z mitami i wiatrakami. Pozdrawiam MD Odpowiedz Link Zgłoś