Dodaj do ulubionych

Do eksperta

21.11.02, 13:24
bardzo prosze o ustosunkowanie sie do ponizszego artykulu w naszym czasie
(wielkrotnie juz cytowanego przez dyskutujacych)

dziekuje.

b.

www.naszdziennik.pl/index.php?typ=ue&dat=20021120&id=ue11.txt
Obserwuj wątek
    • maciej.duszczyk Re: Do eksperta 21.11.02, 14:57
      No i co ja mam na to napisać? Jest to kolejny tekst straszący Unią Europejską.
      Otóż mam takie wrażenie, że ich autorzy próbują dowieść, że wszystkie możliwe
      siły w Europie sprzysięgły się przeciwko Polsce i próbują ją zniszczyć. Ja nie
      podzielam tej opinii. Ja zupełnie nie wiem skąd autor bierze liczby, które
      prezentuje w tekscie. Jakies wyliczenia, że np. straty celne wyniosą 1 mld
      euroczy nakładów na nowe instytucje 1,5 mld euro. Moge tylko sarkastycznie
      zapytać a po jakim kursie? Ja moge napisać w wyniku integracji inwestycje
      bezpośrednie wyniosą przykładowo 10 mld euro. I udowodnie, że w 2005 Polska
      będzie krajem miodem i mlekiem płynąca. Każdą bzdurę można napisać bez
      przytaczania faktów. To mi przypomina tezę, że w wyniku integracji utraciliśmy
      1,5 mln miejsc pracy. Nigdy nikt nie udowodnił tej liczby. Po prostu ktoś się
      obudził i powiedział sobie dzisiaj napisze, o rynku pracy. Prawda jest taka, że
      jak wyliczają eksperci to bez Układu Stowarzyszeniowego mielibyśmy ok. 500 tys.
      bezrobotnych więcej. Bilans negocjacji, Układu Stowarzyszeniowego, działan
      integracyjnych znajdzie się w opracowaniu o kosztach i korzysciach członkostwa
      Poslki w UE. Zostanie on opublikowany na początku przyszłego roku.
      Ponadto jeżeli innym się udało. To ja pytam dlaczego nam nie. Czy my jesteśmy
      gorsi od Hiszpanów czy Portugalczyków. Pewnie tak ale w piłce nożnej.
      Przepraszam za mój sarkazm, ale mam już trochę dosyć walki z mitami i
      wiatrakami.

Pozdrawiam

MD

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka