Dodaj do ulubionych

Co nas czeka w przyszłości ?

28.04.03, 20:39

Scenariusz Tomka ( bunt wkurzonego społeczeństwa :
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=522&w=5815683
jest niby całkiem realny,
ale mam wrażenie, że z Samoobroną ma miejsce kolejna manipulacja.
Samoobrona przechodzi do opozycji tylko po to, aby po następnych wyborach
zawrzeć koalicję z SLD.
Dzisiejsze spotkanie z Kołodką mnie w tym utwierdziło.
Jak ludzie się zdenerwują i zagłosują w wyborach na Leppera, to będzie nadal
rządziło SLD i Miller.
A popisowe chamstwo Leszka M. wobec posła Ziobro pokazuje, że premier nikogo
się nie obawia.
Tak, czy siak będzie rządził Miller.
PSL dla stołków wszystko zaakceptuje.
PO to obecnie żałosne pachołki Kwaśniewskiego, a eurofanatyzm Tuska, jego
bezkrytyczne uwielbienie dla UE, budzi przerażenie.
PiS sam nie wie, czego chce.
A LPR popełnia samobójstwo, bo zamiast mówić o podwyżkach cen, o gospodarce,
straszy pedałami.
Obserwuj wątek
    • Gość: , LPR popełnia samobójstwo IP: *.dsl.lsan03.pacbell.net 28.04.03, 21:12
      "A LPR popełnia samobójstwo, bo zamiast mówić o podwyżkach cen, o gospodarce,
      straszy pedałami."

Tak, to sa kompletne debile.
      To jest wprost niewiarygodne.
      Szacuje ich udzial w zyciu spolecznym na maksimum 2 lata wprzod.
      I potem powstanie znowu cos nowego. A kto teraz jest w LPR to powinien szybko
      sie ewakulowac, bo ludzie juz teraz lepiej kojarza i beda pamietac zyciorys,
      i zapamietaja jak ktos byl w tym LPR.

Kto w ogole wpadl na ten pomysl?? Pedaly?
      Co za miernoty.

Mam nadzieje, ze wejda w koncu te POW i stanie sie normalnie.
      Nie bedzie takich idiotow w sejmie, a poslowie nabiora rozumu.
      Bo teraz to jest zenujace. Nawet w telewizji Polonia to jest.

Chryste Panie, to oglada pare milionow ludzi w tym goscie spoza RP.

Ja nie wiem, ile musi minac dekad, ile musi uplynac wody w Wisle aby do tych
      kmiotow dotarlo, ze wyborcow sie slucha, a nie wrzeszczy glupoty a potem dziwi,
      ze ludzie pluja i sie smieja.

Pomyslec, ze zmarnowalem tyle czasu na temat tego LPRu!

Jak wyborcy mowia, ze problem jest brak pracy, to sie bierze dupe w troki i
      walkuje temat tak dlugo az sie osiagnie kompromis w tej sprawie.
      I NIE ZAJMUJE SIE TEMATAMI POBOCZNYMI.

TRZEBA SKONCENTROWAC SIE NA PROBLEMIE KTORY ANGAZUJE WIEKSZOSC OBYWATELI.

Bo to wyborcy sa. Wasi chlebodawcy. Wiem, ze spoleczenstwo jest glupie, ale
      zeby partia byla glupsza to juz zenada.
      • bebokk AWS, PO, PiS 28.04.03, 22:27
        Wcześniej samobójstwo popełniła AWS, która zamiast dbać o poparcie ludzi
        sama ich przeciwko sobie nastawiała.
        Partacko przygotowała 4 reformy.
        Reformy były sensowne, ale wykonanie do dupy i dzisiaj AWS już nie ma.
        PO miała NIEPOWTARZALNĄ SZANĘ W MOMENCIE POWSTANIA zdobyć duże poparcie.
        Wystarczyło skrócić kadencję sejmu, przejść do zdecydowanej ofensywy.
        To samo mogło zrobić PiS.
        Ale przywódcy wybrali wegetację rządu Buzka, bo chceli budować struktury
        partyjne. Olechowski z Płążyńskim wybrali słodki sen. A Tusk wybrał unijne
        nawiedzenie.
        I oczywiście PO zamiast wygrać zajęło drugie miejsce daleko za SLD.
        PiS zamiast przyjąć postawę podbną do Partii Pracy na Malcie i opowiedzieć się
        za EOG i USA, to jest za i przeciw UE.

O UW nawet nie wspominam, bo przy nich LPR to inteligentni ludzie.

I jak tu się dziwić, ze ludzie w WIĘKSZOŚCI mają w dupie partie i nie idą na
        wybory, bo alternatywą dla SLD są nieudolne rządy popłuczyn z dawnej
        Solidarności.
      • Gość: poppers Re: LPR popełnia samobójstwo(widzisz?) IP: *.crowley.pl 28.04.03, 23:09
        Widzisz DIRTY HARRY?.Głosuj na NIE a wielokroć przeżyjesz de ja vu..
        I zawsze znajdziesz swojego GERTYCHA..A'propo.Pamiętasz Macieja Giertycha
        (tatuś) i jego haniebną rulkę w stanie wojennym??? Ja jestem tym rocznikiem,co
        pamięta,oj aż za dobrze.....
        • bebokk Katastrofa 28.04.03, 23:19
          Wtrącę się i chciałbym zauważyć,
          że najmniej wiarygodny jest jednak działacz PZPR, dawniej kochający RWPG i ZSRR,
          a teraz UE i USA.
          Taki ktoś zawsze zdradzi, kiedy znajdzie silniejszego Pana.
          Fakt, ze tacy ludzie rządzą Polską jest NAJWIĘKSZĄ KATASTROFĄ.
          Bo przy nich wszyscy ci działacze od UW po LPR to amatorzy, dający robić się w
          konia eks-komuchom.
        • Gość: , Oooo. Tak. Pamietam. IP: *.dsl.anhm01.pacbell.net 29.04.03, 03:38
          To na jego temat tu napisalem:

"ten czlowiek nie jest pragmatycznym, zimnym naukowcem, dazacym do wladzy
          politycznej, i reformie w panstwie, to jest czlowiek zajmujacy sie
          dzialalnoscia pseudointelektualna, spikowo-konspiracyjna, marnujacy swoj czas,
          marnujacy czas wyborcow, ktorzy mu wierza, krotko mowiac on zajmuje sie
          pierdolami!"

Takie tandemy sa pelne sprzecznosci. Osobiscie wolalbym aby politycy byli
          bardziej pragmatyczni. Juz nawet niech beda umoczeni, byle na korzysc panstwa.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=522&w=4242567&a=5530080
        • Gość: , Wiesz co: IP: *.dsl.anhm01.pacbell.net 29.04.03, 04:08
          Musze przyznac, ze dopiero po chwili zalapalem glebie tego co wlasnie
          powiedziales.

"Głosuj na NIE a wielokroć przeżyjesz de ja vu.."

Nie zgadzam sie z tym. Ale wlasnie dzieki Tobie przezylem de ja vu TERAZ.

Musialbym sie bardziej zastanowic nad uzasadnieniem tego, ze sie mylisz.
          Ale podlozem do tej tezy, z cala pewnoscia jest nie laczenie przeze mnie dwoch
          spraw, "NIE" i LPR u steru i sojuszy z ich upragniona od pokolen Moskwa.

Ja mysle, ze kluczem do tego wszystkiego sa jak zwykle pieniadze.
          Och takie mam merkantylne podejscie do wszystkiego, bo w seks i Giertychow oraz
          w nowa Bone Sforze nie wierze.

Mysle, ze to chodzi obecnie o pozeranie gospodarek nawzajem. To takie trywialne
          porownanie. Bo w gruncie rzeczy chodzi o procesy przyciagania inwestycji i
          tworzenia potencjalu rozwojowego w oparciu o nowe technologie i liczbe miejsc
          pracy zwiazana z produkcja i eksportem.

Eksport to bron do wykanczania innych gospodarek. Import to dawanie dupy.
          Wiec patrzac pod tym katem, widzimy ze wszyscy ze wszystkimi walcza. Konkuruja.

A my wlasnie przegrywamy i bitwe i wojne.
          Jezeli pod tym katem popatrzec, to zobaczymy obraz kleski ale zarazem opcje
          wyjscia z kryzysu. To beda latwe obserwacje. Giertych i inni nie maja tutaj nic
          do gadania. Po prostu rownoczesnie z referendalnym "NIE", musialoby dojsc do
          calkowitego odsuniecia upapranych czerwona farba swin. Rozbicie tych ukladow.

Nie zrozummy sie zle. Odsunac ich od panstwa. Jak maja firmy to trudno.
          Na tej bazie wybudowac system POW i wpuscic mlodych. Oni sa madrzejsi niz my.
          Tylko nie maja doswiadczenia. KORy i inne pomysly to jest juz historia.
          Tylko Michnik tego jeszcze nie zauwazyl i w alkoholizm wpada.

Teorie spisku nie maja podstaw jezeli rozwinie sie system kontroli
          obywatelskiej nad wladzami i politykami. Przywrocic kare smierci za zdrade
          interesu Narodowego, zlamanie prawa konstytucyjnego, dzialanie na szkode
          panstwa w drodze malwersacji przetargami. Rozstrzelac jednego albo drugiego
          polityka i padnie na nich taki strach, ze LPR to beda jedynie nieprzyjemne sny
          przy tym.

Potem osiagnac kompromis z pogladami podatkowymi UPR, oddac im troszke racji i
          juz podstawy sa. Teraz potrzebujemy jedynie kasy. Wiec wziac sie do roboty i
          ustalic w koncu zeznania co do stosunkow z USA. Nie czekajmy az sie pieniadze w
          USA skoncza. USA nas nie podbija, a to juz jest podstawa do dobrej prognozy.
          I pamietajmy o jednym: system podatkowy Unii dziala na nasza korzysc. Szalenie.
          Mamy lepsze perspektywy na forse bedac "na Bialorusi" czyli POZA Unia.

Natomiast do Rosji i do Niemiec trzeba sie serdecznie usmiechac.
          Putina zaprosic na ryby. Schrodera wziac na przejazdzke gondola po Porcie
          Gdanskim, dac mu zrec, upic, na zabawe wziac, niech sie ciesza.
          To nic nie kosztuje!

Ale interesy robic zimno. Tak jak z Agora. Nie popuscic. Kasa na stol bo jak
          nie to... Bialorus.

I Czechy. To patrzylbym jakby im tu milosc zaproponowac. Kochac sie z Czechami
          jak nigdy dotad. Bo oni slabsi od nas. I docenia to bardziej niz ruscy czy
          hitlerowcy.
          Unie z Czechami zrobic, podatki z nimi uzgodnic, akcyze na benzyne taka sama.
          ITP. Az im przejdzie ochota na granice z nami i cla.
          Sa wedlug mnie metody aby de ja vu nie bylo wiecej...

• Gość: Tomasz Re: Co nas czeka w przyszłości ? IP: *.*.*.* 29.04.03, 09:08
      bebokk, masz rację. Muszę zweryfikować postawioną wczoraj tezę.
      Wygląda na to, że Samoobronia dąży do powyborczej koalicji z SLD, ale na
      warunkach Samoobrony. To jest właśnie przerażające. Lepper premierem? Dlaczego
      nie?
      Na tę sytuację (20% lub większe popracie dla Leppera) zapracowały sobie
      wspólnie wszystkie ugrupowanie (szczególnie te z prawej). Zauważ, że Andrzej L.
      świetnie wyczuł sytuację i posłużył się tylko chęcią doraźnego dokopania SLD
      poprzez PO, PiS, a także PSL. Partie te w jak najbardziej agresywny sposób
      przedstawiały swoje niezadowolenie z rezultatów negocjacji. Społeczeństwo
      dostało sygnał - wynegocjowane warunki są złe. Następnie partie te, uważając
      widocznie, że SLD już dość się dostało, zrobiły zwrot o 180 stopni i poprały
      integrację z UE na obecnych warunkach (świetnie to widać na przykładzie PiS).
      Społeczeństwo dostało kolejny sygnał - dogadali się, chodzi o brukselskie
      pieniądze i stołki.
      W zaistniałą sytuację doskonale wpasował się Lepper, który głośno powiedział
      (który to już raz?), to co społeczeństwo chciało usłyszeć: UE na tych warunkach
      NIE. Kolejnym krokiem stanie się więc następujące postawienie sprawy:
      wybierzcie mnie, a ja zmienię na lepsze warunki akcesji.
      Lepper wychodzi więc z założenia: im wcześniejsze wybory, tym lepiej dla mnie
      (potencjalnego premiera), tym SLD będzie słabsze. Intergracja z UE jest tylko
      narzędziem do przejęcia władzy. I to mnie przeraża. Czy wybierzemy partię,
      której będziemy się bali?

Celowo pominąłem rolę LPR, która jako jedyna, od początku do końca jest przeciw
      UE, nie odgrywając w tej rozgrywce znaczącej roli.
      • Gość: , Tomasz? IP: *.dsl.anhm01.pacbell.net 29.04.03, 09:24
        To z Toba da sie rozmawiac?
        Dlaczego sie denerwujesz?
        Przeciez Lepper dodrukuje pieniedzy. I wszyscy beda bogatsi! He he he.

Sluchaj, czy jak teraz powtorze to co mowilem w grudniu, ze Rywin przewroci
        scene polityczna, a wy sie ze mnie nabijaliscie, to przyznasz mi racje?

A poza tym dlaczego Wy uwazacie, ze Lepper gra z SLD? Moze on nie gra z SLD
        tylko ze spanikowanymi ludzmi z cienia? Moze jedynie on jeden wzial teraz jakas
        kapuche? Lepper to spadek zlotego. Bankowy.

Dlaczego teraz Tomasz?
        • Gość: Tomasz Re: Tomasz? IP: *.*.*.* 29.04.03, 10:12
          Gość portalu: , napisał(a):

> To z Toba da sie rozmawiac?

Nooooo, wreszcie zauważyłeś?

> Dlaczego sie denerwujesz?

Proszę?

> Przeciez Lepper dodrukuje pieniedzy. I wszyscy beda bogatsi! He he he.

Rób sobie dalej takie jaja...
          >
          > Sluchaj, czy jak teraz powtorze to co mowilem w grudniu, ze Rywin przewroci
          > scene polityczna, a wy sie ze mnie nabijaliscie, to przyznasz mi racje?

My, król? Ja się nie nabijałem.
          >
          > A poza tym dlaczego Wy uwazacie, ze Lepper gra z SLD? Moze on nie gra z SLD
          > tylko ze spanikowanymi ludzmi z cienia? Moze jedynie on jeden wzial teraz
          jakas
          >
          > kapuche?

Oby nie grał z SLD. Widzę jednak co się dzieje w tzw. SLD-sowskich dołach.
          Koszmar.

Lepper to spadek zlotego. Bankowy.

Jak mawiał Bogdan.
          >
          > Dlaczego teraz Tomasz?

Co, teraz?
          Zauważ co się może stać. Są trzy potencjalne scenariusze poreferendalne.
          1. Społeczeństwo mówi ważne TAK w referendum.
          2. Społeczeństwo mówi ważne NIE.
          3. Społeczeństwo nie zajmuje stanowiska, sprawa wraca do sejmu.

Nie da sie ukryć, że dla Leppera najlepszy jest 3 scenariusz. Te sejmowe
          pyskówki, przepychanki, a on w tym jak ryba w wodzie. Zreszta wtedy istnieje
          największa szansa na przyspieszone wybory.
          2 scenariusz też nie jest zły. Wybory na jesieni prawie pewne, społeczeństwo
          sfrustrowane. Pewne zwycięstwo.
          Jedynie w pierwszym wypadku istnieje szansa, że Andrzejek przepadnie. A nóż
          jeszcze zanotujemy przy okazji poprawę koniunktury; zmalej szanse na dobry
          wynik wyborczy. Tego się chyba Lepper najbardziej boi. Zaznaczam jednak, że nie
          przekreśla to jednak jego szans na zwycięstwo.
          • tomek9991 Wejście do Unii, czyli dolanie benzyny do ognia 29.04.03, 12:40
            Zgadzam się z opiniami, że przepowiadanie przyszłości jest mniemanologią
            stosowaną.
            Ale jednak czasem warto się zastanowić nad tym, co nas czeka.
            I to, że członkostwo w Unii oznacza spore wydatki, wyższe ceny wielu towarów
            i podwyżki podatków jest faktem oczywistym.
            A poziom frustracji społeczeństwa jest ogromny
            i należy liczyć się z niepokojami na wielką skalę.
            Skorzysta na tym Lepper lub Giertych.
            Reasumując : w obecnej sytuacji wstąpienie do Unii przypomina dolanie benzyny
            do ognia, bo tylko ułatwi zadanie populistom.
          • Gość: , Re: Tomasz? IP: *.dsl.lsan03.pacbell.net 29.04.03, 17:04
            Nie chce sie wypowiadac na temat Lappera, bo nie ogladam go w TV.

Ale odnosze wrazenie, ze ciagle omijacie jakis rzeczywisty scenariusz,
            ktory roznil sie bedzie od powyzej wymienionych.

Np. Pewne, wazne, calkowite i przytlaczajace NIE w Referendum.

Bo widzisz, iluzja jest oczekiwanie od rynku, ze bedzie cierpliwie czekal i
            patrzyl, jak budzet sie zadluza, gospodarka tonie.

Nikt racjonalnie myslacy takich bodzcow nie zlekcewazy na dluzsza mete.
            Wiec patrzycie panowie nie od tej strony karabinu.

Bo Lepper czy nie Lepper, wazne beda przyszle uwarunkowania ekonomiczne, a te
            bardziej zaleza od glosu w referendum i decyzji parlamentu jak Leppera.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka