Dodaj do ulubionych

ŚP. NIEPODLEGŁA POLSKA - KONDOLENCJE

08.06.03, 20:50
Żyła od 1989 roku.
Padła 8 czerwca 2003.
Nie była ideałem, ale była.
Wolność poszła sobie precz. Przebudzenie zwolenników Unii będzie straszne.
Ale klamka zapadła.
Teraz tylko wypada wpisać się do listy kondolencyjnej, co czynię.
Obserwuj wątek
    • Gość: wer Re: ŚP. NIEPODLEGŁA POLSKA - KONDOLENCJE IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 08.06.03, 20:58
      Tak samo "padła" jak Hiszpania, Grecja i Irlandia? Jak padliśmy to przynajmniej
      w dobrym towarzystwie.
      • Gość: Mariusz Re: ŚP. NIEPODLEGŁA POLSKA - KONDOLENCJE IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 08.06.03, 21:25
        Tylko takie barany jak Ty porownuje sytuacje Polski do tej Hiszpani,Grecji i
        Irlandii..
    • Gość: zloty rog Re: ŚP. NIEPODLEGŁA POLSKA - KONDOLENCJE IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.06.03, 21:05
      oj ty glupi zasciankowy polaczku!
      • bebokk Jeszcze nie jesteśmy w UE, a już "polaczki" 08.06.03, 22:29
        Brawo ! Lepszy szczery wróg, niż fałszywy przyjaciel.
        Ale oni nadal wierzą, że Niemcy to nasz adwokat.
    • Gość: Mateo Re: ŚP. NIEPODLEGŁA POLSKA - KONDOLENCJE IP: *.telkab.pl 08.06.03, 21:10
      tomek9991 napisał:

> Żyła od 1989 roku.
      > Padła 8 czerwca 2003.
      > Nie była ideałem, ale była.
      > Wolność poszła sobie precz. Przebudzenie zwolenników Unii będzie straszne.
      > Ale klamka zapadła.
      > Teraz tylko wypada wpisać się do listy kondolencyjnej, co czynię.

Wiem, że moje słowa raczej nie pocieszą osoby tak zdecydowanie (jak widać)
      przeciwnej temu, co się stało, ale mimo wszystko namawiam to pewnej
      wstrzemięźliwości w ocenach. Nikt nie odbiera nam niepodległości ani państwa,
      choć na pewno pozbywamy się pewnej części suwerenności. Tyle tylko że i tak,
      jak sądzę, Polska nie była przez ostatnie lata suwerenna. Tylko kilka faktów:

1) Nasza wymiana handlowa z UE: jeśli się nie mylę, ponad 70% eksportu (byt
      naszych przedsiębiorstw zależy od Niemiec, Francji itp., a ich byt = wpływy
      podatkowe);
      2) gaz i ropę sprowadzamy praktycznie w całości z Rosji (a jeśli zakręciliby
      kurek, to co byśmy im zrobili?);
      3) i tak bylibyśmy pucybutem, tyle że USA (dlaczego nikt z LPR nie zwraca
      uwagi, że odgrywamy rolę hieny w Iraku?)
      4) nasz deficyt budżetowy co roku wynosi ok. 40 mld złotych (które rząd pożycza
      za granicą) - czy p. Giertych jako premier "wolnego kraju" przestałby pożyczać
      i zaplanowałby zrównoważony budżet? ;-)

Wynik na NIE może tylko poprawić naszą pozycję przetargową. Ja nie chcę żyć w
      Mitteleuropie, czekając, aż moją Ojczyznę pożre monstrum Putina.

Pomyśl o tym.
    • emusia Re: ŚP. NIEPODLEGŁA POLSKA - KONDOLENCJE 08.06.03, 21:17
      ja również się wpisuję. żyjmy teraz jeszcze przez rok pełną piersią, bo
      potem....
      • Gość: abc Re: ŚP. NIEPODLEGŁA POLSKA - KONDOLENCJE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.03, 21:39
        Niech żyję wolna Polska zjednoczona z innymi wolnymi narodami Europy!!
        "O radości iskro bogów..itd"!!
        Jak tak dalej pójdzie to jedynymi niepodległymi narodami Europy będzie
        Białoruś i może Ukraina...koszmar takiej "niepodległości" został dzisiaj
        zażegnany
    • Gość: robi Re: ŚP. NIEPODLEGŁA POLSKA - KONDOLENCJE IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.06.03, 21:38
      Nie miałem żadnych złudzeń od dawna, co do wyniku referendum. Mimo wszystko
      wskazywałem przez ostatnie pół roku zgrożenia, bo o nich cicho było w papce
      propagandowej, jaką nas karmiono.
      Referendum wygrali euroentuzjaści, a zagrożenia pozostały. Życzę wam
      euroentuzjaści , aby entuzjazmu starczyło Wam na dłużej, niż tylko kilka
      miesięcy, kiedy okaże się jakie poświęcenia musimy ponieść w związku z akcesją.
      To ważne, bo im dłużej będzie trwał wasz entuzjazm, tym mniejsze straty
      poniesiemy wszyscy.

Ja osobiście jakoś nie moge zmusić się do wiary w zapewnienia Kwaśniewskiego I
      Millera, że nasz kraj jest do rozszerzenia przygotowany i stad mówj pesymizm.
      Wam życzę optymizmu.
      • Gość: unita o nadzieji IP: *.kalisz.dialup.inetia.pl 08.06.03, 21:51
        Po raz ostatni stwierdzę:
        Nie mieliśmy alternatywy - co dałoby nam tę nadzieję, choćby miała trwać tylko
        kilka miesięcy?
        A pozytywne efekty wejścia będą wyraźnie zauważalne po kilku latach członkostwa.
        I wtedy dzisiejsza nadzieja zaprocentuje, czego wszystkim euro-za i euro-
        przeciw życze.

HIP HIP HURRA!!!
        • robisc Re: o nadzieji 08.06.03, 22:06
          Gość portalu: unita napisał(a):

> Po raz ostatni stwierdzę:
          > Nie mieliśmy alternatywy -

Mieliśmy: usiąść do negocjacji ponownie i wynegocjowac lepsze warunki. Ale o
          tym cicho sza, bo entuzjazm zgaśnie.
          • Gość: wer Re: o nadzieji IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 08.06.03, 22:19
            Do negocjacji muszą być dwie strony. Jesteś pewien, że Unia chciałaby coś
            renegocjować?
            • robisc Re: o nadzieji 08.06.03, 22:46
              Gość portalu: wer napisał(a):

> Do negocjacji muszą być dwie strony. Jesteś pewien, że Unia chciałaby coś
              > renegocjować?

Nie, nie jestem tego pewien, ale stoje na stanowisku,ze warto to było
              sprawdzić, a nie przyjmowac obecne warunki. Polska dalej byłaby krajem
              stowarzyszonym. Analizy ekonomistów mówią (IBnGR), że gdybyśmy do UE teraz nie
              weszli nasz rowój gospodarczy w najbliższych latach byłby wyższy, niż przy
              wariancie przeciwnym. Wiadomo, że UE ma dalej plany poszerzania. Co nam
              szkodziło zaczekać jescze kilka lat i lepiej się przygotować, chciażby pod
              względem możliwości absorbcyjnych funduszy pomocowych i przygotowania projektów
              inwestycyjnych. Na obecną chilę wygląda to bardzo źle. Należało też w tym czas
              załatwic problem reprywatyzacji i ostatecznie zamknąć z Niemcami sprawę
              roszczeń za utracone przez nich majątki. Pospiesznie przyjęta przez Sejm ustawa
              zamieniająca prawo wieczystego użytkowania w prawo własnoći jest knotem
              prawnym, o czym pisała Rzeczpospolita. Zresztą, nie zabezpiecza nas w żadnym
              przypadku przed roszczeniami finansowymi. A trzeba wiedzieć,że po akcesji
              poddajemy sie juryzdykcji prawa europejkiego.

Zbyt wiele nie załatwionych spraw, a wymieniłem tylko te zajważniejsze. Zbyt
              mało czasu pozostało, by je załatwić.

No ale teraz to juz jest teraz musztarda po obiedzie. Martwi mnie jednak
              nadal,że za to wszystko zapłace z własnej kieszeni. Mam przynajmniej jednak
              tego świadomośc, w odróżnieniu od wielu tych, którzy uwierzyli w zapewnienia o
              świetlanej przyszłości w UE naszych ukochanych władz.

• Gość: LL Re: o nadzieji IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.06.03, 22:56
                powiem tylko, że myslę podobnie
                pozdrawiam:-)
      • Gość: TIMOR. Re: ŚP. NIEPODLEGŁA POLSKA - KONDOLENCJE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.03, 22:49
        OK. UE NIE. ALE CO TY PROPONUJESZ? ZNASZ MOZE TERORIE WYMIANY MIERZYNARODOWEJ?
        JUZ 150 LAT TEGO RICADRO WYKAZAL ZE UNIA GOSPODARCZA JEST BARDZO EFEKTYWNA.
        • robisc Re: ŚP. NIEPODLEGŁA POLSKA - KONDOLENCJE 08.06.03, 23:06
          Gość portalu: TIMOR. napisał(a):

> OK. UE NIE. ALE CO TY PROPONUJESZ? ZNASZ MOZE TERORIE WYMIANY
          MIERZYNARODOWEJ?
          > JUZ 150 LAT TEGO RICADRO WYKAZAL ZE UNIA GOSPODARCZA JEST BARDZO EFEKTYWNA.

Riacardo przwróciłby się w grobie, gdyby zobaczył jakim tworem jest Unia
          Europejska. Zamiast klarownych rozwiązań rynkowych, otrzymujemy dodatkowe
          zobowiązania finansowe (składka do budżetu UE) i trudne do wykorzystania
          subsydia. Co to ma wspólnego z teoriami Ricardo? Wpradzie skończyłem SGH juz
          parę lat temu a HME-y strasznie nie lubiłem, ale cokolwiek z teorii jeszcze
          pamiętam.
    • Gość: Rodrig von Falkenstein rozum Tomka9991 - kondolencje IP: *.it-net.pl 08.06.03, 22:00
      kondolencje dla CIebie z racji zgonu rozumu.

• Gość: unita Re: rozum Tomka9991 - kondolencje IP: *.kalisz.dialup.inetia.pl 08.06.03, 22:04
        Gość portalu: Rodrig von Falkenstein napisał(a):

> kondolencje dla CIebie z racji zgonu rozumu.
        >

żeby coś umarło, musi się najpierw urodzić
    • Gość: julia Re: ŚP. NIEPODLEGŁA POLSKA - KONDOLENCJE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.03, 22:13
      Umarła ? Nie ma problemu wyjedź na Ukrainę
    • old.european DEKOMUNIZACJA POLSKI 08.06.03, 22:17
      tomek9991 napisał:

> Żyła od 1989 roku.
      > Padła 8 czerwca 2003.
      > Ale klamka zapadła.

Masz racje, przyjdzie dekomunizacja, reprywatyzacja, demokratyzacja,
      poszanowanie wlasnosci prywatnej, profitu z kapitalu.

Koniec komuny bliski.

OE
    • bebokk Też się wpisuję 08.06.03, 22:24
      A eurofanatykom mam tylko jedno do powiedzenia : nie minie rok, a zaczniecie
      najgłośniej krzyczeć przeciwko Unii i rzucać kamieniami w swoich obecnych idoli.
      Tylko nie idźcie do nas sceptykó ze skargą.
      Jak który przyjdzie i zacznie jęczeć, to będzie miał skopaną dupę.
      • Gość: vico Re: Też się wpisuję IP: *.adsl.pi.be 08.06.03, 22:53
        Czesc Bebokk, usmiechnij sie...nasza zabawa na tym forum przechodzi w nowy
        etap, bardziej merytoryczny. Nie chodzi juz o "tak" czy "nie. Wszyscy mamy
        prawo do swoich pogladow na sprawe, ty rowniez...teraz bedzie czas na ich
        weryfikacje. Miejmy nadzieje, ze nie bedzie tak zle jak myslisz. Zycze tego
        Tobie, Robiemu i ogolnie wszystkim.
        • robisc Re: Też się wpisuję 08.06.03, 23:10
          Gość portalu: vico napisał(a):

> Czesc Bebokk, usmiechnij sie...nasza zabawa na tym forum przechodzi w nowy
          > etap, bardziej merytoryczny. Nie chodzi juz o "tak" czy "nie. Wszyscy mamy
          > prawo do swoich pogladow na sprawe, ty rowniez...teraz bedzie czas na ich
          > weryfikacje. Miejmy nadzieje, ze nie bedzie tak zle jak myslisz. Zycze tego
          > Tobie, Robiemu i ogolnie wszystkim.

Dzięki Vico, jesteś jedynym stałym uczestnkiem forum UE, będącym "za akcesja",
          z którym da się merytorycznie dyskutowac.

Pozdrawiam
          robi
          • bebokk Pozdrowienia dla vico 08.06.03, 23:23
            Wiesz Vico !
            Ja wiem, jak zbajerowano ludzi. Oni myślą, że przyjadą np. do Belgii i od razu
            dostaną robotę bez znajomości języka, a zarobią tyle, że od razu będą
            bogaczami. 90% myśli tylko o robocie na Zachodzie i nie wierzy w ani jedno
            słowo o bezrobociu na Zachodzie.
            Wkrótce zobaczysz tych naiwniaków.

A dyskutować z tobą było przyjemnie
            • vico1 Jednak tworza sie... 08.06.03, 23:58
              ...nowe perspektywy. Przytocze swoja wypowiedz z innego watku:

Startujac indywidualnie...nie jest latwo o prace w swoim zawodzie, stajesz do
              konkurencji z miejscowymi, takie same warunki obowiazuja wszystkich, a
              miejscowym oczywiscie latwiej sie wyslowic.
              Nie o indywidualne sukcesy tu raczej chodzi. Dam taki przyklad:
              W pracy kontaktuje sie ze mna ktos z Niemiec, po chwili rozmawiamy po polsku,
              wyjechal z Polski podobnie jak ja, kilkanascie lat temu. Ma dosc wysokie
              stanowisko w tamtejszej firmie...w najblizszych miesiacach firmy nasze beda
              pracowac przy tym samym projekcie. Dowiaduje sie, ze pracuja u niego ludzie z
              Chorwacji i z Bulgarii, na zasadzie podwykonawstwa.

W podobnych ukladach widze juz dzisiaj szanse dla polskich firm. Bedzie mniej
              formalnosci do zalatwienia niz maja dzisiaj Niemcy z Chorwatami i Bulgarami.
              Zaczac trzeba skromnie, w roli podwykonawcy. Wiekszosc musi jednak znalezc
              przyzwoita prace w kraju, tak wysokie bezrobocie jest nie do przyjecia.

Ja wiem... powiesz, ze aby napic sie piwa nie trzeba zaraz kupowac
              browaru...dlaczego do Unii, dosc byloby po EOG.
              Ale zainwestowalismy juz w ten browar...i te decyzje akceptuje wiekszosc
              glosujacych w referendum :)

• Gość: DOLORES Re: ŚP. NIEPODLEGŁA POLSKA - KONDOLENCJE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.03, 22:43
      A CO TY BYS CHCIAL POLSKE MUREM ODGRODZIC? JAK BY POLSKA NIE PRZYSTAPILA DO UE
      TO WTEDY MOGLYS SKLADAC JEJ KONDOLENCJE. SZKODA MI CIEBIE:(
    • Gość: rado Re: ŚP. NIEPODLEGŁA POLSKA - KONDOLENCJE IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 08.06.03, 22:51
      bawcie sie eurofobi nie ma co lamentowac. wielki dzien. pozdrawiam rado
      • Gość: rafal Re: ŚP. NIEPODLEGŁA POLSKA - KONDOLENCJE IP: *.ipt.aol.com 08.06.03, 23:16
        Gość portalu: rado napisał(a):

> bawcie sie eurofobi nie ma co lamentowac. wielki dzien. pozdrawiam rado
        -------------------------------
        Problemy o ktorych dyskutowalismy tak dlugo pozostana caly czas aktualne.
        Unia wyglada tak jak wygladala przed 2-ma dniami i ma te same cele.
        Narod podjal dezyzje i narod za ta decyzje zaplaci.
        Dyskusja sie skonczyla. Problemy pozostana. 80 czy 99% poparcia ich nie
        rozwiaze.

• robisc Re: ŚP. NIEPODLEGŁA POLSKA - KONDOLENCJE 08.06.03, 23:24
          Gość portalu: rafal napisał(a):

> Problemy o ktorych dyskutowalismy tak dlugo pozostana caly czas aktualne.
          > Unia wyglada tak jak wygladala przed 2-ma dniami i ma te same cele.
          > Narod podjal dezyzje i narod za ta decyzje zaplaci.
          > Dyskusja sie skonczyla. Problemy pozostana. 80 czy 99% poparcia ich nie
          > rozwiaze.

Jest jednak korzystna różnica. Teraz te problemy się ujawnią. Cóż
          Rafale,zostajemy przy swoim zdaniu i obserwujemy, bieg wydarzeń. A będzie co
          obserwować i komentować.

PS.

Wstawiłem Twój komentarz do Hitów, jako ostatni i zamykam naszą galerię. W
          przyszłości pewnie jednak nie raz będzimy mogli posiłkować się naszymi
          komentarzami sprzed referendum.

• Gość: rafal Re: ŚP. NIEPODLEGŁA POLSKA - KONDOLENCJE IP: *.ipt.aol.com 08.06.03, 23:30
            robisc napisał:

> Gość portalu: rafal napisał(a):
            >
            >
            > > Problemy o ktorych dyskutowalismy tak dlugo pozostana caly czas aktualne.
            > > Unia wyglada tak jak wygladala przed 2-ma dniami i ma te same cele.
            > > Narod podjal dezyzje i narod za ta decyzje zaplaci.
            > > Dyskusja sie skonczyla. Problemy pozostana. 80 czy 99% poparcia ich nie
            > > rozwiaze.
            >
            > Jest jednak korzystna różnica. Teraz te problemy się ujawnią. Cóż
            > Rafale,zostajemy przy swoim zdaniu i obserwujemy, bieg wydarzeń. A będzie co
            > obserwować i komentować.
            >
            > PS.
            >
            > Wstawiłem Twój komentarz do Hitów, jako ostatni i zamykam naszą galerię. W
            > przyszłości pewnie jednak nie raz będzimy mogli posiłkować się naszymi
            > komentarzami sprzed referendum.
            ----------------------------
            Dziekuje, bardzo milo bylo mi byc w waszym towarzystwie, ktore naprawde
            cenilem.

• Gość: klik Re: ŚP. NIEPODLEGŁA POLSKA - KONDOLENCJE IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.06.03, 23:24
      koles
      rzeczy ktore piszesz sa tak idiotyczne
      ze az przyjemnie czytac
      cool
      yeah
      woooow
    • Gość: lord cox Cenie cie za patriotyzm ale nie zgadzam sie z Toba IP: *.medwln01.nj.comcast.net 09.06.03, 00:51
      Przyszlosc przed Polska.
    • Gość: mirmat Solidarnosc bis rozwali ZSRE IP: *.dialup.eol.ca 09.06.03, 01:37
      tomek9991 napisał:

> Żyła od 1989 roku.
      > Padła 8 czerwca 2003.
      > Ale klamka zapadła.

JESZCZE POLSKA NIE ZGINELA PUKI MY ZYJEMY. Jestesmy ekspertami od rozwalania
      bandyckich "Unii".
      • Gość: Tomasz Re: Solidarnosc bis rozwali ZSRE IP: *.*.*.* 09.06.03, 09:32
        A jak rozwalimy Unię, przyjdzie czas na Kanadę, USA...
    • Gość: Łukasz Zapalić świeczkę i czekać na katastrofę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.03, 09:28
      To nie tylko utrata niepodległości, ale czeka nas też ładna katastrofa
      gospodarcza,
      bo kraj jest do Unii nieprzygotowany.
      • Gość: klik Re: Zapalić świeczkę i czekać na katastrofę IP: 217.153.132.* 09.06.03, 09:48
        ludzie
        co tak negatywnie nastawieni jestescie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka