Dodaj do ulubionych

Zadbana wieś -NIE dla UE, lenie-TAK dla UE !

18.06.03, 20:54
To nie ja napisałem, tylko "Newsweek" :
Godziszów w województwie lubelskim to wieś jak z bajki: łagodne pagórki,
ciągnące się po horyzont uprawy gryki i porzeczek, równa szosa i zadbane,
ładne domy. Inaczej jest w Gozdnicy w Lubuskiem, tuż pod niemiecką granicą.
Tu wszędzie widać biedę
- rozpadające się kamienice, bałagan na podwórzach. Prawie połowa mieszkańców
nie ma pracy - po zarobek jeżdżą za granicę.
Można by się spodziewać, że to zaradni godziszowianie nie będą bać się Unii.
Jednak referendum pokazało co innego. W Godziszowie padł rekord
eurosceptycyzmu: aż 88 proc. mieszkańców zagłosowało na "nie". W Gozdnicy 92
proc. powiedziało Unii "tak".
newsweek.redakcja.pl/archiwum/artykul.asp?Artykul=6632
Obserwuj wątek
    • Gość: robi Newsweek IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.03, 21:15
      Kupuję jeszcze tego szmatławego Newsweeka, bo coś czytać przecież trzeba.
      Zadziwiający jest jednak oportunizm tego pisemka. W jednym tygodniu zieją
      unijną propagandą na całego, a Ziemkiewicz pisze głupie paszkwile na
      eurosceptyków a już w następnym wielkimi wołami na okładce ogłaszają wszem i
      wobec, że mieliśmy rację .Po całej tej aferze z akcesją straciłem resztki
      szacunku dla dziennikarzy. Rozumiem, że każdy przecież żyć z czegoś musi, ale
      marzy mi się odrobina uczciwości i w tym zawodzie.

No dobra, na forum nuda jak sto diabli, więc idę poczytać Newsweeka. Co tam, ze
      szmatławy, jak czytanie sprawia przyjemność.
      • Gość: erik Re: Newsweek IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.03, 21:36
        Gość portalu: robi napisał(a):

> No dobra, na forum nuda jak sto diabli, więc idę poczytać Newsweeka. Co tam,
        > ze szmatławy, jak czytanie sprawia przyjemność.

Robi, jak się nudzisz poczytaj Pismo Święte. A nuż się nawrócisz ? ;)))
        • Gość: robi Re: Newsweek IP: *.dialup.warszawa.pl 18.06.03, 22:40
          Gość portalu: erik napisał(a):

> Robi, jak się nudzisz poczytaj Pismo Święte. A nuż się nawrócisz ? ;)))

Czytałem, czytałem, a jakże. Równie fascynujące dla mnie jak "Władca
          Pierścieni".
      • bebokk Przy "Polityce" to rewelacja ! 18.06.03, 21:55
        "Newsweek" zapewne musiał robić ten unijny cyrk ( LIFE is brutal, ogłoszenia,
        układy, zobowiązania itp. ),
        ale zwróć uwagę na to, że PRZED Kopenhagą informował, że Miller wywalczy
        dodatkowe pieniądze i ze wszystko jest wyreżyserowane.
        I PRZED referendum informował o strasznych opóźnieniach polskiego rządu w
        dostosowaniu się do UE.
        A PO referendum miał pierwszy cywilną odwagę powiedzieć, że bedzie gorzej.
        Taki czerwony poradnik agitatora jak "Polityka" do dzisiaj uprawia BOLSZEWICKĄ
        AGITACJĘ :
        polityka.onet.pl/artykul.asp?M=FS&NR=2405-2003-24

• Gość: robi Re: Przy 'Polityce' to rewelacja ! IP: *.dialup.warszawa.pl 18.06.03, 22:44
          Ale paskudnego paszkwilu Ziemkiewicza im nie daruję. Zresztą felietony to ich
          słaba strona. Polecam Nowe Państwo.

kiosk.onet.pl/gazeta.html?ZR=424
          • bebokk Ta Gozdnica to faktycznie syf i nic więcej 18.06.03, 22:57
            Znajomy jeździł do tej fabryki od Irlandczyków.
            Sam wielokrotnie byłem na Ziemiach Zachodnich i zawsze miałem dziwne uczucie,
            że to inny kraj.
            Rozumiem, że bieda, bezrobocie itp.
            Ale żeby do jasnej cholery przed domami musiały rosnąc pokrzywy wysokie
            na 1 metr, żeby zdrowe chłopy siedziały masowo przed sklepami i chlały wino
            owocowe, żeby nikomu nie chciało się zasypać błota przed domem, żeby na całej
            trasie z Kłodzka do Wałbrzycha widać było może 5 domów zbudowanych po 1945
            ( nie liczę bloków ) !
            Oczywiście są też liczne pozytywne przykłady, ale syf jest zdecydowanie większy
            niż w Wielkopolsce, na Górnym Śląsku, Galicji i Kongresówce.
        • gabrielacasey Jesli ty i z Lutka Stommy robisz "komucha", to - 19.06.03, 03:39
          synku - idz sie leczyc!!! A nim zobaczysz lekarza, przeczytaj sobie w starych
          kronikach, co o autorze i Kongresie Kultury Polskiej w grudniu 1981 - moze ci
          paranoja przejdzie. Nb. Stomma Jr chyba ciagle jest profesorem paryskiej
          Sorbony.
          • bebokk Za tępa jesteś, by zrozumieć co to ironia ! 19.06.03, 07:46
            Ja napisałem IRONICZNIE o komunistycznym stylu uprawiania propagandy, a nie o
            Stommie jako facecie.
            Zresztą kretynko ciężka, pomylił ci się Stomma-senior z autorem felietonu
            Stommą-juniorem !
            A Stomma-junior zapewne nie jest komunista, ale uprawia zwykłą propagandę na
            rzecz SLD, napisał książkę o Lesiu i w "Polityce" oraz w "Nie" walczy jak lew w
            obronie SLD.

Teraz zrozumiała ?
            Bo jak nie, to niech czyta tak długo, aż zrozumie !
    • Gość: Tomek Re: Zadbana wieś -NIE dla UE, lenie-TAK dla UE ! IP: *.it-net.pl 19.06.03, 09:23
      Rzadko czytam "Newsweeka", bo uważam że jest to typowe pismo dla średnio
      zamożnych mieszczuchów, pełne obłudy, frazesów i ogólników; za to dobrze znam
      tę miejscowość i ten region - nie tylko z obserwacji przez szybę samochodu. Na
      pewno nie jest to wieś "jak z bajki". Starzejąca się na potęgę populacja,
      bieda, bezrobocie, brak perspektyw i beznadzieja; ciężko przeżyć nie posiadając
      w rodzinie babci z rentą... Tam "rządzą" Lepper i Radio Maryja", a "rolniczym"
      ten region mogą nazwać tylko tacy, dla których np. krowa to jest takie
      fioletowe zwierzę, z którego robi się alpejską czekoladę - zdrową dla dzieci,
      bo pełną mleka!
      • bebokk Godziszów 19.06.03, 11:23
        Wszystkie tygodniki popularne "Newsweek", "Wprost", "Polityka" to papka.
        Akurat "Newsweek" jest z nich najbardziej sensowny, bo "Polityka" to czysta
        propaganda - bezpartyjny organ SLD, a "Wprost" to tylko pogoń za sensacją.
        Myślę, że tutaj chodziło o pokazanie kontrastu, tego, że pracowici ludzie byli
        przeciwko Unii, a lenie w Gozdnicy za Unią.
        To, że biedni mieszkańcy Godziszowa są jednoczesnie pracowici i dbają o swoje
        domy, ogódki itp. to im się chwali.
        Bo ci z Gozdnicy mając tyle samo biedy nie robią zwykle nic koło swoich domów.
        A co do demagogii, to Gozdnica jest twierdzą SLD, czyli większej demagogii od
        LPR.
        A Lepper ma poparcie w całej Polsce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka