Dodaj do ulubionych

Obywatelstwo UE

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.03, 22:01
Wszyscy obywatele krajow UE so takze obywatelami EU...
Co sie dzieje, gdy ktos nie chce przyjac dodatkowego obywatelstwa - np. ja. Wystarczy mi
polskie i pragne swiadomie zrezygnowac z wszystkich "przywilejow" obywatelstwa UE, tzn. nie
chce nigdy pracowac w innym panstwie UE, moge przechodzic przez normalna kontrole
paszportowa i chcialbym, zeby moj paszport na zawsze pozostal granatowy.

Prosze euro-entuzjastow o nie atakowanie mnie zbyt mocno, bo uwazam, ze to pytanie na
miejscu.
Obserwuj wątek
    • plesser Re: Obywatelstwo UE 16.10.03, 22:17
      Bardzo proste, po wejsciu Polski do EU muszisz postarac sie o inne
      obywatelstwo, gdyz Prezydent nie udzieli ci zgody na zrzeczenie sie
      obywatelstwa polskiego gdybys mial zostac bezpanstwowcem, uzyskac bumache od
      Prezydenta i juz przestajesz byc obywatelem RP, a co za tym idzie nie
      posiadasz powiazanego od 1 maja 2004 z obywatelstwem polskim obywatelstwa EU.
      • Gość: Profesor Ciekawski Re: Obywatelstwo UE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.03, 22:36
        Niedobry pomysl - kolego, nie zrozumieales pytania - ja wcale nie chce zrzekac sie polskiego
        obywatelstwa i zgodnie z konstytuacja nie moge byc go przez nikogo pozbawiony - wiec chce je
        miec :) Nie chce miec za to zadnego innego obywatelstwa, szczegolnie obywatelstwa czegos, co
        nie jest ani krajem, ani nie wiadomo czym - obywatelstwo przestrzeni gospodarczej?
    • Gość: Travel Re: Obywatelstwo UE IP: *.aster.pl / *.acn.pl 16.10.03, 22:51
      Jesli chcesz byc dokladnie kontrolowany na granicach, zglos sie na
      bramce "OTHERS" zamiast "UE" na granicach zewnetrznych. Byc moze dla chetnych
      zostanie utrzymana rewizja osobista na zadanie.Lepiej po prostu pojedz do Rosji
      albo na Bialorus, tam poczujesz Majestat Granicy Panstwowej.

Co do granic wewnetrznych sprawa przedstawia sie gorzej. Wejdziesz do kawiarni
      powstalej w budynku dawnego przejscia granicznego i poprosisz kogos o
      spradzenie paszportu, bo tego pragniesz. Mysle, ze jakis dorazny "posterunek
      kontrolny" da sie zorganizowac, np w toalecie:)
    • ping-pong A ja chce paszport PRL 17.10.03, 06:24
      Gość portalu: Profesor Ciekawski napisał(a):

> Wszyscy obywatele krajow UE so takze obywatelami EU...
      > Co sie dzieje, gdy ktos nie chce przyjac dodatkowego obywatelstwa - np. ja.
      Wys
      > tarczy mi
      > polskie i pragne swiadomie zrezygnowac z wszystkich "przywilejow"
      obywatelstwa
      > UE, tzn. nie
      > chce nigdy pracowac w innym panstwie UE, moge przechodzic przez normalna
      kontro
      > le
      > paszportowa i chcialbym, zeby moj paszport na zawsze pozostal granatowy.
      >
      > Prosze euro-entuzjastow o nie atakowanie mnie zbyt mocno, bo uwazam, ze to
      pyta
      > nie na
      > miejscu.

A ja chce paszport PRL. Taki z napisem ze paszport jest wazny na jedno
      przekroczenie granicy. Nie przeszkadza mi ze bede sie ubiegal o paszport co
      najmniej 60 dni przed planowanym wyjazdem, nawet jesli jest to wyjazd na jeden
      tydzien. Nie przeszkadza mi ze zaden kraj mnie nie wpusci bez wizy. Nie
      przeszkadza mi ze paszport musze oddac zaraz po powrocie z zagranicy.
      Co mi radzisz.
      • gucio60 Re: A ja chce paszport PRL 17.10.03, 07:37
        a kto ci profesorku powiedzial, ze bedziesz mial dodatkowe obywatelstwo,
        po wejsciu polski do ue pozostaniesz przy swoim tzn. polskim obywatelstwie
        odnosnie koloru paszportu - niebieski zginal w raz z komuna, teraz mamy polski
        czerwony paszport
        jesli chodzi o kontrole, zaden problem, wystarczy, ze troche narozrabiasz na
        autobanie u sasiadow a kontrol sie znajdzie i mozesz byc odstawiony do kraju
        ojczystego
    • heimer Re: Obywatelstwo UE 17.10.03, 09:52

> Wszyscy obywatele krajow UE so takze obywatelami EU...
      > Co sie dzieje, gdy ktos nie chce przyjac dodatkowego obywatelstwa

Nie slyszalem, aby istnialo pojecie prawne Obywatel UE, wiec temat nie istnieje.
      Jak ktos chce zamieszkac w UE, to stara sie o konkretne obywatelstwo np.
      niemieckie czy holenderskie, nie obywatelstwo UE.
      • chenjera_imbwa Re: Obywatelstwo UE 17.10.03, 13:33
        heimer napisał:

> Nie slyszalem, aby istnialo pojecie prawne Obywatel UE, wiec temat nie
        > istnieje. Jak ktos chce zamieszkac w UE, to stara sie o konkretne
        > obywatelstwo np. niemieckie czy holenderskie, nie obywatelstwo UE.
        Niedawno w "Polityce" był świetny rysunek Mleczki z synem pytającym ojca "czy
        jeśli nie ma czegoś w wyszukiwarce w internecie to znaczy, że to nie istnieje?"
        Równie dobrze Mleczko mógłby syna zastąpić Tobą i tekstem "czy jeśli o czymś
        nie istniałem, to znaczy, że to nie istnieje?".
        Wybacz ironię.
        • Gość: michal Re: Obywatelstwo UE IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.10.03, 13:40
          Dobry komentarz.

O obywatelstwie UE jest w projekcie konstytucji.
          • heimer Re: Obywatelstwo UE 17.10.03, 14:08
            Gość portalu: michal napisał(a):

> Dobry komentarz.
            >
            > O obywatelstwie UE jest w projekcie konstytucji.

Obywatelstwo w sensie spolecznym a oabywatelstwo w sensie prawnym to dwie rozne
            rzeczy.
            Aby bylo obywatelstwo UE, to UE najpierw musi stac sie panstwem.

To ze kiedys mowilo sie o obywatelach panstw wspolnoty socjalistycznej to nie
            znaczy, ze bylo to pojecie prawne. Nie wydawano takich paszportow, ani takie
            wspolne panstwo nie istnialo.
            • Gość: michal Re: Obywatelstwo UE IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.10.03, 14:13
              Nie wykrecaj kota ogonem. Konstytycja jest aktem prawnym, a zatem pojecia w
              niej zawarte sa pojeciami prawnymi, bo wynikaja z nich prawa i obowiazki osob
              objetych jej dzialaniem.
            • chenjera_imbwa Re: Obywatelstwo UE 17.10.03, 19:56
              heimer napisał:

> Obywatelstwo w sensie spolecznym a oabywatelstwo w sensie prawnym to dwie
              > rozne rzeczy. Aby bylo obywatelstwo UE, to UE najpierw musi stac sie panstwem.
              A cóż znaczy obywatelstwo w 'sensie społecznym'? I co znaczy 'sens społeczny'?
              Czy mi się wydaje, czy tworzysz nowe kategorie?
              Obywatelstwo Unii w rozumieniu prawa europejskiego to zespół praw i przywilejów
              państw członkowskich. Ponieważ obywatelstwo Unii jest tylko uzupełnieniem
              obywatelstwa krajowego (to moje określenie, hehe) UE wcale nie musi być
              państwem.
              > To ze kiedys mowilo sie o obywatelach panstw wspolnoty socjalistycznej to nie
              > znaczy, ze bylo to pojecie prawne. Nie wydawano takich paszportow, ani takie
              > wspolne panstwo nie istnialo.
              Podobno UE nie ma nic wspólnego z dawnym czerwonym blokiem. A tu proszę,
              euroentuzja znalazł.
              • heimer Re: Obywatelstwo UE 17.10.03, 20:01
                chenjera_imbwa napisał:

> heimer napisał:
                >
                > > Obywatelstwo w sensie spolecznym a oabywatelstwo w sensie prawnym to dwie
                > > rozne rzeczy. Aby bylo obywatelstwo UE, to UE najpierw musi stac sie panst
                > wem.
                > A cóż znaczy obywatelstwo w 'sensie społecznym'? I co znaczy 'sens społeczny'?
                > Czy mi się wydaje, czy tworzysz nowe kategorie?

Zle ci sie wydaje. Po prostu nie rozumiesz.

> Obywatelstwo Unii w rozumieniu prawa europejskiego to zespół praw i
                > przywilejów państw członkowskich. Ponieważ obywatelstwo Unii jest tylko
                > uzupełnieniem obywatelstwa krajowego (to moje określenie, hehe)

Gratuluje. Nie ze nie rozumiesz to jeszcze zmyslasz.

> UE wcale nie musi być państwem.

Musi byc. Tylko w ramach panstwa istnieje pojecie obywatelstwa.
                Nie ma obywatelst wspolnot panstw. Np. EOG czy NAFTA.

> Podobno UE nie ma nic wspólnego z dawnym czerwonym blokiem. A tu proszę,
                > euroentuzja znalazł.

Znowu nie rozumiesz. To byl przaklad.
                • chenjera_imbwa Heimer???!!!! 17.10.03, 22:11
                  heimer napisał:

> > Czy mi się wydaje, czy tworzysz nowe kategorie?
                  > Zle ci sie wydaje. Po prostu nie rozumiesz.
                  Dzięki Bogu! Już się bałem, że rozmawiam z przygłupem. Fajnie, że to ja się nim
                  okazałem.

Co do reszty Twojej wypowiedzi to obawiam się, że nie zrozumieliśmy sie.
                  Obywatelstwo Unii to nie jest mój wymysł i Twoje zarzuty tego nie zmienią.
                  Jeśli masz do kogoś pretensje to nie do mnie a do twórców Traktatu z
                  Maastricht, którzy nie wiedząc, że UE nie może mieć obywatelstwa, użyli tego
                  określenia.

Czy wiara heimera w nieomylność państw członkowskich UE zostanie zachwiana? Czy
                  znów ustąpi przed wszechwiedzą Zachodu? O tym dowiemy się w następnym poście!
                  • Gość: rafal Re: Heimer???!!!! IP: *.proxy.aol.com 17.10.03, 22:49
                    Jest to dowod m.inn., ze w Maastricht powstaly podstawy prawne przeksztalcenia
                    EG w PANSTWO federalne (stad pozniejsze powtarzane referenda w Danii czy
                    Irlandii, ktore mialy ta mozliwosc, droga referendum uklad zaopiniowac).
                    I jesli myslimy od 93r. o unii musimy wiedziec, ze koncowym efektem "macherow"
                    jest stworzenie PANSTWA europejskiego.
                    Dlatego, jesli mamy dotad mozliwosc przeprowadzania referendum powinnismy z
                    tego skorzystac, ale z pelna informacja o konsekwencjach.
                    I stad sceptycyzm o przyjeciu konstytucji droga referendum w krajach, ktore
                    maja konstytucyjne do tego prawo.
                    Konstytucje musza przyjac wszystkie panstwa, co na dzis wydaje sie niemozliwe.

• chenjera_imbwa Re: Heimer???!!!! 17.10.03, 23:54
                      Zgodnie z logika heimera nie jest to Konstytucja, bo Konstytucje to akty
                      państwowe, nie organizacyjne.
                      • Gość: rafal Re: Heimer???!!!! IP: *.proxy.aol.com 18.10.03, 00:10
                        heimer jest optymista i czyta co mu pasuje, a nie to co widzi
        • chenjera_imbwa Re: Obywatelstwo UE 17.10.03, 13:43
          > "czy jeśli o czymś nie istniałem, to znaczy, że to nie istnieje?".
          Oczywiście ma być "o czymś nie słyszałem".
      • Gość: klip Re: Obywatelstwo UE IP: *.2.core.net.pl 17.10.03, 19:58
        To malo slyszales i traktatow nie czytales.
    • chenjera_imbwa Obywatelstwo 17.10.03, 13:42
      Wbrew temu co napisał heimer, obywatelstwo UE istnieje i ma się dobrze.
      Reguluje je TWE w art. 17, ust.1 (dawny art. 8 ust.1):
      "1. Niniejszym ustanawia się obywatelstwo Unii.".
      Obywatelstwo UE jest zdaje się nadawane ex lege obywatelom państw członkowskich.
      Świadczy o tym następne zdanie w ww. artykule:
      "Każda osoba posiadająca obywatelstwo państwa członkowskiego staje się
      obywatelem UE".

Wydaje mi się, że niestety nie możesz odmówić przyjęcia obywatelstwa Unii, ale
      nowy paszport możesz sobie na granatowo pomalować.
      • Gość: Joasia Re: Obywatelstwo IP: *.dip.t-dialin.net 17.10.03, 14:13
        chenjera_imbwa napisał:

> Świadczy o tym następne zdanie w ww. artykule:
        > "Każda osoba posiadająca obywatelstwo państwa członkowskiego staje się
        > obywatelem UE".
        >
        Nie ma obywatelstwa UE
        obywatel UE = obywatel panstwa ktore jest czlonkiem UE
        Na okladce mojego paszportu pisze wyraznie
        Unia Europejka
        Republika Federalna Niemiec
        a w srodku
        Obywatelstwo : niemieckie
        nigdzie nie ma mowy o Obywatelstwo: Unia Europejka
        • chenjera_imbwa Re: Obywatelstwo 17.10.03, 19:47
          > Nie ma obywatelstwa UE obywatel UE = obywatel panstwa ktore jest czlonkiem UE
          > Na okladce mojego paszportu pisze wyraznie Unia Europejka Republika Federalna
          > Niemiec a w srodku Obywatelstwo : niemieckie nigdzie nie ma mowy o
          > Obywatelstwo: Unia Europejka
          Zatem proszę wyrazić pretensje wszystkim znawcom prawa europejskiego, którzy
          powołując się na art. 17 TWE twierdzą, że istnieje nie tylko obywatelstwo Unii,
          ale i związane z tym przywileje. Nie do mnie.
        • heimer Re: Obywatelstwo 17.10.03, 20:04
          Gość portalu: Joasia napisał(a):

> a w srodku
          > Obywatelstwo : niemieckie
          > nigdzie nie ma mowy o Obywatelstwo: Unia Europejka

DOKLADNIE.
      • Gość: rafal Re: Obywatelstwo IP: *.proxy.aol.com 17.10.03, 14:24
        Jesli zaczynasz cos insynuowac to pelnie.
        ARt.8
        ..Obywatelstwo unii jest dodatkowe do obywatelstwa krajowego I NIE ZASTEPUJE
        go..
        Obywatelstwo w tym sensie, ze mozesz sie na terenie EU dowolnie przemieszczac i
        glosowac w miejscu zamieszkania na lokalne wladze.
        Polskim paszportem bedziesz sie zawsze legitymowal, bo bedzie to twoj jedyny
        dowod tozsamosci.
        • chenjera_imbwa Re: Obywatelstwo 17.10.03, 19:43
          Za przeproszeniem co ma do rzeczy to co napisałeś? Nie jest i nie miała to być
          dyskusja nad obywatelstwem, przynajmniej nie takie pytanie zadał autor wątku.
          Jeśli można zatem prosić, albo się przymknij albo uzupełnij posta o
          orzecznictwo i wszystkie akty prawne...Skoro tak lubisz uzupełniać.
          • heimer Re: Obywatelstwo 17.10.03, 20:05
            chenjera_imbwa napisał:

> Za przeproszeniem co ma do rzeczy to co napisałeś? Nie jest i nie miała to być
            > dyskusja nad obywatelstwem,

oczywiscie ze jest to dyskusja o obywatelstwie.
            Znowu nic nie rozumiesz.
            • chenjera_imbwa Re: Obywatelstwo 17.10.03, 22:12
              heimer napisał:

> oczywiscie ze jest to dyskusja o obywatelstwie.
              > Znowu nic nie rozumiesz.
              Profesor Ciekawski spytał czy może odmówić obywatelstwa. Przepraszam, dla mnie
              sens jego pytania jest jasny. Rozumiem, że dla Ciebie jednak to jest wstęp do
              rozważań o naturze człowieczeństwa i sensu bytu. No cóż, masz prawo tak uważać
              (bo przecież nie myśleć)
          • Gość: rafal Re: Obywatelstwo IP: *.proxy.aol.com 17.10.03, 20:25
            Pojecie obywatelstwa unijnego zostalo wprowadzone w Art. 8 ukladu z Maastricht.
            Obowiazuje od 1.11.93 i przewiduje automatyczne przejecie obywatelstwa w
            momencie wstapienia. Wiecej informacji i linkow znajdziesz:
            www.eu-kommission.de/pdf/eunachrichten/6_INTERNET.pdf
      • heimer Re: Obywatelstwo 17.10.03, 20:03
        chenjera_imbwa napisał:

> Świadczy o tym następne zdanie w ww. artykule:
        > "Każda osoba posiadająca obywatelstwo państwa członkowskiego staje się
        > obywatelem UE".

Bycie obywatelem nie oznacza posiadania obywatelstwa.
        Czy UE wyda nowe paszporty, dowody z wpisem obywatelstwo: UE?
        • chenjera_imbwa Re: Obywatelstwo 17.10.03, 22:15
          heimer napisał:

> Bycie obywatelem nie oznacza posiadania obywatelstwa.
          > Czy UE wyda nowe paszporty, dowody z wpisem obywatelstwo: UE?
          Bycie obywatelem nie oznacza posiadania obywatelstwa? Znów czegoś nie rozumiem.

Jeśli będę miał fałszywy paszport mozambijski to będę obywatelem Mozambiku?

Zmartwię Cię.

Nie będę.

O obywatelstwie decyduje nie paszport a prawo krwi lub prawo ziemi.

Serio. Nie zmyślam.
    • Gość: klip Re: Obywatelstwo UE IP: *.2.core.net.pl 17.10.03, 20:08
      Problem jest ciekawy, bo jedynym sposobem jeszt zrzeczenie sie obywatelstwa
      panstwa czlonkowskiego.Sprytnie zrobione. Mozna bylo pisac w
      traktatach"obywatel panstwa czlonkowskiego" , ale wprowadzono "obywatelstwo
      Unii". Na razie o niesamodzielnym i uzupelniajacym charakterze,ale moim
      zdaniem w jednym celu czyli zastapienia obywatelstw pierwotnych.
      • Gość: Popiel A ja IP: *.web.thalamus.se 17.10.03, 20:20
        Chcę komunizmu, związku radzieckiego, NRD, chcę kolejek za papierem toaletowym,
        chcę sprzedawczyń z dużymi pierścieniami, tylko polskiego jedzenia, tylko
        polskich samochodów, tylko polskich filmów i piosenek np: O nowej to hucie
        piosenka" po co nam Unia proponowałbym wybudować mur i całkowicie odizolować
        się. Jestem Polak mały najmądrzejszy, najsprytniejszy a reszta to bagno.
        Mam wąsa, mam baki i piękny polski sweterek oraz buciki wódkę przegryzam
        ogórkiem kiszonym. I to mi wystarczy
        • Gość: klip Re: A ja IP: *.2.core.net.pl 17.10.03, 20:25
          Tylko,ze adres IP masz niepolski, podrabiany Polaku.
      • Gość: rafal Re: Obywatelstwo UE IP: *.proxy.aol.com 17.10.03, 21:10
        Czy ty rzeczywiscie myslisz, ze Francuz, Wloch czy Niemiec da sie pozbawic
        swojego obywatelstwa?
        Czy wam sie cos glowach nie miesza?
        Wy tylko wymyslonymi przez siebie podtekstami fantazjujecie?
        • Gość: klip Re: Obywatelstwo UE IP: *.2.core.net.pl 17.10.03, 22:55
          Pytasz czy spekuluje ? Oczywiscie, na tym polega moje zainteresowanie
          polityka. Nie zgodze sie jednak,ze ta fantazja jest za daleko posunieta. Jaki
          jest wg ciebie powod wprowadzenia takiego pojecia(obyw.UE) do prawodawstwa ?
          • Gość: rafal Re: Obywatelstwo UE IP: *.proxy.aol.com 17.10.03, 23:08
            Utworzenie PANSTWA federalnego unii. (jakiego?)
            W kazdym nowym ukladzie od Maastricht widzisz ten cel.
            Nie wydaje mi sie to mozliwe, ale proba i naciski ida w tym kierunku.
            Najgorzej, ze sami niechcaco mozemy stworzyc twor, na ksztalt panstwa, w ktorym
            o podziale kompetencji i jego formie beda decydowaly 3-4 panstwa.
          • Gość: rafal Re: Obywatelstwo UE (p.s.) IP: *.proxy.aol.com 17.10.03, 23:31
            Spekulujac dalej, istnieje prawdopodobienstwo, ze euroregiony (na ich tworzenie
            naciska unia tzn. F+N) po ewentualnym wycofaniu panstwa z EU...dalej pozostaja
            w unii, bo maja takie prawo w unii zapisane.
            Jaki bedzie status takiego obszaru? Prawdopodobnie wysoko autonomiczny.
            Ja tez nie mam zaufania do FN, bo ich celu dalekosieznego nie znasz.
            Tzn. znasz ZJEDNOCZENIE EUROPY. W jakiej wersji?
            Wszystko spekulacje. I taka polityka smierdzi na odleglosc, jesli historia
            obierze kierunek dla nas nie optymistyczny.
            • Gość: klip Re: Obywatelstwo UE (p.s.) IP: *.2.core.net.pl 17.10.03, 23:39
              Ja wole zakladac pesymistyczne scenariusze. Obywatelstwu przyjrzalem sie
              dopiero po poscie Profesorka,tzn. po cholere je wprowadzili - ulatwienie,
              tylko taka technika legislacyjna a moze cos wiecej?
              • Gość: rafal Re: Obywatelstwo UE (p.s.) IP: *.proxy.aol.com 17.10.03, 23:53
                Pesymisci maja ten plus, ze widza wszystkie (nawet najgorsze)warianty.
                Natomiast optymisci tylko te, ktore chca widziec i zyje im sie wygodniej.
    • chenjera_imbwa Heimer. 17.10.03, 22:20
      Swoją drogą heimer zaprezentował ciekawy sposób dyskutowania i niemal
      charakterystyczny tok myślenia.

Osoba A (w tym przypadku prof. ciekawski) pyta o swoje możliwości. Czy może
      zrezygnować z obywatelsta rozumianego jako szereg przywilejów. Osoba B (w tym
      przypadku heimer) odpowiada, że nie ma czegoś takiego jak obywatelstwo Unii a
      więc problem nie istnieje. Odpowiedź była jakby wyciągnięta z zabawy dla
      dzieci "pomidor". Człowiek pyta czy może zrezygnować przywilejów a drugi mu
      odpowiada "problem nie istnieje".

Drogi heimerze. Czy jeśli nie ma pojęcia obywatelstwa to znaczy, że nie
      istnieją przywileje dla obywateli państw-członkowskich? Przypomnę Ci tylko, że
      Grenlandczycy (obywatele Dani), mieszkańcy wysp brytyjskich na kanale La Manche
      czy mieszkańcy Hong Kongu mają obywatelstwo brytyjskie ale nie mogą korzystać z
      przywilejów Europejczyków. Spytałbym Ciebie co w takim razie umożliwia
      londyńczykowi pewne zachowania, ale odpowiesz mi, że nie ma londyńczyków bo
      wymarli wiele lat temu więc problem nie istnieje.
      • heimer Re: Heimer. 17.10.03, 23:07
        Jak zrozumiesz o czym byla dyskusja w tym watku to mozemy wrocic do dyskusji.
        Ale nie przewiduje. Abys zrozumial.
        • chenjera_imbwa Re: Heimer. 17.10.03, 23:53
          Może zatem mi wyjaśnisz o czym była dyskusja, heimerze? Choć nie przewiduję
          abyś to zrobił. O ile w ogóle mi odpowiesz będzie to zapewne coś w
          rodzaju "przeczytaj", "i tak nie zrozumiesz", "nie chce mi się tłumaczyć" i tak
          dalej. Mam nadzieję, że się mylę.
          • westfal Re: Heimer. 23.10.03, 11:56
            chce zapytac zwolennikow "obywatelstwa ue": ilu znacie osobiscie takich,
            ktorzy takie obywatelstwo posiadaja ?
            ja znam tylko takich, ktorzy maja obywatelstwa poszczegolnych krajow
            czlonkowskich
            ps. co prawda na okladce paszportu jest napisane - unia europejska plus kraj,
            ktory wydal pas ale wewnatrz, na pierwszej stronie, ktora jest wkladka
            plastykowa wyraznie zaznaczone jest obywatelstwo danego kraju
            czyli nie ma zadnego obywatelstwa unii europejskiej, chyba ze wirtualne
            • Gość: PABLO Po co podwójne obywatelstwo?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.03, 16:01
              Ponieważ zawsze należy szukać przyczyn i skutków pewnych posunięć w polityce to
              rozpatrzmy sprawę obywatelstwa UE w tym kotekście. Heimer we wspaniałym
              fraglessowym rzec mozna stylu rżnie głupa i udaje że problem nie istnieje choć w
              eurokonstytucji stoi jak byk obywatelstwo UE. Po co ono tam stoi? Jako taki
              ozdobnik i kwiatek do obywatelstw krajowych czy ma pewien cel?
              Po obejrzeniu innych punktów eurokonstytucji wychodzi żę UE gwarantuje sobie
              ochronę praw swoich obywateli i nawet rezerwuje prawo użycia siły w tym celu. No
              to wyobraźmy sobie że tacy na przykład obywatele niemieccy ale i europejczycy
              zarazem osiedlają się w Polsce a taka Polska pod rządami Giertycha czy Leppera
              chciałaby unię opuścić. No i mamy klops bo są obywatele UE na terenie Polski i
              skrzywdzić ich nijak nie można ziemie na których zamieszkują staną się sporne,
              prawo własności etc. I już wysyłamy euro siły zbrojne w celu obrony zagrożonych
              euroobywateli.
              Po drugie obywatelstwo UE wprowadza mozliwość odwoływania sie ponad własnym
              państwem do drugiego państwa. Obywatel polski będzie twierdził iż naruszane są
              jego prawa jako obywatela unii. W ten sposób homosie bardzo szybko zalegalizują
              związki bo powołają się na swe unijne obywatelstwo i SLD nie będzie juz musiało.
              Celem oczywiście nie są homosie ale pewna schizofrenia i alojalnośc w stosunku
              do własnego państwa.
              Po trzecie wreszcie zawsze istnieje możliwość Targowicy i interwencji UE w
              obronie obywateli - patrz słynny list "yntelktulystów". To na wypadek gdyby
              jednak ktoś chciał opuścić UE. Czyli podsumowując znaczenie obywatelstwa UE jest
              przeogromne i daje szerokie możliwości na przyszłość.
              Heimer z głupia pyta czy unia będzie wydawać paszporty. Odpowiem ależ tak bowiem
              celem jest likwidacja państw narodowych. Pytaniem jest tylko czy Niemcy po
              likwidacji Polski, Czech i innych państw narodowych będą jeszcze zainteresowani
              tym tworem czyli UE czy rozpirzą to w diabły.
              A wracając do ciekawego pytania będącego podstawą dyskusji to nie wiem jak z
              prawnego punktu widzenia to wygląda ale sprawa staje sie skomplikowana i być
              może o to chodzi. W zasadzie jak się możesz zrzec co przypisane Ci jest z
              dobrodziejstwem inwentarza? Będąc obywatelem Polski jestes obywatelem UE per
              definitione. Będąc obywatelem UE nie musisz byc obywatelem Polski gdyż
              obywatelstwo unijne jest nadrzędne i pojemniejsze i ważniejsze niż obywatelstwo
              polskie. Unia jest niestety twoją nową łojczyzną.
              • Gość: rafal Re: Po co podwójne obywatelstwo?! IP: *.proxy.aol.com 23.10.03, 17:58
                Nie wiem dlaczego sie wqrwiasz?
                Narod swiadomie czy nie, zgodzil sie na te warunki i ich konsekwencje:
                Swoboda przeplywu: ludzi, kapitalu i towarow to podstawa podpisanych umow.
                Przynaleznosc, czy obywatelstwo unijne dostajesz automatycznie.
                Jestes zakolczykowany jako obywatel unii, jesli twoje panstwo jest jej
                czlonkiem.
                W KAZDYM panstwie unii masz prawa tego tworu. Ty w kazdym, jak i kazdy w twoim.
                Ale jesli inne prawodawstwo tych panstw maja artykuly zabezpieczajace swoich
                obywateli to Polska ich nie ma.
                Konflikt Niemiec z Czechami (wygrany czy nie) opiera sie na niezgodnym z prawem
                traktowaniu obywateli czeskich narodowosci niemieckiej.
                Prawa danego panstwa sa prawami lokalnymi ograniczajacymi sie praktycznie do
                spraw drugo-, trzeciorzednych.
                Nawroce do tego, co kiedys Strauss w 88r. na zjezdzie ziomkostw juz powiedzial:
                nowa europa zalatwi nasze problemy(to sens jego wypowiedzi).
                Niemcy sa w stanie swoje sprawy zgodnie z prawem unijnym zalatwic.

Polska powierzchownie i niechlujnie potraktowala wczesniej podpisane czy nie
                podpisane umowy (uznajac je za podpisane). Stad konflikt zaprogramowany.
                Tak jak Niemcy w 92r. mialy prawo wylaczyc pewne sprawy z traktatu z Polska,
                tak Polska miala prawo wylaczyc z traktatu akcesyjnego sprawy sporne.
                Wyjsciem byloby wyrobienie "zoltych papierow" przez Hübner lub uznanie
                niepoczytalnym Millera w momencie podpisywania traktatu z unia.
                Wtedy to cale gowno moznaby renegocjowac.
                W innym przypadku przyjecie praw unijnych jest kwesta czasu.
                • Gość: Profesor Ciekawski profesoer Ciekwaski strikes back!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.03, 19:33
                  • Gość: Profesor Ciekawski Re: profesoer Ciekawski strikes back!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.03, 19:42
                    I o to chodzilo - oprocz kilu ewidentnie belkotliwych wypowiedzi, pojawilo sie na tym forum kilka
                    osob starajacych sie dotrzec do sedna sprawy...
                    Ja ciagle nie wiem, co zrobic z tym niechcianym prezentem w postaci dodatkowego obywatelstwa -
                    szykuje list do Prezydenta z prosba o pozbawienie mnie obywatelstwa EU - a raczej o
                    niedopuszczenie, bym je otrzymal, bo nie chce byc obywatelem Eu nawet przez jeden dzien...
                    Nie chodzi wcale o to, ze jestem eurosceptykiem (bo jestem), osobom fanatycznie nienawidzaca UE
                    (bo jestem) czy tez o bycie zakompleksionym, malomiasteckowym dupkiem (bo jestem, ha ha ha) -
                    chodzi o to, ze nie chce czegos, o co nigdy nie prosilem, o cos, o co nigdy nie zabiegalem i o cos -
                    czego sensu nie rozumiem i czego nie potrzebuje, a za co bede musial placic...

Jeszcze jedna uwaga do tych wszystki leszczy, ktorzy wykorzystywali cala swoja blyskotliwosc, by
                    mi przysrac, obowiadajac jakies farmazony o Rosji, Bialorusi i innym huju muju -
                    polskie obywatelstwo jest tak samo dobre jak kazde inne, jezeli masz kase, to kazdy kraj na
                    granicy robi Ci laske, zebys tylko do nich przyjechal. Wiem, o czym mowie, frajerku...
                    • gucio60 Re: profesoer Ciekawski strikes back!!! 24.10.03, 08:41

> I o to chodzilo - oprocz kilu ewidentnie belkotliwych wypowiedzi <

profesorku, nie wiem do kogo to skierowane ale jestem przekonany, ze belkotem
                      zajmujesz cie ty sam
                      zapewne nie dozyjesz czasow, kiedy mozna bedzie powiedziec, iz jest sie
                      obywatelem (chcianym lub niechcianym) ue

• Gość: Profesor Ciekawski Gucio IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.03, 13:03
                        cos mi w glebi serca mowi, ze jestes strasznie hujowym kolesiem. Jak juz dajesz glos, to postaraj
                        sie miec cos do powiedzenia, bo inaczej gucio.
              • Gość: krzysztofsf Re: Po co podwójne obywatelstwo?! IP: 213.155.166.* 23.10.03, 20:48
                Gość portalu: PABLO napisał(a):

> Po obejrzeniu innych punktów eurokonstytucji wychodzi żę UE gwarantuje sobie
                > ochronę praw swoich obywateli i nawet rezerwuje prawo użycia siły w tym celu.
                N
                > o
                > to wyobraźmy sobie że tacy na przykład obywatele niemieccy ale i europejczycy
                > zarazem osiedlają się w Polsce a taka Polska pod rządami Giertycha czy Leppera
                > chciałaby unię opuścić. No i mamy klops bo są obywatele UE na terenie Polski i
                > skrzywdzić ich nijak nie można ziemie na których zamieszkują staną się sporne,
                > prawo własności etc. I już wysyłamy euro siły zbrojne w celu obrony
                zagrożonych
                > euroobywateli.

Przypomina mi to sytuacje w zsrr, w ktorym jedne republiki (zwiazkowe)byly
                stowarzyszone z zapisaniem w dokumentach prawa "wychoda" (i te sa teraz
                samodzielnumi panstwami) a inne (chyba autonomiczne) takiego zapisu nie mialy.
                Czeczenia nie miala.
                W czasach zsrr nie stanowilo to wiekszej roznicy, ale pozniej....

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka