Dodaj do ulubionych

UE zdecydowała:ogórki moga miec kształt półksiężyc

13.11.08, 08:13
Ludzie gdzie my żyjemy!
Obserwuj wątek
    • mak67 Re: UE zdecydowała:ogórki moga miec kształt półks 13.11.08, 08:15
      Nie wiem jaki jest status banana
      • goldenwomen01 Re: UE zdecydowała:ogórki moga miec kształt półks 13.11.08, 08:17
        mak67 napisał:

> Nie wiem jaki jest status banana

Ten prawdopodobnie może miec " strzałke ugięcia " do 10 % he he he
    • snajper55 Szkoda. 13.11.08, 11:32
      Będzie trudniej handlować. Kupujący, chcąc mieć gwarancję wysokiej klasy
      ogórków, przy każdej transakcji będzie musiał określać parametry krzywizny
      kupowanych ogórków.

S.
      • Gość: lol Re: Szkoda. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.08, 11:22
        Nie-krzywizna ogorka gwarancja wysokiej jakosci. Snajper co palisz?
        • snajper55 Re: Szkoda. 14.11.08, 11:25
          Gość portalu: lol napisał(a):

> Nie-krzywizna ogorka gwarancja wysokiej jakosci. Snajper co palisz?

Owszem. Krzywe ogórki rosną wtedy, gdy się je przewadnia, aby były cięższe przed
          zbiorem. Cięższe z powodu dużej zawartości wody. Im więcej wody tym są bardziej
          krzywe. Może Ty chcesz kupować wodę w cenie ogórków, ja - nie.

S.
          • Gość: ferdek Re: Szkoda. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.08, 12:22
            To czemu arbuzy są okrągłe a nie krzywe a to sama woda? snajper nie pij.
            • snajper55 Re: Szkoda. 14.11.08, 13:35
              Gość portalu: ferdek napisał(a):

> To czemu arbuzy są okrągłe a nie krzywe a to sama woda?

Bo arbuz to nie ogórek.

S.
          • Gość: lol Re: Szkoda. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.08, 15:24
            > Owszem. Krzywe ogórki rosną wtedy, gdy się je przewadnia, aby były cięższe prze
            > d
            > zbiorem.

Brakuje mi slowka "tylko". Czyli norma mowiaca o prostych ogorkach niczego nie gwarantuje. Jak prawie kazda norma zreszta.

> Może Ty chcesz kupować wodę w cenie ogórków, ja - nie.

To nie kupuj. Kaze ktos? A ja chce krzywe ogurki a Unia jEwropejska mi to uniemozliwiala. Ale juz mi na to laskawie zezwoli przez co wytraca mi jakze wazny argument z reki. Tylko cholera jasna. Co z innymi normami? Spokojna glowa. Najarany Snajper o nich juz nie wspomni.
            • 1tomasz1 Re: Szkoda. 14.11.08, 15:32
              A ten Twój "ogurek", to jest owoc czy warzywo? ;)

A tymczasem:
              "Od połowy przyszłego roku unijne przepisy nie będą już regulować kąta
              zakrzywienia ogórka, bowiem do lamusa odejdą szczegółowe normy jakości 26 owoców
              i warzyw."
              Możesz sobie kupować ogórki jakie chcesz. :)))
              • Gość: lol Re: Szkoda. IP: *.92b.tarnobrzeg.pilicka.pl 16.11.08, 13:20
                > A ten Twój "ogurk", to jest owoc czy warzywo? ;)
                Srawdź w euronormach.;)

> Możesz sobie kupować ogórki jakie chcesz. :)))

No! To sukces jakich mało! Dziękujey ci Unio za to, że mogę kupować krzywe ogurki!
                • 1tomasz1 Re: Szkoda. 20.11.08, 15:51
                  Chcesz powiedzieć, że w Tarnobrzegu nie mogłeś takowych dostać? ;)
            • snajper55 Re: Szkoda. 15.11.08, 02:53
              Gość portalu: lol napisał(a):

> To nie kupuj. Kaze ktos?

Ja mogę nie kupować, bo kupuje kilka ogórków i każdy mogę sobie obejrzeć.
              Hurtownik kupuje ogórki na tony i już w takiej luksusowej sytuacji nie jest.

S.
              • Gość: lol Re: Szkoda. IP: *.92b.tarnobrzeg.pilicka.pl 16.11.08, 13:15
                Jak zwykle bełkoczesz.
                Najpierw piszesz, że dyskusje o krzywiznach ogórków prowadzą durnie -
                przepraszam brukselscy specjaliści - by chwilę później bredzić, że ta norma
                jest/była w porządku, bo gdy tych norm nie będzie to hurtownik napotka trudności
                w sprawdzaniu krzywizny ogórka. Tak jakby wcześniej wierzył na słowo, bo
                unionorma gwarantuje jakość. Czyli jak na wstępie: bełkoczesz jak mało kto.
                • snajper55 Re: Szkoda. 16.11.08, 13:33
                  Po prostu mnie nie zrozumiałeś. Durniami są ci, którzy wyśmiewają się z norm.
                  Teraz hurtownik zamawia ogórki (stal, procesory) spełniające określoną normę.
                  Bez norm sam musi precyzować wszystkie parametry, jakim ma odpowiadać zamawiany
                  towar. Normy ułatwiają handel, a durnie o tym nie wiedzą. Bo są durniami.

S.
                  • Gość: lol Re: Szkoda. IP: *.92b.tarnobrzeg.pilicka.pl 16.11.08, 23:24
                    Doskonale Cię zrozumiałem. W większości przypadków normy (te odgórnie narzucone)
                    są kompletnie niepotrzebne i utrudniają życie. I tylko durnie ustalają normy
                    przeciwników norm nazywając durniami (bo mierzą swoją miarką - oczywiście
                    znormalizowaną:P). Panie z KE przyznały otwarcie: durnotą było tworzenie tychże
                    norm. Bo na tym polega wolny rynek, że jeden hurtownik będzie sobie handlował
                    prostymi ogórkami a inny ogórkami w ogóle.
                    • 1tomasz1 Re: Szkoda. 20.11.08, 15:59
                      Z normami masz do czynienia na każdym kroku. Niektóre istnieją kilkadziesiąt
                      lat. Inne kilkaset. Nawet wysokość stopnia w schodach jest unormowana.
                      Normy najczęściej ułatwiają życie.

A teraz proszę o kilka przykładów norm utrudniających życie.
                      • snajper55 Re: Szkoda. 20.11.08, 22:03
                        1tomasz1 napisał:

> A teraz proszę o kilka przykładów norm utrudniających życie.

Ależ to nic trudnego. ;)

Na przykład norma określająca dozwoloną maksymalną zawartość bakterii w mleku
                        utrudnia życie producentom mleka, którzy nie zachowują zasad higieny i chcieliby
                        oddawać do skupu mleko wymieszane z krowimi plackami.

S.
                        • 1tomasz1 Re: Szkoda. 21.11.08, 15:57
                          Jakieś 20 lat temu to było mleko. To nic, że śmierdziało i nie dało się tego
                          ugotować. Ważne, że nikt się wtedy normami nie przejmował i można było najgorszy
                          syf barwiony wapnem popchnąć. :)
                          A dzisiaj? Trzeba, panie, porządek w oborze trzymać, myć ręce przed dojeniem. A
                          jeszcze, cholera, jakieś wredne służby sprawdzajo zawartość bakterii w mleku. A
                          jak wiadomo bakterie pożyteczne są, panie. ;)

Niektórzy to jednak mają śmietnik w głowie...
                        • brumbak111 Re: Szkoda. 04.12.08, 20:34
                          snajper55 napisał:

> Na przykład norma określająca dozwoloną maksymalną zawartość bakterii w mleku
                          utrudnia życie producentom mleka, którzy nie zachowują zasad higieny i chcieliby
                          > oddawać do skupu mleko wymieszane z krowimi plackami.
                          .................
                          nie ma takich producentów
                    • Gość: ciekawy [...] IP: *.anonymouse.org 29.11.08, 02:27
                      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • adalberto3 Na cale szczescie unia bedzie ostrzegac przed .... 02.12.08, 19:08
      ... jedzeniem zbyt krzywych.
      • snajper55 Re: Na cale szczescie unia bedzie ostrzegac przed 02.12.08, 21:23
        adalberto3 napisał:

> ... jedzeniem zbyt krzywych.

Wystarczy, że ludzie będą wiedzieli dlaczego są krzywe. Jednak to nie wygoda
        konsumentów jest jedynym powodem wprowadzania norm, ale także (a czasem przede
        wszystkim) wygoda handlu hurtowego.

S.
        • adalberto3 Mam nadzieje, ze unia nie zabroni kupowania ... 04.12.08, 20:30
          ..ogorkow na straganie wprost u producenta. Proste ogorki
          rzeczywiscie latwiej jest pakowac w folie i do pudelka. Tylko czy
          takie zawsze smakuja ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka