Dodaj do ulubionych

konkursy dla tlumaczy

IP: *.proxy.aol.com 04.12.03, 15:26
Czy ktos moze wie kiedy beda organizowane nastepne konkursy na tlumaczy w
unii?
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: konkursy dla tlumaczy IP: *.202-200-80.adsl.skynet.be 04.12.03, 17:20
      Musisz regularnie sprawdzac informacje na EPSO. Jak na razie trudno cokolwiek
      powiedzec, bo pierwsza rekrutacja dopiero sie zaczela. Ja ci poszlo? Ja mam
      mieszane odczucia.
      • Gość: Joanna Re: konkursy dla tlumaczy IP: *.proxy.aol.com 04.12.03, 21:57
        Widzisz problem w tym, ze mieszkam we Francji i sie totalne zagapilam. Na pewno
        testy beda jeszcze wiele razy powtarzane, bo sa wciaz oglaszane konkursy dla
        Finow czy Grekow. Jak ten konkurs wygladal? Dlugo trwal? dzieki za odpowiedz.
        • Gość: gosc Re: konkursy dla tlumaczy IP: *.11-136-217.adsl.skynet.be 05.12.03, 01:43
          Konkursy sa oglaszane,ale nie mozna powiedziec,ze czesto. Co prawda nie
          zdawalam na tlumacza, ale moge powiedziec ci, to co wiem od znajomych: test
          wielokrotnego wyboru nt UE nie byl trudny, rozumowanie werbalne juz
          trudniejsze. No i oczywiscie teksty do tlumaczenia (z dwoch jezykow),
          terminologia"unijna". Wszystkie informacje na stronach EPSO (pewnie znasz:
          europa.eu.int/epso/). W przyapdku tych egzaminow czas gra bardzo wazna role
          Trzeba go naprawde dobrze zaplanowac, a jesli go brakuje to musisz byc pewna,
          ze to co zrobilas jest zrobione dobrze.Pozdrawiam
          • Gość: gosc Re: konkursy dla tlumaczy IP: *.11-136-217.adsl.skynet.be 05.12.03, 01:49
            Zapomnialam dodac, konkurs dopiero sie zaczal, testy preselekcyjne zdecyduja o
            tym, czyje prace pisemne beda sprawdzane, potem dopiero ustny. Egzaminy pisemne
            trwaly caly dzien z niewielkimi przerwami. Na stronach EPSO jest tez dostep do
            Journal Officiel, gdzie znajdziesz wszystkie warunki konkursu(selekcji).
            Pozdrawiam
            • Gość: Joanna Re: konkursy dla tlumaczy IP: *.proxy.aol.com 05.12.03, 23:20
              Dzieki za informacje, musze czesciej zagladac do Journal Officiel. Mam
              nadzieje , ze dobrze ci poszlo. Jak mozesz mi powiedziec po jakich szkolach
              Polacy startuja do konkursow; Szkoly polskie, czy zagraniczne? Jak wyglada
              program wykladow? Duzo macie zajec typu "UE a Polska?", bo ja tu niestety na
              temat Polski mam skrawkowe informacje? Duzo bylo pytan na ten temat? Dzieki
              • Gość: gosc Re: konkursy dla tlumaczy IP: *.128-200-80.adsl.skynet.be 06.12.03, 00:21
                Pytania dotyczace UE nie byly trudne tak dla tlumaczy, jak i sekretarek
                (sekretarzy), w porownaniu do przykladowych testow. Testy preselekcyjne zdawalo
                sie po angielsku, francusku i niemiecku, do wyboru. Mysle, ze nie jest
                problemem to, ze nie mieszkasz w Polsce, ja sama zreszta tez nie , w Internecie
                znajdziesz duzo wiadomosci. Trzeba sledzic wydarzenia na biezaca i interesowac
                sie tematyka Unii i oczywiscie w odniesieniu do Polski. Nie wiem po jakich
                szkolach ludzie przystepuja do egzaminow, sadze, ze roznie to wyglada,ja
                przygotowywalm sie sama, pewne, ze doswiadczenie zawodowe ma wazna role, ale
                to jest competition i wszystko moze sie zdarzyc.
                Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka