Dodaj do ulubionych

niskoprocentowe piwo

01.03.06, 08:24
Od pewnego czasu zastanawiam sie nad sprobowaniem i moze przestawienia sie na
picie piwa o niskiej zawartosci alkoholu. Zaczyna mnie bowiem denerwowac ten
szum w glowie po wypiciu 2-3 butelek piwa (zwykle wypijam sobie jedno, ale
bywa, ze podczas ogladania np. meczu w telewizji mialbym ochote na wypicie z
trzech piw, ale wlasnie ten spodziewany szum w glowie, a czasem i delikatny
belkot w mowie zniechecaja mnie do tego). No ale to moze dlatego, z piwa jakie
mozna kupic w polskich sklepach sa stosunkowo mocne bo maja ok 5,5-6,5%
alkoholu. Natomiast z moich licealnych czasow pamietam, ze standardem bylo ok.
4,5%. Mowi sie tez, ze w Stanach piwa sa jeszcze slabsze.

I teraz moje pytanie: czy znacie jakies marki piwa (z wyjatkiem Karmi, itp.) z
zawartoscia alkoholu ok 4,5% lub mniej?
Obserwuj wątek
    • billy.the.kid Re: niskoprocentowe piwo 01.03.06, 09:59
      to co nazywamy piwem nie ma nic wspólnego z tym szlachetnym napitkiem.
      to co nazywamy piwem służy do sponiewierania człowieka.
    • murowany Re: niskoprocentowe piwo 02.03.06, 14:39
      Oczywiscie, ze sa ale musisz dobrze poszukac. Niestety duza ich czesc to sa piwa niezbyt wysokiej jakosci ale godny polecenia jest Pils Export z Zakładów Piwowarskich Głubczyce, na Slasku do dostania w sieci Minimal w cenie 1,09 zl.
      W sieci Lider Szajs o dziwo mozna kupic dobre piwo pszeniczne warzone w Niemczech - Frankfurter Hefe-Weizen - niebieska etykieta, butelka 330 ml. Zaw. alkoholu cos niewiele powyzej 4%.
      Ale jesli masz blisko za poludniowa granice to jedz tam. Dla czeskich piwoszy malo wazna jest zawartosc alkoholu a wazniejsza jest zawartosc ekstraktu a jakosc piw nieporownywalnie lepsza od polskich. Mozna kupic tam piwa o 10% ekstrakcie wagowo (a 11% i 12% takze - zalezy co kto lubi:). Osobiscie polecam Velkopopovickiego Kozela Svetly - 4,0% alk. obj. >> zobacz www.kozel.cz
      Dobry tez jest slowacki Saris Premium 10% (3,9% alk.), widzialem tez Zlatego Bazanta w wersji 10%. W czeskim Penny Markcie spotkalem tez mniej mi znane piwa, dosyc tanie (cos 6 Kc za butelke) o woltazu 3,6% lub 3,8% alk.
      Aaaa, no i oczywiscie pilsner urquell sprzedawany przez Kompanie Piwowarska ma Zaw. ekstraktu - 12,0 proc. oraz Zaw. alkoholu maks.: 4,4 proc.
      Pozdrawiam, jak cos znajdziesz innego ciekawego, odpisz
      • lukka74 Re: niskoprocentowe piwo 03.03.06, 09:10
        no niestety do poludniowej granicy mam ok 700 km :-(
        ale poszkukam w Bomi, moze tez cos sie trafi w Lidlu...
        • Gość: murowany Re: niskoprocentowe piwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 10:57
          a ile masz do niemieckiej? Duzo niemieckich piwa tez ma niska zawartosc alkoholu, ok. 4,8%.
          No a tak to chyba zostaje ten Pilsner Urquell z Kompanii Piwowarskiej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka