Gość: kara IP: *.sopot.wirt.pl 21.02.07, 15:47 witam, dostałam dużą butlę pernoda, wiem jak to sie pije, ale nie przepadam za mocnymi trunkami, nawet z wodą. czy ktoś to wykorzystywał do czegoś jeszcze? może jakiś fajny drink? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Denaturat VSOP Re: co z pernodem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 11:59 Twoje pytanie jest jednym z wielu na tym forum. Jest to pytanie typu: 'mam butelkę trunku X i jakie drinki z nim polecacie zrobić ?'. A masz jeszcze jakieś alkohole do tego PERNOD żeby zrobić drinki ??? Chyba nie i o czym więc mowa. :( Do drinków to trzeba mieć zestaw kilku alkoholi i wtedy dopero można cos kombinować a jak masz TYLKO butelkę PERNOD to z czym chcesz to mieszać. Z kolegami ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kara Re: co z pernodem? IP: *.sopot.wirt.pl 22.02.07, 13:59 tak mam dużo alkoholu, głównie wódka (łącznie z gammel dansk i aquavitem), whisky, trochę porto. poza tym jakiś problem w kupieniu czegoś???/ dla mnie żaden. pytanie było z czym pić pernoda, jak go użyć????,- NIE BRZMIAŁO: OCEŃ MNIE! mój barek, z jednego pytania wywnioskuj kim jestem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smakosz Re: co z pernodem? IP: *.pools.arcor-ip.net 10.03.07, 23:59 ja pije z sokiem pomidorowym i lodem i jest super Odpowiedz Link Zgłoś
medea50 Re: koctajl z anyzowka 11.03.07, 19:41 pernod tylko z woda ,zostaw go sobie na lato.jest wspanialym napojem ozezwiajacym zmieszanym z lodem i woda,tak go pija Francuzi.Jest bardzo intensywny w smaku anyzowym lekko slodkawy i nie nalezy go z niczym innym mieszac,to profanacja. W mojej ksiazce z koctajlami znalazlam przepis : na 1 koctajl : 2ml wodki,1ml anyzowki/pernod,ouzi,sambuca/ 1 lyzeczka syropu cukrowego i 2 lyzeczki soku cytrynowego.Wszystkie skladniki wlac na kostki lodu w Shaker potrzasnac i przelac do wysokiej szklanki. Chyba prosty ten przepis i nie wymagajacy szczegolnych skladnikow.Sprobuj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pierdut Re: koctajl z anyzowka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 12:44 medea50 napisała: > pernod tylko z woda ,zostaw go sobie na lato.jest wspanialym napojem > ozezwiajacym zmieszanym z lodem i woda,tak go pija Francuzi.Jest bardzo > intensywny w smaku anyzowym lekko slodkawy i nie nalezy go z niczym innym > mieszac,to profanacja. Cytujesz innych wspaniale ale widać od razu, że sama nigdy tego nie miałaś w ustach. Wnioskuję to po tym twoim: "lekko slodkawy". PERNOD nie jest słodkawy - nawet jak jest zdrowo rozcieńczony wodą. :) Odpowiedz Link Zgłoś
medea50 Re: koctajl z anyzowka 12.03.07, 21:01 kiepsko wnioskujesz ,nic na to nie poradze ,ze nie czujesz w pernodzie slodkawego posmaku,nie jest to likier ale zdecydowanie jest lagodniejszy w smaku od tureckiej rakiji,czy greckiego uzo one sa zdecydowanie wytrawne.Nikogo nie musze cytowac.Nie robilam tylko nigdy z niego koktajli,bo znam go przede wszystkim z wersji francuskiej.Czesto spedzalam na poludniu urlop i moze sie zdziwisz ale oprocz czerwonego wytrawnego wina pija tez wlasnie pernod z woda.Przyczym wody jest w nim dosyc sporo co zdecydowanie rozciencza alkohol.Sprobuj w goracy dzien moze ci posmakuje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozmarync Re: koctajl z anyzowka IP: *.gts.3.pl 15.04.07, 23:49 dodam tylko ze...naprawde zaden barman nie posluguje sie jednostka ml. w postaci...1...2... jak juz to 10, 20, 40, ewentualnie stare 50 ml... jesli 1,2,4,5 to tylko cl-czyli centylitry. Odpowiedz Link Zgłoś