Dodaj do ulubionych

co z pernodem?

IP: *.sopot.wirt.pl 21.02.07, 15:47
witam, dostałam dużą butlę pernoda, wiem jak to sie pije, ale nie przepadam
za mocnymi trunkami, nawet z wodą. czy ktoś to wykorzystywał do czegoś
jeszcze? może jakiś fajny drink?
Obserwuj wątek
    • Gość: Denaturat VSOP Re: co z pernodem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 11:59
      Twoje pytanie jest jednym z wielu na tym forum.

Jest to pytanie typu:

'mam butelkę trunku X i jakie drinki z nim polecacie zrobić ?'.

A masz jeszcze jakieś alkohole do tego PERNOD żeby zrobić drinki ???

Chyba nie i o czym więc mowa. :(

Do drinków to trzeba mieć zestaw kilku alkoholi i wtedy dopero można cos
      kombinować a jak masz TYLKO butelkę PERNOD to z czym chcesz to mieszać.

Z kolegami ? :)

• Gość: kara Re: co z pernodem? IP: *.sopot.wirt.pl 22.02.07, 13:59
        tak mam dużo alkoholu, głównie wódka (łącznie z gammel dansk i aquavitem), whisky, trochę porto.
        poza tym jakiś problem w kupieniu czegoś???/
        dla mnie żaden.

pytanie było z czym pić pernoda, jak go użyć????,-
        NIE BRZMIAŁO: OCEŃ MNIE! mój barek, z jednego pytania wywnioskuj kim jestem!

• Gość: smakosz Re: co z pernodem? IP: *.pools.arcor-ip.net 10.03.07, 23:59
          ja pije z sokiem pomidorowym i lodem i jest super
          • medea50 Re: koctajl z anyzowka 11.03.07, 19:41
            pernod tylko z woda ,zostaw go sobie na lato.jest wspanialym napojem
            ozezwiajacym zmieszanym z lodem i woda,tak go pija Francuzi.Jest bardzo
            intensywny w smaku anyzowym lekko slodkawy i nie nalezy go z niczym innym
            mieszac,to profanacja.
            W mojej ksiazce z koctajlami znalazlam przepis : na 1 koctajl : 2ml wodki,1ml
            anyzowki/pernod,ouzi,sambuca/ 1 lyzeczka syropu cukrowego i 2 lyzeczki soku
            cytrynowego.Wszystkie skladniki wlac na kostki lodu w Shaker potrzasnac i
            przelac do wysokiej szklanki. Chyba prosty ten przepis i nie wymagajacy
            szczegolnych skladnikow.Sprobuj
            • Gość: Pierdut Re: koctajl z anyzowka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 12:44
              medea50 napisała:

> pernod tylko z woda ,zostaw go sobie na lato.jest wspanialym napojem
              > ozezwiajacym zmieszanym z lodem i woda,tak go pija Francuzi.Jest bardzo
              > intensywny w smaku anyzowym lekko slodkawy i nie nalezy go z niczym innym
              > mieszac,to profanacja.

Cytujesz innych wspaniale ale widać od razu, że sama nigdy tego nie miałaś w
              ustach.
              Wnioskuję to po tym twoim: "lekko slodkawy".

PERNOD nie jest słodkawy - nawet jak jest zdrowo rozcieńczony wodą. :)
              • medea50 Re: koctajl z anyzowka 12.03.07, 21:01
                kiepsko wnioskujesz ,nic na to nie poradze ,ze nie czujesz w pernodzie
                slodkawego posmaku,nie jest to likier ale zdecydowanie jest lagodniejszy w
                smaku od tureckiej rakiji,czy greckiego uzo one sa zdecydowanie wytrawne.Nikogo
                nie musze cytowac.Nie robilam tylko nigdy z niego koktajli,bo znam go przede
                wszystkim z wersji francuskiej.Czesto spedzalam na poludniu urlop i moze sie
                zdziwisz ale oprocz czerwonego wytrawnego wina pija tez wlasnie pernod z
                woda.Przyczym wody jest w nim dosyc sporo co zdecydowanie rozciencza
                alkohol.Sprobuj w goracy dzien moze ci posmakuje!
                • Gość: rozmarync Re: koctajl z anyzowka IP: *.gts.3.pl 15.04.07, 23:49
                  dodam tylko ze...naprawde zaden barman nie posluguje sie jednostka ml. w
                  postaci...1...2... jak juz to 10, 20, 40, ewentualnie stare 50 ml... jesli
                  1,2,4,5 to tylko cl-czyli centylitry.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka