ixtlilto 31.08.03, 22:03 nie wódka, nie piwo, nie wino (chyba)... więc co? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kibek Re: Czym jest RAKIJA? 01.09.03, 02:00 To jest naroodwa wodka Chorwacka moze balkanska robiona wczesniej na zasadzie bimbru teraz sprzedawna w sklepach normalnie. 40 proc. Przeroczysta lekko zielankawa powstala z fermentacji sliwek ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kanuk Re: Czym jest RAKIJA? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 01.09.03, 02:42 1. ciekawe czy Chorwat moze byc Muzulmaninem ? 2. a co jak Serb ? 3. po sniegu sie w tym dobrze chodzi i od srodka tez grzeje :) Odpowiedz Link Zgłoś
ixtlilto Re: Czym jest RAKIJA? 01.09.03, 14:25 kibek napisał: > To jest naroodwa wodka Chorwacka moze balkanska robiona wczesniej na zasadzie > bimbru teraz sprzedawna w sklepach normalnie. 40 proc. Przeroczysta lekko > zielankawa powstala z fermentacji sliwek ? Zielonkawa, żółtawa... chyba zależy od gatunku. Sprzedawana zielonych w butelkach podobnych do butelek od szampana. Dzięki za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
ixtlilto Re: Czym jest RAKIJA? 02.09.03, 08:06 ----jeszcze jedno. Skoro to wódka to dlaczego nie stoi wśród wódek tylko obok brandy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barfly (J.imi) Re: Czym jest RAKIJA? IP: *.pik.gliwice.pl 02.09.03, 12:19 ixtlilto napisała: > ----jeszcze jedno. Skoro to wódka to dlaczego nie stoi wśród wódek tylko obok > brandy? Witaj Ixtlilto! KFŁ jak sądzę? Zaglądałem kiedyś do Was dawno dawno temu i nadal czasem wpadam przez sentyment. Właściwie wszystko co napisano powyżej jest prawdą. Rakija to wódka produkowana (najczęściej "chałupniczo") głównie w krajach dawnej Jugosławii (Do niedawna miałem w domu kanisterek domowej roboty Rakiji z obecnej Serbii) Jest najczęściej produkowana ze śliwek, choć dowolność w "domowych" produktach jest pełna. Co innego w ściśle określonych, podobnych produktach dostępnych na rynku (polska "Śliwowica" czy "Passover Slivovitz") Cięko ją wkomponować w drinka - jej smak trudno pożenić z czymś innym - jest bardzo dominujący. Ale pracuję nad tym ;-) Jedno jest pewne - "domacia (domowa) Rakija" prosto z b. Jugosławii pięknie "pali ryja" i pięknie dojrzewa (łagodnieje) z biegiem czasu. W sklepie zdecydowanie powinna stać koło wódek (szczególnie gatunkowych), z brandy nie ma wiele wspólnego. To że stoi tam gdzie stoi świadczy o dowolności ustawienia albo po prostu o niewiedzy sprzedawcy, który (w niektórych przypadkach) sam nie wie co sprzedaje. Ostatnio na przykład spotkałem Calvados pomiędzy winami a pani za ladą była święcie przekonana że to właściwe miejsce. PS W ramach uzupełnienia pozwolę sobie zaprosić wszystkich spragnionych drinkowej wiedzy na www.barman-polski.com.pl Pamiętam, że całkiem niedawno była tam też krótka dyskusja o Rakiji Odpowiedz Link Zgłoś
ixtlilto Re: Czym jest RAKIJA? 02.09.03, 19:02 Gość portalu: Barfly (J.imi) napisał(a): > Witaj Ixtlilto! KFŁ jak sądzę? Zaglądałem kiedyś do Was dawno dawno temu i > nadal czasem wpadam przez sentyment. Wiem, wiem- pamiętam :) > Właściwie wszystko co napisano powyżej jest prawdą. Rakija to wódka [...] A jednak! :) > Cięko ją wkomponować w drinka - jej smak trudno pożenić z czymś innym - jest > bardzo dominujący. Ale pracuję nad tym ;-) No to jak wypracujesz to daj znać. Przedewszystkim przygaś czymś zapach rakiji! Odpowiedz Link Zgłoś