wszystkiegodobrego 07.10.09, 11:32 Czy olej rzepakowy jest zdrowy dla psa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a-ksie Re: olej 07.10.09, 15:06 Nam weterynarz kazał kupić olej z pestek winogron i dodawać do pokarmu także wiem, że ten jest dobry:) Odpowiedz Link Zgłoś
cafe_tee kilka dobrych rad :) 07.10.09, 16:08 www.tipy.pl/artykul_322,jak-wprowadzic-olej-do-diety-psa.html Odpowiedz Link Zgłoś
bastion44 Re: olej 19.10.09, 15:58 a-ksie napisała: > Nam weterynarz kazał kupić olej z pestek winogron i dodawać do pokarmu także > wiem, że ten jest dobry:) Każdy olej roślinny jest dobry dla psa.Wystarczy 1-2-łyżki stołowe na 1,5 kg.karmy.Oczywiście,że ryby są jak najbardziej wskazane.Co 2-3 dni filet surowy. Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: olej 07.10.09, 17:32 Tak, pod warunkiem, że jest to olej niskoerukowy. Odpowiedz Link Zgłoś
wszystkiegodobrego Re: olej 08.10.09, 13:58 semi-dolce napisała: > Tak, pod warunkiem, że jest to olej niskoerukowy. Tzn. z pierwszego tłoczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: olej 08.10.09, 14:43 Niezupełnie. Tzn. ze specjalnych odmian rzepaku. Wiekszość olejów (olei??) rzepakowych dostępnych w sklepach jest niskoerukowa, warto jednak przeczytać etykietę. Jasne, że taki z pierwszego tłoczenia jest zdrowszy. W każdym razie kujawski będzie ok :) Odpowiedz Link Zgłoś
albert.flasz1 Re: olej 13.10.09, 09:14 1/ Od conajmniej 30 lat 99% polskich upraw rzepaku - to odmiany niskoerukowe. 2/ "Olej z pierwszego tłoczenia", choć coś takiego istnieje, jednak w naszych realiach jest to kompletna, wymyślona przez fachmanów od marketingu bzdura. 99,99% znajdującego się na rynku oleju pozyskiwana jest metodą ekstrakcji rozpuszczalnikami organicznymi - zwykle benzyną. Olej tłoczony to margines. Można czasami go dostać na targach, bazarach oraz w specjalistycznych sklepach z tak zwaną "zdrową żywnością". Odpowiedz Link Zgłoś
albert.flasz1 Re: olej 13.10.09, 09:18 Oczywiście, chodzi mi o oleje używane powszechnie w kuchni - rzepakowy, sojowy, słonecznikowy... Oleje z wiesiołka, pestek winogron itd. to jest inny temat.:) Odpowiedz Link Zgłoś
saliko Re: olej 14.11.09, 21:41 Nie jestem specjalistką od technologii pozyskiwania oleju, tylko zwykłą gospodynią domową.Jest jednak istotna różnica w zapachu smażeniny przy użyciu kujawskiego i innych popularnych olejów. Jak też jest różnica w wyglądzie i konsystencji jajka z nr 3 i z nr 2.Inne u mnie trudno dostępne. więc nie mam zdania. Odpowiedz Link Zgłoś