marcin93 10.02.04, 12:43 Czy "amator" może kupić obrożę elektryczną? ile ona kosztuje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
default Re: obroża elektryczna 10.02.04, 13:15 A po co Ci??? Masz psa czy krowę? Bo ja tylko w tym drugim przypadku widzę jakieś zastosowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
qciowski Re: obroża elektryczna 10.02.04, 22:12 Popieram przedpowiedź. Postaw się w roli psa, nie wiem czy byłoby to dla Ciebie przyjemne. Jeżeli chcesz mieć "ustawieonego" psa zacznij z nim "pracować" lub lepiej wydaj te pieniądze, które chcesz przeznaczyć na obrożę, na szkolenie PT.Nigdy nie kupiłbym tego "świetnego" wynalazku mojemu psu;) Pozdrawiam, przemyśl to!!! Odpowiedz Link Zgłoś
adam.pietron Re: obroża elektryczna 13.02.04, 13:04 Niektórzy trenerzy uważają że obroża elektryczna jest pomocna w tresurze - ja osobiście nie mam zdania - ważne jest jedno - musi być na pewno używana przez kogoś kto się na tym zna i wie kiedy ją zastosować by była skuteczna a nie szkodziła. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
barrunia Re: obroża elektryczna 13.02.04, 13:13 Ja mysle, że marcin93 ma dopiero 10-11 lat i stąd takie pytania. A więc po kolei: Jeżeli masz dużego, agresywnego i niebezpiecznego psa, to taka obroża wydawać sie może pewnym zabezpieczeniem gdy twój pies zacznie komuś zagrażać (np. zaatakuje człowieka). W sytuacji zagrożenia (gdyt Twój pies zaatakuje innego człowieka lub zwierzę) możesz, a niekiedy nawet i powinieneś jej użyć. Jeśli jesteś jednak posiadaczem małego lub średniego pieska, to myślę, że taka obroża jest niepotrzebną torturą dla takiego stworzenia. Ja bym w takiej sytuacji postawił na wychowanie i tresurę psa. Ja swoją sunię wychowałem i wychowuję miłością i przyjaźnią. Efekty są zdumiewające! Ona rozumie bardzo dużo co do niej mówię (gorzej jest tylko na odwrót). Ba! uważam, że ona nie rozumie jedynie zdań złożonych. Natomiast krótkie zdania i polecenia wydaje się rozumieć na 100%! :) Dlatego jeśli nie musisz nie funduj swojemu czworonożnemu przyjacielowi takiej atrakcji. Pozdrawiam Tomek Odpowiedz Link Zgłoś