Dodaj do ulubionych

obroża elektryczna

10.02.04, 12:43
Czy "amator" może kupić obrożę elektryczną? ile ona kosztuje?
Obserwuj wątek
    • default Re: obroża elektryczna 10.02.04, 13:15
      A po co Ci??? Masz psa czy krowę? Bo ja tylko w tym drugim przypadku widzę
      jakieś zastosowanie.
      • qciowski Re: obroża elektryczna 10.02.04, 22:12
        Popieram przedpowiedź. Postaw się w roli psa, nie wiem czy byłoby to dla Ciebie
        przyjemne. Jeżeli chcesz mieć "ustawieonego" psa zacznij z nim "pracować" lub
        lepiej wydaj te pieniądze, które chcesz przeznaczyć na obrożę, na szkolenie
        PT.Nigdy nie kupiłbym tego "świetnego" wynalazku mojemu psu;)
        Pozdrawiam, przemyśl to!!!
        • adam.pietron Re: obroża elektryczna 13.02.04, 13:04
          Niektórzy trenerzy uważają że obroża elektryczna jest pomocna w tresurze - ja
          osobiście nie mam zdania - ważne jest jedno - musi być na pewno używana przez
          kogoś kto się na tym zna i wie kiedy ją zastosować by była skuteczna a nie
          szkodziła.
          Pozdrawiam
        • barrunia Re: obroża elektryczna 13.02.04, 13:13
          Ja mysle, że marcin93 ma dopiero 10-11 lat i stąd takie pytania.

A więc po kolei:

Jeżeli masz dużego, agresywnego i niebezpiecznego psa, to taka obroża wydawać
          sie może pewnym zabezpieczeniem gdy twój pies zacznie komuś zagrażać (np.
          zaatakuje człowieka).
          W sytuacji zagrożenia (gdyt Twój pies zaatakuje innego człowieka lub zwierzę)
          możesz, a niekiedy nawet i powinieneś jej użyć.

Jeśli jesteś jednak posiadaczem małego lub średniego pieska, to myślę, że taka
          obroża jest niepotrzebną torturą dla takiego stworzenia. Ja bym w takiej
          sytuacji postawił na wychowanie i tresurę psa.

Ja swoją sunię wychowałem i wychowuję miłością i przyjaźnią. Efekty są
          zdumiewające!
          Ona rozumie bardzo dużo co do niej mówię (gorzej jest tylko na odwrót).
          Ba! uważam, że ona nie rozumie jedynie zdań złożonych. Natomiast krótkie zdania
          i polecenia wydaje się rozumieć na 100%! :)

Dlatego jeśli nie musisz nie funduj swojemu czworonożnemu przyjacielowi takiej
          atrakcji.

Pozdrawiam
          Tomek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka