Dodaj do ulubionych

komplikacje po operacji

11.01.11, 21:53
mam ogromny problem, i prosze o jakiekolwiek wskazowki, rady czy komentarze. mam 8letniego pudla toya. 29 grudnia miala operacje ze wzgledu na to, ze na jej brzuszku pojawily sie guzki, jak powiedziala pani doktor o zabarwieniu rakowym. jednak po operacji stwierdzila, ze zdolala usunac wszystko (lacznie z macica). miala przez niecaly tydzien wlozone dreny, przez ktore wplywaly jakies tam nieczystosci. po ich wyjeciu troszke sie papralo, bo juz wczesniej blizna jej napuchla i zczerwieniala. jednak po uzywaniu zelu, objawy minely. blizna jest ogromna, bo przechodzi po prawej stronie calego brzuszka i szyi. po zdjeciu szwow zaczelam zauwazac ze od rany do plecow zaczela jej puchnac skora i strasznie piszczala jak ja glaskalismy, dzisiaj pani doktor stwierdzila, ze nie potrafi stwierdzic, co to moze byc. dostala antybiotyki i zastrzyki, ale przed chwila jak chcialam jej posmarowac ta skore zelem, kawalek odszedl razem z kubraczkiem. blagam o jakiekolwiek rady nrpawde, o wszscy w domu przezywamy i jutro juz jedziemy do weternarza, ale moze zdarzc sie znowu ze nie bedzie wiedziec co to jest... prosze o jak najszybsze odpowiedzi...
Obserwuj wątek
    • semi-dolce Re: komplikacje po operacji 11.01.11, 23:34
      Jaki antybiotyk dostała? Byc może nalezy zmienić na silniejszy albo o innym spektrum dzialania.

Paprzacej sie rany nie wolno smarować żadnym żelem, nalezy ją wysuszać i owszem, odkazac, ale czyms wysuszającym a nie nawilzającym. Doskonale sprawdza się rivanol lub jodyna na spirytusie rozcienczona wodą (1 część jodyny + 9 części wody).

Czy poza tym pies czuje sie dobrze? Czy ma aktualne badania krwi? jaki jest poziom leukocytów?

Jesli jest ok, i nie ma infekcji moze to byc uczulenie na uzyte nici chirurgiczne.
      • g.i.jane Re: komplikacje po operacji 12.01.11, 14:50
        Czy wetka robiąca oprację jest chirurgiem? Założę się, że nie.
        Radzę konsultację u dobrego weta-chirurga.

Ludzie, czemu to robicie swoim zwierzakom? Czy komu przyszłoby do głowy samemu dać się zoperować interniście?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka