Dodaj do ulubionych

koty i noworodek

05.01.12, 15:14
mam pytanie do rodziców, którzy mieli koty przed urodzeniem się dziecka. Jak zwierzaki zachowywały się w czasie ciąży / po przyniesieniu dziecka do domu?
Jestem w 7 m-cu ciąży, mam dwie kotki, z którymi nigdy nie miałam żadnych problemów. Jakieś 4 m-ce temu zaczęły sikać na dywan (nie wiem czy obie czy jedna z nich). Nic się nie zmieniło, nie wiem czy w jakiś sposób "wyczuły" ciążę?
Zastanawiam się czy to możliwe, i jakie mogą być kocie zachowania po pojawieniu się dziecka?
Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • semi-dolce Re: koty i noworodek 05.01.12, 17:07
      Moje koty zachowywały się normalnie, tak przed jak i po narodzinach mojego syna. Badałaś mocz swoich kotek? Byłas z nimi u weterynarza? Bo nagłe sikanie na dywan może być objawem choroby kota a nie twojej ciąży.
      • mist3 Re: koty i noworodek 05.01.12, 22:01
        kotka mojej siostry, koty moich znajomych również zachowywały się normalnie przed i po ciąży.
        A kotki wysterylizowane?
        Poza tym co do siusiania w niewłaściwych miejscach warto zapoznać się z linkiem:
        web.archive.org/web/20060930081113/http://www.vetserwis.pl/kot_mocz.html
        • minniemouse Re: koty i noworodek 06.01.12, 01:16
          swietny link, Mist3-ni :) !

Minnie
          • mist3 Re: koty i noworodek 06.01.12, 22:03
            Dziękuję - mam go z kociego zakątka :)
          • salimis Re: koty i noworodek 06.01.12, 23:13
            minniemouse napisała:

> swietny link, Mist3-ni :) !

Jakbyś była inteligentna to zauwazyłabyś że tytuł linka świadczy o tym że kiedyś pod wskazanym adresem był taki temat tylko strona zniknęła.
            • salimis Re: koty i noworodek 06.01.12, 23:15
              Właściwie to nadal jest tylko trzeba chwilę poczekać aż się otworzy.
              • minniemouse Re: koty i noworodek 08.01.12, 03:39
                Jakbyś była inteligentna to zauwazyłabyś że tytuł linka świadczy o tym że kiedyś pod wskazanym adresem był taki temat tylko strona zniknęła.

Nie chce cie dobijac, ale tak powiedziala poprzedniczka - strona jest, bo przeciez nie podejrzewasz mnie ze pochwalilam ja za podeslanie informacji ze "strona nie istnieje?"

A tak przy okazji - poczytalas juz troche? :)

Minnie
                • mist3 Re: koty i noworodek 08.01.12, 17:29
                  Zapomnialam dopisać przed/ pod linkiem że vetserwis to już niestety strona archiwalna i trzeba poczekać zanim się otworzy - jest to strona dla cierpliwych:)
                • salimis Re: koty i noworodek 08.01.12, 21:33
                  No właśnie minniemouse chciałam cie przeprosić bo ja pamiętam kiedyś komuś też podrzucałam tą stronę z tym że otwierała się od razu.Tym razem zobaczyłam inny początek i myślałam że się nabijasz.No i oczywiście najpierw napisałam post a potem coś mnie tknęło i jeszcze raz weszłam na podany link.
                  • minniemouse Re: koty i noworodek 09.01.12, 02:24
                    a tam, zaraz przepraszac! pomylki kazdemu sie zdarzaja :)

Minnie
                    • marslo55 Re: koty i noworodek 10.01.12, 15:11
                      minniemouse napisała:
                      "a tam, zaraz przepraszac! pomylki kazdemu sie zdarzaja :)"
                      Ech, gdyby zdarzały się tylko takie...:)
                      A co do kocich "pomyłek", to i mnie się zdaje, że nie w ciąży problem. Kot umie wyczuć ciążę o wiele wcześniej niż w 3. miesiącu, niby czemu miałby z tego powodu zacząć się moczyć kilka miesięcy później? Może kotka urosła i przestała jej odpowiadać kuweta, może ma jakieś dolegliwości i kuweta źle się jej teraz kojarzy? Ja bym zaczęła od wizyty u weterynarza, a gdyby się okazało, że z kotką wszystko O.K., poeksperymentowałabym z ustawieniem kuwety, żwirkiem itp.

• marslo55 Re: koty i noworodek 10.01.12, 15:14
      Jeszcze jedno: mam tylko koty, nie dzieci, ale pamiętaj, żeby po narodzinach dziecka nie zostawiać go samego z kotkami. Jeśli nawet będą do malucha bardzo czule nastawione, mogą mu niechcący zrobić krzywdę (bo np. ułożą się do snu bezpośrednio na twarzy dziecka, źle wymierzą skok i na nie spadną, czegoś się bardzo wystraszą i po nim przebiegną).
      • idoli Re: koty i noworodek 11.01.12, 19:48
        mist3 - dziękuję za link - zastosuję się do artykułu i spróbuję po kolei dojść w czym problem..
        Kotki są wysterylizowane, jedna (ta którą podejrzewam), jest u mnie 6 lat, druga 4. Nigdy nie było problemów. U weta byłam, badałam kał, moczu nie.
        Zasikany dywan w pokoju zwinęłam, ostatnio sikanie zaczęło się na dywanik w łazience. Robi to wtedy kiedy ktoś jest w domu ale tak cicho, że nie wiadomo kiedy i która..
        Nie potrafię też dokładnie określić kiedy zaczęło się sikanie. Około 3 m-ce temu przyłapałam tą starszą jak "grzebała" w dywanie, poczułam, że się tam załatwiła. Jak wieczorem zwinęłam dywan to aż się przeraziłam - plamy na dywanie były tak duże, że mogło się to zacząć nawet kilka tygodni wcześniej. Dlatego skojarzyłam z ciążą - bo nic innego się nie zmieniło. Nie wyczułam wcześniej, bo robiła to w miejscu gdzie nikt nie przebywa, pod stołem, blisko samej ściany. Bardziej było czuć od spodu dywanu niż z wierzchu.
        • ajaksiowa Re: koty i noworodek 12.01.12, 12:53
          Może nagle przestała jej odpowiasdać ,,towarzyszka,,?Wczoraj usłyszałam na Animal Planet że kuwet powinno być zawsze o jedną więcej niż kotów.
    • kiciiaa1 Re: koty i noworodek 13.02.12, 12:21
      Myślę, że nie reagują tak na Twoją ciążę. Moja kuzynka jak była w ciąży to jej kotka zachowywała się naturalnie i normalnie, ale natomiast jak urodziła. Przez pierwsze tygodnie była bardzo wykończona i raz tak mocno zasnęła, że nie słyszała jak jej córeczka płaczę to kotka przyszła do niej do łóżka i tak długo miałczała nad jej uchem i ją pyszczkiem szturała aż się obudziła. Kochana kocica.

_____________________________________________________________________________
      Zoomia.pl, miejsce gdzie koty
      znajdują kochających właścicieli. Przejrzyj ogłoszenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka