Dodaj do ulubionych

Karmię psa sąsiadów...

22.08.15, 06:01
Moi sąsiedzi pojechali na wakacje.
Poprosili o dokarmianie psa. W dzień wyjazdu sami go nakarmili, dali mu dwie parówki, do tego ma psie chrupki (takie najtańsze) i oczywiście wodę.
Dostałam od nich opakowanie parówek (takich najtańszych) i mam raz dziennie serwować psu dwie sztuki. Pies jest wielkości labradora.
Mąż mówi, że się czepiam, bo przecież ma te psie chrupki, więc głodny być nie może, ale moim zdaniem takie żywienie nie jest wystarczające dla takiego psa. Już nawet nie mam na myśli wartości odżywczych, ale ilość wydaje się naprawdę nędzna. Sucha karma nie zastąpi psu porządnego posiłku. Sąsiedzi nie gotują w domu, więc pies nie dostaje też resztek z obiadu i jest karmiony właśnie raz dziennie.
Kto ma rację, ja czy mąż? Jeśli ja, to spróbuję delikatnie porozmawiać z sąsiadami, lub zacznę go trochę dokarmiać na własną rękę. Tak jak mówiłam nie mam psa. Mam za to kota, szczupłego dachowca, o wiele mniejszego od tego psa, który ilościowo dostaje na pewno nie mniej jedzenia niż psiak (ogólnie karmię go na zawołanie, czyli jakieś 3 razy dziennie, czasem 4, plus ma zawsze suchą karmę taką lepszej jakości).
Obserwuj wątek
    • eenoive Re: Karmię psa sąsiadów... 22.08.15, 14:55
      Nie dokarmialabym psa na wlasna reke bo potem sasiedzi wroca i beda go karmic tak jak do tej pory i pies bedzie cierpial bo nauczysz go innego jedzenia. Niektorzy ludzie karmia psa tylko sucha karma. Niestety taka najtansza na pewno nie ma dobrego skladu :( . Ja mojej suczce zima gotuje mieso z jarzynami i ryzem, latem raczej daje gotowa mokra lub polmokra plus chrupki ale z wyzszej lub sredniej polki.
      Najlepiej zobacz na opakowaniu ile karmy powinien dostawac ten pies , wedlug wagi i sprobuj po powrocie sasiadow troche ich uswiadomic ze pies powinien dostawac wieksza porjce jesli by sie okazalo, ze faktycznie dostaje za malo ;)
      • ajaksiowa Re: Karmię psa sąsiadów... 22.08.15, 16:13
        Wogóle nie wtrącałabym się w żywienie psa,czy ma najdroższą czy najtańszą karmę to jest sprawa tych państwa -ważne że nie jest głodny i ma dom.Do każdej diety pies się przyzwyczai a zwracanie im uwagi nawet oględne może być żle odebrane i odbic się na psie.Karmy najtańsze są również zbilansowane i miliony psów na świecie je jedzą i dobrze że mają chociaż to.My czyli ludzie też nie zawsze jemy najdroższą /czyli najzdrowszą/ pożywienie . :)
        • ajaksiowa Re: Karmię psa sąsiadów... 22.08.15, 16:14
          SSorry za styl poprzedniego posta. :)
        • eenoive Re: Karmię psa sąsiadów... 22.08.15, 21:01
          Prosze czytac ze zrozumieniem, napisalam o ilosci karmy zeby sprawdzic czy nie dostaje za malo!
          • ajaksiowa Re: Karmię psa sąsiadów... 23.08.15, 13:12
            No właśnie,autorka wątku powątpiewa w jakość suchej karmy a nie w jej ilość. 🎃
            • eenoive Re: Karmię psa sąsiadów... 23.08.15, 21:04
              W ilosc tez , to trzeba bylo odpisywac na jej post.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka