27.09.04, 19:06
Mam już w domu 3 letnią suczke jamniczka .Bardzo ją kochamy i poniekąd dla
jej dobra chcemy wziąć drugiego psa szczeniaczka.
Bardzo proszę o pomoc i radę jak zachowywały się Wasze psy w takiej sytuacji
i jak mam przeprowadzić moment wprowadzania nowego psa do domu. Dzięki
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • altesa Re: Dwa psy 28.09.04, 12:01
      anika200 napisała:

> Mam już w domu 3 letnią suczke jamniczka .Bardzo ją kochamy i poniekąd dla
      > jej dobra chcemy wziąć drugiego psa szczeniaczka.
      > Bardzo proszę o pomoc i radę jak zachowywały się Wasze psy w takiej sytuacji
      > i jak mam przeprowadzić moment wprowadzania nowego psa do domu. Dzięki
      > pozdrawiam

Nie jestem weterynarzem ,ale od paru tygodni mam dwie suczki - może przydadzą
      Ci się moje spostrzeżenia.
      Decyzję podjęłam na widok smutnego i stęsknionego pyszczka Naomi przy moich
      codziennych powrotach z pracy. Ponieważ jest bardzo towarzyska, i przyjazna ( w
      zasadzie ciamajda i niejadek) nie miałam wątpliwości, że pojawienie się siostry
      przywita z radością. Ale postanowiłam, że siostra musi mieć podobny charakter,
      żeby jej nie zdominowała i nie skatowała w przyszłości oraz, że będę działała
      na zasadzie "nic dla niej bez niej", czyli żadnej niespodzianki w drzwiach.
      Razem pojechałyśmy do potencjalnej kandydatki. Obwąchały się, wstępnie
      zaakceptowały. Po tygodniu również razem udałyśmy się po małą i obydwie na
      kolanach przyjechały do domu.
      Wzbogacona wskazówkami i poradami "doświadczonych" zaczęłam stosować zasady
      sprawiedliwości społecznej (typu każdej po jednej ręce w tym samym czasie),
      hierarchii (pierwszeństwo Naomi przy karmieniu) itp. itd. Niewiele to dało. Ich
      relacje same się ustalają z uwagi na uległą miłość i usposobienie Naomi oraz -
      niespodziankę charakterologiczną u małej. Już po paru godzinach, pomomo wielu
      podobieństw między nimi, z małej "ciamajdki" wyszedł nieustraszony bojownik
      zuluski z dwoma celami w życiu: micha i nieustanne potyczki bojowe i
      postanowieniem objęcia pierwszeństwa w domu. Od początku Naomi pozwala małej na
      wszystko. Ustępuje miejsca przy pieszczotach i misce, głucha na moje argumenty
      i ze ślepiami pełnymi miłości do siostry. Nawet nie mruknie ciągana po
      mieszkaniu za bardzo już wystrzępione uszy i ogon, z oddaniem leży na plecach w
      trakcie zabawy "dusimy za gardło zwierzynę" (oczywiście dusi Czaka i to z
      niezłym zapałem). Generalnie, po 3 tygodniach wspólnego mieszkania wygląda na
      to, że obydwie bardzo się już zżyły i w przyszłości większych problemów nie
      będzie. Naomi oczy lśnią kiedy wita mnie po pracy, ma lepszy apetyt, uczy się
      od Czaki odwagi i techniki walki - Czaka uczy się od niej delikatności,
      poczucia humoru i ... załatwiania potrzeb na gazetę (jeszcze jest na
      kwarantannie).
      Znasz dobrze swoją suczkę, więc wiesz jaki charakter i wiek powinna mieć ta
      druga, żeby wszystko grało. Na tej podstawie zadecydujesz też, czy brać
      szczeniaka (co moim zdaniem pozwala na lepsze "zgranie" i "odmłodzanie"
      starszej ganiankami i zabawami), czy dorosłą kompankę.. Życzę powodzenia -
      altesa

• rezurekcja Re: Dwa psy 28.09.04, 12:02
      spytaj tez na forum zwierzeta
      albo na stonach poswieconych psom, np. na dogomanii, adresu poszukaj w Cybersieci.
      Nasz pies przyjal juniora pokojowo. Psica-przywodczyni stada fukala i szczekala
      na niego, kiedy podchodzil za blisko.
      Ale moze byc roznie. MOga sie tolerowac, przyjaznic, nie znosic.
    • kaz_dra Re: Dwa psy 28.09.04, 16:05
      anika200 napisała:

> Mam już w domu 3 letnią suczke jamniczka .Bardzo ją kochamy i poniekąd dla
      > jej dobra chcemy wziąć drugiego psa szczeniaczka.
      > Bardzo proszę o pomoc i radę jak zachowywały się Wasze psy w takiej sytuacji
      > i jak mam przeprowadzić moment wprowadzania nowego psa do domu. Dzięki
      > pozdrawiam

*** Nie piszesz jakiego psa chcesz przyprowadzić. Ale wielu ludzi ma 2,3 .. psy
      i wszystko gra.. Ja miałam przez 4 lata 16-20-letniego cudownego kundla i
      przyprowadziełam "wrednego jamniola. Wszyscy mówili, że dobiję mojego starego
      psa, a on chyba dzięki temu przeżył jeszcze 4 lata.
      Jest pewna zasada: dobże, aby psy spotkały się poza domem i razem weszły do
      środka. Powodzenia.
    • kaz_dra Re: Dwa psy 28.09.04, 16:08
      ...przepraszam, jeszcze w życiu nie napisałam tak słowa "dobrze"
    • aniwet.pl Re: Dwa psy 01.10.04, 10:51
      Po informacje zapraszam też na: www.aniwet.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka