nnike 02.04.05, 00:10 Aniu (przy okazji biję ukłony za temat o toksoplazmozie :)), nasz pies ma katar i zaczęłam podawac mu rutinoscorbin, 2x1 tabletkę. Waży ok 30 kg. Przez ile dni mogę go w ten sposób leczyć i czy w ogóle dobrze robię? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nnike Re: Rutinoscorbin. 02.04.05, 18:03 Leje się z jednej dziurki, więc podaję nadal ten rutinoscorbin. 5 dzień. Nikt tak nie leczył kataru u psa? Odpowiedz Link Zgłoś
nnike Re: Rutinoscorbin. 04.04.05, 18:24 No cóż... Widocznie pytanie było za trudne... Odpowiedz Link Zgłoś
blue.berry Re: Rutinoscorbin. 04.04.05, 21:19 wydaje mi sie ze rutinoscorbinem raczej wiele nie wyleczysz. jesli pies nie jest osowialy, ma apetyt, chetnie chodzi na spacery a co najwazniejsze temp. ma w normie to odpusc - katar sam przejdzie. jesli natomiast jest inaczej to moze po prostu wybierz sie do weta, czasem bywa ze katar to nie katar tylko cos powazniejszego i wtedy trzeba jakis solidnejszych lekow. moj pies np. troche kaslal, troche kichal ale wydawalo nam sie ze jest w miare ok, tym bardziej ze nos, uszy, pysk raczje byly zimne i pies mial w miare apetyt. a potem sie okazalo ze byl chory (psia angina) i mial dosc mocno obnizona temp. dostal zastrzyki i po tygodniu sie poprawilo. Odpowiedz Link Zgłoś
anna.jozwik Re: Rutinoscorbin. 05.04.05, 11:36 Dokładnie; zgodzę się tu z przedmówczynią. Rutinoscorbin to jeden z leków które nie zaszkodzą, ale i za wiele nie pomogą. Mozna go przez kilka dni podawać, tak do tygodnia, ale jeśli katar trwa dłużej niż tydzień i raczej przybiera na sile zamiast słabnąć, to lepiej wybrać się do weta. Jeśli okaże się że problem dotyczy tylko jamy nosowej, to leczenie pewnie ograniczy się do stosowania kropel do nosa; ale być może infekcja dotyczy także gardła czy tchawicy, wtedy być może potrzebne będzie bardziej zaawansowane leczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
nnike Re: Rutinoscorbin. 05.04.05, 12:02 Dzięki :) Tym razem pomógł i katar, który lał się tylko z jednej dziurki, nie przeszedł na drugą, ale wysechł. Wiem, że kotom to lekarstwo wręcz szkodzi, dlatego zapytałam, jak to jest u psa. Odpowiedz Link Zgłoś