Dodaj do ulubionych

Jak karmić psa z wrażliwym przewodem pokarmowym?

18.04.05, 20:43
Dziś wzięliśmy pieska ze schroniska. Ma 5 miesięcy i jest mieszańcem owczarka
niemieckiego. Dowiedzieliśmy się że sunia ma wrażliwy żołądek, a co za tym
idzie częste biegunki. Jak ją karmić aby uniknąć dolegliwości. Na początek
dostaliśmy trochę suchej karmy jaką dostawała w schronisku, ale to wystarczy
na 1-2 dni. Jak i kiedy zacząć jej wprowadzać do jadłospisu inne jedzenie. Co,
w jakich ilościach i odstępach czasu podawać?
Naszemu ostatniemu pieskowi dawaliśmy ryż lub makaron z Chappi, ale sunia
chyba nie może tego jeść.
Bardzo proszę o sugestie lub linki odsyłające do stron z opisami takiej diety.
Obserwuj wątek
    • anna.jozwik Re: Jak karmić psa z wrażliwym przewodem pokarmow 18.04.05, 20:51
      skoro ma biegunki, to ja bym w ogóle na jakiś czas sucha karmę odstawiła. Jesli
      już koniecznei musi być sucha karma, to tylko taka dietetyczna, dla psów z
      problemami żołądkowymi, typu intestinal, dostepna w lecznicach.
      Może warto byłoby przestawić sie na czas biegunek na jedzenie domowe, czyli
      gotowane. Ryz kurczak, marchew i inne warzywa. Olej jadalny do tego. I
      zobaczyć, jaka jest kupa. Jesłi chodzi o linki, to bardzo polecam ten:
      www.arcturus-pl.com/pl/index.php?option=content&task=view&id=10
      • naise Re: Jak karmić psa z wrażliwym przewodem pokarmow 18.04.05, 21:04
        My dopiero go wzięliśmy, jest u nas pierwszą noc. Musieliśmy ją wykąpać (mimo że
        jest szczeniakiem), bo brzydko pachniała. Dostała tej karmy, ale nadal chodzi i
        zagląda do miski, dużo pije i ogólnie chodzi po domu (jakby była niespokojna).
        Pani ze schroniska mówiła że po tej karmie nie ma biegunek, ale stres, czy
        jakieś inne jedzenie, lub wogóle nagła zmiana jedzenia mogą powodować chorobę.
        Dlatego nie chciałabym wogóle do tego dopuszczać. Koleżanka radzi mi podawanie
        jej ryżu z drobiem gotowanym, oczywiście za dzień lub dwa żeby nagle nie
        zmieniać jadłospisu.
        Dziękuję i pozdrawiam
    • aniael Re: Jak karmić psa z wrażliwym przewodem pokarmow 20.04.05, 15:45
      Jeśli piesek ma wrazliwy zołądek, to bardzo mozliwe, że przyczyną niedyspozycji
      jest właśnie sucha karma. Mam 4 miesięcznego szczeniaka cocker spaniela,
      dostawał suchą karmę i wciąż męczyły go biegunki. Dostawał najpierw Royal
      Canin, potem Royal Canin digest&skin - delikatniejsza, dla psów z wrazliwym
      zołądkiem, ale nie poprawiło się. Potem zmieniono mu karmę na dietę Eukanuba -
      kupowana w lecznicy i po tym to już mu sie bardzo pogorszyło, woda przelatywała
      co 15 minut przez niego. Po kilku dniach przeszlismy na gotowane jedzenie i
      problemy przeszły dosłownie z dnia na dzień. Piesek je zdrowo, biegunki go już
      nie męczą, a my zostaliśmy z 15 kilogramowym zapasem suchej karmy. Chyba sami
      to zjemy z wrażenia:(
      • rezurekcja o suchej karmie 20.04.05, 16:20
        aniael napisała:

> Jeśli piesek ma wrazliwy zołądek, to bardzo mozliwe, że przyczyną
        niedyspozycji
        >
        > jest właśnie sucha karma.

Nasze psy tez czyscilo po suchej karmie.
        • naise Re: o suchej karmie 20.04.05, 17:51
          Kupiliśmy jej Eukanube, na razie bierze Enteramid, więc nie wiem czy to od tego
          czy po zmianie diety jest lepiej. A troszkę lepiej jest, sunia robiła kupkę dziś
          2 razy jak do tej pory, i ta druga kupka była troszkę ściślejsza, ale nadal
          biegunkowa. Ona dostaje na razie 2-3 razy dziennie, rano i wieczorem po garstce
          karmy, a po południu gotowanego kurczaka z ryżem. Jeśli będe chciała zrezygnować
          z suchego czym go zastąpić?? Dawać 3 x dziennie ryż z drobiem??
          • vww Re: o suchej karmie 20.04.05, 18:46
            do kurczaka z ryzem dołóż marchew. Rozdrobnij tak, żeby suczka chcąc nie chcąc
            zjadla i marchewkę. Albo po prostu utrzyj. Kurczak bez kości, oczywiście?
            Odstaw w ogole suche. Daj bialego chudego sera, bez żadnych dodatkow.
            Takiego najmniej przetworzonego, nie "twarog do sernikow trzykrotnego mielenia".
            Ugotuj rybkę. A w ogole przeglodź psa przez ladnych parę godzin, pilnuj, czy
            pije wodę.
            • naise Re: o suchej karmie 20.04.05, 22:59
              No ale właśnie chciałabym dawać suchą karmę, żeby gryzła. Nasz poprzedni piesek
              nie dostawał i nie umiał gryźć, co prowadziło do tego że wszystko łykał i często
              miał problemy żołądkowe potem (przeważnie wymioty). Maja bardzo lubi suchą
              karmę, poza tym daję jej po jednej granulce gdy nagradzam ją że załatwiła się
              na dworzu. Problem w tym że nie bardzo wiem jakie powinny być proporcje,
              chciałabym dawać jej w przyszłości 2 posiłki (teraz dostaje 3) w tym karmę np.
              rano niewielką ilość a pod wieczór coś gotowanego. No i właśnie do tej pory
              mieliśmy pudelka, dostawał raz dziennie i do ostatnich chwil był szczupły,
              sprawny i chętny do zabaw. Nie chcemy żeby była upasiona, ale też nie chcemy
              żeby chodziła głodna. Ona niestety zjada każdą ilość tego co ma w misce, a
              najlepiej byłoby gdyby głównym daniem było gotwane a karma żeby była cały czas,
              żeby Majka mogła podejśc i zjeść kiedy chce. Zupełnie nie wiem jak postępować ??
              Tak jak napisałam wolałabym nie rezygnować z karmy, wiem że sunia w schronisku
              ją dostawała (dostawała inną) i nie miała sensacji, może teraz to stres, zmiana
              diety.
              • aniael Re: o suchej karmie 21.04.05, 11:44
                Skoro nie miała w schronisku sensacji to skąd wiesz, że ma wrażliwy żołądek??
                Ja też nie chciałam rezygnować z suchej karmy, tym bardziej, że piesek ją lubi,
                ale się nie dało. Po dwóch tygodniach normalnego domowego jedzenia spróbowałam
                dac na próbe znowu suche i znów psa zaczęło czyścić. Może na próbe spróbuj
                odstawić suche i za jakiś czas podaj znowu i zobaczysz jak zareaguje. Do
                gryzienia możesz dawać gnaty wołowe, kości prasowane ze skóry wołowej i
                inne "zabawki". No i mięso w kawałki pokrojone. Nie wiem, nasz pies nie ma
                problemu z umiejętnością gryzienia. Poza tym w tym wieku piesek powinien chyba
                jeść więcej nabiału niż posiłków mięsnych - mleko, kefir, ser biały. Mój ma
                cztery miesiące, ja tak na razie karmię.
              • rezurekcja Re: o suchej karmie 21.04.05, 11:53
                naise napisała:

> No ale właśnie chciałabym dawać suchą karmę, żeby gryzła.

ja swojego owczarka karmie teraz tylko gotowanym domowym, poniewaz zdecydowanie
                wolal gotowane, a mial wybor.

> Nasz poprzedni piesek
                > nie dostawał i nie umiał gryźć, co prowadziło do tego że wszystko łykał i
                często miał problemy żołądkowe potem (przeważnie wymioty).

Naise, wszystkie nasze psy (5 w ciagu 25 lat) dostawaly domowe. CZasami
                rzeczywiscie wymiotowaly, ale to bylo sporadyczne. Czasem jadly trawe na
                przeczyszczenie, po ktorej - zdarzalo sie - tez wymiotowaly ta wlasnie trawa.
                A czy poprzedni pies nie "odkurzal" trawnikow z resztek?

Bo jakos nie wiążę wymiotow z niegryzieniem. ALe moze nie mam racji.

> Problem w tym że nie bardzo wiem jakie powinny być proporcje,
                > chciałabym dawać jej w przyszłości 2 posiłki (teraz dostaje 3) w tym karmę np.
                > rano niewielką ilość a pod wieczór coś gotowanego.

1. Wydaje mi sie, ze na opakowaniu powinny byc podane dawki.
                2. Moj pies (10-letni) dostaje rano i wieczorem niepelna miske wielkosci duzego
                glebokiego talerza. Orygianlnie to byla miska do salatek, taka z metalowego
                kompletu. On ma najwieksza.

> Nie chcemy żeby była upasiona, ale też nie chcemy
                > żeby chodziła głodna.

Na pewno nie wolno karmic tlusto. Moj tato dawal psom duzo tluszczu i upasl
                nawet najszczuplejszego i najruchliwszego. Teraz karmi siostra, zwierzeta
                wrocily do normy.
                No i koniecznie sporo ruchu.
                Poza tym: MAja to jeszcze psie dziecko, zapewnie jeszce rosnie. Jesli zje
                wiecej, nie powinno prowadzic do tragedii. Zreszta bedziecie widziec, czy nie
                jest juz zbyt pulchna.

> Ona niestety zjada każdą ilość tego co ma w misce,

W schronisku trzeba bylo pilnowac miski, najlepszy sposob to oproznic ja od
                razu. Rodzice maja dwa psy, to widac, jak sie zwierzatka spiesza, zeby zjesc
                ze swojej miski i poleciec sprawdzic, czy konkurencja cos zostawila. WYlizanie
                cudzej miski to normalka.
                Maja bedzie sie przyzwyczajac jakis czas, ze konkurencji nie ma.

> najlepiej byłoby gdyby głównym daniem było gotwane a karma żeby była cały
                > czas, żeby Majka mogła podejśc i zjeść kiedy chce. Zupełnie nie wiem jak
                postępować ??

A moze podawaj gotowane rano i wieczorem a ten trzeci posilek z suchej karmy
                podaj w dowolnie wybranym momencie, jak zje to bedzie zjedzony i tyle.

> może teraz to stres, zmiana diety.

Wszytko razem. Trzeba przeczekac.
                Ja warzywa ucieram.
                • naise Re: o suchej karmie 21.04.05, 13:10
                  Poprzedni pies owszem skubał trawę ale jak był młodszy, na starość już nie. On
                  wymiotował po domowym, bo się go nałykał też jadł szybko ;)
                  Ona teraz dostaje ten enteramid więc biegunki ustępują. Ma go brać do soboty, w
                  niedziele szczepienie jak biegunki nie wrócą. Do tego czasu nie chciałabym żeby
                  znów się zaczęło, bo nie będzie mogła zostać zaszczepiona, a ja aż się boję z
                  nią na dwór chodzić :(
                  Od przyszłego tygodnia zaczniemy eksperymenty z jedzeniem.
                  Nasza Pani wet na razie odradza nabiał i warzywa.
                  Majka dostała witaminy Multi Vit Canic )karma uzupełniająca
                  witaminowo-mineralno-aminokwasowa dla psów) - też od przyszłego tygodnia zaczniemy.
                  • ajer Re: o suchej karmie 23.04.05, 23:04
                    Polej suchą karmę ciepłą przegotowaną wodą,piesek lepiej ją strawi.Jeżeli
                    możesz odstaw ,żeby namokła.Pieskowi nie zaszkodzi,powodzenia.
      • naise Re: Jak karmić psa z wrażliwym przewodem pokarmow 23.04.05, 23:35
        A czy można z tymi luźnymi kupkami połączyć drapanie się u psa i podgryzanie
        (takie jak przy pchłach)?? Może to jakaś alergia :/
        • anna.jozwik Re: Jak karmić psa z wrażliwym przewodem pokarmow 24.04.05, 00:39
          Tak, można połączyć.
          Takie objawy występują np. przy alergii pokarmowej, która pojawia się
          najczęściej na skutek karmienia suchymi karmami z dodatkiem konserwantów
          których pies nie toleruje.
          Niektóe psy maja alergię pokarmową również na inne rodzaje pokarmu, np. na
          produkty mleczne, ale zdarzają sie także alergie na wołowinę, na koninę, na
          niektóre owoce, na rzeczy kwasne i na wiele innych pokarmów.
          • naise Re: Jak karmić psa z wrażliwym przewodem pokarmow 24.04.05, 10:04
            Sunia skończyła brać wczoraj enteramid. Kupki dziś jeszcze nie robiła, ale nie
            mam dobrego przeczucia. Zmieniliśmy jej dietę, od 2 dni dostaje tylko kurczaka z
            ryżem i marchwią. Co dalej robić jeśli nie będzie poprawy? Pani weterynarz mówi
            że jakiś antybiotyk, nie ma rady, inaczej jej nie zaszczepimy. Dodatkowo sunia
            miała dziś czkawkę, a jakiś czas wcześniej zbierało jej się na wymioty (takiw
            charakterystyczne charchanie, no i widziałam skurcze na wysokości żołądka),
            zwróciła właściwie tylko tyle ile zmiaściłoby się na łyżece od herbaty :/ Było
            koloru jasno-beżowego. Nie wiem co mogło być przyczyną (ostatni raz dostała jeść
            koło 20-stej wczoraj), zanim zwymiotowała długo przeglądała się w lustrze i
            piszczała do swojego odbicia.
            • mamusinka2 Re: Jak karmić psa z wrażliwym przewodem pokarmow 19.05.14, 21:50
              Czy suczka była odrobaczana? Czasem robaki w przewodzie powodują niestrawności.
    • now.edi Re: Jak karmić psa z wrażliwym przewodem pokarmow 12.05.14, 13:14
      mój pies tez nie każdą karme toleruje dobrze. ostatnio kupowaliśmy jakąś specjalną karmę (nie chappi ani inne takie do dostania w każdym supermarkecie) na www.zoologiczny.sklep.pl/ i póki co nie ma problemów z jedzeniem!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka