Dodaj do ulubionych

spuchnięta pupa

03.09.02, 12:02
Przybłąkał się do mnie kocurek, chyba dość młody, ale dorosły. Jest wesoły,
przymilny i ma szalony apetyt. Problem w tym, że ma brzydko wystający, jakby
opuchnięty odbyt i czuć go ....no, kupą po prostu. Ale nie jest tym
ubrudzony, tylko ten zapaszek.... Czego to może być objaw, czy jakiejś
poważnej choroby, czy po prostu go odrobaczyć?
Obserwuj wątek
    • adam.pietron Re: spuchnięta pupa 04.09.02, 10:39
      Odrobaczenie oczywiście będzie pożądane ale spuchnięty i wystający odbyt i
      nieprzyjemny , bardzo intensywny zapach kału i zarazem kota może być objawem
      przewlekłą biegunka , której powodem mogą być np. pierwotniaki tzw kokcydia
      lub zakażenie bakteriami z grupy Clostridia – nadają one odchodom bardzo
      nieprzyjemny – czasem określany jako ( przepraszam) „trupi” zapach.
      Myślę że powinieneś udać się z maluchem do lekarza i w miarę możliwości zbadać
      mu kał na obecność kokcydiów.
    • jul-kot Re: spuchnięta pupa 04.09.02, 11:44
      Witaj!
      Chciałbym jeszcze coś dodać. Twój nowy nabytek prawdopodobnie długo głodował.
      Sprawdź, czy wyczuwalne są kręgi w kręgosłupie, żebra, czy jest wychudzony.
      Jeśli tak jest, to wysunięty odbyt może być wynikiem znacznego wychudzenia
      (brak mięśni i tłuszczu pod skórą). To przejdzie, gdy go odkarmisz.
      Nieprzyjemny zapach kota być może wynika z tego, że głodny kot mało się myje.
      Zapach ten zaniknie, najedzony kot sam się wyliże. Oczywiście pewność da Ci
      wizyta u lekarza, a odrobaczyć kota, który przyszedł z zewnątrz trzeba
      koniecznie.
      Pozdrawiam, Juliusz.
      • default Re: spuchnięta pupa 04.09.02, 12:35
        Dzięki za porady.
        Kotek faktycznie jest dość chudy, widać to zwłaszcza jak się naje - wtedy
        brzuch robi mu się jak balon uwieszony pod cienkim kabłączkiem kręgosłupa.
        Ale ja nie mówię, że on cały nieprzyjemnie cuchnie - tylko z pupy tak mu
        intensywnie jedzie. Mam inne koty i nigdy żaden tak nie miał. Poza tym
        rzeczywiście ma niezbyt ładną sierść, jakby brudną i zakurzoną, bez połysku,
        taką "tępą" w dotyku, a nie jedwabistą jak reszta moich kotów. Mam nadzieję, że
        to tylko wynik zabiedzenia, a nie choroby. Niemniej do lekarza się udam -trzeba
        toto zaszczepić i odrobaczyć.
        Pozdrawiam
        def

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka