Dodaj do ulubionych

wymioty i brak apetytu

19.10.05, 18:21
moja sunia jest chora chodzę z nią do weterynarz dostaje zastrzyki pomaga na
trochę i znów jest nawrót choroby.Opisuję objawy szuka intensywnie trawy do
jedzenia,ma wymioty koloru białego wygląda jak piana lub gęstej żółci.Napewno
nie ma robaków ,wyniki krwi w porządku,moczu też.Jej matka miała takie same
objawy weterynarz sugerował że to choroba wątroby jeżdziłam za zastrzyki
miała usg,nic nie wykazało niestety sunia musiała zostać uśpiona nie mogłam
patrzeć na jej mękę. Gdy zachorowała teraz jej córka weterynarz
mówi że pies nie dziedziczy chorób tak jak człowiek i to napewno niestrawność
ale ona nic nie je bez naszej kontroli tylko gotowane mięso z kurczaka lub
wołowinę hudą do tego ryż lub makaron oraz surową marchewkę drobno startą
dodaną do jej posiłku.Pije wodę mineralną nie gazowaną.Może mógł by mi ktoś
pomógł i podpowiedział gdzie szukać pomocy i jakie badania JEJ ZROBIĆ BO NIE
CHCĘ ZNIWU STRACIĆ PSA.
Obserwuj wątek
    • beali Re: wymioty i brak apetytu 19.10.05, 21:17
      Niestety nie zgodzę się z Twoim wetem w kwestii dziedziczenia-zwięrzeta dziedziczą po rodzicach nie tylko kolor sierści,charakter,ale i przerózne przypadłości.Może udaj się z psinką na konsultację do innej lecznicy,ale wczesniej zrób wywiad,zapytaj na forum itd.czy oby na pewno jest to dobra lecznica.skąd jesteś,bo może moglibyśmy kogos polecić.
      Możliwe również,że to po prostu niestrawność,nie jestes w stanie tak upilnować psa,by być w 100%pewną,że czegos nie przekąsił.psy szukają trawki,kiedy coś im zalega,czego chcą się pozbyć.Napisz od jak dawna psinka ma takie problemy.
    • bisbal Re: wymioty i brak apetytu 20.10.05, 01:22
      Czyli poziom enzymów wątrobowych ma w porządku?
    • anna.jozwik Re: wymioty i brak apetytu 20.10.05, 12:55
      Potrzebny jest dokładny wywiad, porządne badanie kliniczne i badania dodatkowe.
      W jakim wieku jest suka, jak wygląda historia szczepień i odrobaczeń, co z
      apetytem, czy oddaje kał, jeśłi tak to ile razy dziennie i jak on wygląda, co z
      wodą, czy pragnienie jest zachowane, jeli tak to czy pije dużo czy mało itd itd
      jak wyglądaja śluzówki, jakiego są koloru, czy suka jest odwodniona i
      wychudzona, jak wyglądają narządy wewnętrzne w badaniu palpacyjnym, czy watroba
      jest powiększona, czy bolesna, co z nerkami, co z żoładkiem itd itd.
      Trzeba zrobić badania dodatkowe, przede wszystkim rtg jamy brzusznej, być moze
      potrzebny będzie rtg z kontrastem aby sprawdzić pasaż tresci przez przewód
      pokarmowy, oczywistą i konieczną rzeczą są także badania krwi, morfologia i
      koniecznie biochemia aby sprawdzić jak pracują np. nerki czy wątroba.
      Tutaj potrzeba dużego nakładu pracy aby zdiagnozowac problem. Proponuję
      poszukać lecznicy która oferuje szerokie możliwosci wykonaia badań dodatkowych
      i tam zabrać psa na kosultację.
      • jura12 Re: wymioty i brak apetytu 25.10.05, 12:38
        Sunia skończyła 30 kwietnia dziewięć lat jest nie wysokiego wzrostu ostatnio ma
        niewielką nadwagę ,jest dobrze pilnowana i nie biega sama luzem po dworze.Jej
        matka zachorowała na raka wątroby diagnoza weterynarza.To on mi powiedział o
        tym że pies inaczej niż człowiek dziediczy choroby.Miałąm wątpliwości gdy mała
        jak ją nazywamy zaczęła mieć te same objawy że jest to ta sama
        choroba,weterynarz twierdzi że nie.Trawę je jednak jej nie zwraca,kolor kału
        jest ciemny,załatwia się nieraz nawet 3i4 razy dziennie.Pije wodę mineralną
        umiarkowanie natomiast ma często bolący brzuch i słychać w nim odgłosy takiego
        burczenia lub przelewania.Bolący brzuch gdy delikatnie masuję lub nagrzewam
        poduszką elektryczą odchodzą bardzo cuchnące gazy.Usg nic nie wykazało żadnych
        zmian chorobowych,mocz w porządku jedynie jej zapach się zmienił .Cuchnie jak
        ja bym określiła brudnym psem i jeszcze jakby zepsutym mięsem.Niestety
        weterynarz tego nie czuje ale się nie dziwię dlatego że ja mam węch bardzo
        czuły np. jabłka kupuję na węch gdy chcę kupić słodkie.Mieszkam w małym mieście
        gdzie ten weterynarz podobno jest najlepszy.
        • jura12 Re: wymioty i brak apetytu 25.10.05, 12:46
          Szczepienia na nosówkę i wszystkie inne choroby ma robione na bieżąco ,robaków
          też nie ma natomiast ma jeszcze bardzo nie przyjemny zapach z pyska .Nie ma
          choroby zębów i dziąseł ma zęby czyszczone raz na rok z kamienia u weterynarza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka