Dodaj do ulubionych

bardzo pilne i wazne - ekspresowa porada potrzebna

14.12.05, 01:32
Lenka ma miec jutro sterylke - o 9.00. Wlasnie dostala rujke - "dostawala"
ja, ze wszystkimi objawami, przez ostatnie 2-3dni, ale ludzilam sie...
glupia.
Pies odwieziony do rodzicow (250 km), ja wzielam urlop (!), lekarz i zabieg
umowieni.
CO ROBIC?
Slyszalam,ze nie powinno sie sterylizowac w czasie rui, ale nie wiem, jaka
jest tego przyczyna, czy to grozi?
Ktos wie?Potrafi poradzic?Nie ukrywam, ze opinia Pan doktor ma w tym momencie
dla mnie ogromne zanczenie.
pozdrawiam i dziekuje z gory
Obserwuj wątek
    • rezurekcja Re: bardzo pilne i wazne - ekspresowa porada potr 14.12.05, 09:39
      cleo_1 napisała:

> Lenka ma miec jutro sterylke - o 9.00. Wlasnie dostala rujke - "dostawala"
      > ja, ze wszystkimi objawami, przez ostatnie 2-3dni, ale ludzilam sie...
      > glupia.

no, samokrytycznie.

> Pies odwieziony do rodzicow (250 km), ja wzielam urlop (!),

odwolac

> lekarz i zabieg umowieni.
      > CO ROBIC?

ja bym odmowila podajac przyczyny. I z grubsza ustalila date nastepnego zabiegu.

> Slyszalam,ze nie powinno sie sterylizowac w czasie rui, ale nie wiem, jaka
      > jest tego przyczyna, czy to grozi?

no bo - tak sobie kombinuje - w organizmie zaczal juz jakis naturalny proces,
      do ktorego organizm sie przygotowywyal dlugo. Przerwanie tego procesu w sposob
      nienaturalny moze spowodowac komplikacje zdrowotne.
      Sterylizacje suk i kocic przeprowadza sie w okresie pomiedzy rujkami , tak
      pisza na naszym ulubionym Vetserwisie.
    • anna.jozwik Re: bardzo pilne i wazne - ekspresowa porada potr 14.12.05, 16:03
      Nie zrozumiałam - czy chodzi tu o kotke czy o suczkę?
      Jeśłi jest to suczka - dla jej zdrowia lepiej byłoby przełożyc tę operację.
      Sterylizacja w trakcie cieczki u suki powoduje że bardzo wzrasta ryzyko
      wystapienia tuż po zabiegu ciąży urojonej, laktomanii, mlekotoku, a takze
      nietrzymania moczu. Stąd lepiej to przełożyć o kilkanascie tygodni.
      Jeśłi jest to kotka - jednak wysterylizowałabym. U kotki moment między rujkami
      złapać jest bardzo trudno, ponieważ permanentne rujki trwają z przerwami po
      kilka miesięcy, wiec na kiedyś się nie przełoży, to i tak będzie źle. Poza tym,
      u kotek nie ma niebepieczeństwa tych chorób o których wspominałam przy suczkach.
      • cleo_1 Re: bardzo pilne i wazne - ekspresowa porada potr 14.12.05, 17:54
        Pani Doktor,
        jednak odwolalam. Recepcjonistka po konsultacji z vetem (ale nie wiem, jakim)
        przekazala mi, ze zabieg w trakcie rujki jest bardzo ryzykowny, bo ponoc cale
        powloki brzuszne sa b. ukrwione i ich pozniejsze laczenie jest b. trudne,
        pojawia sie wiec wizja komplikacji.
        Tak mi powiedzieli.
        Czy sadzi Pani, ze powinnam zaczekac do konca rujki, odczekac kilka dni i podac
        jej pigule, zeby jednak te wymagane dwa tygodnie wystapily pomiedzy rujka i
        zabiegiem? Wydaje mi sie, ze w sytuacji, kiedy po tygodniu od podania pigulki
        ja wysterylizuje, to nie bedzie zadnych komplikacji typu ropomacicze?
        dziekuje z gory za odpowiedzi
        • cleo_1 sprostowanie: chodzi o kotke 14.12.05, 17:55
          cleo_1 napisała:

> Pani Doktor,
          > jednak odwolalam. Recepcjonistka po konsultacji z vetem (ale nie wiem, jakim)
          > przekazala mi, ze zabieg w trakcie rujki jest bardzo ryzykowny, bo ponoc cale
          > powloki brzuszne sa b. ukrwione i ich pozniejsze laczenie jest b. trudne,
          > pojawia sie wiec wizja komplikacji.
          > Tak mi powiedzieli.
          > Czy sadzi Pani, ze powinnam zaczekac do konca rujki, odczekac kilka dni i
          podac
          >
          > jej pigule, zeby jednak te wymagane dwa tygodnie wystapily pomiedzy rujka i
          > zabiegiem? Wydaje mi sie, ze w sytuacji, kiedy po tygodniu od podania pigulki
          > ja wysterylizuje, to nie bedzie zadnych komplikacji typu ropomacicze?
          > dziekuje z gory za odpowiedzi
        • anna.jozwik Re: bardzo pilne i wazne - ekspresowa porada potr 15.12.05, 15:50
          Skoro podjęta została decyzja o przełożeniu zabiegu, to teraz nalezy spokojnie
          poczekać do zakończenia rujki, co powinno nastąpić za kilka dni, odczekac
          jeszcze 3-4 dni i mozna przystępować do zabiegu. Zdecydowanie odradzałabym
          podawanie jakichkoliwek "piguł", ponieważ to jest dodatkowa niepotrzebna w tej
          sytuacji stymulacja hormonalna, duże wahania hormonów i ich skutki uboczne -
          które dotyczą przecież całego organizmu a nie tylko układu płciowego.
          Te 2 tygodnie miedzy rujką a zabiegiem dotyczą raczej suczek; u kotek dwa
          tygodnie po rujce moze być juz nastepna rujka. I tak w kółko.
          • cleo_1 Re: bardzo pilne i wazne - ekspresowa porada potr 15.12.05, 20:33
            Problem w tym, ze ja juz wiecej wolnego w tym roku nie dostane, a Lenki samej
            nie zostawie po zabiegu, to wariatka, bedzie skakac, moze zrobic sobie krzywde.
            Jak ja unieruchomic?MOzna skads wypozyczyc jakis wielki kontener dlakotow?
            Wsadzilabym ja tam dla jej dobra. Ale taki kontener pewnie z 1000 zlkosztuje.
            A Pani dr dziekuje za rade. Wyglada na to,ze vet zna sie na suczkach i podalmi
            informacje dotyczace sterylki suk, nie kotek...
    • bisbal Re: bardzo pilne i wazne - ekspresowa porada potr 14.12.05, 22:53
      Z tego co ja słyszałam, to nie można przeprowadzać tego zabiegu w czasie
      cieczki, gdyż jest większe ryzyko krwotoku i problemów z jego powstrzymaniem
      właśnie w związku z większym ukrwieniem podczas cieczki.
      • wiesia.and.company Re: do cleo1 - 20.12.05, 09:57
        Nie wiem, czy w tym roku uda Ci się przeprowadzić zabieg. Ale na wszelki wypadek
        gdyby potrzebna Ci była taka duża klatka, to możesz ją wypożyczyć z organizacji
        zajmujących się zwierzętami - za kaucją z Canisu, może TOZ. Można także kupić
        (lub zamówić) w sklepach z artykułami dla zwierząt (ok. 320 zł). Ale lepiej
        pożyczyć za kaucją, potem oddać i kaucja do zwrotu.
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka