03.01.03, 14:11
Moja 2-letnia suka owczarka niemieckiego przeszła ostatnio poważną chorobę, prawdopodobnie spowodowaną
wirusem lub bakteriami. Objawami były ostra krwawa biegunka i krwawe wymioty. Leżała 2 dni w klinice na
kroplówce z powodu odwodnienia. Lekarz nie potrafił jednoznacznie stwierdzić przyczyny choroby. Stwierdził,
że to problem jelitowy i, że większość psów tej rasy "tak ma". Zalecił dietę i zmianę karmy.
Suczka dostawała Purinę i nigdy dotychczas "tak nie miała". Czy jednorazowa zapaść tego typu jest wskazaniem
do bezwzględnej diety? Jeśli tak, to jaka karma byłaby lepsza (poza najdroższymi - Eukanubą i Royal Canin i
Waltham)? Czy to możliwe, żeby wystąpiła tak ostra reakcja na karmę po ponad rocznym jej przyjmowaniu?
Dziękuję za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • adam.pietron Re: karma 05.01.03, 11:23
      Trudno mi polemizować z twoim doktorem , tym bardziej że nie mogę ocenić stanu
      zwierzęcia .
      Choć rzeczywiście prawdą jest to , że owczarki niemieckie mają bardzo wrażliwy
      przewód pokarmowy a silna infekcja , czy niestrawność może pozostawić ślady do
      końca życia.
      Dlatego właśnie przewód pokarmowy powinien troszkę odpocząć po silnych
      problemach a najlepszym odpoczynkiem jest dieta .
      Może być to gotowa dieta lecznicza – dla psów z problemami jelitowymi ale
      także dieta domowa opierająca się na ryżu , gotowanym drobiu , gotowanych
      warzywach , siemieniu lnianym i dodatkach mineralno witaminowych. Posiłki
      powinny być częste i podawane w małych porcjach ( minimum 3-4 /dobę).
      Po prostu zapytaj swojego lekarza czy możesz gotować swojemu psu i tyle
      Pozdrawiam
    • dagusia80 Re: karma 01.09.16, 10:55
      Mam owczarka i tak, z jedzonkiem dla niego trzeba bardzo uważać. Na początku mu gotowaliśmy, ale teraz nie ma opcji, brak czasu po prostu. Sucha karma ze sklepów ma w sobie tyle chemii, że skończyło się u weterynarza. Odstawiliśmy i przerzuciliśmy owcziego na karmę z naturalnych składników, bez chemii, ale z dużą ilością miesa, Doctor Dog, w internecie jest
      • addart Re: znowu reklama? 01.09.16, 15:59
        Dagusiu, ile ten doctor Dog płaci ci za reklamę? Wyciągnij jeszcze parę wątków, więcej zarobisz...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka