nero3 14.07.06, 20:52 Proszę o odpowiedź czy pies może zarazić się przywrą, jakie są objawy i czym się niszczy tego pasożyta. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anna.jozwik Re: przywry 17.07.06, 16:16 Owszem tak, pies może zarazić się przywrą, a konkretnie gatunkiem Opisthorchis felineus. Zarażenie może nastąpić przez zjedzenie surowej zarażonej ryby, w której mięsie znajdują się cysty tej przywry. Przywra ta dostaje się do wątroby i pęcherzyka żółciowego, wywołując zwłóknienie miąższu wątroby, zapalenie dróg żółciowych i zapalenie pęcherzyka zółciowego. Objawami są bóle wątroby i pęcherzyka zółciowego połączone ze złym samopoczuciem, brakiem apetytu i biegunkami. Pasożyta można zwlaczac powszechnie dostępnymi środkami odrobaczajacymi, np. prazikwantelem lub fenbendazolem w dużych dawkach. Odpowiedz Link Zgłoś
nero3 Re: przywry 17.07.06, 16:58 Mój pies ( 2 lata)od grudnia zeszłego roku leczony jest na wątrobę. Podwyższony alat- z ciągłymi wahaniami w granicach od 70 do 197 u/l. Pomimo diety Hepatic Royala lub ryżu z kurczakiem, leków osłonowych Essentiale forte, Hepatil, Heparegen,Sylimarol oraz wit.B compl. lub Methiovit, a także przeprowadzoną kuracją Ursopolem, cynkiem i Metronidazolem wskaźnik ten ciągle skacze. Poza sporadycznym wzrostem bilirubiny, za niskim mocznikiem, oraz białkiem i albuminami ( może z niskobiałkowej diety) które są w dolnej granicy normy reszta badań jest ok. Pies do kwietnia miał bardzo dobry apetyt teraz nie chce jeść, mało pije. Jest regularnie odrobaczany ( co 3 miesiące)- Zipiranem lub Aniprazolem. Ponieważ nie można znaleźć przyczyny moje podejrzenie padło na przywry, które prawdobodobnie są w moim oczku wodnym, a pies lubi się tam zapędzić. Może jakaś inna przyczyna? Jaką dawkę należy podać i jakiego środka, aby zabić przywry. Nie wiem czy można zbadać kał na tego pasożyta, ale i tak w mojej miejscowości nie bada się kału. Pies obecnie ma luźne stolce, był leczony depomyciną, nifuroksazydem, obecnie przechodzi kurację Aniprazolem i Metronidazolem , gdyż dwa pierwsze leki nie pomogły. Proszę Panią Doktor o wszelkie sugestie co do przyczyn uszkodzenia wątroby. Czy mogą być takie zmiany wskaźników wątrobowych przy zaburzeniach pracy trzustki ( amylaza i lipaza w normie trypsynogen nie badany)? Zauwarzyłam że gorzej trawi tłustą karmę. Bardzo proszę o odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
anna.jozwik Re: przywry 17.07.06, 17:52 Czy została postawiona konkretna diagnoza? Skąd wiadomo, że to na pewno chodzi o wątrobę? Moim zdaniem konieczne są badania dodatkowe, które pozwoliłyby postawic diagnozę, albo przynajmniej przybliżyć sie do diagnozy. Alat 70 przy wysokim hematokrycie traktuje sie jako w górnej granicy normy. WYższe poziomy Alatu rzeczywiscie mogą wskazywać na podrażnienie wątroby - ale jeśli krew bada się wówczas, kiedy pies jest leczony farmakologicznie lekami typu aniprazol czy metronidazol czy też antybiotykami - podwyższony poziom Alatu nie powinien dziwic. Wątroba zawsze reaguje podniesionym poziomem transaminaz na praktycznie jakiekolwiek leczenie farmakologiczne. Co z pozostałymi transaminazami? Jak Aspat, AP? Kał zdecydowanie powienin być zbadany, choćby w najbliższym ośrodku Sanepidu, nie trzeba pisac, że to kał psa, to może zbadają :) Kał trzeba przebadać pod kątem parazytologicznym z uwzględnieniem lambliozy i kokcydiozy. Przywry teoretycznie też mogą byc, jeśłi pies łowi surowe ryby i zjada je. Cysty przywr powinny być w kale. Poza tym koniecznie trzeba przebadać kał pod kątem aktywnosci trypsyny - warunek jest taki, ze kał musi być przebadany w ciągu 2 godzin po oddaniu go przez psa. Warto byłoby poza tym obejrzeć te wątrobę dokładniej - chodzi mi o badanie usg, ktore powinnno wykazać prawidłowość struktury miąższu wątroby i innych nardządów miąższowych. Odpowiedz Link Zgłoś
nero3 Re: przywry 17.07.06, 19:10 Konkretna diagnoza nie została nigdy postawiona przez weterynarzy tzn. co to jest za schorzenie wątroby. Na pewno było to stwierdzenie że to wątroba i nie brano nic innego po uwagę tzn. innego narządu ani też tła pasożytniczego.Badania które robiłam psu były zawsze robione przynajmniej 2-3 tygodnie po podaniu leków ( przeciwpasożytniczych, ursopolu lub metronidazolu). Antybiotyków od grudnia do chwili obecnej nie dostawał ale teraz nie wykonywałam badań. USG miał kilkakrotnie wykonywane. Po raz pierwszy w połwie grudnia . Wtedy weterynarz nic nie widział niepokojącego w żadnym z narządów jamy brzusznej.Miał też wtedy robione RTG. Wątroba niepowiększona, o ostrych obrysach.Po raz drugi USG na początku kwietnia - były wtedy jakieś "złogi" w woreczku żółciowym i po leczeniu ursopolem woreczek był już w porządku. Potem trzykrotne badanie usg nic nie wykazało. Kał miał badany w grudniu na trypsynę lecz nie jestem przekonana do końca co do wyniku. Lekarz powiedział mi że klisza się barwi, lecz nie bada kału na trypsynę pod względem %.Więc nie wiem ile procent. Lamblie badałam marcu na antygen - wynik ujemny. Z sanepidem mogę spróbować. Choć myślałam żeby podać środek w ciemno. Przestałam już robić badania gdyż od grudnia wykonałam ich 9 lecz nic z tego nie wynika. Staram się jeszcze sama coś znaleźć zwłaszcza że od prawie 3 tygodni pies robi miękkie stolce ze śluzem a raz nawet z krwią. Nie ma apetytu od kwietnia. 15XII 12I 2II 6II 6III 10III 4IV 24IV 15V Alat- 134, 72, 128, 112, 197, 157, 102, 121, 70 u/l Astat - 42, 29, 30, 32, 36, 39, 39, 34, 30 u/l mocznik 14, 21, - , 25, 30,-, - 18, 26, 13, mg/dl kreatynina0,8; 0,84; -; -; 0,88 - 0,92 0,86 0,88 mg/dl albuminy - 3,3 - - 3,8 - 3,1 3,4 3,1 g/dl AP - 88 49 - 40 - 85 96 84 u/l amylaza 1232 848 873 - 742 - 571 837 844 u/l lipaza - - - - - 1178 996 1283 1024 u/l bilirubina - 0,22 0,1 0,18 0,2 0,2 0,1 0,46 0,2 mg/dl ft4 1,03 0,58 ng/gl ft3 4,2 3,06 pg/dl Poza tympotas, sód, wapń, fosfor, w normie. Magnez chyba poniżej normy 0,58nmol/l. Mam jeszcze szansę znaleźć przyczynę czy przyjąć że taki jego urok. Zwrócę uwagę że najgorszy wynik alatu 197 był po 3 tygodniowym żywieniu intestinalem Royala ( 20% tłuszczu i 30% białka)zresztą zaraz po tym wyniku badania odstawiony.Reszta wyników jest na hepaticu lub ryżu z kurczakiem no i oczywiście na lekach osłonowych o których wcześniej pisałam. Odpowiedz Link Zgłoś
anna.jozwik Re: przywry 18.07.06, 17:53 Zapoznałam się z wynikami badań. Moim zdaniem są dosyć dobre zważywszy na ilość leków jakie przyjął w ostatnim czasie pies. Jedyna transaminaza która była wcześniej podwyższona wyraźnie ma tendencję spadkową i prawdopodobnie wkrótce wróci do normy. Na dużą ilość śluzu w kale zwykle pomaga 10-dniowa kuracja metronidazolem, ale widze że to już było, szkoda że nie pomogło. Apetyt chyba jednak pies jakiś ma, skoro waga utrzymuje się mniej więcej na stałym poziomie. Gdyby nie jadł, w krótkim czasie bardzo schudłby. Moim zdaniem najlepszą terapią obecnie dla psa jest brak terapii. Podawanie jakichkoliwek leków zawsze wywołuje "odzew" wątroby, a zwłaszcza tak toksycznych leków jakimi są leki przeciwpasożytnicze. Aby je podawac w dużych dakach, trzeba miec ku temu solidne podstawy, a więc wynik badania kału z obecnością jaj pasożytów lub oocyst kokcydii - a właśnie, dobrze byłoby przebadac kał w kierunku kokcydiozy bo widzę, że tego nie było. Skoro usg watroby nic nie wykazało, bardzo wątpię, aby pies był zarazony przywrami - przywry dziurawią wątrobe dosłownie jak sito. Moim zdaniem należałoby też odstawic suchą karmę - niestety są tam różne dodatki które wątrobie mogą się "nie podobać". W tym przypadku najlepsza karma byłaby gotowana w domu, lekkostrawna, np. wołowina z ryżem i dodatkiem warzyw podawana raz dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
nero3 Re: przywry 18.07.06, 21:12 Bardzo dziękuję za odpowiedź i analizę wyników. Ostatnia waga jest z maja. Obecnie w ciągu miesiąca schudł 1,5 kg. Martwi mnie jeszcze okresowo podniesiona bilirubina. Proszę powiedzieć jeszcze odnośnie karmy gotowanej. W jakiej proporcji zastosować mięso i wypełniacz , jarzyny z uwzględnieniem watroby.Czy najlepszy jest w tym wypadku ryż? Czy może być kurczak lub indyk , czy lepsza jest wołowina? Trudno spotkać skład karmy gotowanej przy różnych schorzeniach. Proszę o jakiekolwiek wskazówki. Jeszcze raz dziękuję za analizę i odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
anna.jozwik Re: przywry 07.08.06, 12:49 W tym przypadku karma domowa powinna składac się w dwóch trzecich z wypełniacza i w jednej trzeciej z białka. Białko to mięso, podroby i nabiał; mięso może być zarówno wołowe, cielęce, jak i drobiowe, bez znaczenia czy kurczak czy indyk. WYpełniacz to węglowodany: albo ryż albo makaron albo kasza albo ziemniaki w stosunku pół na pół z warzywami. Mozna podawać raz dziennie taka gotowaną karmę, a raz dziennie suchą. Jeśłi jednak poziom Alat nie spadnie do normy przy takim karmieniu, proponuję przejść tylko na karmę przygotowaną w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
nero3 Re: przywry 18.07.06, 23:05 Jeszcze jedno pytanie.Proszę powiedzieć czy można go karmić np.rano suchą karmą a wieczorem gotowanym. Wiem że jest to często powtarzane pytanie przez właścicieli psów, ale czy taki sposób karmienia jest faktycznie tak nieodpowiedni ze względu na różnicę w trawieniu poszczególnych karm. Odpowiedz Link Zgłoś